Slovenija

Ponovljen razpis za UMTS

Ljubljana, 03. 09. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ministrstvu za informacijsko družbo bodo danes ponovili razpis za podelitev koncesije za izgradnjo sistema tretje generacije mobilne telefonije, tako imenovane UMTS tehnologije. Za pridobitev koncesije bi moral ponudnik plačati 22 milijard tolarjev.

S 135 USD licenčnine po prebivalcu bi bila slovenska koncesija za UMTS peta najdražja na svetu, pravijo v Simobilu.

Prvi razpis ni uspel, saj je nanj prispela le ponudba podjetja Mobitel. Simobil je svojo kandidaturo na prvem razpisu odpovedal, saj je bilo 22 milijard tolarjev, kolikor bi bilo treba plačati za pridobitev koncesije, preveč. Taka investicija se Simobilu ne bi povrnila niti v desetih letih.

Telekomunikacijski trgi in posli so v hudi krizi. Simobil sam ne more plačati 22 milijard. Da pa je to zmožno storiti eno samo - to je državno podjetje, ki je kar nekaj let s pomočjo monopolnega položaja kovalo visoke dobičke – bo verjetno (glede na francosko izkušnjo) - slej ko prej pritegnilo pozornost evropske komisije, ki bo zahtevala prisotnost vsaj še enega ponudnika. In če bo to koncesijo dobil po bistveno nižji ceni, kot jo bo plačal prvi koncesionar…

Vlada molči, njena zgodba pa verjetno izgleda nekako takole: prodajamo koncesijo, ki bo operaterju v prihodnosti prinesla velike dobičke. Ni razloga, da je ne bi kot dobri gospodarji(!) prodali po čim višji ceni. Vsi operaterji lahko kandidirajo na razpisu, mi bomo izbrali najboljšega ponudnika. Opazovalci pa pravijo tudi takole: Če bo državno podjetje Mobitel skupaj z materinskim državnim podjetjem Telekom pripravljen plačati 22 milijard kljub temu, da je znano, da drugih kandidatov ne bo, potem je jasno, da bo naredil uslugo Drnovšku in Ropu, jim rešil proračun in s tem politično uspešnost. No, obstaja le en problem, ki pa brez 22 milijard - zasebni operaterji so pripravljeni plačati največ 6 milijard – postane velik problem.