Slovenija

VIDEO in FOTO: 'Duše ujete pod zemljo'

Ljubljana/Zagreb, 05. 03. 2009 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

"V Barbara rovu smo se znašli pred zaporo, ki naj ne bi vodila duš v onostranstvo, ampak bi jih zapečatila," je dejal Jože Dežman. Policija poziva priče k sodelovanju.

Posmrtni ostanki v Barbarinem rovu
Posmrtni ostanki v Barbarinem rovu FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Mati mi je rekla, da naju je rešil križ. Želimir Kužatko

''Imel sem srečo. S prijateljem sva preživela. Takrat sem imel 10 let. Moj prijatelj je na žalost umrl pred dvema letoma,'' je povedal preživeli Želimir Kužatko, ki je danes predsednik hrvaškega Odbora za raziskovanje in obeleževanje žrtev povojnih pobojev na Slovenskem. Poudaril je, da so na tem območju še grobišča: ''Vsak dan sem gledal, kako so jih peljali v smrt. Vse so ustrelili. Številni so zazidani v rudnikih.''

Nanj so takrat streljali nemški vojaki. Ranili so ga v ramo. Takrat ga je mati peljala v stavbo, kjer je danes šola v Rimskih Toplicah. ''Tam so rekli, da morava oditi, ker bodo zgradbo bombardirali. Mati me je odpeljala v neki kanal, do jutra sva zmrzovala. Zelo me je bolelo. Mati je imela na telesu osem strelnih ran,'' pripoveduje. ''Nato so prišli partizani. Niso streljali, bila je kapitulacija. Zakričali so: 'Odvrzi orožje!' Ljudje so to storili, oni pa so začeli odvzemati prstane in nakit. Partizanka Milica Medred pa ni iskala prstanov niti ur. Našla me je, me vzela in me z mamo odpeljala v bolnišnico v Trbovlje. Tako sva preživela," je po odkritju grobišča v Barbarinem rovu s solzami v očeh povedal Kužatko.

'Trpljenje pred smrtjo'

"Tisti, ki so sodelovali pri povojnih pobojih, in nedvomno jih je še nekaj živih, bodo mogoče zaključili svojo pot nekoliko lažje, če bodo razkrili te stvari," je dejal Pavel Jamnik.
"Tisti, ki so sodelovali pri povojnih pobojih, in nedvomno jih je še nekaj živih, bodo mogoče zaključili svojo pot nekoliko lažje, če bodo razkrili te stvari," je dejal Pavel Jamnik. FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Po objavi informacije o odkritju grobišča v Barbarinem rovu se je policiji že oglasilo nekaj ljudi, ki bi radi posredovali za preiskavo uporabne informacije. Za nadaljnjo preiskavo je vsak podatek dobrodošel. Policija

Ljudje, najdeni v Barbarinem rovu v Hudi Jami pri Laškem, so verjetno pred smrtjo trpeli, pa je na novinarski konferenci v Muzeju novejše zgodovine Slovenije dejal Jože Balažic z Inštituta za sodno medicino v Ljubljani. Po njegovih besedah to nakazujejo prizori najdenih trupel v rovu. Dodal pa je, da so bili verjetno že mrtvi, ko so bili posuti z apnom, ki po eni strani pomaga ohraniti truplo, po drugi pa uničuje DNK. Po njegovih besedah je za sedaj še težko govoriti o vzrokih smrti, so pa na večini trupel vidne tope poškodbe na lobanjah, ne pa tudi znaki strelnih ran. Strelno rano so do sedaj našli samo na prvo odkriti žrtvi. Ustreljena je bila v levo lopatico.

