Slovenija

Poslanci o zamenjavi vlade

Ljubljana, 03. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.T./K.L.
Komentarji
0

Državni zbor se bo v sredo seznanil z odstopom predsednika vlade Janeza Drnovška. Od takrat dalje bodo tako predsednik vlade in ministri opravljali le še tekoče posle. Predsednik republike Kučan naj bi posvetovanja o novem mandatarju opravil že konec tega tedna. Najverjetnejši kandidat za premierja je sedanji finančni minister Anton Rop.

poslanci med zasedanjem v DZ
poslanci med zasedanjem v DZ FOTO: POP TV

Predsednik državnega zbora Borut Pahor je z vodji poslanskih skupin razpravljal o postopkih glede zamenjave vlade. Poslanci bodo predvidoma v sredo sprejeli Drnovškov odstop z mesta predsednika vlade, svet LDS pa bo obravnaval Drnovškov predlog, da ga na tem položaju nasledi finančni minister Rop in s tem postane kandidat stranke za novega mandatarja. "Ko bom prejel pismo predsednika republike, v katerem me bo obvetil o njegovem predlogu za izbiro mandatarja, bom ponovno sklical posvet vodij poslanskih skupin in določil dan za razpravo o mandatarju," je povedal Pahor.

Z odstopom Janeza Drnovška z mesta predsednika vlade, se bo sprožil postopek za imenovanje novega mandatarja za sestavo vlade. Ta bo tako postala vlada v odstopu in bo do izvolitve nove opravljala tekoče posle. Predsednik države Milan Kučan bo do konca tedna opravil razgovore z vodji poslanskih skupin in preveril, ali ima Anton Rop zadostno podporo.

Anton Rop
Anton Rop FOTO: Dare Čekeliš

V LDS glede izvolitve Ropa za mandatarja ne pričakujejo težav. ZLSD, SLS in DeSUS so mu napovedale načelno podporo, kot dobro izbiro pa so ga označili tudi v SNS. SDS in NSi Ropu odločno nasprotujeta, v SMS pa o tem še niso razpravljali. "Prisega novega predsednika republika je verjetnetna 12. decembra, vendar dokončne odločitev o tem nismo sprejeli," je po pogovoru z vodji poslanskih skupin povedal Pahor.

Novega mandatarja bi lahko DZ potrdil že prihodnji teden, ko bodo na dnevnem redu tudi zaslišanja ministrov. "Sicer je bil predstavljen hiter načrt razvoja dogodkov, ki pa ima nekaj nerealnosti," je predlog vladnih strank komentiral vodja največje opozicijske poslanske skupine SDS Andrej Vizjak. "Ena od teh nerealnosti je pričakovanje, da bomo v enem dnevu opravili 14 zaslišanj kandidatov za ministre," je dejal Vizjak. Glasovanja o vladi pa naj bi opravili 20. decembra, ko naj bi prisegel tudi novi predsednik države.

Pravni svetovalec državnega zbora Miro Cerar je za 24 ur povedal, da se v primeru enotnosti koalicije in ostalih institucij lahko izvede postopek imenovanja novega mandatarja v najkrajših rokih; tako bi se vse lahko uredilo do Drnovškove prisege za predsednika države. Če pa se postopek zavleče, to pomeni, da z dnem, ko Drnovšek priseže kot predsednik države, ne more opravljati niti funkcije začasnega vodenja vlade, ki bi opravljala tekoče posle. V tem primeru bi za to pooblastil enega od svojih ministrov.