Slovenija

Pooblaščenec na poti v Sudan

Ljubljana, 17. 08. 2006 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V okviru prizadevanj za vrnitev Križnarja je predsednik Drnovšek pooblastil slovenskega državljana, ki je že na poti v El Fašer.

Hamdija Blekić vodi nevladno organizacijo Center za medcivilizacijsko razumevanje (CMR). V letih 1993-1999 je v Sudanu študiral primerjalno pravo, trenutno pa živi v Katarju, so pojasnili v predsednikovem uradu in dodali, da je Blekić sam ponudil svojo pomoč Križnarju.

Predsednik republike Janez Drnovšek je v okviru prizadevanj za vrnitev Toma Križnarja pooblastil slovenskega državljana Hamdijo Blekića, sicer dobrega poznavalca Sudana in tamkajšnje pravne ureditve. Blekić bo s predstavniki sudanskega pravosodja in drugih oblasti skušal posredovati za ugodno rešitev problema in je že napoti v El Fašer.

Predsednik Drnovšek je sicer sudanskemu sodniku, ki je v El Fašerju vodil sojenje zoper Križnarja, poslal tudi pismo, v katerem je predstavil namen in cilje Križnarjeve humanitarne misije. Pismo je bilo v vednost posredovano tudi sudanskemu predsedniku Omarju al Baširju.

Križnar med begunci v Darfurju (Fotoarhiv POPTV)
Križnar med begunci v Darfurju (Fotoarhiv POPTV) FOTO: POP TV


Kot je v pismu pojasnil predsednik republike, je Križnar odpotoval v Čad, kjer je pripravljal Drnovškov obisk v begunskem taborišču Bahia, hkrati pa naj bi posredoval predlog mirovnega sporazuma uporniškim skupinam na terenu. "Glede na razvoj situacije se je Križnar iz človekoljubnih namenov odločil, da odpotuje v sudansko pokrajino Darfur, da bi po svojih močeh pomagal prizadetemu prebivalstvu in prispeval k razreševanju krize," je v pismu še zapisal Drnovšek. Obenem je tudi izrazil pričakovanje, da bodo zaprtega Križnarja v Sudanu obravnavali kot prijatelja in mu omogočili, da se čim prej vrne v Slovenijo.

Slovenski predsednik je sudanski strani še sporočil, da je pripravljen Sudan v kratkem obiskati tudi sam, in sicer na podlagi povabila, ki ga je že pred meseci dobil od sudanskega predsednika al Baširja. Kot so še dodali, nadaljujejo s številnimi aktivnostmi in stiki s posamezniki in organizacijami, ki lahko prispevajo k čimprejšnji izpustitvi Križnarja.

Tomo Križnar še vedno v sudanskem ujetništvu
Tomo Križnar še vedno v sudanskem ujetništvu FOTO: POP TV

AI: Križnar je politični zapornik

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je izrazila mnenje, da gre za politično motivirano sodbo. Pojasnili so še, da organizacija Križnarja šteje za političnega zapornika in potencialno zapornika vesti, za katere AI zahteva takojšnjo izpustitev.

Organizacija dodaja, da je njena glavna skrb varnost Toma Križnarja, zato pozdravlja intenzivna diplomatska prizadevanja slovenskih oblasti za njegovo izpustitev. V AI Slovenije so še napovedali, da bodo v petek sprožili akcijo za svoje člane s pozivom sudanskim oblastem.


Rupel v stiku s sudanskim kolegom

Generalni direktor Direktorata za mednarodno pravo in zaščito interesov na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je v sredo povedal, da so takoj potem, ko je nemški veleposlanik predlagal prisotnost slovenskega diplomata "na prizorišču", začeli s pripravami na prihod "kolega iz slovenskega veleposlaništva v Kairu". Tako je ministrstvo na pot v El Fašer poslalo konzula s slovenskega veleposlaništva v Egiptu, ki je v Kairu dobil sudanski vizum, s katerim naj bi v petek dopotoval v sudansko glavno mesto.

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel se je danes znova po telefonu pogovarjal s sudanskim kolegom Lamom Akolom Ajawinom o razmerah, v katerih se je znašel slovenski odposlanec in popotnik Tomo Križnar. Sudanskega ministra je opozoril na humanitarno naravo Križnarjevega poslanstva in se je zavzel, da bi se postopki na sodišču končali čimprej.