Na to, da so ljudje pred smrtjo verjetno trpeli, po Balažičevih besedah napeljujejo nekatere podrobnosti, in sicer umetna noga s čevljem, okrog katere se tesno oklepa dlan. Vsa trupla so namreč prekrita z nekaj milimetri apna, vse razpoke in podrobnosti, ki se iz apna vidijo, pa kažejo na to, da "se je nekaj premikalo", pojasnjuje. To je po njegovih besedah lahko nastalo pri propadanju posmrtnih ostankov, lahko pa ti ljudje niso bili takoj mrtvi. "Težko rečem, kaj se bo v tej gomili posmrtnih ostankov še vse našlo, namreč ta gomila je dolga približno 115 metrov in široka 2,5 metra," je dejal Balažic. Kot je opisal, je na začetnem delu, do koder so v sredo lahko prišli, naloženih po sedem skeletov v vrsti, potem pa se število stopnjuje in je na koncu videti tudi po pet skeletov drug na drugem. Po njegovih besedah predvidevajo, da se v tem delu nahaja okrog 300 skeletov. O identifikaciji pa je dejal, da so DNK preiskave smotrne tam, kjer je možna primerjava, "tukaj pa dvomim, da bo to možno".

Policija poziva k sodelovanju

Jože Balažic je v sodni medicini že zelo dolgo. Videl je že "marsikaj grdega in hudega", vendar pogled na "valovite meglice" v Barbarinem rovu "človeka presune in ga ne more in ne pusti ravnodušnega".
Jože Balažic je v sodni medicini že zelo dolgo. Videl je že "marsikaj grdega in hudega", vendar pogled na "valovite meglice" v Barbarinem rovu "človeka presune in ga ne more in ne pusti ravnodušnega". FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Celjski preiskovalni sodnik bo izdal odredbo za strokovni ogled na kraju dogodka, da se določi spol, starost, število in poškodbe. Nato bodo posmrtne ostanke odstranili iz rova.

Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Pavle Jamnik medtem priče poziva k sodelovanju. ''Policijo zanimajo predvsem sodelujoči pri poboju. Seveda so pomembni podatki tako sorodnikov in prebivalcev, ki živijo v bližini, ampak za kazenski postopek je uporabna izjava in vedenje ljudi, ki so pri pobojih sodelovali,'' je dejal. ''Žrtve ne morejo govoriti,'' je poudaril. ''Tisti, ki so sodelovali pri izvedbi, pa ne govorijo." Ovadbo avtorja Teharske žive rane Romana Leljaka razumejo kot vse klice ljudi, ki bi radi pomagali. ''Navedbe v ovadbi bomo preverili v okviru možnosti. Kajti navajati imena ljudi, ki so bili v partizanski enoti in so danes pokojni, policiji ne pomaga dosti,'' je pojasnil Jamnik.

Direktor Muzeja novejše zgodovine Jože Dežman je razkril, da so imeli do sedaj že vsaj pet primerov, "ko so prišli podatki o kraju prikritega grobišča na smrtni postelji pri slovesu od življenja". Po njegovih besedah ne bi našli grobišča na Storžiču, "če ne bi mati na smrtni postelji svojemu sinu povedala, kje je prikrito grobišče". Povedal je, da so po odkritju posmrtnih ostankov v Barbari rovu prejeli elektronski sporočili, "eno je od gospe iz Litije, ki išče dedka, drugo je opozorilo nekega človeka o grobišču v Rimskih Toplicah". "Tak dogodek sproži bolečino in intenzivno razpravo," je poudaril.

Jože Dežman: V tem primeru imamo nazorno primerjavo med partijskim mestom mrtvih, ki ima svoj temeljni objekt v Grobnici herojev, ki ima tri kubike, v Barbara rovu pa smo se znašli pred zaporo, ki je imela 400 kubikov in je bila dolga sto metrov in naj ne bi vodila duš v onostranstvo, ampak naj bi jih zapečatila.
Jože Dežman: V tem primeru imamo nazorno primerjavo med partijskim mestom mrtvih, ki ima svoj temeljni objekt v Grobnici herojev, ki ima tri kubike, v Barbara rovu pa smo se znašli pred zaporo, ki je imela 400 kubikov in je bila dolga sto metrov in naj ne bi vodila duš v onostranstvo, ampak naj bi jih zapečatila. FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Pri najbolj znanih rudniških razpokah starega Hrastnika je najmnožičnejše grobišče ljudi, odpeljanih iz Teharij. Sicer pa je še nekaj rudniških rovov, a raziskav do sedaj še ni bilo. Vodja topografske raziskave in zgodovinar Mitja Ferenc

Dežman je povedal tudi, da so v rovu našli tudi lisice iz rdeče žice, ki so po njegovem "temeljni znak kulture, ki je takrat zavladala". Takšne lisice iz rdeče žice, je nadaljeval, so namreč našli tudi v prikritem grobišču v Zaplani. Glede mrtvih v Barbara rovu je pojasnil, ''da rudarska etika pravi, da mrličev v rudniku ne sme biti, ker je to zlo''. "Ljudi v jami je treba reševati, na pa jih metati vanjo," je opozoril.

