Slovenija

'Posledice bodo nepredvidljivo visoke'

Ljubljana, 20. 01. 2010 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Država bo z dvigom minimalne plače posegla v celotno plačno politiko, kar ob visoki obremenitvi stroškov dela, zastareli delovni zakonodaji in prenizki dodani vrednosti pomeni velike težave za gospodarstvo, opozarjajo delodajalci.

Posledice dviga minimalne plače bodo "nepredvidljivo visoke", opozarja Samo Hribar Milič.
Posledice dviga minimalne plače bodo "nepredvidljivo visoke", opozarja Samo Hribar Milič. FOTO: POP TV
Po besedah generalnega direktorja Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Sama Hribarja Miliča bo pod višino nove minimalne plače padlo več kot 15 odstotkov oziroma okoli 70.600 zaposlenih v zasebnem sektorju. "Vsem tem in nato še ostalim bo treba povečati plače, saj so samo zadovoljni zaposleni konkurenčni, produktivni. To pomeni velike težave za slovensko gospodarstvo," je opozoril. "Država se moti pri svojih ocenah, da z minimalno plačo posega samo v skupino tistih, ki prejemajo najnižje plače. Posega v celotno plačno politiko in posledice bodo nepredvidljivo visoke," je dodal.

Po izračunih Združenja delodajalcev Slovenije bo po novem bruto strošek minimalne plače za delodajalca 852,35 evra, oziroma 22,9 odstotka več kot sedaj. Delavec bi pridobil 101,80 evra. Država bi dobila 52,23 evra več socialnih prispevkov, po drugi strani pa bi se odpovedala 26,30 evra dohodnine. Ob vsakem izplačilu minimalne plače bi se tako po novem zakonu neto prihodek države povišal za 25,93 evra. "To bo država 'prispevala' kot pomoč gospodarstvu, da bo lažje preneslo breme novega predloga višje minimalne plače," je izjavil generalni sekretar združenja Jože Smole.

Protest sindikatov pred GZS
Protest sindikatov pred GZS FOTO: POP TV

Dvig bi pomenil do 90 tisoč več brezposelnih

GZS ocenjuje, da bi povečanje minimalne plače na 600 evrov neto v najboljšem primeru pomenilo 50.000, v najslabšem primeru pa tudi 90.000 več brezposelnih. "Napovedujemo, da bo brezposelnost zelo hitro dosegla 120.000. Ob tem nas najbolj skrbi, da še vedno nimamo razmer, da bi ustvarjali nova delovna mesta," poudarja Hribar Milič.

Delodajalci so nov predlog zakona o minimalni plači dobili med predlogi na vladni spletni strani in se do njega niso mogli opredeliti. Na pričakovane težave za gospodarstvo so želeli vlado opozoriti in uskladiti predlog, vendar do tega ni prišlo. "To za delodajalsko stran pomeni konec tako opevanega socialnega dialoga, ki se je skoraj 20 let gradil v Sloveniji," pravi Smole.

Od vlade zahtevamo natančne izračune

Tudi na Trgovinski zbornici Slovenije so bili presenečeni nad odločitvijo vlade, da bo zakon o minimalni plači izvzela iz paketa sprememb delovne zakonodaje. Kot je povedala predstavnica trgovinske zbornice Mija Lapornik, od pristojnih ministrstev zahtevajo natančne izračune, kaj takšno povišanje minimalne plače pomeni v povezavi s predlaganimi spremembami na področju dohodnine in kako vpliva na socialne transferje. Na trgovinski zbornici tudi še nimajo dokončnih izračunov vpliva dviga na ravni dejavnosti.

