Slovenija

Ponekod tudi pod ničlo

Ljubljana, 05. 09. 2007 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
5

Prebudili smo se v zelo mrzlo septembrsko jutro. V zadnjih 150 letih so tako nizke temperature namerili zgolj štirikrat.

Zebe nas. Kako tudi ne, ko pa so temperature zraka, glede na to, da je začetek septembra, zelo nizke. Bolj so tovrstne temperature značilne za konec oktobra, so pojasnili na Agenciji za okolje.

Prebudili smo se v mrlo septembrsko jutro.
Prebudili smo se v mrlo septembrsko jutro. FOTO: Reuters
V avstrijski zvezni deželni Salzburg je po drastičnem padcu temperatur v gorah zapadel prvi sneg. V višjeležečih predelih je zapadlo 30 centimetrov novega snega, meja sneženja se je spustila na tisoč metrov nadmorske višine, na nekaterih cestah pa je obvezna uporaba snežnih verig. Meteorologi za četrtek napovedujejo padavine po vsej državi, ki bi lahko privedle tudi do poplav.

Zjutraj je bila temperatura v Ljubljani okoli pet stopinj Celzija, tako mrzlo je bilo v slovenski prestolnici le še v 5. septembra 1893, 1958 in 1992. Torej z današnjim dnem le štirikrat v zadnjih 150 letih, odkar merijo temperaturo zraka. V najbolj mrzlem slovenskem kraju, kjer živijo ljudje, na Babnem Polju, ki se ga je prijelo tudi ime slovenska Sibirija, pa so danes zjutraj namerili minus 2 stopinji Celzija. Tudi na Kredarici je bilo zimskih minus 7 stopinj Celzija. Sneg pa je danes pobelil tudi strma pobočja Kamniško-Savinskih Alp.

Kako kaže za naprej?

Mraz bo še jutri, nato pa se bodo temperature nekoliko dvignile. Velike vročine več ni pričakovati, lahko pa nas toplo vreme preseneti še tudi oktobra, so za 24ur.com še povedali na Agenciji za okolje.

V četrtek bo na Primorskem zmerno oblačno in povečini brez padavin, drugod pa bo oblačno. Občasno bo deževalo, več dežja bo v vzhodni Sloveniji. Meja sneženja bo ponoči in dopoldne na nadmorski višini okoli 1.300 metrov. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 12, najvišje dnevne od 10 do 14, na Primorskem do 19 stopinj C, pihal pa bo okrepljen severni veter.

V petek bo v zahodni Sloveniji precej jasno, drugod bo sprva še pretežno oblačno. Dež bo zjutraj ponehal, čez dan se bo delno razjasnilo. V soboto bo sončno, v vzhodni Sloveniji občasno še pretežno oblačno. Več o vremenski napovedi ...

Voda zalivala kleti

Včeraj je vreme spet pokazalo svojo moč. Ob 6.29 uri je na trgu v Mozirju meteorna voda zalila kletne prostore gostinskega lokala. Gasilci so vodo, ki je ogrožala cisterne s kurilnim oljem, izčrpali in pomagali pri čiščenju. Ob 7.32 uri je prišlo zaradi močnih padavin do povišanja podtalnice in do vdora vode v kotlovnico osnovne šole v Moravčah. Posredovali so gasilci, ki so izčrpali vodo. Ob 16.48 je meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše na Škofjeloški cesti v Kranju. Vodo so izčrpali gasilci.

Ob 17.47 uri je med neurjem strela udarila v streho stanovanjske hiše na Sitarski poti v Stražišču pri Kranju. Zagorela je strešna konstrukcija, ki je skoraj v celoti pogorela. Ogenj je uničil tudi podstrešje in električno napeljavo v stanovanjski hiši. Goreče ostrešje so pogasili gasilci, ki so tudi očistili pogorišče in pokrili ostrešje. Nastalo je za okoli 25.000 evrov škode.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

_glamour_
05. 09. 2007 23.16
Evo, se že začenja. Najhušje šele prihaja..z razliko od lanske zima, bo ta pokazala zobe "vse za nazaj". (večinska prepričanja)
goso
05. 09. 2007 13.43
Ja, sej jest se toplote ne bi bal in izogibal. Ne vem kakšno paniko zganjajo. Sej so že mel ledeno dobo. Hvala. Sicer je pa s podatki zmeri tko: če neki že 150 let ni blo, je čudn, de ni že prej blo. Gotov, če se na 100 let kej ponavlja, ni nč čudnga. Smo mel 100 let mir. Sej smo mel tud tri zelene zime eno za drugo. Vreme in klima sta pač tko, tko...
mc_burek@email.si
05. 09. 2007 12.23
se vid da ne veste dost o globalnem segrevanju :> anway .....kaj drucga je za prčakvat, jst se nebi čudu
trollolll
05. 09. 2007 12.18
+1
hmm.. not that much global warming after all
Tonček Balonček
05. 09. 2007 11.48
Saj vam rečem, topla greda! Bomo kurili in izpuščali CO2 pa bo spet toplo!