Slovenija

Pošiljanje vseh podatkov

Ljubljana, 17. 08. 2006 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lekarniška zbornica Slovenije je sklenila, da bodo lekarne poslej zavarovalnicam posredovale vse zahtevane podatke.

Lekarne naj bi zavarovalnicam posredovale vse zahtevane podatke
Lekarne naj bi zavarovalnicam posredovale vse zahtevane podatke FOTO: POP TV

Pogajalska skupina Lekarniške zbornice Slovenije je na sredinem sestanku sklenila, da bodo lekarne poslej zdravstvenim zavarovalnicam poleg petih podatkov, ki so potrebni za izravnalne sheme, posredovale še šest podatkov, za katere Vzajemna v tožbi proti pomurskim in ljubljanskim lekarnam zatrjuje, da so ravno tako nepogrešljivi, so sporočili z Lekarniške zbornice Slovenije. Z nujnostjo slednjih se na zbornici sicer ne strinjajo, a jih bodo vendarle pošiljali.

Direktor Slovenskega zavarovalnega združenja Mirko Kaluža je sicer opozoril, da je na primer podatek o spolu ali starosti zavarovanca nujen za izravnalne sheme, saj na tovrstnih podatkih izravnalne sheme delujejo.

Dogovora z Vzajemno še niso podpisali, v zbornici pojasnjujejo v sporočilu za javnost. Kratek stik, ki je nastal v sodelovanju s to zavarovalnico, je po njihovem mnenju pred tednom dni "s posredovanjem zavarovalniškega združenja po nepotrebnem dobil širše razsežnosti".

Lekarne ne zahtevajo in ne želijo več kot je zakonsko določena provizija za pripravo in pošiljanje podatkov, ki so potrebni za delovanje izravnalnih shem. Dodatno delo, ki so ga lekarne pripravljene opravljati za zavarovalnice, mora biti predmet poslovnega dogovora med lekarnami in zavarovalnicami. Zahtevano nadomestilo za dodatno delo izven izravnalnih shem je precej nižje od realnih stroškov, ki jih imajo s pripravo podatkov in vzdrževanjem sistema lekarne in tudi precej nižje od stroškov, ki bi jih imele zavarovalnice, če bi te podatke zbirale in pripravljale same V sporočilu Lekarniške zbornice

V zbornici so prepričani, da so njihove zahteve po dodatnem plačevanju za dodatne podatke povsem legitimne in bodo pri njih vztrajali, še napovedujejo. "Za preostali del pa želimo, tako kot vedno doslej, skleniti dogovor z vsako zavarovalnico posebej. Prav pri dogovorih z Vzajemno se je doslej v praksi najpogosteje zataknilo, in tako je bilo tudi v zadnjem primeru," je zapisano v sporočilu zbornice.

V Vzajemni nasprotno menijo, da je začasna odredba sodišča lekarnam točno povedala, katere podatke morajo posredovati, kar se tiče podpisa pogodbe pa poudarjajo, da te ne podpisujejo sami, ampak bo to v imenu vseh zdravstvenih zavarovalnic podpisalo Slovensko zavarovalno združenje.

Kaluža je ocenil, da so stvari dogovorjene in bodo zavarovalnice podatke dobile. Priznal je, da je celoten sistem financiranja lekarn potreben prenove. Prav zato naj bi minister za zdravje kmalu imenoval medresorsko skupino, ki bo pripravila nov predlog. V projektni skupini naj bi sodelovali predstavniki ministrstva, zavoda za zdravstveno zavarovanje, lekarn, zbornice in združenja kot krovnega predstavnika zdravstvenih zavarovalnic. Nov predlog naj bi po napovedi Kaluže oblikovali že do konca leta.

V zbornici menijo, da je Slovensko zavarovalno združenje v predlogu dogovora, ki jim ga je poslalo, "črtalo vsa določila, ki so vsebinsko izpolnjevala dogovor, dosežen na pogovorih med zbornico in Vzajemno pri ministru za zdravje Bručanu". Pogajanja so bila s tem "enostransko vrnjena na točko pred tem dogovorom", za kar mora druga stran prevzeti vso odgovornost, menijo v zbornici.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.