Po Dežmanovem mnenju se po odkritju posmrtnih ostankov v Barbara rovu postavlja tudi temeljno vprašanje o konstrukciji mesta mrtvih. "Vse civilizacije, ki jih poznamo, se ukvarjajo z umetnostjo in skrivnostjo," je dejal in dodal, da so vse velike stavbe človeštva, od piramid do katedral, "v bistvu namenjene klanjanju pred skrivnostjo". V tem primeru, je nadaljeval, imamo "nazorno primerjavo med partijskim mestom mrtvih, ki ima svoj temeljni objekt v Grobnici herojev, ki ima tri kubike, v Barbara rovu pa smo se znašli pred zaporo, ki je imela 400 kubikov in je bila dolga sto metrov in naj ne bi vodila duš v onostranstvo, ampak naj bi jih zapečatila".

'Institucije morajo opraviti svoje delo'

Policija je pozvala ljudi, da jim kdor koli, ki ima kakšno informacijo glede Barbara rova, to sporoči. "Čeprav je to nenavaden poziv, je tudi preiskava povojnih pobojev nenavadna in nekonvencionalna preiskava," je poudaril Pavel Jamnik.
Policija je pozvala ljudi, da jim kdor koli, ki ima kakšno informacijo glede Barbara rova, to sporoči. "Čeprav je to nenavaden poziv, je tudi preiskava povojnih pobojev nenavadna in nekonvencionalna preiskava," je poudaril Pavel Jamnik. FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Država mora dostojno in na spoštljiv način poskrbeti za vse najdene žrtve in, kar je njena dolžnost, sprejeti tudi zakon o žrtvah vojnega nasilja, ki je zdaj v obravnavi, je poudaril premier Borut Pahor. Po njegovih besedah morajo vse institucije opraviti svoje delo. Notranja ministrica Katarina Kresal je dejala, da "ko vidiš take posnetke in ko izveš za še vedno neodkrita grobišča, si ne moreš kaj, da ne ugotoviš, da je v naši zgodovini še vedno kar nekaj madežev, za katere je velika žalost, da še niso bili odpravljeni." Generalna državna tožilka Barbara Brezigar se je v sredo izrecno zavzela, da se poskuša odkriti tudi morebitne storilce, ne glede na časovno oddaljenost in uničene dokaze, je povzel minister za pravosodje Aleš Zalar. Ob tem je poudaril, da imajo generalna državna tožilka in pristojni tožilci vso potrebno podporo ministrstva za pravosodje pri preiskavi. Informacij, v kateri fazi so policijsko tožilski postopki preiskave, minister nima.

''V zadnjih dneh smo bili priča grozljivemu razkritju grobišča žrtev povojnih pobojev v Hudi Jami. Omenjeni dogodki vnovič v ospredje postavljajo tragiko naše polpretekle zgodovine. Takšni dogodki pa so hkrati tudi priložnost naše generacije, da resnici pogledamo v oči in se enkrat za vselej razbremenimo bremena dogodkov med in po drugi svetovni vojni. Če so naša prizadevanja za dosego narodne sprave iskrena, potem je najprej potrebno prenehati z ideološkim hujskaštvom in stalnimi obtožbami po spreminjanju zgodovine. Zgodovine ni mogoče spreminjati, dejstva so jasna kdo so bili v Sloveniji po drugi svetovni vojni zmagovalci in kdo poraženci, vendar to ne sme biti opravičilo, da bi kateri koli del slovenske zgodovine zaradi teh dejstev zamolčali,'' so v sporočilu za javnost zapisali v NSi.

'Zakaj nihče ne odgovarja?'

