Slovenija

Poslanci za dražje avtomobilsko zavarovanje

Ljubljana, 19. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor DZ za finance je podprl spremembo zakona o avtomobilskih zavarovanjih, ki jo je vlada v obravnavo poslala po nujnem postopku.

Za osebna vozila se bo tako najnižja zavarovalna vsota za škodo zaradi smrti oz. poškodb zvišala s 110 na 122,5 milijona tolarjev
Za osebna vozila se bo tako najnižja zavarovalna vsota za škodo zaradi smrti oz. poškodb zvišala s 110 na 122,5 milijona tolarjev FOTO: 24ur.com

Z uveljavitvijo novele zakona se bodo minimalne zavarovalne vsote za osebno in premoženjsko škodo iz naslova zavarovanja avtomobilske odgovornosti zvišale, kar utegne pripeljati do podražitve obveznega avtomobilskega zavarovanja. Podražitve zaenkrat sicer ni napovedala še nobena od zavarovalnic, saj pri odločitvi o zvišanju premij upoštevajo tudi druge dejavnike.

Zvišanje zavarovalnih vsot je potrebno, ker zdaj niso usklajene z evropsko direktivo iz leta 1994. Predlog novele zakona določa, da se najnižja zavarovalna vsota, na katero mora biti sklenjeno zavarovanje, za škodo zaradi smrti, telesne poškodbe in prizadetega zdravja zviša za približno 11 odstotkov, za škodo zaradi uničenja ali poškodovanja stvari pa za približno sedem odstotkov.

Za osebna vozila se bo tako najnižja zavarovalna vsota za škodo zaradi smrti oz. poškodb zvišala s 110 na 122,5 milijona tolarjev, za avtobuse in tovorna vozila z 220 na 245 milijonov tolarjev, za vozila, ki prevažajo nevarne snovi, pa s 440 na 490 milijonov tolarjev. To sicer še ne pomeni, da se bodo zvišale tudi odškodnine, saj pomeni zavarovalna vsota le zgornjo mejo za jamstva zavarovalnice za posamezen škodni dogodek.

Na zvišanje zavarovalnih vsot vpliva tečaj evra

Ker je evro porasel za manj kot 10 odstotkov, je potrebna sprememba zakona
Ker je evro porasel za manj kot 10 odstotkov, je potrebna sprememba zakona FOTO: Reuters

Po vstopu Slovenije v EU se je izkazalo, da zaradi sprememb menjalnega tečaja tolarja proti evru niso več izpolnjene zahteve evropske direktive o višini minimalnih zavarovalnih vsot.

Sprememba zakona je potrebna, če evro poraste za več kot deset odstotkov, ob manjšem porastu pa bi zavarovalne vsote povišal finančni minister z odlokom.

Povišanje zavarovalnih vsot še ne pomeni, da se s tem avtomatsko zvišajo tudi premije obveznega avtomobilskega zavarovanja, je pojasnil direktor Slovenskega zavarovalnega združenja Miro Kaluža. Potrdil pa je, da bi bil lahko to eden od razlogov. Nenazadnje so zavarovalnice podražile obvezno avtomobilsko zavarovanje kmalu po zvišanju zavarovalnih vsot v avgustu 2002.

Poleg tega se bo letos za pol milijarde tolarjev na štiri milijarde tolarjev zvišal znesek, ki ga morajo za zdravljenje poškodovanih v prometnih nesrečah plačati Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Prispevek zavarovalnic za stroške zdravljenja ponesrečencev v vseh nesrečah in ne zgolj tistih, povzročenih iz hude malomarnosti, je bil uveden februarja lani in je prav tako vodil v zvišanje premij.