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robba
21. 01. 2010 21.12
a ste kdaj vprašal, al slišal, da bi kdo vprašal tega miliča, kolko plačo ima. semoliča so že večkrat, a milič je pa nedotakljiv, al kaj. povej milič, kolika ti je plača, da bomo razumel tvojo skrb.
robba
21. 01. 2010 21.10
mina 80, tvojega posta ne bom kopiral in lepil, sam se mi zdiš, da mal spiš. 580 porabita dva penzionista za preživetje, k mata malo stroškov. kolk bi porabila, če bi morala še tebe in sestro šolat (osnovna šola), a bi blo še dovolj 790 e na mesec. zakaj rabiš dva tri avte pr hiš. zato, ker se jaz vozim vsak dan 55 km v eno stran in delam v tri izmene, ona pa 25 km v eno smer in dela od sedem do tri, avtobusa in vlaka pa ni. in ko bodo enkrat vsi visokoizobraženi, kdo bo pa delal, in ko ti bo en kovač zaračunal npr. 100e zato, da ti poprav kljuko, boš pač dala, ker boste vsi visokoizobraženi, osnov pa ne boste znal, pa še cena vam bo padla, ker vas bo veliko, konkurenca pač, ne. a Božič in novo leto, in kaj rečeš otroku, ko mu Božiček nič ne prinese. a da ni bil priden, ne, rekla mu boš, da to ni pomembno. pa ti bo verjel, ker sosedov, so mu rekli, da je bil priden, pa mu je zato darilo prinesel, ker pač samo pridnim prinaša. ja, mina, otroc verjamejo v pravljice...
robba
21. 01. 2010 20.51
yeyo.white 20.01.2010, 18:08 -2 lodz68 govoris nesmisle. ce bi vsi razmisljali tako kot jst, bi imeli povprecno placo v sloveniji 2000-3000 evrov. gre za preprosto matematicno in financno dejstvo, da je bolje 500e kot 200e socialne. ker ce nek delavec danes prejema 500 ali pa celo 400 evrov mesecno neto, potem vemo, da dela v neprofitabilni nizkotehnoloski panogi kjer place v sloveniji ne bodo nikoli tako visoke, da bos lahko normalno zivel. nikoli. in dilema je enostavna. ali se bos zadovoljil s 500e, morda 600-700e cez 10-15 let ali pa bos dobil dobil odpoved pa prejemaj 200e socialne - do konca zivljenja. yeyota za predsednika.saj povprečna plača v slo je 1500eurov, a se pravi, da dela slovenija v visokoprofitabilnih panogah, da se tolk dvigne. 100000 ljudi dobiva pa minimalca, ker ti matematika gre, ti ne bo težko izračunat, a ne
robba
21. 01. 2010 20.41
yeyo.white 20.01.2010, 17:59 -3 ninjarus: kaj pa ti ves katerim podjetjem gre dobro in katerim ne. samo poglej kaksne stvari pises. vec kot ocitno nimas pojma o teh stvareh. "ves" toliko, oziroma misls da ves toliko, kolikor ti mediji natvezijo v tistih 15ih minutah, ki jih uspejo spacat kvazi novinarji vsak dan. a po čem ve. ve po tem kolk se hvalijo po medijih, kam vse izvažajo, pa kolk so produktivnost dvignli. ve po tem kolk direktorjev majo v firmi, ve po tem, kake avte vozijo, ve po tem kake dobičke si dele, ve po tem, kake odpravnine dobijo, pa še se najde..
robba
21. 01. 2010 20.37
yeyo.white 20.01.2010, 17:15 0 ljudje radi pametujejo kako je treba placo dvignit. bomo vidli kako pametne se bodo pocutil, ko bodo dobil odpoved, ker firma enostavno ne bo mogla izplacat visje place. se vedno je pa 500e bolje kot pa socialna 100-200e. da ne govorim o samozaposlenih, ki se zaenkrat se prezivljajo skozi mesec, ko bodo moral pozapret njihove espeje. ja, gospod jajo, vse firme, ki so propadle, po nekaj mesecev niso dajale plač zaposlenim, in jih je to rešilo.ne, ni jih.torej ne kresaj norosti...
zulj001
21. 01. 2010 11.14
Ključen problem pri nas je to,da država dela z davkoplačevalskim denarjem kot " SVINJA Z MEHOM".I