Naboj v zidu
Naboj v zidu FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Hrvaško Združenje braniteljev, invalidov in vdov osamosvojitvene vojne Podravke medtem od državnega tožilstva zahteva takojšnjo preiskavo glede odkritja posmrtnih ostankov v Barbarinem rovu. Trdijo, da so med ubitimi tudi Hrvati. ''Čudi nas, ker se hrvaški politični vrh ni odzval na nedavno odkritje grobišča, ki je skrivalo trupla številnih nedolžnih Hrvatov. Predvsem predsednik Stijepan Mesić, ki stalno poudarja, da morajo storilci plačati za zločine,'' so zapisali v sporočilu za javnost. ''To je le eno od 600 do zdaj odkritih grobišč v Sloveniji. Ne moremo verjeti, da še nihče ni odgovarjal za niti eno nedolžno žrtev, prav tako ni bila uvedena nobena preiskava. Medtem si hrvaško tožilstvo močno prizadeva za pregon storilcev zločinov v osamosvojitveni vojni.'' Ravno danes so na Hrvaškem odkrili novo množično grobišče. Več o tem ...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (948)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ForwardThinking
14. 03. 2009 12.48
Najhuj od vsega se mi zdi pa to, da preberem tukaj komentaje, ki te povojne poboje poveličujejo! To je pa poden človeštva! V jamah so končali ljudje, ki so se uprli Titovemu režimu, ker so videli kaj je komunizem v Rusiji naredil. Zaščititi so hoteli svojo domovino, vrednote... Ti morilci, so pa imeli oprane glave in so se obrnili proti lastnim družinam (ja celo lastne starše so pobijali ker niso pokleknili pred komunizmom) in sledili neki ideologiji, ki je propadla, tam kjer se pa vzdržuje pa vlada še danes revščina!
Zelenivrt
10. 03. 2009 11.34
Zato pristojni, dajte že vendar koga obsodit za povojne umore. Metod Trobec je bil za svojih nekaj žensk že obsojen. Za desettisoče umorjenih pa nihče.
podmladek
09. 03. 2009 21.57
Vsi prebivalci Slovenije je prav, da vemo kaj se je dogajalo v naši zgodovini še posebno če se je to dogajalo po vojni v času ko je določena politična oblast prevzela oblast v svoje roke.Po prevzemu oblasti si za dejanja, ki so se storila v času vladavine odgovoren ,pa čeprav si partizan . Še nasvet BORČEVSKIM organizacijam "RAZPUSTITE SE"in ne zastrupljajte mlajših generacij z borčevskimi podmladki
politik70
09. 03. 2009 07.09
Veliko piscev komentarjev pozablja eno veliko dejstvo! Danes smo 09.03. 2009 tega leta ........ Ni nam v ponos ali zadovoljstvo kar se je zgodilo po 2 svetovni vojni(premalo se zavedate da nismo edini narod z krvavo zgodovino......) Obtoževanje,Jokanje,Stokanje,zgr... in grožnje....... Pozabljate pa na dejstva! Za povojni Zločin(Se je vedelo). Odkopavanje kosti zaradi nabiranje političnih točk je pa ravno tako svinsko kot povojni poboji! Samo to si zapomnite! Plošča je že bila! Torej se je vedelo ! Sedaj zganjati halo (Naj samo eden reče da to ni maslo anševe vlade ki ji ni uspelo najti kosti pred volitvami) Je skrajno nehumano če ne že vulgarno tudi do potomcev žrtev povojnih pobojev! Preveč se ukvarjamo z "Spravo" Cerkev se pa še vedno ni opravičila za dejanja ki jih je storila med Drugo svetovno vojno! Tudi za to odkrito grobišče je Cerkev ravno tako kriva kot tisti ki so pritiskali na petelina brzostrelk! Da ne boste zavpili? Gremo preštevat žrtve recimo pokristjevanja! Da je to zgodovina???????? A Rov Barbara pa ni ZGODOVINA?
civitasstain@gmail.com
07. 03. 2009 12.21
