Slovenija

Ponovno glasovanje o Ankaranu in Mirni

Ljubljana, 04. 05. 2010 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci bodo ponovno odločali o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna, a tokrat v obliki dveh ločenih zakonov. Za to so se odločili, ker so želeli preprečiti, da bi Mirna postala kolateralna škoda, pravi Anderlič.

Prvopodpisani pod predlog zakona o ustanovitvi občine Ankaran Franco Juri.
Prvopodpisani pod predlog zakona o ustanovitvi občine Ankaran Franco Juri. FOTO: Črt Butul

"Prav je, da se postopka pelje za vsako občino ločeno," je dejal prvopodpisani pod predlog zakona o ustanovitvi občine Ankaran Franco Juri. DZ bo o ustanovitvi obeh občin lahko ponovno odločal, ker gre za dva nova zakona, je dejal.

Skupina petih poslancev je v postopek vložila nova predloga zakonov o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna. Med podpisanimi so poleg Jurija (Zares) še njegov strankarski kolega Franci Kek, Anton Anderlič iz LDS, Renata Brunskole iz SD in nepovezani poslanec Franc Žnidaršič.

Za sprejetje zakona bo tokrat, tako kot ob prvem odločanju o ustanovitvi obeh občin, potrebna navadna večina poslancev.

Odločitev v prihodnjih 15 dneh

Po mnenju prvopodpisanega pod predlogom o ustanovitvi občine Mirna Antona Anderliča so se za vložitev ločenih zakonov odločili tudi zato, ker so želeli preprečiti, da postane Mirna kolateralna škoda v primeru, da zakon ne bi bil sprejet zaradi nasprotovanja ustanovitvi občine Ankaran. Glede občine Mirna večjih pomislekov že ob prvem glasovanju v DZ ni bilo, je pojasnil Anderlič.

Sicer pa je Juri poudaril, da tudi glede Ankarana še ni ničesar odločenega. "Ob zadnjem glasovanju je marsikateri poslanec videl, koliko manipulacij je bilo, da bi se preprečilo ustanovitev občine Ankaran, in zato glasoval drugače kot prvič," je dejal.

Anton Anderlič
Anton Anderlič FOTO: POP TV

Ker se je pod zahtevo za sklic izredne seje podpisala več kot četrtina poslancev, bo DZ bo o ustanovitvi obeh občin na dveh ločenih izrednih sejah najverjetneje odločal v prihodnjih 15 dneh. Zahtevo za izredni seji bodo po Jurijevih napovedih vložili v sredo. Še pred glasovanjem v DZ bosta morala predloga obeh zakonov v obravnavno na državnozborski odbor za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.

Po besedah Anderliča ni pričakovati, da bi se morali v postopku sprejemanja zakona na referendumu ponovno izreči prebivalci obeh krajev. "Mislim, da bi bil to absurd," je dejal. Od sprejemanja prejšnje novele se ni po njegovem namreč nič spremenilo.

"Veseli smo, da je skupina poslancev prišla do tega, da se omogoči ponovno glasovanje," je dejal vodja pobude za ustanovitev občine Ankaran Gregor Strmčnik. V pobudi so po njegovih besedah prepričani, da bodo poslanci ob ponovnem glasovanju zakon o ustanovitvi občine Ankaran podprli.

Ponovnega veta državnega sveta tudi zaradi ustavne pritožbe, ki sta jo vložili krajevna skupnost Ankaran in Mirna, Strmčnik ne pričakuje. Sicer pa v primeru, da bi bilo za sprejem ponovno potrebnih 46 glasov, en glas ne bo izostal, napoveduje.

V krajevni skupnosti Mirna odločitev poslancev podpirajo, je v sporočilu za javnost zapisala predsednica sveta krajevne skupnosti Barica Kraljevski. Kot je še zapisala, je bila volja prebivalcev jasno in odločno izražena na posvetovalnem referendumu novembra lani.
 

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M-teorija
05. 05. 2010 10.23
squawk04.05.2010, 19:51 Tudi meni se zdi, da bi bilo bolje, da so občine večje, vendar ne na silo. Treba je najti vzvode, da se bodo prostovljno, zaradi racionalizacije, povezovali v večje. Podpiram, pa da moramo upoštevati pravico in spoštovati referendumsko izraženo željo.
Foen
05. 05. 2010 09.14
kva je Franco, maš u ankaranu že vse prpravlen da prevzameš krmilo al zakva se tko grebeš? bo biznis s prodajo zemljišč? bo?
General.Belizar
04. 05. 2010 22.23
zahod.west04.05.2010, 21:50 Res je, spominja na nadrealiste iz osemdesetih, 267 držav znotraj Sarajeva. Gotovo nič dobrega za neko zdravo prihodnost. To pa je tako, ko ljudje nasedajo hujskaškim demagogom.
zahod.west
04. 05. 2010 21.52
še en dokaz več koliko težav imamo slovenci pri sprejemanju demokracije....da to predlagata dva nostalgična, balkanska poslanca pa ni nič čudnega.
zahod.west
04. 05. 2010 21.50
balkanizacija slovenije se nadaljuje, vsaka vas svojo občino, vsaka ulica, ki se ne strinja z občinsko večina novo občino, vsaka hiša........
142
04. 05. 2010 21.45
Za politiko 1% vsega pobranega denarja od davkov, pol pa naj jih bo 1000 po 100 evrov ali pa 100 po 1000 evrov, ne pa da mi kar naprej jamrajo da ni denarja za upokojence in zdravstvo. V naši državi je zaradi poplave uradnikov, ki jih potrebuje politika, davek preko 30%, saj ne plačujemo samo tistih 20%, ki bi morali zadostovati za vse skupne in socialne potrebe, ampak še vsaj pol tolko v obliki šolnin, cestni, dopolnilnega zavarovanja, dopolnilno penzijo........
Savrin
04. 05. 2010 21.36
Torej se ne neha,dokler se nekdo ne naveliča.
am_staff
04. 05. 2010 20.41
Se norčujete iz volje ljudstva, ali res ne veste, kaj sploh delate. Upam, da vam volivci zapisujejo vaše grehe.
fafajonka
04. 05. 2010 19.55
Ob zadnjem glasovanju je marsikateri posranec videl, koliko manipulacij je bilo....A pred glasovanjem pa ni videl, ne slišal? Se bo zgodil čudež, se bo kakšnemu poscancu prikazala Marija?
skydrol7
04. 05. 2010 19.51
stevilo obcin bi bilo potrebno zmanjsati ne pa mnoziti in stem povecevati birokracijo,se malo pa bo vsaka vas imela svojo obcino............
fafajonka
04. 05. 2010 19.49