Slovenija

Postavili tri mostove, zdaj jih bodo rušili. Občina vložila tožbo

Slovenj Gradec/Luče, 09. 09. 2024 15.34 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dobra novica iz Slovenj Gradca: našli so rešitev še za drugo družino, ki ji je lanskoletna ujma vzela dom. In slaba: porušiti bodo morali tri kolesarske mostove, ki imajo neustrezen naklon, in zgraditi nove. Občina je zoper projektanta vložila tožbo. V Strugah medtem zahtevajo izgradnjo pločnika in postavitev javne razsvetljave, saj se je na slabo razsvetljeni in prometni cesti prejšnji teden že poškodovala krajanka.

V slovenjgraški občini sta zaradi posledic lanskih poplav brez doma ostali dve družini. Mlajši del družine iz Velunje je julija letos dobil ključe nove donirane hiše v Slovenj Gradcu, medtem ko starejša zakonca iz te iste družine po županovih besedah še iščeta primerno lokacijo za novogradnjo.

Donirana hiša
Donirana hiša FOTO: Mestna občina Slovenj Gradec

Za drugo družino, ki je živela na območju Spodnjega Razborja, od lanske ujme pa tamkajšnje bivališče ogrožajo plazovi, pa se je našla rešitev za nadomestitveno gradnjo na območju Podgorja. Občina je razmeroma hitro izvedla potrebne postopke lokacijske preveritve za zemljišče, ki si ga je družina izbrala kot prostor, kjer bi gradila in živela, mestni svetniki pa bodo v sredo odločali o predlogu sklepa o tej lokacijski preveritvi.

"Kar nekaj je želja drugih, ki niso zajeti v popoplavno zakonodajo, da bi radi na kmetijskih zemljiščih gradili, a za njih tega postopka ni možno izpeljati. Tak postopek je možno izpeljati zgolj za tiste družine, ki so bile oškodovane med poplavami in se morajo izseliti," je na današnji novinarski konferenci, namenjeni aktualnemu dogajanju v občini, dejal župan Tilen Klugler.

Po sredini potrditvi sklepa o lokacijski preveritvi na mestnem svetu bodo vzpostavljeni pogoji za začetek pridobivanja gradbenega dovoljenja za gradnjo stanovanjskega objekta in manjšega kmetijskega objekta, ki ga želi postaviti družina in tako nadaljevati s kmetijsko dejavnostjo. Trenutno ta družina po podatkih občine živi v najetem stanovanju.

Župan potarnal zaradi počasnega potrjevanja projektov

Medtem se v slovenjgraški občini nadaljuje sanacija predvsem cest in plazov po lanskih poplavah, za kar je občina lani v prvem predujmu od države prejela 21 milijonov evrov. Največja težava je pomanjkanje projektantov in dolgotrajno potrjevanje projektov pri državni tehnični pisarni, je izpostavil župan.

Doslej so v občini zaključili 13 projektov, 31 jih je v izvajanju, 24 pa se jih projektira. V pregledu pri državni tehnični pisarni je po besedah župana 29 projektov, sedem jih je v dopolnjevanju in le osem je potrjenih. "To je zelo, zelo malo," je potarnal župan. Za pomoč so že prosili ministrstvo za naravne vire in prostor, želijo si namreč prioritetnega oz. hitrejšega potrjevanja projektov, da bi lahko v roku porabili lani prejeta sredstva. Do oktobra letos bodo po županovih ocenah uspeli porabiti okoli 17 milijonov evrov predujma.

Trije mostovi zgrajeni, a neprimerni za uporabo

Izmed ostalih infrastrukturnih projektov v občini pa je župan danes predstavil stanje glede že nekaj časa postavljenih treh kolesarskih mostov, za katere pa se je izkazalo, da imajo med drugim neustrezne naklone in niso primerni za uporabo.

Po več sestankih in iskanju rešitev s projektantoma spornih mostov ter pridobivanjem strokovnih mnenj so na občini prišli do zaključka, da sanacija verjetno ni možna. Naročili so izdelavo nove projektne dokumentacije za tri nove kolesarske mostove. "V kratkem bomo pričeli z izgradnjo novih mostov, kjer bo naklon zadostoval pravilniku, se pravi da ne bo več 19-odstoten, ampak največ petodstoten. Do konca leta bi te mostove zamenjali novi," je napovedal župan.

Hkrati je občina v zvezi s tem pred kratkim vložila tožbo zoper dva projektanta, ki sta bila partnerja v pogodbi z občino. Občina ju je sicer izbrala na razpisu. Občina s tožbo proti projektantoma in zavarovalnici, pri kateri imata zavarovano odgovornost, terja več kot pol milijona evrov, kolikor ocenjuje, da je nastalo škode pri tem. Občina je sicer mostove lani zgradila v okviru dobra dva milijona evrov vrednega projekta izgradnje kolesarskih površin.