Minister Ajawin je po navedbah slovenskega zunanjega ministrstva povedal, da je zadeva Križnar v rokah sodišča v El Fašerju in da v tem trenutku vlada oziroma on v to ne moreta posegati.

Sudanski zunanji minister Lam Akol Ajawin (levo): Ruplu je povedal, da sudanska vlada v tem trenutku ne more poseči v postopek proti Križnarju
Sudanski zunanji minister Lam Akol Ajawin (levo): Ruplu je povedal, da sudanska vlada v tem trenutku ne more poseči v postopek proti Križnarju FOTO: Reuters

Ajawin je slovenskemu zunanjemu ministru povedal še, da bi v zadevo lahko posegel predsednik Sudana, kar bi morda rešilo Križnarja, vendar mora biti postopek na sodišču pred tem končan.

Rupel je sudanskemu kolegu opisal pozitivne in humanitarne razsežnosti slovenskih prizadevanj za omilitev krize v Darfurju. Ministra se bosta po potrebi še slišala, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

Ob tem je ministrstvo ponovno zavrnilo očitke, da je v Križnarjevem primeru premalo dejavno. Po lastnih navedbah si prizadevajo za osvoboditev Križnarja, ki se je pritožil, da so na ministrstvu za zunanje zadeve pri svojih uslugah preveč "skopi".

Odbor za izpustitev Križnarja

Aktivna Slovenija je na četrtkovi novinarski konferenci predstavila pobudo za ustanovitev Odbora za izpustitev Toma Križnarja. K delovanju v odboru je ta izvenparlamentarna stranka včeraj že povabila 852 evropskih nevladnih organizacij.

