Slovenija

'Ponoven popis nesmiseln'

Ljubljana, 25. 07. 2006 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V LDS menijo, da je evidentiranje vseh nepremičnin nesmiselno, saj bo povzročilo dodatne stroške.

Poslanec LDS Matej Lahovnik se je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani strinjal, da podatki o nepremičninah niso popolni in da jih je treba ažurirati, vendar pa bi jih po njegovem lahko le dopolnili, ne pa znova popisovali vseh nepremičnin.

Mateju Lahovniku se ponovno evidentiranje vseh nepremičnin ne zdi smiselno.
Mateju Lahovniku se ponovno evidentiranje vseh nepremičnin ne zdi smiselno. FOTO: Dare Čekeliš

Lahovnik se je vprašal, kako bo merjenje površin neke nepremičnine sploh izvedeno. "Sprašujem se, kako bo nek osemdesetletnik po svojem stanovanju tekal z metrom in kalkulatorjem in na eno decimalko natančno izračunal neto in uporabno površino." Ob tem je spomnil na zagroženo kazen za nesodelovanje od 10.000 do 300.000 tolarjev.

Evidentiranje podlaga za davek na nepremičnine

Po Lahovnikovih besedah bo evidentiranje nepremičnin nedvomno podlaga za davek na nepremičnine. "Kot ekonomistu se mi zdi najbolj sporno, da država vnaprej ne pove, kakšen namen ima z davkom na nepremičnine," pravi in dodaja, da država ve, koliko denarja želi pobrati, zato želi ugotoviti, s kakšnimi nepremičninami državljani razpolagajo, nato pa bo naknadno določila davčno stopnjo, "kar po moje z resno razvojno politiko nima nikakršne zveze in odraža splošno stanje davčne politike v državi".

Z zakonom o evidentiranju nepremičnin smo Slovenci korak bliže uvedbi davka na nepremičnine.
Z zakonom o evidentiranju nepremičnin smo Slovenci korak bliže uvedbi davka na nepremičnine. FOTO: POP TV

Poslancu LDS se zdijo nesmiselne tudi stanovanjske nalepke. Ne verjame, da bo geodetska uprava lahko natisnila nekaj 100.000 stanovanjskih nalepk brez stroškov. "Jasno je, da bodo to plačali vsi davkoplačevalci," je prepričan in dodaja, da so tudi z namestitvijo nalepk povezani določeni stroški.

Dejal je, da so lahko stroški po podatkih Združenja za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije precejšnji, in sicer tudi do 10 evrov na stanovanjsko enoto. Na združenju zaradi dopustov za pojasnila danes niso bili dosegljivi.

Z okoljskega ministrstva, v okviru katerega deluje tudi geodetska uprava, so sporočili, da so vsi stroški do zaključka projekta popisa nepremičnin opredeljeni v programu razgrnitve in obdelave podatkov o stavbah in delih stavb, in sicer za leti 2006 in 2007. Ocenjena vrednost (ker vsa javna naročila še niso dokončana) je dve milijardi tolarjev.

Nalepke geodetska uprava tiska na dveh materialih in sicer na beli in na prozorni foliji. Predviden proračun tiskanja nalepk izhaja iz proračuna geodetske uprave. Nalepke, ki so natisnjene na beli foliji v dimenziji A4 stanejo 195 tolarjev brez davka na dodano vrednost (DDV), enaka dimenzija in število na prozorni foliji pa doseže vrednost 155 tolarjev brez DDV, so še zapisali na ministrstvu.

V skladu z uredbo o označevanju stanovanj in poslovnih prostorov, ki je začela veljati 1. julija, bo predvidoma treba označiti 380.000 stanovanj in poslovnih prostorov.

Nekaj teh stanovanj in poslovnih prostorov je že označenih v skladu z uredbo o označevanju stanovanj in poslovnih prostorov iz leta 2003 in te označbe veljajo in jih ni treba menjati.

Po navedbah ministrstva nalepke geodetska uprava sama tiska na svoji tehnični opremi. Stroški nalepk, ki so pri tem nastali, vključujejo nakup nalepk in "predstavljajo nizke vrednosti, saj so vsi v okviru javnih naročil male vrednosti", še dodajajo na ministrstvu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.