Krajani Strug zahtevajo ureditev pločnika in javne razsvetljave

Krajani Strug pri Lučah, ki jih je lanska avgustovska ujma močno prizadela, zahtevajo ureditev pločnika in javne razsvetljave. Kot je v imenu krajanov povedal Božo Robnik, to infrastrukturo potrebujejo zaradi počasnosti birokratskih mlinov.

Robnik je danes pojasnil, da je cesta skozi Struge zelo prometno obremenjena, posledično pa za pešce brez pločnika in javne razsvetljave zelo nevarna, posebej v zimskem času, ko so dnevi krajši. Prejšnji teden se je tako poškodovala krajanka, ki je pristala v bolnišnici.

Krajani Strug zato zahtevajo ureditev pločnika in javne razsvetljave, kot je bilo to predvideno v projektu, izdelanemu pred ujmo, z vsem uvozi do njihovih objektov in z ureditvijo zelenih površin. Izvajalec del je za to že pred ujmo položil kabel, cevi in predvidel ureditev potrebnih priključkov, je spomnil Robnik.

V Strugah od Občine Luče pričakujejo, da se jasno izreče o podpori njihovim zahtevam, od državnih odločevalcev pa jasne odgovore oz. pozitiven odgovor na zahteve, s katerimi so že konec avgusta seznanili tudi predsednika vlade Roberta Goloba.

Krajani zahtevajo tudi sestanek z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, ki je omenjeni projekt ustavila. Na infrastrukturnem ministrstvu so za STA potrdili, da so se za to odločili, potem ko so ugotovili, da je negospodaren, ker so vse hiše, prizadete v ujmi, na seznamu za odstranitev. STA je za odziv zaprosila tudi kabinet predsednika vlade, a ga še ni prejela.

"V primeru neupoštevanja naših zahtev bomo primorani začeti državljansko nepokorščino in zapreti cesto," je napovedal Robnik.

Prebivalec Strug Paul Orešnik pa je povedal, da bodo krajani v Strugah živeli še kar nekaj časa, čeprav je 20 njihovih hiš na seznamu za odstranitev. Po njegovih besedah namreč cenitev hiš še nimajo vsi, tisti, ki so jih dobili, pa se z njimi ne strinjajo. 

Ponovil je, da je bila tržna vrednost hiš ocenjena korektno, a so jim pristojni potem na račun amortizacije od te tržne vrednosti vzeli 41 odstotkov. Prejeli pa so deset odstotkov dodatka za selitev iz Strug in komunalne prispevke. "Mi smo tako zdaj na 69,5 odstotka tržne vrednosti hiš," je dejal Orešnik.

Osebno meni, da bi lahko ob pločniku uredili še kolesarsko povezavo proti Logarski dolini.