Nikakor ne morem razumeti ljudi, da bilo na neki način skušajo malo opravdati te zločine. Naj omenim Guatamo. Kako se cel svet zgraža nad Ameriko, kjer je v ječi Guatamo zaprtih nekaj sto ljudi in to brez kake vsake obtožbe. Pol so Amerikaci še humani, saj niso nobenega ustrelili, če primerjam te žrtve, ki so postreljeni brez vcsake možnosti se vsaj na bilo na kak pravni način se pravno zagovarjat za svoje "zločine".
civitasstain@gmail.com
07. 03. 2009 11.51
mobius-Ti mešaš jabolka in hruške. V Dresdenu je bilo samo civilno prebivalstvo in Angleži so zato vedel in po mojem je bilo to njihovo maščevanje. Kot mnoge civilizirane države so tudi si Angleži tudi ustvarjali kolonije, ki pa niso vplivale na kolonije samo negativno, ampak tudi gospodarske uspehe, ki pa jih radi nekateri vede ali nevede zatajimo. Primerjam samo nekatere samostojne afriške države, kjer po osamosvojitvi trpijo lakoto radi svojih lastnih diktatorjev, ki zapeljejo svoje države na rob razpada. Radi Amerike pa to. Tudi jaz se zgražam nad atomskim orožjem, sploh pa zadnji čas atomsko oboroževanje mi daje pomisleke. Nekateri samo mečete očitke Amerikancem, da so vrgli atomski bombi, brez konkretne vednosti zakaj. Japonska nebi nikdar kapitulirala saj japonska ne more kapitulirat že radi njihovega cesarja, ki ga je (vsaj večina takrat) oboževala kot Boga. Tudi po metu druge ameriške bombe na Nagasaki japonski generali niso mislili na kapitulacijo in so bili pripravljeni se boriti do zadnjega za Japonsko in svojega cesarja. Japonski cesar je razglasil po radiju kapitulacijo sam samovoljno brez vednosti generalov. Tako so bili amerikanci v stiski. Tvegamo še nadalje svoje vojake ali .....(ni pa to moj nikakršen zagovor tega dejanja, le faktor)Je pa tudi resnica, da tudi ameriški atomski fiziki si takrat niso bili čisto na jasnem, glede poznejšega atomskega izžarevanja. Zato se pa vprašam, da kljub današnih atomskih raziskovanj in o javnih znanstvenih publikacijahše nekateri še vedno nestrpno čakate na atomsko oboroževanje drugih držav. "Le čelje sodi naj kopitar"!
jelica2@gmail.com
07. 03. 2009 10.44
Saj se vse dogaja v sedanjem življenju. Eni samo obljubljajo - večina verjame - posamezniki, ki si upajo pokazat na nepravilnosti pa nastradajo.
abigail
07. 03. 2009 03.08
Mobius in Cookies! Se pridružujem vajinemu razmišljanju. Vojne so grozne in ne razrešijo ničesar, samo vedno nove rane in sovraštva odpirajo. Druga svetovna je bila v osnovi borba proti nacizmu in fašizmu. Tako so nas učili v šoli in v to je celo verjela velika večina borcev in partizanov. Toda podobne in iste oblike ter vzorci razmišljanja, kot jih je opisal Hitler v svoji knjigi, so obstajali že prej po vsem svetu, ne samo v Nemčiji. Vedno sem se čudila ugibanjem, kako je možno, da je Hitler s svojo ideologijo zaslepil skoraj celo državo in da so se mu upali upreti le redki Nemci. Le kaj je novega v tem, da si rešiš kožo le v primeru, da se potuhneš v množici in da na boljše prilezeš samo, če pihaš v isti rog z oblastmi? Nič novega, ne na Zahodu in ne na Vzhodu! Druga svetovna se je končala z zmago nad nacizmom in fašizmom. Nacistično in fašistično razmišljanje pa sta preživela in se razcvetela najprej v grozljive povojne poboje, v atomske bombe, v tehnološki in gospodarski napredek za ceno uničenja narave, v razširjenost "fritzlovstva" po celem svetu, v mobbing na delovnih mestih..., v manipulacijo politikov in verskih voditeljev nad množicami pripadnikov vrste homo sapiens sapiens, ki z ostalimi primati očitno delijo neko skupno lastnost, ki bi se ji lahko reklo "čredni nagon". Človeška čreda reagira na vsiljeni mu strah, na pohlep in predvsem na že v Starem