Slovenija

Pot na Okrešelj odprta, gradnja doma se po velikih podražitvah zatika

Solčava, 08. 08. 2024 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Planinska pot na Okrešelj, ki je bila zaradi neurja zaprta od 28. julija, je od srede znova odprta. Kot je povedal predsednik predsednik PD Celje-Matica Brane Povše, je bilo treba na novo postaviti brvi pod in nad slapom Rinka ter urediti del poti nad izvirom Savinje. Medtem se gradnja novega planinskega doma na Okrešlju zatika.

Glede novega planinskega doma na Okrešlju, saj je prejšnji novembra 2019 pogorel do tal zaradi napake na električnem omrežju, je Brane Povše povedal, da se njegova gradnja zatika. Na to je najbolj vplival skok stroškov materiala in dela glede na popis del in prvotno oceno stroškov.

Dom je pod streho, potrebna je še izvedba inštalacijskih del, nakup opreme in ureditev okolice. Okvirni termin odprtja je leto 2026, a točnega datuma ni mogoče napovedati, ker finančna konstrukcija še ni zaprta. Izvedli so pogovore z državnimi institucijami za finančno podporo projektu.

Prvotna ocena gradnje nove koče je namreč po njegovih besedah znašala 900.000 evrov, zadnja ocena pa je postavljena pri 1,9 milijona evrov. Načrti so, da se objekt dokonča, pripravljen je popis še potrebnih del.

Gradnja Frischaufovega doma na Okrešlju, november 2021
Gradnja Frischaufovega doma na Okrešlju, november 2021 FOTO: PD Celje Matica

V novi koči na Okrešlju bo sedem sob z 28 posteljami, nekaj bo skupnih ležišč. Uredili bodo večnamenski skupni prostor, osrednji prostor bo jedilnica v pritličju z 80 sedeži. Sedaj je sicer ob koči planincem na voljo manjša lesena brunarica s ponudbo pijače in prigrizkov.

Dela na novem objektu so zastala lani zaradi avgustovskih poplav, saj so podjetja, ki so tam izvajala dela, reševala težave v dolini. Dela so bila ustavljena tudi julija letos, ko je območje Logarske doline zajelo močno neurje.

Dom na Okrešlju je pred petimi leti pogorel do tal.
Dom na Okrešlju je pred petimi leti pogorel do tal. FOTO: Planinska zveza Slovenije, Rock Ošep

Medtem je na Korošici, kjer je Kocbekov dom pogorel v požaru oktobra 2017, planincem na voljo hrana in pijača, v postavljenih kontejnerjih lahko prenoči približno 15 oseb, so povedali v Planinski zvezi Slovenije. Začasni upravljavec zasilnih bivališč in oskrbe je Planinsko društvo Šoštanj.

Za novo planinsko postojanko so izdelali idejno zasnovo. Želja je, da bi do začetka naslednje gradbene sezone pridobili gradbeno dovoljenje in imeli finančno konstrukcijo za gradnjo do tretje gradbene faze.

Na Golteh so julija lani odprli novo Mozirsko kočo, stara je pogorela februarja 2021. Na planinski zvezi so njeno ponovno obratovanje ocenili za dobro.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miran1960
08. 08. 2024 20.41
+1
Glede na to, da se gradi zato, da se bodo v njem motali uglavnem tujci z rezervacijami par mesecev vnaprej, ga zaradi mene lahko takoj ponovno zakurijo
zmerni pesimist
08. 08. 2024 17.17
+5
On kdo je potrdil to ki sploh ni planinski dom pač pa je grdoba
brezveze13
08. 08. 2024 14.33
+3
res bi bilo zanimivo da se v sloveniji zgodi da se kakšen objekt ali projekt zgodi brez zatikanja ali podražitve ali celo v roku , verjetno tega ne bom doživel, vem da izvajalci delajo pod cenoin celo v izsiljenih rokih vmes pa vesdno posežejo neke leve službe ki stvari zavlačujejo izgleda namenoma. Zanimivo je da se dogaja pri raznih postavitvah kjer je že z zakonom od proizvajalca predpisan normativ kako se mora stvar postaviti ali zmontirati , na kar pride naš inšpektor direkt iz šole poln samega sebe in pravi da stvar ni pravilno zmontirana ali postavljena če tudi je postavljena po vseh normativih proizvajalca. Vprašam se kako lahko potem kupec sklene nakup artikla s proizvajalcem ,če normativi artikla ne ustrezajo našim normativom oz, bi moral biti nakup vsled neustreznosti in kasnejšemu prilagajanju našim normativov sorazmerno temu tudi cenejši
RevenKapitalist
08. 08. 2024 13.58
+2
Zgleda kot javna hisa al pa azilni dom.
oježeš
08. 08. 2024 15.17
+0
Mogoče za tebe, ki gledaš samo slike, kdo ve v kateri izložbi. Dom bo, ko bo zgrajen kvaliteten in verjetno še v dolgo uporabo brez obnovitvenih del. Me pa zanima ali je res treba graditi tako velike koče, oziroma že kar nekakšne hotele? Se res ne more prilagoditi z zavedanjem, da se gradi v naravi, v gorah? In zgraditi bolj preproste in vseeno zelo uporabne koče, ki bi bile cenejše, tako pri gradnji, kot pozneje pri vzdrževanju.
fotr80
08. 08. 2024 13.49
+2
spet je slo en kup dnarja v zepe...kje so se vsi prostovoljni prispevki, ko so ljudje doniral.
elektroncek
08. 08. 2024 13.16
+6
bravo holob! pa se davk na ilegalne migrante bo useku
oikos
08. 08. 2024 13.04
+3
A ni prevelik? Mislim na finančni zalogaj in arhitekturo.
hiphopa
08. 08. 2024 12.47
+9
Ne me basat, kako lahko zgrešiš za milijon? Ker ga nobeden ne nasrka.
tekač
08. 08. 2024 12.26
+12
Grd dom. Arhitekti si delajo spomenike. Neumeščen v naravo, skratka stari dom je bil lepotec. Pojdite v Dolomite in se tam učite kako se dela gorska koča...Ni čudno,da je tako drag....