Uporabnik113189
21. 01. 2010 11.13
Pa še floskule o prenizki dodani vrednosti. KDO PA JE ZANJO KRIV??? Delavci prav gotovo ne. Delavci nimajo nikakršnega vpogleda v številke, ki povedo kakšno dodano vrednost ustvari njihovo delovno mesto. Te številke vidijo samo managerji in lastniki. Ali so zadnjih dvajset let kaj delali na tem? Kot je meni znano bore malo, mogoče nekaj izjem. Večina se je ukvarjala z lastninjenjem in kupovanjem jaht. Tisti, ki niso vlagali v delovna mesta z visoko dodano vrednostjo morajo danes propasti. Takšen je zakon trga, na katerega se vsi tako vehementno sklicujejo. Vsi ki smo se kdaj ukvarjali z organizacijo, produktivnostjo in ustvarjanjem delovnih mest pa vemo, da se dodana vrednost ustvari samo z investiranjem. priganjanje delavcev z bičem in nižanje plač ne vodi nikamor. Torej če ni visoke dodane vrednosti ne iščite izgovore v državi ali delavcih. iščite jih pri sebi..
Uporabnik113189
21. 01. 2010 10.28
Delodajalci so začeli groziti. Mislim, da so ljudje počasi spoznali v kakšnem sistemu živimo in da bodo zelo težko našli še koga, ki jim bo delal za 400EUR. Državljani so prav s tem namenom izvolili to vlado, da jih bo zaščitila pred brezobzirnim izkoriščanjem. Pahor je prvi, ki je končno spoznal, da teh brezobzirnih kapitalistov ni mogoče drugače pregnati, kot da zviša minimalno plačo. Vrača se bumerang. Vsi tisti veliki managerji, ki so tako glasni, niso pa sposobni dati minimalne plače naj končno propadejo. Prej kot bodo bolje bo. Ostali bodo tisti, ki bodo sposobni dati plačo s katero bo delavec preživel vsaj nad pragom revščine. Pravilo je namreč zelo preprosto..če živiš pod pragom revščine delati več nima smisla. Ni mi jasno, kako si predstavljajo ti gospodarstveniki in managerji našo državo z večino ljudi, ki živi v barakah, brez elektrike in vode ker nimajo za položnice. Saj je vendar popolnoma jasno, da potem ne bo nobene potrošnje in davkov, vse skupaj vodi v totalen propad.. Edina prava pot je tista, da vlada prežene vse tiste, ki z brezobzirnim izkoriščanjem ustvarjajo revščino. Odličen instrument je dvig minimalne plače..Mogoče bo res v začetku brezposelnost višja..je pa tudi res, da bodo propadli tisti, ki poskušajo živeti na račun brezobzirnega izkoriščanja..To je pa tudi cilj.. Ostali bodo managerji in podjetja, ki bodo sposobni plačati spodobno plačo.. Država pa naj poskrbi da bodo medtem delavci na zavodu preživeli to obdobje z vsaj minimalno varnostjo. Gre za boj med kapitalom in delom. Država je tista ki s svojimi ukrepi določi kakšno bo življenje državljanov. Ali bodo sužnji ali spodobno plačani delavci. odločno podpiram ukrepe Pahorjeve vlade z dvigom minimalne plače in upam da bodo sedaj vsi veliki managerji, ki niso bili sposobni voditi podjetij drugače kot samo na račun delavskih plač propadli. Udarec se danes vrača. Pravijo da je prvi udarec prepovedan, vsi naslednji pa niso..Padlo je po delavcih, ki so zato izvolili socialno vlado zato da vrne udarec. Za vsakogar raste palica..Upam da bo bolelo in da bo sindikat svoje zahteve v karkem še zvišal. Nič zato če bomo izgubili nekaj delovnih mest, nastala bodo tudi nova bolje plačana. Brez dela in boja pač še nikoli ni nič šlo. Ali morda kdo misli, da se bodo tisti ki služijo na račun nesramnega izkoriščanja spremenili sami od sebe?
petdan
21. 01. 2010 10.23
Če je kdo pokvarjen ni sovražnik te države, potem je to gospod SAMO HRIBAR MILIČ. Ljudem pridiga vodo - sam pa pije vino!