Rimu preizkušeno tehniko vladanja - "panem et circenses". Vsega občudovanja so vredni tisti, ki temu "črednemu" ravnanju ne nasedejo in znajo misliti s svojo glavo, ne glede na to, ali preživijo ali ne. Slišala sem, da so bili v teh povojnih pobojih in posilstvih velikokrat udeleženi opiti vojaki Ruske armade in partizani iz južnih republik, seveda pa so temu velikokrat botrovale tudi medsosedske zamere in pohlep. Nekateri slovenski partizani, ki so celo preživeli in pobegnili iz nemških koncentracijskih taborišč pa so bili poslani na lov za preživelimi ustaši na Hrvaško. Tudi moj dedek je bil v eni takšni partizanski enoti. Nikdar ni kaj dosti govoril o tem, bil pa je zagret komunist in zelo prijazen, ustrežljiv človek. Drugega dedka nikdar nisem poznala, ker je bil prisilno mobiliziran med domobrance in je po vojni končal v enem od takšnih pobojev, čeprav je sam vedno streljal v zrak. Politika in vojna iz povsem običajnih ljudi naredita pošasti in žrtve. Vedno znova....
mobius
07. 03. 2009 00.35
Bodimo srečni, da danes nismo mi v tej vlogi, ker je vprašanje kako bi se vsak od nas obnašal v tej situaciji, čisto enostavno rečeno eni so delali iz sovraštva, ker so verjetno bili njihovi bližnji tudi žrtve, drugi so to morali storiti, saj če ne bi, bi sami postali žrtve ko zavlada kaos in strah potem je samo eno ali si z nami ali proti nam. Si pa ne morem predstavljati kakšen čovek je sposoben ubiti otroka, po drugi strani pa si lahko, saj se tudi danes to dogaja z uboji, posilstvi in nasiljem nad otroki in ne pozabimo tudi otroci so nasilni ne samo starejši. Človek je najbolj zlobno bitje, katero obstaja. pz!!!
mobius
07. 03. 2009 00.12
Sicer pa ko si na vrhu ne moreš zaupati nikomur še lastni materi ne, ker je možnost da te bo vsak izdal in potem je jasno na kakšen način probaš obstati, to pa je naš človeški značaj eni pravijo človek je človeku volk, jaz pa sem to spremenil človek ni človeku človek ali pa človek je človeku človek, sedaj pa razmislite, saj s prvim rekom užalimo volka. pz!!
mobius
07. 03. 2009 00.02
Sicer pa tudi Amerikanci so vrgli atomsko bombo na 2. mesti je kdo odgovarjal zato, ne pozabimo Dresden in ali veste da so zavezniki namesto strateških ciljev vrgli bombe rajši na civilne obkjekte in to zato ker so lastniki bili tudi v Ameriki, Angilji itd lahko naštevam v neskončnost za 2000 let nazaj, kaj se je dogajalo zaradi pohlepa. pz!!!!
mobius
06. 03. 2009 23.56
R57 06.03.2009, 09:54 1 V sedemdesetih letih smo imeli v srednji šoli predmet TEMELJI MARKSIZMA IN SOCIALISTIČNEGA SAMOUPRAVLJANJA. Tako so nas podučili, da ni spremebe družbenega sistema brez krvave revolucije, ki naj bi bila zato legitimna in opravičena. Ko berem komentarje, vidim kako uspešno so nam oprali možgane, saj je piscev komentarjev, ki opravičujejo ta dejanja odločno preveč. Kritično misleči, pa so okrcani za klerikalce, potomce domobrancev in podobno. Pri teh pobojih je šlo za sistematično izločanje morebitnih političnih nasprtonikov, oziroma prisvajanje premoženja premožnejših pod pretvezo, da so sodelovali z okupatorjem. To z izvirnim NOB nima nič skupnega, saj velika večina borcev ni vedela za načrte partijskega vodstva. Scenarij je znan in se v ničemer ne razlikuje od stalinističnih pobojev. Materialne dokaze, kako izgleda komunistična revolucija, pa si lahko ogledamo sedaj. Pa ne me okrcat za klerikalca, domobranca in podobno, ker imam 15 let partijskega staža in dobro vem, kako je partija funkcionirala. Še posebej, če si mislil s