Slovenija

Poslanci neenotni glede dokapitalizacije NLB

Ljubljana, 21. 09. 2010 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
20

Ministrstvo za finance naj bi v strategiji upravljanja deleža v NLB predvidevalo dokapitalizacijo NLB in še povečanje lastniškega deleža v banki. Pahor glede tega ni čisto prepričan, mnenje strank pa je deljeno.

Borut Pahor je v DZ odgovarjal na poslanska vprašanja.
Borut Pahor je v DZ odgovarjal na poslanska vprašanja. FOTO: Dz-rs.si

Vlada bo v kratkem obravnavala strategijo upravljanja z naložbo v NLB, v internem gradivu ministrstva za finance naj bi predvideli povečanje lastniškega deleža in sodelovanje v dokapitalizaciji, pišeta Dnevnik in Delo. NLB ima trenutno preko več družb v lasti 48,58 odstotka delnic, v skladu s strategijo pa naj bi delež povečala na 50 odstotkov plus eno delnico. Država bi za ohranitev takega deleža tudi morala sodelovati v dokapitalizaciji banke. Če bi bila ta v vrednosti 400 milijonov evrov, bi država morala vložiti okoli 217 milijonov evrov.

Na ministrstvu za finance sicer tudi ne vidijo ovir, da bi se država sčasoma s ključnimi investitorji dogovorila za prvo javno prodajo delnic, vendar bi ob tem ohranila večinsko lastništvo. Če bi se kasneje odločili za zmanjšanje deleža na 25 odstotkov plus ena delnica pa bi to morali storiti premišljeno.

Minister za finance Franc Križanič
Minister za finance Franc Križanič FOTO: Dare Čekeliš

Križanič: Z nesodelovanjem pri dokapitalizaciji NLB bi lahko izgubili tudi 500 milijonov evrov

"Analize kažejo, da bi, če ne bi sodelovali pri dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB) in se bo ta odvijala po tržni vrednosti ter bo kasneje, ko se bo trg normaliziral, ta cena dosegla 2,5-kratnik tržne vrednosti, zlasti če bo prišlo do prestrukturiranja lastništva, lahko izgubili tudi do pol milijarde evrov," je v državnem zboru dejal minister za finance Franc Križanič.

Meni, da bi morali v projektu dokapitalizacije sodelovati, odvisno pa je, kako bodo skušali s partnerji vzpostaviti stabilno lastništvo banke. "Morda tudi ne, da bi bila država 51-odstotni lastnik, vendar da bi našli druge možnosti, da banka ostane samostojna, neodvisna in s tem pomembna sistemska institucija v Sloveniji in na zahodnem Balkanu, ter da bi s tem vse ingerence nadzora, razen tistih na ravni EU, ostale v Sloveniji," pravi minister.

Poslanci glede dokapitalizacije z različnimi stališči

V okviru plenarnega zasedanja državnega zbora pa so o NLB na pobudo predsednika SLS Radovana Žerjava razpravljali tudi poslanci. SLS zagovarja državno lastništvo v NLB. Premier Borut Pahor je dejal, da je njegovo stališče, "da ne morejo biti vse naložbe strateške in da se tudi ne moremo v nedogled zadolževati". Kot je dejal, potrebuje Slovenija dobro in uspešno banko in da morajo tej ambiciji podrediti tudi vprašanje lastništva.

Poslanec SDS Andrej Vizjak
Poslanec SDS Andrej Vizjak FOTO: POP TV

V LDS so se zavzeli za razpravo o izboljšanju učinkovitosti delovanja NLB. Kot je dejal poslanec LDS Borut Sajovic, bi bile banko treba reorganizirati, da bo dobro poslovale, pri dokapitalizaciji pa naj država sodeluje s konverzijo depozitov, ne pa z novim zadolževanjem. Menijo, da bi bilo treba k dokapitalizaciji povabiti tudi zunanjega partnerja, pri tem pa ohraniti kontrolni delež.

Renata Brunskole (SD) pa je dejala, da so banke hrbtenica gospodarstva. Izpostavila je tudi izkušnje nekaterih novih držav EU, ki so banke prodale tujim lastnikom, ti pa so hčerinske banke v času krize izčrpavali. Poslanci SD tako podpirajo ohranitev večinskega deleža v NLB.

V SDS pa pogrešajo strategijo razvoja finančnega sektorja. Če nimamo odgovora glede prihodnosti sektorja, ne moremo imeti odgovora glede dokapitalizacije NLB, je dejal Andrej Vizjak.

Poslanci Zares po besedah Alojzija Potočnika menijo, da je za razpravo o dokapitalizaciji NLB prezgodaj, saj še niso rešena strokovna vprašanja. Potočnik je dejal, da "državno lastništvo ni nujno slabo, prav tako ni nujno dobro, odvisno je predvsem od tega, kakšna je država kot lastnik".