rafael.m
21. 01. 2010 09.30
Pa vzamite že enkrat tam kjer je in dajte tam, kjer manjka. Sprejmite rigorozno zakonodajo, navkljub EU in ZDA. Mi smo po številu majhni in ne potrebujemo lekcije velikih botrov. Ta nas tepe že 19 let. Mislite dragi politiki na svoj narod in ne, kako boste reševali vojaške probleme na drugih koncih sveta.
Marija Krebs
21. 01. 2010 00.07
Najvišji prispevki in davki so tudi posledica države, velikosti za eno malo večje mesto, z 300 občinami in ogromnega državnega aparata. Ustanovimo pokrajine in ukinimo tričetrt občin, pa bo bistveno bolje
komarec
20. 01. 2010 23.37
Posledice dviga minimalne plače bodo "nepredvidljivo visoke", opozarja Samo Hribar Milič Kakšne bi bile pa posledice znižanja najvišjih plač? Odgovor je, nepredvidljivo nizke.
kleopatra-1
20. 01. 2010 23.19
ub1ca - res si me nasmejal - odlično računanje to s pirčki, čeprav je žalostna resnica, ko ugotoviš, da na enakem mestu po nekaj letih enakega dela vedno manj zaslužiš, tvoj šef ima pa vsako leto boljši avto, je res?
kleopatra-1
20. 01. 2010 23.13
mate7r20.01.2010, 18:391 - na nek način imaš celo prav - malo butast je sicer nasvet šiviljam, naj se prekvalificirajo v računalniškega ing., no, ampak - strinjam se v tem, da ima vsakdo vsaj enkrat v življenju priložnost, pa je ne zna izkoristiti. Ker pa potrebujemo tudi NKV kadre (čistilke, delavce na gradbiščih, smetarje itd), in imajo tudi ti delavci pravico do dostojnega življenja, je pa zanje edini način, da si dvignejo plače, ta, da vsi naekrat dajo odpoved in tako pokažejo, da mislijo resno. Vendar je to dejanje, kjer bi morali vsi enotno nastopit in si zaupat. Problem nastane, ker se vedno najdejo izdajalci in tisti, ki pošteno mislijo, nastradajo - ja, tukaj je lahko dolga filozofija, dejstvo je, da nas država nateguje z visokimi davki, ta denar se preliva v zasebne žepe in najboljše bi bilo ukiniti celotno vlado in nešteto upravnih enot in njihovih podenot itd - če je milijonskemu Nex Yorku dovolj en župan, je več kot dovolj tudi za našo majhno Slovenijo
ecoliqua
20. 01. 2010 23.08
Ja zopet hlapci jamrajo, pa lube duše kaj ste pričakovali od tega sistema.V kapitalizmu je važen profit, ki ga v žep spravi gospodar ali delničarji, vsi ostali so samo orodje in sredstvo do profita.Pa 562 eur je žalitev za klošarja ki nič ne dela in vse te zgodbe, ki jih zdaj poslušamo so samo slepilo za hlapce, na koncu bodo seveda sprejeli to številko(z izjemami)in jokali kako so šli na stran delavca in kako delavec dobi kar hoče in se krohotali za našim hrbtom.Pa poglejmo.Prej sem zaslužil 110.000 sit in sem si lahko privoščil v svojem lokalnem Kafiču 440 uniončkov 250sit po pirčku,še vedno delam na istem mestu isto število ur in dobim 700 eur v tem istem lokalu mi postreže ista natakarica ampak sedaj jih dobim samo 280.Kdo je vzel mojih 160 uniončkov????
kleopatra-1
20. 01. 2010 23.03
bnam 2707 - se strinjam s tabo, tudi jaz imam svoje podjetje in ne bi upala zaposliti delavca, če mu ne bi mogla plačati vsaj 1000 neto. še s tem se družina z otroci težko preživi in tudi nekdo, ki živi sam, plačuje najem stanovanja in ima avto, s 1000 težko shaja. Država se prav norca dela iz ljudi. Davke naj znižajo, pa bodo precej pomagali gospodarstvu
dana123
20. 01. 2010 22.56
