Slovenija

Poročilo o napadu na Petka že v kratkem

Ljubljana, 12. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskovalec Mednarodne zveze novinarjev Alexander Sami je zbral dovolj informacij o napadu na Večerovega novinarja Mira Petka, na podlagi katerih bo pripravil poročilo. Napovedal je ugodne rezultate preiskave.

Preiskovalec Mednarodne zveze novinarjev Alexander Sami je podal oceno informacij, na podlagi katerih bo pripravil poročilo o primeru napada na Večerovega novinarja Mira Petka

Sami je pohvalil pripravljenost državnih organov na sodelovanje v preiskavi Mednarodne zveze novinarjev (IFJ), pogovori pa naj bi mu omogočili, da bo morda našel nove indice, kako naj preiskavo nadaljevati po svojem odhodu. Najpomembnejša naloga IFJ je nudenje podpore slovenskemu novinarstvu in zagotavljanje pogojev za raziskovalno novinarstvo, še posebej v mladi demokraciji, kakršna je Slovenija, je dejal.

Na novinarsko vprašanje, kakšni naj bi bili rezultati preiskave, je Sami odgovoril, da konkretnih zaključkov ne bi omenil, rezultati preiskave pa bodo vsekakor ugodni, saj bodo prispevali k varstvu človekovih pravic v Sloveniji. Predsednik Društva novinarjev Slovenije (DNS) Grega Repovž je povedal, da je bila izkušnja, glede na to, kakšna vprašanja so se odpirala ob obisku in pripravi poročila, zanimiva tudi za DNS. Obisk po njegovih besedah sovpada s prizadevanji DNS, da bi opozorili na "pomen" napada na slovenskega novinarja in potencialne vplive takšnega dogodka.

Alexander Sami, generalni sekretar Švicarske zveze novinarjev bo pripravil poročilo za IFJ, ta pa bo nato pripravila končno poročilo, ki ga bodo prejeli predstavniki slovenskih oblasti in nekatere evropske ustanove. V okviru preiskave se je Sami med drugim srečal z generalno državno tožilko Zdenko Cerar, generalnim direktorjem policije Markom Pogorevcem, z notranjim ministrom Radom Bohincem, predsednikom parlamentarne preiskovalne komisije za primer Petek Mirkom Zamernikom in svetovalko predsednika države Milana Kučana za odnose z javnostmi Špelo Furlan.