Slovenija

Poslanci odredili preiskavo

Ljubljana, 30. 11. 2005 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DZ je po dolgotrajni več kot sedemurni polemični razpravi odredil že drugo parlamentarno preiskavo v tem mandatu.

Poslanci so drug drugega obtoževali, da mešajo meglo
Poslanci so drug drugega obtoževali, da mešajo meglo FOTO: POP TV
Na razpravi so poslanke in poslanci za vršilca dolžnosti direktorja Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov z 38 glasovi za in 11 proti imenovali Sergija Daolia, ki bo sklad začasno vodil po odstopu dosedanje direktorice Marje Majer Cuk. DZ je poleg tega odrekel tudi poslansko imuniteto poslanki SD Bredi Pečan, ki ji očitajo domnevno zlorabo uradnega položaja.

Državni zbor je po dolgotrajni več kot sedemurni polemični razpravi, ki so jo spremljali številni postopkovni zapleti, na zahtevo 39 poslancev vladajoče koalicije s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS) odredil že drugo parlamentarno preiskavo v tem mandatu. Predvidoma na naslednji seji, sredi decembra, bo državni zbor na podlagi akta, o katerem poslanke in poslanci niso glasovali, ustanovil komisijo, ki naj bi se ukvarjala z ugotavljanjem politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij v zvezi z domnevnim oškodovanjem državnega premoženja pri prodaji deležev Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD).

Kot izhaja iz akta, s katerim je DZ vzpostavil preiskavo in katerega je na nocojšnji seji po zadnji prekinitvi prebral predsednik parlamenta, se bo preiskava nanašala na ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij v zvezi z domnevnim oškodovanjem državnega premoženja pri prodaji deležev KAD in SOD v gospodarskih družbah, in sicer tako, da bodo zajete vse prodaje, ki so sporne z vidika skladnosti z zakoni in drugimi predpisi ter z vidikov preglednosti in gospodarnosti.

Preiskava zajema prodajo kapitalskih deležev KAD in SOD v gospodarskih družbah po naslednjem vrstnem redu: Sava Kranj, Tovarna sladkorja Ormož, Gorenje Velenje, Delo Ljubljana, Autocommerce, Mercator Ljubljana, BTC Ljubljana. Seznam podjetij se s tem ne konča, temveč se nadaljuje še z drugimi. Tako so med drugim omenjeni Color Medvode, Hoteli Palace Portorož, Jata Ljubljana, Pivovarna Union, Radenska, Fructal Ajdovščina, Salonit Anhovo, Termo Škofja Loka, SCT, Intereuropa Koper, Terme 3000.


Del preiskave, katere predmet je ugotavljanje vseh dejstev in okoliščin ter ocenitev dejanskega stanja pri prodaji kapitalskih deležev KAD in SOD v družbi Mercator, ki je bila izvedena 30. avgusta, se prične v letu 2006, še izhaja iz besedila akta.

Namen preiskave je sicer ugotoviti, ali je pri prodaji deležev KAD in SOD v gospodarskih družbah prihajalo do prodaj, ki so bile negospodarne, netransparentne ter v nasprotju z veljavno zakonodajo, ter ali je pri teh prodajah prišlo do oškodovanja državnega premoženja, v kakšni višini in kdo od nosilcev javnih funkcij je za takšne prodaje politično odgovoren oziroma kakšni in čigavi interesi so pripeljali do takšnih prodaj.
Tudi po nocojšnjem posvetovanju poslanskih skupin s predsednikom parlamenta nekatera ključna vprašanja, ki so se odprla med današnjo razpravo, niso dobila končnega odgovora.

Poslanski skupini LDS in SD sta zato zahtevali, da bi to točko prekinili, po opravljenih usklajevanjih pa nadaljevali z ustanavljanjem komisije. V tem času bi vladna koalicija tudi odgovorila na njihovo pobudo, ki so jo podali danes, po kateri bi zadeve KAD in SOD, povezane s prejšnjim mandatom, vodil koalicijski poslanec, primer prodaje Mercatorjevih delnic pa opozicijski poslanec iz vrst LDS in SD. Parlamentarna večina prekinitve ali odložitve te točke ni podprla. Predsednik DZ France Cukjati je namreč pojasnil, da državni zbor mora odrediti preiskavo še v okviru zasedanja.

Poslanci so razpravljali predvsem o premoženju nekdanjega prvega moža Mercatorja Zorana Jankovića in o tem ali so delavke ob njegovi razrešitvi jokale od žalosti ali sreče
Poslanci so razpravljali predvsem o premoženju nekdanjega prvega moža Mercatorja Zorana Jankovića in o tem ali so delavke ob njegovi razrešitvi jokale od žalosti ali sreče FOTO: POP TV


Milan M. Cvikl in Tone Anderlič (oba LDS) sta neupoštevanje njihovih predlogov in vzpostavitev preiskave na zahtevo koalicijskih poslancev pospremila z besedami, da je tudi po danes izraženih pomislekih zakonodajno-pravne službe DZ še vedno odprto vprašanje, ali je v dopolnjeni zahtevi koalicije v zadostni meri upoštevana tudi zahteva opozicijskih poslancev. Morebitno prihodnje usklajevanje ali politično dogovarjanje pa, tako Anderlič, ne more odložiti današnje obveznosti parlamenta glede odreditve preiskave.

Kot je znano, sta poslanski skupini SD in LDS v torek na upravno in vrhovno sodišče vložili tožbo zoper predsednika državnega zbora zaradi po njihovem mnenju kršitve ustavne pravice 31 poslancev teh dveh opozicijskih strank, ker na novembrsko zasedanje ni uvrstil tudi njihove zahteve. V teh dveh strankah se namreč ves čas postopka niso strinjali s takšno združitvijo obeh zahtev v eno in še naprej vztrajajo pri ustanovitvi svoje komisije, ki bi se ukvarjala le s preiskovanjem okoliščin domnevno sporne prodaje državnih deležev v Mercatorju.