"Zdaj ni čas za prerekanje, ampak za združitev moči," je povedal predsednik AS Franci Kek. Aktivna Slovenija tudi zahteva, da predstavniki vlade začno ustrezno in učinkovito ukrepati za zagotovitev takojšnje izpustitve Križnarja.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rijad Proši?
18. 08. 2006 11.04
Ne zamerim tistim, ki želijo, da Križnar ostane v zaporu, kajti to so vse nesrečne duše, ki ne vidijo dalj od svojega nosu.Moje sožalje vsem takim. Pa zopet denar,men za take akcije tud enga tolarja ni žal.
fafl
18. 08. 2006 10.20
Pa qua mu je blo treba spet dol hodt, saj so ga že parkrat zaprl. A mu ni blo dost? Zdej pa spet diplomacija, pa podgane ga bodo pogrizle, ...Sej je verjetno že velik dobrga naredu ampak se človk nič ne nauči. Vemo, kaj in zakaj se dogajajo stvari v Darfurju in se stanje v bližnji prihodnosti ne bo spremenilo. Posameznik kle nima kej počet.
hefaist
18. 08. 2006 09.17
+1
Ne morem verjet. Nas sodrzavljan, ki je sel v svet s humanitarnimi nameni, cepi v gnilem zaporu sredi Afrike, vi se pa kregate o vladah in o denarju. Se vec, nekateri mu to privoscite. Vcasih me je sram, da sem Slovenec...
albertinum@excite.com
18. 08. 2006 09.09
Ferrari, Križnar po mnenju mnogih vohuni za okupatorja? Kdo so ti mnogi? Kdo je okupator? Jaka37, Križnar lahko zapravlja kot norec vse življenje, pa mu ne bo uspelo zapraviti toliko, kot je Janša zapravil za svojo novo stekleno palačo ali pa za oklepnike.
Meki
18. 08. 2006 08.41
Križnarja (u izi) poznam osebno in lahko vas je vse, ki strelate take, da naj še naprej ostane v zaporu, da po nepotrebnem troši denar, itd., preprosto sram. Sicer pa vsi, ki veste koliko denarja Križnar porabi, mi prosim postrezite s kakšnimi številkami, ne pa da govorite traparije. Jaz vam priporočam, če boste kdaj imeli možnost iti na kakšno njegovo predavanje (predvsem nasprotniki), da greste in boste potem povedali svoje mnenje, ko vam bo on s fotografijami in komentarji predstavil celo zgodbo.
dark švejder
18. 08. 2006 08.05
@lalala3 .. kere pa so regionalne sile tam okoli Sudana, prosi naj nam tvoj veleum to razloži !!!??? @ferrari .. ti pa si vzgled svetlosti in pravičnosti kaj, da lahko ostale obsojaš in trdiš da naj ostanejo v zaporu... @ostalim, ki trdite naj ostane v zaporu... ostanite zapečkarji in kratke pameti. Brigajte se za lastno kuhinjo in štalo, ter vsako nedeljo nesite nekaj k maši....
dadamn@siol.net
18. 08. 2006 07.46
Drnovšek je vsega kriv. Pa še pacient križnar odžira moj in tvoj denar da se poja po Afriki.
ferrari
18. 08. 2006 04.36
rijo ti si pravi najivni človek kajti križnar zapralja denar davko plačevalcev,ki bi se lahko uporabil za kaj bolj pametnega kot za take misije kot so ta in mnoge druge našega predsednika in njegovih odposlancev,kajti križnar po mnenju mnogih vohuni za okopatorja naš predsednik pa itak leze v rit vsem po prek
gadni@email.si
18. 08. 2006 01.47
Ravno Jaka37 se je oglasil zaradi denarja, kot ortodoksni desničar definitivno ni prispeval niti tolarja. Njega le zanima kje je denar tako kot vsakega ortodoksnega desničarja, in kje bi lahko škodil svojemu največjemu sovražniku Drnovšku. jaka37 je vzgojen po vseh normah RKC, ljubi bližnjega, vendar je najbližji le sam sebi. Njemu je lahko, gre vsako nedljo k maši in se mu resetirajo vse svinjarije, ki jih razmišlja in dela čez teden. Takim je lahko.
Rijad Proši?
17. 08. 2006 23.34
Jaka37- dej raj se mal umir, ti sigurno nisi tolarja dau za darfur, zato kr tih bod.
ferrari
17. 08. 2006 22.42
po mojem bi moral tale križnar oatati v zaporu za vselej kaj ti takole nebi imeli več stroškov z njim jn njegovimi potrebami poleg njega bi dal še g.drnavška kajti v sloveniji je dovol takih ljudu ki so potrebni pomoči
kgb@akcija.net
17. 08. 2006 22.35
Rupla naj zamenajo za Križnarja pa bo velik narejenga za Slovenijo
esfflight
17. 08. 2006 22.30
Kar spustite Rupla zraven, pa bo zadeva kot s hrvasko mejo. Ce ne verjamete, pa poiskusite
jaka37
17. 08. 2006 22.14
Se strinjam. Čas je, da Drnovšek pokaže, kam so šli vsi zbrani miljoni za Darfur, ali bo to denar za odvetnike, ki bodo reševali Križnarja. Drnovšek pa se na Zaplani skriva in ne daje izjav. Prepričan pa sem, da se bo, ko bodo Križnarja vrnili domov (predvidevam, da v času lokalnih volitev), kazal kot junak.
caroll
17. 08. 2006 21.56
albertinum, ne vem, zakaj bi vlado pošiljali v sudan, sej Križnar ni njihov odposlanec...mene sam zanima, kam je šel denar, ki so ga zbirali za Darfur...a ga je Križnar osebni nesel tja?
albertinum@excite.com
17. 08. 2006 20.48
Niti ne vem, kdo bi ljubitelji nesvrstanosti bili. Vem samo, da je praktično celotna Janševa vlada zrela za izvoz v Sudan.
Variatio delectat
17. 08. 2006 20.25
Mogoče bi Albertinum in Rijo27 rajši predlagala za menjavo kakšnega iz zbirke ljubiteljev nesvrstanosti - bi se bolj štekali.
avava
17. 08. 2006 19.17
naj spoštuje dobrodošlico tujih držav ne pa da ignorira poj se pam dela da ni nič vedu sedaj bo zagotovo ko se bo spočil misijonar-križnar!!!
gadni@email.si
17. 08. 2006 19.10
Lahko pa jih tudi zasujemo z elektronsko pošto na naslov Botschaft.d.rep.sudan@chello.at, v pismih pa napišimo, da zahtevamo izpustitev humanitarca Toma Križnarja.
gadni@email.si
17. 08. 2006 19.09
Spletna stran: http://www.aegistrust.org/index.php?option=com_con...