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezvezek
10. 09. 2024 09.30
-1
Kakšen podatek bi še pasal zraven - ali so bili že načrti narobe? Tudi če ja, bi morali gradbeniki skočiti v luft, da ne bodo gradili mosta z 19 % naklonom.
zdravkob
10. 09. 2024 09.20
-1
19% klanec na mostu?! To bi pa rad videl.
ZIPPO
09. 09. 2024 21.50
+3
KJE SO NADZORNIKI IN INŠPEKTORJI???? Na kavi z Golobom??? BANDA.
ZIPPO
09. 09. 2024 21.48
+1
V Mislinji je podjetje, ki je saniralo, zgradilo most, ki SPLOH VAREN NI, pokradli in šlo letos spomladi v stečaj!!!! VPRAŠAJTE LOKALCE!!!
Antena
09. 09. 2024 19.36
+3
Gradbeniki imajo enormne cene delavnih ur.
razumi če lahko
09. 09. 2024 19.50
+1
Torej odpreš gradbeno firmo in furaš posel kje je težava ?
old skul
09. 09. 2024 19.32
+11
Kaos. Kot povsod kamor se vtakne Golobnjak.
Anion6anion
09. 09. 2024 19.28
+5
Vselepo
09. 09. 2024 19.22
+5
V Sloveniji se dobesedno vse postavlja na glavo, največjo napako je vlada naredila, ko je vse povprek odpisala kazni, za čas covida, pa ni toliko problem v vrnitvi kazni, kot na ponizanju policije, kot da niso pravilno delali, čeprav so enake ali ostrejše kazni v drugih evropskih državah obveljale, vendar to ima Slovenija, ples na polno....ter na rdeči preprogi.....
slim386
09. 09. 2024 19.33
-5
Razen sđs zaslepljenci vsi vemo, da so te kazni prihajale iz drugega naslova in ne od policistov. Torej ni bila ponižana policija temveč aleško, rambonin, procentualšek, norik...
Bezigrad2005
09. 09. 2024 19.18
+11
…mislim da smo najbol skorumpirana drzava na svetu…sami iz sebw se delamo norca
brezvezek
10. 09. 2024 09.23
+1
Na žalost še to nismo, so še hujši primeri ...
Vselepo
09. 09. 2024 19.17
+6
Neverjetno, v državi se vse podira, še tisto, kar ni kriva vlada, saj so projektanti, vendar se mora pa na drug način podret.......
slavaukrajini
09. 09. 2024 19.12
+5
Sej ni res,pa je ,k u risanki
Nace Štremljasti
09. 09. 2024 19.07
+11
to so naše lepe slovenske Butale kdaj je že miličinski vedel da bo tako ko je pisal slovensko kroniko mislim o butalcih
Gutenberg
09. 09. 2024 19.01
+15
Pol miljona od projektantov ... Zarubite jim premoženje, tukaj gre za osebno odgovornost. Bo tudi šola za druge. Naslednji z odgovornostjo pa bodo državni uslužbenci ... če zašuštraš, plačaj.
mucki
09. 09. 2024 18.53
+12
Že 15 petnajst let eni in isti vodni strokovnjaki, ki to niso so amaterji brez kmečke logike. Delajo, obzidavajo stare škarpe, ožajo strugo in ob strugo, kjer se je nekoč narasla voda vsaj malo razlivala, danes tja navozijo ogromne količine neuporabnega materiala. Struga je kot bob steza, teče izredno hitro in z svojo hitrostjo odnaša brežine, ceste, ogroža našo lastnino in naša življenja...
asdfghjklč
09. 09. 2024 18.47
+2
Te velike hiše s temi miniaturnimi okencami so tako grde, da jih še videti ne morem ...
brezvezek
10. 09. 2024 09.22
+2
Še dobro, da ti jih ni treba gledati. Ampak, a veš, da so vsa ta miniaturna okenca na severni strani hiše, kot okna od WC-ja, shrambe, stopnišča itd.? Na južni pa so ogromne steklene površine ...
Brusnjak Franc
09. 09. 2024 18.43
+3
Zakaj ne toži Goloba,kakšna je to mostogradnja odkar on vlada,katastrofa naenkrat iz 5% na 15% naklon,a vidite domoljubi da gradbena operativa propada
krmeki
09. 09. 2024 18.33
+4
Sprašujem se koliko je 69% tržne vrednosti od 0, ker dejansko hiše na poplavnem območju so vredne nič.
Rdečimesečnik
09. 09. 2024 18.10
+7
Nič jokat plešite
mucki
09. 09. 2024 18.57
-3
Seveda plešemo, samo da ni un komunajzar ki so ga ven brcnili.
levnuh, ne svecko
09. 09. 2024 17.59
+12
Pravna država? Pri nas je, v Sloveniji, ni! V Sloveniji lahko brez seznanitve in pisnega, overjenega soglasja, lastnika gozda, lokalna skupnost ( občina v Zg.Savinjski dolini in njen šerif ) naredi rekonstrukcijo gozdne ceste, ki v poplavah ni bila poškodovana, razen na enem , 10 m ovinku s prepustom, pa še to je bil le nanos blata in vejevja za počistit. Preverjeno pred in po čiščenju. V mesecu novembru pa v tajnosti akcija, gradbena dela na cesti, ki jih v popisu škode ni, da se na škodo enega naredi korist za drugega. Pri tem se prekorači vsa pooblastila, krši zakon in ustavno varovano pravico zasebne lastnine, niti ne pridobi dovoljenja OE ZGS, kar mu tudi izrecno nalaga Zakon o gozdovih Slovenije, ta isti zavod pa vkljub protestom in opozorilom lastnika gozda, navkljub dejstvu, da trasa ceste skoraj v celoti poteka po njegovem svetu nič ne ukrene, temveč raje lastnika poziva, da po Pravilniku o gozdnih cestah, ki je mimo grede kot praven akt nezakonit in ne velja v postopku pred sodiščem, pridobi neke brez zvezne podpise sosedov, ko želi le to gozdno cesto, za katero ni uradnih pravno vzdržnih dokumentov o njenem nastanku, ukiniti.
Nightingale
09. 09. 2024 17.55
+19
Kakšen klasičen nateg, kraje sploh ni treba več prikrivati, pleni se vsepovprek in mirno vsem pred očmi. Sankcij nikoli. Ne piše se nam dobro...