svojo glavo. Zakaj si potem vstopil v ZK, ko so mene vprašali da vstopim sem odgovoril, če greste vsi ven grem jaz noter. Drugače pa jaz lahko rečem da sem komunist in to v tem smislu, da vsak človek mora dobiti pošteno plačilo za svoje delo in da živi dostojno življenje ter da ni suženj lastniku kapitala, ki ga je ustvaril tudi on s svojim delom in znanjem. Sicer pa sami vidimo kaj se je zgodilo po osamosvojitvi in kdo je dobil v roke in kakšen način državno premoženje. Mnogi od tistih zaradi katerih ste šli na ulice so si lepo postlali in sedaj se vprašajte kako to dobiti nazaj ali mislite če jih boste lepo prosili, da bodo vrnili, kar so pokradli v imenu neke druge ideje in trenutka in to je bila samostojna Slovenija, torej naj z njimi ravnam z rokavicami na rokah. Mnogi ki so bili v partiji so tudi pograbili kar so mogli in isto so storili tudi mnogi, ki so bili blizu novodobnim politikom. pz!!!
mobius
06. 03. 2009 23.37
tilus 06.03.2009, 10:12 0 Tisti, ki so tako trdno prepričani , da Slovenije ne bi bilo več, če ne bi bilo komunistov naj povem. Če bi komunisti še naprej vladali Slovenije v resnici dolgo ne bi bilo. Danes bi Slovenija bila do Celovca, če nebi komunisti vladali. Nikar ne strašite s tem, da nas ne bi bilo. Žide so prav načrtno iztrebljali Nemci, Rusi in še kateri pa so se hvala bogu ohranili in celo vzpostavili svojo državo, ki je prej niso imeli. Nekateri opravičujete grozodejstva komunističnih vladarjev, ker mislite, da so rešili Slovence. Z ustrahovanjem in pomori so samo sebi zagotovili vladanje dolgoročno pa so itak imeli namen slovence asimilirati v Jugioslavijo kot neko etnično skupino. To se je čedalje bolj jasno kazalo vendar na srečo se jim je čas iztekel. Zato nikar s preveliko vnemo ne pripisujte velikih zaslug takratnim vladarjem. Danes tudi ne bi imeli težav z južno mejo, če takratni vladarji ne bi imeli drugačnih namenov s Slovenijo. Vedno znova so nas strašili z zunanjimi sovražniki zato, da bi se mi sami njih čim bolj oklepali. Kot se danes izkazuje so vsi slovenski komunistični vladarji bili najbolj zvesti služabniki zveznim komunistom. In če gledamo danes se je edino v Slovenji ohranila največja zvestoba in privrženost komunizmu. Naj ponovno povem, da partizani in komunisti niso eno in isto. Do Celovca si rekel si pozabil kdaj je bil plebiscit in zakaj so mnogi glasovali za Avstrijo in še vprašanje je če je sploh bil izpeljan pošteno. Dugače pa se vprašaj , kaj se zgodi med vsako vojno ali po njej, ali ko se spopade več razredov ali kast v neki družbi, tudi ti bi naredil vse kar je možno da bi obstal, šele ko mine nekaj časa, se stvari normalizirajo in ne uporabljati besed komunizem, komunisti, socializem, ker to se še ni zgodilo in tudi se verjetno še dolgo ne bo, lahko pa uporabljate besede diktatura, samodržci, izdajalci ideje v imenu katere so odločali pa niso verjeli vanjo ali jo razumeli. Malo v razmislek določena vrsta ljudi deluje v vsakem sistemu lopov je lopov v vsakem sistemu, policaj, vojak, sodnik ter ljudje ki jim je cilj samo oblast itd in v vsakem delujejo ne glede na zakone pogosto jim uspe priti na oblast in potem se ve kaj sledi. pz!!!
mobius
06. 03. 2009 23.11
