Slovenija

Ponekod še odstranjujejo posledice vetra, državo bodo zajele padavine

Ljubljana , 16. 09. 2024 14.44 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, A.K.
Komentarji
4

V Topolšici, kjer je močan veter v nedeljo povzročil precej škode, so prostovoljni gasilci tudi danes na terenu in odstranjujejo posledice. Veter je poškodoval več streh in podrl na desetine dreves, so povedali na Občini Šoštanj. Zaradi vremenskega dogajanja se je v nedeljo nekaj po deveti uri sprožila tudi sirena za splošno nevarnost.

Veter je v Topolšici odkril streho stanovanjske hiše in dveh gospodarskih objektov. Podrl je okoli 20 dreves v Šentvidu pri Zavodnju ter več dreves pod Slemenom.

V Topolšici je v nedeljo med burnim vremenskim dogajanjem drevo padlo na električni daljnovod. S pomočjo domačina s traktorjem so ga gasilci uspešno odstranili, delavci Elektra Celje pa so ponovno vzpostavili dobavo električne energije. Danes pa sta čez cesto padli še dve smreki, so sporočili z občine.

Dežnik
Dežnik FOTO: Bobo

V nedeljski intervenciji je sodelovalo 22 operativnih članov Prostovoljnega gasilskega društva Topolšica s tremi gasilskimi vozili, so še navedli.

Reke po Sloveniji bodo v prihodnjih dneh večinoma upadale

Reka Mura ima zaradi dotoka iz Avstrije velik pretok, po današnjem prehodnem upadanju pa bo v noči na torek znova nekoliko narasla in ohranjala velik pretok. Druge reke po Sloveniji bodo v prihodnjih dneh večinoma upadale, so napovedali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Dežurna hidrologinja Vesna Vidmar z Arsa je glede na deževje v četrtek in petek spomnila, da je v četrtek zjutraj na Obali v dobrih dveh urah padlo približno 100 milimetrov padavin. Ob tem so hitro narasle in poplavile reke v slovenski Istri. Čez dan so se padavine nižjih intenzitet širile čez vso državo. Popoldne so se padavine močno okrepile na območju Goriških Brd, tako da so na meteorološki postaji Vedrijan v dveh urah in pol izmerili 125 milimetrov padavin.

To je povzročilo hitro naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov na tem območju. Zvečer so se začele razlivati reke v porečju Savinje, v noči na petek pa tudi kraške reke v porečjih Ljubljanice in Krke. Ljubljanica na Barju se je v strugo vrnila v nedeljo, je navedla.

Padavine so se v petek čez dan sicer nekoliko umirile, so pa po tistem, ko so v četrtek čez dan največ težav povzročile na Obali, zvečer za nevšečnosti poskrbele predvsem na Celjskem. Nastajale so krajevno močne nevihte, zaradi katerih so hitro naraščali vodotoki in nastajali hudourniki. Na območju Žalca so imeli gasilci precej dela.

Kakšno vreme nas čaka? 

Ponoči bo oblačno z občasnimi rahlimi padavinami. Na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, ob morju okoli 13 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V torek bo zmerno do pretežno oblačno, več jasnine bo na Primorskem. Ponekod bo še občasno rahlo deževalo. Popoldne bodo padavine ponehale, jasnilo se bo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18, na Primorskem do 21 stopinj Celzija.

 V sredo zjutraj bo spremenljivo oblačno, več jasnine bo na zahodu. Čez dan se bo od jugovzhoda pooblačilo, pojavljale se bodo občasne rahle padavine. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. V četrtek bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BroNo1
16. 09. 2024 17.28
+1
Trenutno najboljši poklic je metereolog. Napove za 29 stopinj in sočno. Potem pa je 12 stopinj in dež in nič se ne zgodi. Plača vseeno je.
medŠihtom
16. 09. 2024 17.34
pa še dodatek na razvoj novega vremenskega modela dobijo, kako bi pa zgledal če bi vse prov uganili, to pomeni da ne rabijo novega AI ki stane 30 mio letno.
kiropraktik
16. 09. 2024 16.03
-3
V Šoštanju podrta drevesa? Bodo imeli vsj nekaj za kuriti!
Lojze Biber
16. 09. 2024 15.26
+2