Slovenija

Poročilo o domnevnem nadlegovanju

Ljubljana, 15. 09. 2006 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisija DZ se strinja, da je treba domnevne primere spolnega nadlegovanja zmanjšati.

O domnevnih kršitvah pravic v Slovenski vojski je obravnavala tudi komisija za peticije
O domnevnih kršitvah pravic v Slovenski vojski je obravnavala tudi komisija za peticije FOTO: Dare Čekeliš
Kot je dejal minister za obrambo Erjavec, doslej ni bilo pokazateljev, da so v SV na področju človekovih pravic in enakih možnosti nerešeni problemi. V ministrstvu oziroma v SV vse od osamosvojitve, še zlasti pa po letu 2002, posebno pozornost namenjajo zagotavljanju enakopravnosti in enakih možnosti ne glede na spol. Rezultat takšne politike je dejstvo, da je v stalni sestavi SV dobrih 15 odstotkov žensk, kar je veliko tudi glede na primerljive vojske.

Komisija DZ za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti je danes obravnavala primere domnevnih kršitev pravic pripadnikov v Slovenski vojski (SV), tudi domnevne primere suma spolnega nadlegovanja. Člani komisije so se strinjali, da je treba takšne pojave preprečevati oziroma zmanjšati na najmanjšo možno mero. Sprejeli so sklep, da ministrstvo za obrambo najkasneje v treh mesecih pripravi natančno poročilo o konkretnem primeru, povezanem z dvema pripadnicama SV, pa tudi natančno poročilo o oceni stanja v SV na področju varovanja človekovih pravic.

Člani komisije so ministrstvo tudi pozvali, da komisiji najkasneje v mesecu dni predstavi že vzpostavljene mehanizme za preprečevanje kršitev človekovih pravic in varovanja dostojanstva zaposlenih v SV ter morebitne pomanjkljivosti pri njihovem izvajanju.

Minister za obrambo Karl Erjavec in načelnik Generalštaba SV generalpodpolkovnik Albin Gutman sta na seji sicer opozorila na ukrepe za preprečevanje kršitev človekovih pravic. Vendar je Majda Širca (LDS), ki je predlagala obravnavo domnevnih kršitev pravic pripadnikov v SV in tudi danes sprejete sklepe, poudarila, da je treba navesti tudi morebitne pomanjkljivosti pri izvajanju omenjenih mehanizmov.

Slovenska vojska
Slovenska vojska FOTO: POP TV

Predsednica sveta Sindikata vojske, obrambe in zaščite (SVOZ) Mileva Štukelj je dejala, da je v SV "kar nekaj" spolnega nadlegovanja, šikaniranja in poniževanja. Sindikat je komisiji posredoval obširno dokumentacijo o domnevnem kršenju pravic dveh pripadnic 18. bataljona za Radiološko kemično in biološko obrambo (RKBO) v vojašnici v Kranju.

Obravnava primera sicer že teče pri varuhu človekovih pravic Matjažu Hanžku. Postopek pri varuhu je zaupne narave, javnost pa bodo seznanili z ugotovitvami, napovedujejo v uradu varuha.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.