Slovenija

Pooblaščenka ni pooblaščena

Ljubljana, 31. 01. 2007 19.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.S./N.R.
Komentarji
0

Upravno sodišče je odpravilo odločbo Pirc Musarjeve, ki je Celjskim lekarnam naložila, katere podatke naj posredujejo Vzajemni.

Lekarna
Lekarna FOTO: POP TV
Upravno sodišče je odločilo, da je obseg podatkov, ki jih morajo lekarne posredovati zavarovalnicam v pristojnosti upravnih organov lekarn, ki sprejemajo predpise. Zato to nikakor ne sodi v pristojnost informacijske pooblaščenke kot nadzornega inšpekcijskega organa.

Kot je pojasnil Marjan Feguš, odvetnik Celjskih lekarn, je sodišče tako poseglo v odločbo pooblaščenke, tako da jo je odpravilo kot nezakonito. "Sodišče je ocenilo, da informacijska pooblaščenka ni pooblaščena za to, da opredeljuje nabor podatkov, ki so potrebni za funkcioniranje izravnalnih shem," pojasnjuje Feguš.

Zato so zadevo vrnili v ponovni postopek informacijski pooblaščenki. Celjsko okrožno sodišče, ki obravnava spor med Vzajemno in Celjskimi lekarnami, pa je odločilo, da ni potrebno zavarovati premoženja direktorice za poplačilo morebitne škode, ki naj bi jo utrpela Vzajemna.

Feguš se s tem strinja, saj, kot pravi, se zahtevki zdravstvene zavarovalnice nanašajo na sklep ministra za zdravje Andreja Bručana, ki pa ga je ustavno sodišče ocenilo kot neobstoječega.

Minuli petek je Bručan izdal pravilnik, s katerim skuša nadomestiti sklep. "In v zvezi s tem pravilnikom, naj povem, da so Celjske lekarne na ustavno sodišče že vložile zahtevo za preizkus ustavnosti in zakonitosti, saj v sklepu glede na njegov obseg mrgoli kršitev, ki jih ustavno sodišče ne bi smelo tolerirati," pravi Feguš.

Pirc Musar: Primer bomo obravnavali prednostno
Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka
Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka FOTO: POP TV

Za komentar sodbe Upravnega sodišča smo povprašali tudi informacijsko poooblaščenko Natašo Pirc Musar, ki je že pred časom uvedla nadzor zaradi domnevnih kršitev varstva osebnih podatkov. Kot pravi, bodo zadevo zdaj obravnavali prednostno in pripravili novo odločbo.

V odločbi je Musarjeva odločala le o osebnih podatkih, ki jih lekarne morajo pošiljati zavarovalnicam, ki izvajajo dodatno zdravstveno zavarovanje. Ni pa se spuščala v presojo nabora 14 podatkov ali višine nadomestila za posredovanje teh podatkov.

Z odločbo so odredili kriptiran način pošiljanja podatkov, ki je, pravi Pirc Musarjeva, varen. V nasprotnem primeru bi, denimo po najslabšem scenariju, lahko nekdo izvedel ali imate sifilis, aids, katera zdravila jemljete in podobno.

Od sobote velja v uradnem listu nov pravilnik, po katerem morajo izvajalci zdravstvenih storitev in lekarne pošiljati zavarovalnicam zahtevane podatke - ali bo zgodba med Vzajemno in lekarnami s tem zaključena, pa Musarjeva kratko odgovarja, da o tem ni prepričana.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.