Še enkrat ponavljam komunizma še sploh ni bilo je samo ideja v imenu katere so posamezniki ali manjšina prevzeli oblast in da bi obstali so počeli kar se jim zahotelo, vemo pa kjer je množica vrži jim kost pa se bodo stepli za njo, še lepše pa je daj jim spoznati kaj je strah in bolečina potem pa bo sin izdal očeta, ali oče sina, ali mož ženo in obratno in tako v neskončnost. Je pa vprašanje, če sploh bomo kdaj zreli, da bi živeli v sistemu, ki bi bil pravičen do vseh, omogočal dostojno življenje vsem ljudem ki so pripravljeni delati za pošteno plačilo, saj nikoli ne bodo vsi ljudje želeli delati pošteno, in tudi plačilo nikoli ne bo pošteno za vse, saj se bodo vedno našli ljudje, ki bodo hoteli živeti od dela drugih ljudi. pz!!!
mobius
06. 03. 2009 22.53
Popravek kajti potem tega kroga ni nikoli konec. pz!!
mobius
06. 03. 2009 22.51
Sicer pa se vprašajte, kaj je bolj etično ali razumno, ali pustiti, svoje nasprotnike žive in tako se lahko spopad nadaljuje v neskončnost ali pa ubiti, lahko navedem primer, v Japonski preteklosti so zmagovalci vse svoje nasprotnike pobili ali pa prisilili narediti harakiri, če ga niso sami ko so bili poraženi, seveda pa to ne pomaga tudi če pobiješ vse ki ti niso pogodu, se prej ali slej pojavi naprostnik iz tvojih vrst in tako se vse začne znova in tako do konca človeštva ali življenja takega kot ga poznamo, skrajni čas je da ljudje spoznamo, da se noben zločin ne splača, saj na koncu vsi pridemo na vrsto in smo tudi sami žrtve v takšnem ali drugačnem smislu, če pa bi resnici bil bog tako kot si ga eni predstavljajo, potem se to ne bi dogajalo, pa ne se izgovarjati na svobodno voljo v ravnanju in življenju in da bomo potem kar smo naredili v življenju tudi morali poravnati račune za naša dejanja, kajti potem tega kroga ni nikoli ni konec. pz!!!
jelica2@gmail.com
06. 03. 2009 21.07
Oh, piroman, prepričanega se ne da prepričat. Ta Korošec je bil že toliko star, da se je sam odločal. Moj oče je med vojno s kolegom skril cerkveni zvon, da ga Nemci niso pretopili v orožje, zaradi takih stvari je osvoboditev dočakal v Dahavu, navdušen komunist je vojsko služil v Titovi gardi - tam spoznal resničnega Tita (nikoli nisem mogla razumet, da kleje Tita, ko pa so nas v šoli učili vse lepo o njem), dobil za spremstvo udbo in končal na Golem otoku, kjer so poštenim komunistom prali možgane...
coldrex
06. 03. 2009 19.43
Če gledamo iz parapsihološkega vidika, je zelo narobe in zelo "nevarno", če pokojniki niso dostojno pokopani. Iz otroštva se spomnim, kako je v moji okolici neki človek zblaznel na smrtni postelji. Bil je namreč povojni likvidator. Po Sloveniji je še na veliko mestih izredno veliko negativne energije, ki dela ljudi čudne in čudaške. Veliko nedolžne krvi je prelito po Sloveniji - Pokopališču. Hude stvari so se dogajale tudi v Hudi luknji, ob cesti med Velenjem in Slovenj Gradcem. Če hočete doživeti kaj nadnaravnega in strašljivega, pojdite tja okrog polnoči. Vsekakor imajo duše pokojnikov, ki so umrle na nasilen in nedostojen način, veliko moč v našem fizičnem svetu. To se je dogajalo v preteklosti in se tudi v sedanjosti.
Mceles2
06. 03. 2009 19.15
ja ja tok o starih dobrih casih ja,...:)lepo smo se mel,...samo ja,...torej so partizani branili slo in naredili veliko za slo,..ja ja jaz sem pa esmeralda,...zivela partija a ne:???no to so njihovi produkti,..to se je dolgo vedelo pa ni bilo jajc to odpret ker se rdecke same sebe bojijo,...slaba vest pa tak dela svoje,...sramota,..folk odprite oci,,,
TRN V PETI
06. 03. 2009 17.16
Toliko publicitete kot nam prinaša ta rudnik nam ne prinese noben športnik. Vse medijske hiše poročajo o rudniku groze. Tita komentatorji člankov iz drugih držav naslavljajo kot krvoločnega diktatorja. Vsem je kapnilo, kaj se je v teh krajih zgodilo, samo trmastim rdečim bučam ne!