Slovenija

Poštarji, ki delajo v vročini, pozivajo k izboljšanju delovnih pogojev

Ljubljana, 01. 08. 2024 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikat Pošte Slovenije opozarja, da tudi poštarji opravljajo delo v hudi vročini. Pošto med drugim dostavljajo starejši delavci, med njimi pa so tudi ženske in invalidi, ki dostavo opravljajo peš ali s kolesom. Sindikat želi predvsem, da se delavcem omogoči prilagoditev delovnega časa (zgodnejši prihod), odmore med delovnim časom, zagotovitev hlajenih prostorov in hladne napitke, hkrati pa opozarja, da vodstvo Pošte Slovenije ni odzivno.

Sindikat delavcev prometa in zvez in Sindikat pošte Slovenije sta podprla ukrepe, ki jih je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve sprejelo za izboljšanje delovnih pogojev gradbenih delavcev. Predvsem se jim pomemben zdi predlog za uvedbo ohlajevalnih prostorov in zagotavljanje brezplačnih brezalkoholnih napitkov za gradbene delavce v primeru dela na prostem v času visokih temperatur.

"Menim, da so ti ukrepi nujni za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev, ki delajo v težkih vremenskih razmerah," sta zapisali podpisani predstavnici Saška Kiara Kumer (generalna sekretarka SDPZ – ZSSS) in Majda Stubelj (Predsednica Konference sindikatov SDPZ Pošte Slovenije). 

Kljub pozivom vodstvo ni pripravilo novih navodil za delo v vročini

Vendar pa so delavci izrazili tudi zaskrbljenost glede ravnanja poslovodstva Pošte Slovenije, ki je v 100-odstotni lasti države. "Kljub pozivom sindikata že od lanskega leta niso uspeli spremeniti navodil za delo v visokih in nizkih temperaturah," poudarjajo. Opozorili so, da so se prvič o tej temi pogovarjali že junija lani, a da konkretnih sprememb še vedno ni. 

Sindikat SDPZ je 19. junija 2024 delodajalcu postal poziv za spremembo navodila, vendar so 2. julija letos prejeli odgovor, da je osnutek navodil pripravljen in da bo obravnavan na skupnem sestanku septembra, kar se jim zdi prepozno, zato so delodajalca pozvali k takojšnjemu ukrepanju, a odgovora do danes še niso prejeli. 

Pošta
Pošta FOTO: Shutterstock

Izpostavili so, da imajo v dostavi starejše delavce, med njimi tudi ženske in invalide, ki v teh vročih dneh dostavo opravljajo peš ali s kolesom. "Žalostno je, da delodajalec letos ni pripravil niti obvestila v okrožnici, temveč je le poslal stara navodila in vodje pošt pozval, naj jih izobesijo na oglasne deske," pišeta podpisnici poziva in dodajata, da je lansko leto delodajalec v okrožnici objavil strnjena navodila za delo v vročini, a da letos tega ni naredil. 

Razočarani so tudi, da delodajalec ni poskrbel za vodo. "Z izgovorom, da so pismonošam dali promocijske stekleničke. Te so pol litrske, medtem ko so pismonoše na terenu povprečno šest ur. Kje naj si vodo točijo, če je potrebno popiti vsaj tri litre na dan?" se sprašujejo. 

Želijo zgodnejše prihode na delo, odmore in hladne napitke

Predvsem sindikat želi, da se delavcem omogoči prilagoditev delovnega časa (zgodnejši prihod), odmore med delovnim časom, zagotovitev hlajenih prostorov, hladne napitke in podobno. "Menimo, da trenutni ukrepi niso zadostni in ne zagotavljajo varnega in zdravega okolja za poštne delavce," sta poudarili podpisnici. 

"Odnos poslovodstva Pošte Slovenije do teh vprašanj kaže na njihov odnos do zaposlenih," je še zapisano v sporočilu za javnost, s katerim tudi poslovodstvo Pošte Slovenije pozivajo, naj čim prej sprejme potrebe ukrepe za izboljšanje delovnih pogojev.

