Slovenija

Postojnčani nočejo odpadkov

Postojna, 25. 09. 2005 22.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Postojni so se izrekli proti izgradnji centra za ravnanje z odpadki v Orehovških brdih.

Referendum
Referendum FOTO: Dare Čekeliš
Proti centru za odpadke se je izreklo 3953 oziroma 66,9 odstotka volivcev, za pa jih je bilo 1897oziroma 31,8 odstotka.

S tem, da se na omenjeni lokaciji ob avtocesti Postojna - Koper uredi sodoben center za ravnanje z odpadki, se je na posvetovalnem referendumu strinjalo 1897 volilnih upravičencev oziroma 31,8 odstotka tistih, ki so prišli na volišča. Proti ureditvi centra pa jih je bilo 3953 oziroma 66,9 odstotka, je povedal predsednik občinske volilne komisije Boštjan Udovič.

Na skupno 29 volišč se je odpravilo 5909 volivk in volivcev oziroma 49 odstotka od skupno 12.042 volilnih upravičencev; približno odstotek glasovnic (59) jih je bilo neveljavnih. Župan in občinski svetniki SDS, SD in liste Skupaj pa so že pred današnjim referendumom napovedali, da bodo odločitev volivk in volivcev upoštevali, čeprav je bil referendum zgolj posvetovalne narave.

'Voljo volivcev bomo spoštovali'

Podžupan občine Postojna Zvone Černač je zagotovil, da bodo voljo volivk in volivcev spoštovali.

"Glede na rezultat referenduma centra za ravnanje z odpadki v Orehovških brdih ne bo," je dejal Černač in spomnil, da so se k spoštovanju na referendumu izražene volje prebivalcev obvezali že ob sprejemu odločitve o referendumu na izredni seji občinskega sveta.

Alternative?

Postojnski koljevarstveniki na protestu pred kakim mesecem dni.
Postojnski koljevarstveniki na protestu pred kakim mesecem dni. FOTO: Dare Čekeliš

Kot je napovedal, bodo zdaj iskali druge rešitve, a je še preuranjeno govoriti, v kateri smeri. V najkrajšem času bo sklican sestanek z občinami, ki so julija letos podpisale konzorcialno pogodbo o ločenem zbiranju odpadkov, odvozu nevarnih odpadkov in enotnem nastopu pri financiranju. Na sestanku z njimi in ministrstvom za okolje in prostor bodo ugotovili, ali bodo te občine nadaljevale s skupnimi prizadevanji za vzpostavitev centra za ravnanje z odpadki na kakšni drugi lokaciji ali bodo iskale kakšno drugo rešitev, je še dejal Černač. Glede na način kampanje nasprotnikov izgradnje centra v Orehovških brdih pa Černača, kot je dejal, današnji izid referenduma ni presenetil.