Slovenija

Poslovanje Vzajemne je zakonito

Ljubljana, 12. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet Vzajemne zdravstvene zavarovalnice je na seji ugotovil, da je zavarovalnica poslovala zakonito in v skladu z veljavnimi predpisi. S tem so tudi vsi sklepi, sprejeti na skupščini 11. julija, zakoniti, med drugimi tudi tisti o nagradah in sejninah.

Plača Franceta Arharja je v skladu s sprejetimi kriteriji
Plača Franceta Arharja je v skladu s sprejetimi kriteriji FOTO: Dare Čekeliš

Očitek, da bi Vzajemna morala prej sklicati volitve v skupščino, je potrebno nasloviti na vlado, saj ta dve leti za to ni izdala soglasja, kljub temu pa je zavarovalnica opravljala vse svoje poslovne funkcije, s tem pa tudi poravnavala škode za zdravstvene storitve. Družba bo po sklepu nadzornega sveta do septembra letos izvedla vse priprave za volitve v skupščino, te pa bomo izpeljali do konca leta, je dejal predsednik nadzornega sveta Vzajemne zdravstvene zavarovalnice Franc Košir.

France Arhar je julija prejel bruto 2.322.000 tolarjev plače, k temu pa je treba prišteti še 348.000 tolarjev za delovno dobo. Neto plača predsednika uprave zavarovalnice je tako znašala 1,2 milijona tolarjev neto

Glede plače prvega moža zavarovalnice Franceta Arharja je nadzorni svet Vzajemne ugotovil, da je ta v skladu s sprejetimi kriteriji, ki jih je nadzorni organ sprejel konec lanskega leta. Arhar je tako julija prejel bruto 2.322.000 tolarjev, k temu pa je treba prišteti še 348.000 tolarjev za delovno dobo. Neto plača predsednika uprave zavarovalnice je julija tako znašala 1,2 milijona tolarjev neto, kamor pa ni všteta stimulacija, saj jo prvi mož zavarovalnice julija ni prejel.

Podatek v medijih, da je Arhar prejel plačo v višini 3,1 milijona tolarjev bruto pa se verjetno nanaša na mesec maj oziroma junij, ko je prejel tudi stimulacijo, je pojasnil Košir. Ob tem je dodal, da člani nadzornega sveta za same zneske izplačil nagrad niso vedeli, saj funkcija nadzornikov ni kontrola izplačilnih listkov, temveč delitev kriterijev. Kontrolo pa izvajajo ustrezni organi, kot sta agencija za zavarovalni nadzor in revizijska hiša.

Kot je znano, ima Vzajemna kljub že trem letom poslovanja še vedno začasno 17-člansko skupščino. Ta je na seji 11. julija sklenila, da se članom nadzornega sveta izplača nagrade v višini 7,5 milijona tolarjev, čeprav zakon o zavarovalništvu za vzajemne zavarovalnice ne predvideva možnosti delitve dobička v obliki nagrad nadzornemu svetu. Skupščina se je odločila tudi zvišati sejnine članom nadzornega sveta.

Vodstvo Vzajemne je na novinarski konferenci prejšnji teden že pojasnilo, da delitev dobička omogoča zakon o gospodarskih družbah. Vzajemna sicer po skoraj treh letih delovanja še vedno nima oblikovane redne skupščine, vendar so bili vsi postopki ustanovitve zavarovalnice v skladu z zakoni, so poudarili.

Ker je Zavarovalnica Vzajemna, ki ima sicer milijon 120 tisoč zavarovancev, vzajemna družba, to pomeni, da so njeni posredni lastniki vsi njeni zavarovanci, bodo ti kljub zadnjim domnevnim nepravilnostim od 1. septembra plačevali za 10 odstotkov višje premije.