yeyo.white "ce nek delavec danes prejema 500 ali pa celo 400 evrov mesecno neto potem vemo, da dela v neprofitabilni nizkotehnoloski panogi" Zeloooooo narobe razmišljaš! Kaj pa Gorenje npr? Dejstvo je, da je pohlep po dobičku tako močan, da danes lastniki in "menedžerji" večino zaslužka namenijo plačevanju fiktivnih pogodb za storitve, ki jih seveda nikoli ni bilo, svoj brainstorming pa kreativnemu knjigovodstvu, ki v trenutku oklesti dobiček. Revna firma.. pa ja!!
bnam 2707
20. 01. 2010 21.49
mina1980: mogoče bi ti dal prav v nekih segmentih,a teh je bolj malo. Hvala bogu imam svojo firmo in sem povsem neodvisen od države in upam da bom do konca svojih dni.Od države nisem dobil nič in tudi ne pričakujem nič.Od banke nimam nič in tudi jutri ne bo nič.nihče me nič ne vpraša kako je recesija vplivala na posel,ker jih to pač ne briga.Obrtna zbornica me krade,ker sem član po prisili,ker tako vlada hoče,medtem,ko se oligarhi v OZ sprehajajo na Maldivih in drugod imajo dobre plače na račun prisilne članarine itd. Nekateri so prišli do teh velikih podjetji na nelegalen način,dobili so kredite bank,ki smo jih sanirali,plačujejo jih pa delavci.Zdaj se bojijo,da nebi šlo vse v b...m in se jim trese rit.Če delavci nebodo hoteli delati za tak denar gre firma v franže,ker bo banka zahtevala vračilo kreditov...cel kup takih primerov je.tisti,ki so sami ustvarili svoje podjetje in delajo tako kot se zagre se nimajo česa bati,saj skrbijo tudi za razvoj,medtem,ko je onim prvim interes samo dena in moč.Njih drži pokonci pohlep in nič drugega.V mislih imajo prodajo podjetij,denar v žep in adijo.to so njihovi cilji.sami zaposleni jih pa kaj dosti ne brigajo. Še enkrat bom rekel,da z tako plačo nimaš kaj dosti počet,tudi dragih avtomobilov ne moreš kupovat,ker ti banka ne da kredita zaradi zakona,ki govori,da ti mora na računu ostati 460 EU.No in večina si ne more kupiti niti stanovanja na kredit tudi ne za ročnost 30 let.Pa povej no kako bi ti to zbongala skupaj. poleg vsega ti moram še to reči,da je večina delavcev skromnih,saj jim že plača ne dovoljuje korak dlje.Večina si je ustvarila kar ima nekoč v SFRJ,zato danes nima težav z streho nad glavo.Kaj pa generacija,ki te sreče ni imela?No ta pa se mora posluževati najemniških stanovanj za zelo visoke najemnine,ki pa presegajo tisto kar država z zakonom hoče(da ostane (460 EU)na računu za preživetje. Menim,da bi se morala plača dvigniti na mnogo več kot na 600 EU,če bi hoteli odpreti finančne tokove.Tako pa se delavca drži na tistem minimumu,da ne more ne crknit ne živet.Verjemi mi,da bom vedno podprl delavce in ne pijavk in krvosesov.Če se pri nas ne bo kaj spremenilo,se zna zgoditi tudi kaj drugega,ker tako naprej več ne gre. Moje stališče je,da so za vse kar se dogaja v Sloveniji odgovorni politični oligarhi,ki so to državo pahnili na rob. Če smo si izborili državo,si jo gotovo nismo zato,da bo to ječa naroda,ampak država napredka in poštene ekonomije,brez tako pokvarjenih pohlepnežev in kradljivcev,ki jo potiskajo v bankrot. Čas je za spremenbe in to korenite.
maraton62
20. 01. 2010 21.47
Take izjave, kot jih daje g. Milić odkar je zamenjal Čuka na GZ, pomenijo za delavce žalitev in norčevanje. Ta gospod dobesedno napeljuje delodajalce k jamranju, s čimer še povečuje nezadovoljstvo med delavci. Mislim, da za večino delodajalcev dvig minimalne plače ne bi bil problem, vendar pa bodo morali že zaradi bistrih prognoz omenjenega gospoda odpustiti kakšnega delavca.
Audy
20. 01. 2010 19.51
Ja, al pa če bi davke zmanjšal toliko, da delavec dobi 600€, firma pa isto plačuje.