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
01. 08. 2024 17.03
Pol vela za vse terence 6urni delavnik in litr vode
periot22
01. 08. 2024 16.59
Kje pa delajo posterji v vročini naj pridejo v našo firmo da bodo občutili vročino brez klime na normo krepko čez 30c!
ka?ica
01. 08. 2024 14.10
+5
Se strinjam s poštarji!
Aktivna državljanka
01. 08. 2024 14.07
+5
Če se mene praša ima vodstvo pošte pripravljeno rešitev. >Uvozili bodo črnce in arabce, ki so bolj odporni na temperature, ko so v senci. Pošto bodo pa dostavljali le v hladnejših dneh in znamke po 10 eur. Ta gnjila vodstva pa si talajo dobičke in gonijo denar na vse mogoče načine.
rogla
01. 08. 2024 14.06
+7
Prostori za stranke so polni stojal, ki ponujajo vse, le avtomobilov v naravni velikosti še ne. Včasih je bila pošta urejen prostor, v njem tišina podobna tišini v knjižnici. Danes je prostor strankam podoben sejmu z navlako.
roten
01. 08. 2024 14.02
-1
Varnostniki imajo 3x hujše pogoje pa jih nihče ne pomiljuje
oježeš
01. 08. 2024 15.18
No ja, kakor kje. Če gledaš oba na terenu, se ne bi strinjal. Poštar vlači s seboj torbe, ki so skoraj enake teže kot sam poštar. Skačejo po večkrat zaprtem prostoru kjer je vroče kot bi delali v peči, mora sem in tja ter polniti poštne nabiralnike. Varnostnik se lahko saj za nekaj časa skrije v senco in ni mus da je stalno na soncu ali zunaj, posebej še ko pride neurje. Nisem poštar ampak vidim, da nimajo dobrih pogojev dela. Ne rečem pa, da imajo vsi varnostniki idealne delovne pogoje. Pač kdor ni ljubitelj vročine ga nastrada v teh časih, pa kaj dela ali samo čaka na ohladitev ozračja.
srecnii
01. 08. 2024 13.50
+5
Zdravi si lahko borijo za pravice, in tudi najdejo drugi delo.....kaj pa invalidi, še tist delo ti vzamejo in kaj boš...to kar invalidom država ponud, sploh ne moreš preživet, ker so cene ponorele. Invalidske so okoli 400 evrov,.....tolk je samo hrana.....
rogla
01. 08. 2024 13.50
+8
Vse(!) je potrebno storiti, da bodo poštarji svoje delo opravljali v zmernih pogojih. Ne, klimatizirani avtomobili niso rešitev (tudi za ogljični odtis ne). Če je možno, naj z delom pričnejo pred vročino (zgodaj zjutraj) in končajo vsaj do 13. ure. Pazimo na poštarje, dokler jih še imamo. Vem, delo ni lepo, je pa za marsikoga poštar tisti, ki prinaša veselje!
mahar123
01. 08. 2024 13.43
+4
konkreten dodatek
Loana
01. 08. 2024 13.29
+2
Edino pravilno, ali pa da se omohoči službene avte s klimo.
Janez Novak 13
01. 08. 2024 13.08
+14
Pismonoše v dostavi popolnoma podpiram, da si zaslužijo boljše pogoje dela. In višjo plačo. Dostavo reklam še ukinejo in jim bo mnogo lažje. Pošta ima verjetno kar dobre poslovne rezultate, ker samo še kruha in salame ne dobiš na pošti. In pol litra voda več kot 1 EUR. En kubik vode stane 1 EUR! Oni pa prodajo pol litra vode za 1 EUR in več. V ZDA sem bil pred kratkim. Iz samega firbca sem šel na njihovo pošto: tam prodajajo samo stvari, ki se tičejo pošiljanja pošiljk. Kakšne knjige, čokolade, revije, pijača ...
aviktora
01. 08. 2024 13.07
+11
Ne sprejemam reklam samo zaradi poštarjev, ker spoštujem njihovo delo.
aviktora
01. 08. 2024 13.05
+4
Ne sprejema rekla samo zaradi poštarjev, ker jih cenim.
suleol
01. 08. 2024 13.05
+5
si dikati zih pravjo veseli bodte da mate sluzbe ane
BrkoBrki?
01. 08. 2024 13.03
+10
A zaposleni so pričakovali kaj drugačen odziv od neizobraženega in neizkušenega vodstva? Od ljudi, ki v življenju niso počeli česarkoli s čimer se ukvarja Pošta Slo? Mislim, naivno in ne vem zakaj imajo sindikat in plačujejo članstvo
Alex33
01. 08. 2024 13.01
+13
Vsak delodajalec bilokatere firme mora zagotoviti delavcu primerne pogoje za delo...to je že po zakonu tako. Ampak žal se nekaterim delodajalcem fučka za delavce.
Storz909
01. 08. 2024 13.00
-3
Ok....se bomo zmenili,da ko bodo poleti raznašali reklame okol,da ne bo tolk kurlo uzuni....da bo temperatura zmernih 20-24 stopinj....ko bodo pa raztalali reklami,pa lahk navijejo temperature nazaj na 32-33 stopinj
fotr80
01. 08. 2024 12.57
+2
upam, da se samo hecajo...koliko enih sluzb obstaja, ko je clovek cel dan zunaj in samo par ur kot postarji...tudi jaz imam sluzbo, v kateri sem v vseh vremenskih razmerah zunaj in to po celi dan, pa ni niti blizu avtomatov s pijaco ali ohlajenih prostorov. predvsem pa zelim povedat, da je ogromno sluzb na prostem, ki so se fizicni...
Betuul
01. 08. 2024 12.53
+1
Zdaj pismonoša raznašalec ; bi se laha ohladil v kakšni hladni veži ali prostoru pred avtomatom z hladnimi napitki! Edin problem bi pol bil “Dixy”! Če bi še tist zram s kolesom pelu
Betuul
01. 08. 2024 12.50
+3
Pismonošem raznašalcem pa naj zrihtajo delivno obleko iz hladnejših NASA materialov! Vse obstaja ! To ni samo pismonoša in poštar ampak se pridružimo še oni zaposleni ki smo dnevno na terenu, terenska dela zasebnega sektorja! Se pravi večkratna ohladitev recimo na šolsko uro kar je 45 minut vsaj 10 minut pavzice ! Ker nimajo vsi klimo in napitke ; je dobr da se malo roke namočiš v hladni vodi in čelu in se tako ohladiš! Kar velja samo za čas visokih temperatur delovnega časa!