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
22. 09. 2010 09.48
Država naj proda svoj delež v NLB, pa se bo rešila ene vreče brez dna. Ustanovi naj novo neodvisno banko, ki bo postavljena na zdravih temeljih in bo delovala v dobro zdravega gospodarstva in ljudi. Sedaj ima preveč nenasitnih priveskov, ki nimajo nikoli dovolj, pa še po domače harajo. Na način: roka roko umije, Pa je ja menda še kakšen poštenjak v tej deželi, ki mu iz ust ne letijo zgolj ocufane floskule, ampak mu resnično ni vseeno kaj se pri nas dogaja. Prekiniti bi bilo potrebno s prakso , da so eni ljudje večni in edino vedo kaj in kako je prav. Ker to preprosto ni res, so prej cokla na poti k spremembam.
bnam 2707
22. 09. 2010 08.37
Dokapitalizacija NLB je nedopustna.Če bi poslovali pošteno in bi vodstvo imelo primerljive plače in nić nagrad,bi ta banka bila uspešna,tako pa je na psu. Na volitvah bomo povedali kaj si mislimo o temu.a takrat bo že prepozno.Slovenija potrebuje nacionalno banko,ki bo delala v dobrobit vseh,ne pa samo za izbrance.Dovolj je bilo sanacij te banke in nategovanj varčevalcev.Recimo končno enkrat NE.Pika.
Igor Hari 1
21. 09. 2010 20.06
Seveda odvisno kdo od njih ima kakšno naložbo pri njih,banda pokvarjena,zato pa pravim ,da je treba zamenjati vse te i.iote v kompletu z njihovo menzo vred................
Igor Hari 1
21. 09. 2010 20.00
NLB najboljša banka v Slo...................
Mancyy
21. 09. 2010 19.50
A ni na sliki tisti, ki kar sam sestavlja komisije za zagovor doktorat.a in deli teme
am_staff
21. 09. 2010 19.50
Izsiljevanje, norčevanje in zavajanje so vrednote te vlade. Kdaj so volitve?
krainburger
21. 09. 2010 19.47
dokapitalizacija nlb, sedmič!
poslanka sexs
21. 09. 2010 19.42
spostovani (revni)slovenci predlagam vam dokler imate se cas poberite ves denar ce ga seveda kaj imate dokler je se ca zakaj bi nas taka mafija goljufala kake place imajo kake mi imamo nobene vecina slovencev koliko placujemo za poloznice v NLJ da ji ni sram kako nas slovence slovenci goljufajo poberte ga ker boste se ta drubis izgubili a kde imajo tajkuni denar ne v nasi bankah ampak ga imajo skritega v tujini dobro premislite preden imate se cas
volek
21. 09. 2010 19.07
Jest mislm, da je NLB zato tko u slabmo stanju, ker ni več Zakrajška pa Kramarja u bank. Če vlada ta super tandem nazaj postav, bo mela banka prec par sto milijov u sefu, sevede pod pogojem, da jih je prej mela milijarde.
zahod.west
21. 09. 2010 15.19
od kdaj se dogmatski in trdi komunisti razumejo na moderno ekonomijo?
Mancyy
21. 09. 2010 15.14
Slovenci niso imeli sreče, da bi strela, toča ali poplava odnesla vse, ki so v parlamentu in Občinah.
Mancyy
21. 09. 2010 15.07
Morda bi jo dokapitaliziral Prijatelj Golubič ali tisti njegov Ljubljenec ki je pobasal milijon Evrov.
botjabotja
21. 09. 2010 14.39
Ja, sedaj ko smo banko že velikokrat dokapitalizirali, pa bi jo naj prodali? Bravo Pahor! Prodajte jo, daner pa namenite Grkom, saj v Sloveniji se cedita med in mleko.
rsv
21. 09. 2010 14.27
Admin, ti si tako natančen da bi lahko na banki vodil in brisal salde tajkunskih posojil.
tron3
21. 09. 2010 14.20
Admin od kdaj pa je luzer grda beseda
SEBASTI
21. 09. 2010 14.18
Josko82 S tvojo navedbo spodaj se zelo strinjam.
tron3
21. 09. 2010 14.11
Država naj takoj proda svoj delež v NLB, saj slabših gospodarjev kot je naša država oziroma vlada ni mogoče najti
Josko82
21. 09. 2010 13.54
SEBASTI, kaj pa predlagaš?
Josko82
21. 09. 2010 13.42
"Kot je dejal potrebuje Slovenija dobro in uspešno banko in da morajo tej ambiciji podrediti tudi vprašanje lastništva." Pahor, kake veze ma lastništvo z uspešnostjo banke???? Šalabajzer. Uspešnost banke je odvisna od dobrih upravljalcev, ki jih postavijo lastniki. Če pa praviš, da SI TI slab lastnik, pol pa res boljš da prodaš.. pa ne sam banko, kr celo državo. Šalabajzer jedan. Mislim, da NLB MORA ostati v državni lasti... Hrbtenica vsake države. Bi za zarad izjav Pahorja, mogoče zamenjal njega al pa Gasparija... JA, Gasparija bi prvo zamenjal!!
SEBASTI
21. 09. 2010 13.36
"Renata Brunskole (SD) pa je dejala, da so banke hrbtenica gospodarstva. Izpostavila je tudi izkušnje nekaterih novih držav EU, ki so banke prodale tujim lastnikom, ti pa so hčerinske banke v času krize izčrpavali. Poslanci SD tako podpirajo ohranitev večinskega deleža v NLB." Seveda je bolje, če banke izčrapavajo naši ljudje, je bolj domače. SD komedija.