Slovenija

Poostren nadzor gostilničarjev

Ljubljana, 15. 09. 2006 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na DURSu poostren davčni inšpekcijski nadzor pri zavezancih za davek, ki opravljajo gostinsko dejavnost.

Davčni inšpektorji bodo ugotovljene nepravilnosti v skladu z določili zakona o prekrških sankcionirali z globo
Davčni inšpektorji bodo ugotovljene nepravilnosti v skladu z določili zakona o prekrških sankcionirali z globo FOTO: POP TV

Na Davčni upravi RS (DURS) načrtujejo do konca leta izvajanje poostrenega davčnega inšpekcijskega nadzora pri zavezancih za davek, ki opravljajo gostinsko dejavnost. Pri tem se bodo osredotočili predvsem na to, ali zavezanci za davek ustrezno izvajajo določila o izdaji računov iz zakona o davku na dodano vrednost, preverili pa bodo tudi način vodenja zalog in pogodbe z zaposlenimi delavci, so sporočili iz DURS.

Davčni inšpektorji bodo ugotovljene nepravilnosti v skladu z določili zakona o prekrških sankcionirali z globo.

Kot pojasnjujejo na DURS, odkrivajo pri zavezancih za davek, ki opravljajo gostinsko dejavnost in večino svojih prihodkov ustvarijo v gotovini, vedno več nepravilnosti pri evidentiranju prihodkov. Načini prikrivanja prihodkov so najpogosteje povezani s sistemsko urejenim popravljanjem že evidentiranega dnevnega prometa prek elektronskih registrskih blagajn.

Prikrivanje dejanske višine prihodkov povzroča tistim davčnim zavezancem, ki tega ne počnejo, nelojalno konkurenco, opozarjajo na DURS.

Ob tem na davčni upravi še poudarjajo, da bodo v borbi proti takšnim utajam bolj uspešni, če se bodo potrošniki zavedali, da morajo vzeti račun za plačano gostinsko storitev.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.