Slovenija

'Potrebujemo varuha bolnikov pravic'

Ljubljana, 10. 12. 2007 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kronični bolniki spet opozarjajo na neusklajenost zakona o bolnikovih pravicah.

Ministrici za zdravje so bolniki v odprtem pismu zapisali, da zakon ni usklajen z njimi.
Ministrici za zdravje so bolniki v odprtem pismu zapisali, da zakon ni usklajen z njimi. FOTO: POP TV
Po mnenju društva kroničnih bolnikov v Sloveniji potrebujemo varuha bolnikovih pravic, ki bi ga predlagal predsednik države, izvolil državni zbor, sredstva za delovanje pa naj bi se, kot predlagajo, namenila iz proračuna.

V Forumu društev kroničnih bolnikov, ki je še v ustanavljanju, so na predsednika vlade Janeza Janšo, ministrico za zdravje Zofijo Mazej Kukovič in predsednika DZ Franceta Cukjatija naslovili odprto pismo, s katerim ponovno opozarjajo na neusklajenost zakona o bolnikovih pravicah. "To, kar boste poslali v parlament, nam bolnikom ni niti prijazno niti po meri in ne po naših željah," so zapisali.

Zakon ni usklajen

Po njihovem mnenju je to zakon, kakršnega si želi ministrstvo za zdravje, ne pa več kot pol milijona slovenskih bolnikov. V pismu so opozorili na to, da ministrstvo za zdravje pri pripravi zakona o bolnikovih pravicah ni upoštevalo predlogov civilne družbe. "Državni sekretar Darko Žiberna je na seji druge obravnave zakona zatrdil, da je le-ta usklajen s civilno družbo, čeprav je moral vedeti, da to ni res," so bili kritični. Kot so še zapisali, so ministrici za zdravje poslali dve pismi, s katerimi naj bi jo opozorili, da ta zakon ni usklajen z njimi, da se z njim bolniki ne strinjajo in da zanje ne pomeni ustreznih rešitev glede pritožbenih možnosti. Ob tem so zatrdili, da se ministrica na njihove pozive ni odzvala.

Bolniki so oprto pismo naslovili tudi na premierja Janšo.
Bolniki so oprto pismo naslovili tudi na premierja Janšo. FOTO: POP TV

"Zdaj vidimo, da je pravzaprav popolnoma vseeno, kaj bi radi mi in tudi to, da je zakon namenjen nam," menijo bolniki v odprtem pismu. Zatrdili so, da se poslanci pri sprejemanju zakona niso ozirali niti na predloge civilne družbe niti na opozorila mariborske varuhinje bolnikovih pravic Magde Žezlina.

Bolniki vztrajajo pri svojih predlogih

Obenem pozivajo tudi k temu, da pripravljavci zakona še enkrat premislijo, preden se dokončno odločijo za sprejem takšnega zakona, saj, kot so zapisali, vztrajajo pri svojih predlogih. "Upamo, se bo sprejem zakona, kakršen je zdaj, zaustavil in da se bo besedilo temeljiti predelalo," so sporočili.



SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eBuddy
11. 12. 2007 11.24
verjetno potrebujemo varuha bolnikovih pravic.
Puppy
10. 12. 2007 18.09
potrebujejo postelje, prostor za hospitalizacijo ali umiranje, sodobno tehnologijo, aparate ki niso vsak drugi dan v okvari itd... ne pa varsta.. še predobr so zavarovani.. nč bat.