Slovenija

Poročilo o novih občinah

Ljubljana, 07. 02. 2006 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Republiška volilna komisija je sprejela poročilo o izidu referendumov o ustanovitvi novih občin.

V Sloveniji bomo tako imeli 12 občin več
V Sloveniji bomo tako imeli 12 občin več FOTO: POP TV

Republiška volilna komisija (RVK) je na današnji seji sprejela poročilo o izidu glasovanja na referendumih o občinah, ki so potekali 29. januarja.  Sedaj je tako na potezi vlada, ki bo morala pripraviti spremembe zakona, s katerim naj bi državni zbor nato ustanovil 12 novih občin.

Kot je znano, so se volivke in volivci izrekli za ustanovitev novih občin Apače (izločitev iz občine Gornja Radgona), Cirkulane (izločitev iz občine Gorišnica), Kostanjevica na Krki (izločitev iz občine Krško), Sveta Trojica v Slovenskih Goricah (izločitev iz občine Lenart), Središče ob Dravi (izločitev iz občine Ormož), Sveti Tomaž (izločitev iz občine Ormož), Makole (izločitev iz občine Slovenska Bistrica), Poljčane (izločitev iz občine Slovenska Bistrica), Renče-Vogrsko (izločitev iz občine Nova Gorica), Straža (izločitev iz občine Novo mesto), Šmarješke Toplice (izločitev iz Mestne občine Novo mesto), Mokronog-Trebelno (izločitev iz občine Trebnje). 

Dve občini se nista 'osamosvojili'

Volivci pa konec januarja niso podprli ustanovitev nove občine Bizeljsko, ki bi nastala z izločitvijo iz občine Brežice, ter nove občine Ankaran-Hrvatini, ki bi nastala z izločitvijo iz Mestne občine Koper. Za morebitno novo občino Rimske Toplice, ki bi nastala z izločitvijo iz občine Laško, so sicer večinsko glasovali krajani Rimskih Toplic, vendar pa so temu nasprotovali prebivalci Zidanega mosta, ki naj bi po predlogu sodil v morebitno novo občino Rimske Toplice.

Enako deljena referendumska volja je bila tudi glede morebitne razdelitve občine Dobrova - Polhov Gradec, kjer so se za samostojno občino izrekli prebivalci Dobrove, razdelitvi sedanje občine na dve novi pa so nasprotovali prebivalci Polhovega Gradca.