Slovenija

Potrebne nove spremembe

Ljubljana, 26. 02. 2007 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

'Pobuda za šolo po meri človeka' podpira spremembe zakona o osnovni šoli, a predlaga tudi nekaj dopolnil.

Kljub podpori predlaganim spremembam v noveli zakona o osnovni šoli, pa v društvu predlagajo še nekatera dopolnila
Kljub podpori predlaganim spremembam v noveli zakona o osnovni šoli, pa v društvu predlagajo še nekatera dopolnila FOTO: POP TV

Društvo Pobuda za šolo po meri človeka podpira spremembe v osnovnih šolah, ki jih izvaja ministrstvo za šolstvo in šport. Po besedah podpredsednice društva in predsednice komisije za osnovno šolo Angelce Likovič namreč ugotavljajo, da vse spremembe težijo k večji avtonomiji ravnateljev in učiteljev, skrbi za dobro organizacijo celotnega vzgojno-izobraževalnega procesa, kvaliteti pouka in delni razbremenitvi učencev. Hkrati pa društvo meni, da mora nekaj vsebin iti v ponovno strokovno presojo.

Še nekaj dopolnil

Kljub podpori predlaganim spremembam v noveli zakona o osnovni šoli, pa v društvu predlagajo še nekatera dopolnila. Zavzemajo se, da se za izbirne predmete pripravijo novi učni načrti in da naj bo posamezni izbirni predmet dve uri na teden. Prav tako predlagajo, da se učitelju več plača za izvajanje interesne dejavnosti. Menijo še, da je v učne načrte potrebno vključiti domovinsko in državljansko vzgojo.

V društvu so prepričani, da je še kar nekaj vsebin, ki morajo v ponovno strokovno presojo in da bo nujno potrebno pripraviti še tretji paket sprememb, je povedala Likovičeva. Tako je ena od takšnih vsebin pravilnik o preverjanju in ocenjevanju, kjer se zavzemajo za ponovno uvedbo ocenjevanja vedenja, obvezno pisanje domačih nalog in da je učitelj dolžan pregledovati domače naloge.

Poudarjajo še, da vsak ne more biti učitelj, zato bi morali ponovno uvesti sprejemne izpite za vpis na pedagoško fakulteto. Spremembe pa je potrebno narediti tudi na področju pripravništva in strokovnega izpita, izobraževanja učiteljev, predmetnika ter v prvi triadi osnovne šole, je še povedala Likovičeva.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.