Slovenija

Poslanci potrdili višje plače

Ljubljana, 07. 02. 2008 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni zbor je brez glasu proti sprejel novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Tako so plače višje za 3,4 odstotka.

Novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju prinaša dve novosti; poleg povišanja plače še uvrstitev predsednika državnega sveta v sistem plačnih razredov, je pojasnil Virant.
Novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju prinaša dve novosti; poleg povišanja plače še uvrstitev predsednika državnega sveta v sistem plačnih razredov, je pojasnil Virant. FOTO: Kanal A

Plače v javnem sektorju so od 1. januarja višje za 3,4 odstotka. Tako so na današnji izredni seji državnega zbora odločili poslanke in poslanci, ko so brez glasu proti sprejeli novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Minister za javno upravo Gregor Virant je v predstavitvi novele povedal, da ta prinaša dve novosti. Kot prvo, povečuje izhodiščno plačo za negospodarske dejavnosti za I. tarifni razred in plačne razrede iz plačne lestvice za 3,4 odstotka. Druga novost pa je, da v sistem plačnih razredov uvršča tudi predsednika državnega sveta, za katerega je ustavno sodišče nedavno odločilo, da mora biti njegova funkcija profesionalna.

Rudolf Petan je v predstavitvi mnenj poslanskih skupin v imenu poslanske skupine SDS povedal, da dober plačni sistem pomeni kompromis med zmožnostjo proračuna in zahtevami zaposlenih. Pri tem je po njegovem pomembno, da preprečuje izstopanje posameznih panog na račun preostalih. Novela zakona je po njegovem korak v to smer, zato je napovedal, da jo bodo v poslanski skupini podprli.

Po mnenju vodje poslanske skupine SD Mirana Potrča je treba za dogovor o uskladitvi plač pohvaliti tako vlado kot sindikate. Po njegovem je dogovor dokaz, da socialno partnerstvo daje veliko boljše rezultate kot vztrajanje na lastnih stališčih in nepripravljenost na pogovarjanje z socialnimi partnerji. "Če bi se to uporabljajo tudi v drugih primerih, bi imela naša družba boljše rezultate," je menil poslanec.

Boštjan Zagorac (NP) pa je menil, da si vlada za novelo zakon ne more pripisati velikih zaslug. Po njegovih besedah je bila v njeno predlaganje prisiljena, sicer bi bilo "na ulici toliko in toliko ljudi". Glede na to, da se inflacija še ni umirila, je tudi izrazil upanje, da vlada ne bo vsak mesec "prihajala s podobnimi predlogi".

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Virant mi je všeč, ima jasen nastop in pošten obraz, pa dosti je dosegel, za razliko od kakega Podobnika... Le tako naprej!
jansa-arms
08. 02. 2008 18.51
pajtlerblanka: če bi bila mal mlajša bi ti jest kako nočno službo zrihtu,da ga ne šerjes s tvojimi reklamam za JJ
Buena Vita
08. 02. 2008 15.44
če že kdo pogleda moje roke-noge pa vidi ali sem se pre....PRETEGNJENA SEM BILA SAMO V GLAVO KER NISEM ZNALA IZKORIŠČATI--vesta prvoborec in neti ---raje si odrežem jezik kot pa zajamram nikoli nikoli me ni in ne bo slišal zajamrati nihče ---nosim očala--slišim nadpoprečno dobro---pa prokleto dober spomin imam---in v življenju me je tepel samo ta prekleto dober spomin--za servirat-KONTRO-GARANT NA MINUTO ZADANEM-PA SE GREMO
neti
08. 02. 2008 13.06
pajtlerblanka, no pretegnila se ravno nisi v teh 37 letih. No glede na leta, ti pa tudi že pripadajo naočniki, natakni si jih na nos, da ne bomo ostali prisotnii čoravi kakor praviš ..
Prvo Bore
08. 02. 2008 13.02
pajtlerblanka meni se zdi, da bi Ti lahko oba bila ljubimca, ampak ne trenutno LOL. Toda nikoli se ne ve, ker pravijo "" stara kokoš, dobra juha"".
Buena Vita
08. 02. 2008 12.48
Dušan-Hinko -sem na obali velike črke so za čorave---haha--fanta spravita se na delo-jaz sem -delala 37let ---sem vam lahko mam.....
Prvo Borec
08. 02. 2008 10.31
hinko.murovec dober dan Pusti jo, je klasična ženska, ki samo vpije, napravi pa nič. Živa lajna, kot moja žena LOL
hinko.murovec@siol.net
08. 02. 2008 10.05
Pajtler Blanka, Veš ljubica draga si izrazit duplikat Manje , žal še bolj zaostala, saj očitno poznaš samo velike črke abecede. Zato pupa lepo še malo v šolo potem na obalo, saj jo imaš blizu, da te pomiri kak zagret makaronar. No potem bi morda šlo. LP
Buena Vita
07. 02. 2008 17.43
MINISTER VIRANT ...ALI STE KAJ SPREGLEDAL POGLEJTE KAKO DELAJO DOLOČENI USLUŽBENCI,,,MAR JIH BOSTE NAGRAJEVAL Z DOBRIMI PLAČAMI..... RES STE VELIKO NAREDIL ,,VENDAR KAJ SE SEDAJ DOGAJA NA MZZZ--KJER SE LOPOV ŠOPIRI KOT PAV IN NAS DRŽAV LJANE SRAMOTI---Z MAFIJSKIM--ODVETNIKOM DEJTE ZA BOGA SVETEGA ---REŠITE NAS TEH ZGAG