Slovenija

Socialna stiska v Pomurju

Ljubljana, 09. 07. 2009 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Vsak peti Pomurec bo brez službe," pravi Žerjav, ki zahteva sklic izredne seje DZ. "Odnos države je katastrofalen," opozarja. Vizjak, ki je bil minister od leta 2004 do 2008, je ironičen: "Najlažje je od vsega dvigniti roke!"

Radovan Žerjav meni, da smo priča že znanemu scenariju.
Radovan Žerjav meni, da smo priča že znanemu scenariju. FOTO: Jani Dolinšek

Na naslov predsednika vlade Boruta Pahorja se je zaradi včerajšnje odločitve vlade, da država Muri ne bo zagotovila za proizvodnjo nujno potrebnih petih milijonov evrov, s strani poslancev, županov in nekdanjega gospodarskega ministra vsul val kritik, opozorilnih pisem ter pozivov k vnovičnem razmisleku, poslanec in prvak SLS Radovan Žerjav pa je v državnem zboru pred kratkim vložil zahtevo za sklic izredne seje Odbora za gospodarstvo.

'Posledice bodo katastrofalne'

Po podatkih Zavoda za zaposlovanje je brezposelnost v Pomurju daleč najvišja, saj je januarja 2009 znašala 14,4, medtem ko je bilo slovensko povprečje 7,8 odstotka.

"Takšen odnos države, ob izrecni podpori takšnemu stališču predsednika vlade Boruta Pahorja in ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, je naravnost katastrofalen," pravi Žerjav. V primeru črnega scenarija, torej stečaja, bi se brezposelnost v Pomurju lahko povišala na 20 odstotkov brezposelnosti, kar po njegovih besedah za Pomurje ni sprejemljivo. Zato predlaga, da Odbor za gospodarstvo sprejme naslednji sklep: "Vlada naj skupaj s preostalimi lastniki Mure nemudoma najde rešitev, s katero se bo preprečilo stečaj podjetja in s katero se bo ohranilo čim več delovnih mest v najbolj razvojno ogroženi regiji v Sloveniji."

Župan Anton Štihec meni, da lahko zadnja odločitev vlade pripelje Pomurje na rob socialnega zloma.
Župan Anton Štihec meni, da lahko zadnja odločitev vlade pripelje Pomurje na rob socialnega zloma. FOTO: POP TV

Bodo zaposleni prepuščeni nezainteresiranosti lastnikov?

"Treba se je resno vprašati, ali se vlada zaveda, da je praktično vsako četrto gospodinjstvo povezano z usodo družbe Mura,“ je povedal murskosoboški župan in dodal, da si bodo z vsemi instrumenti prizadevali, da delavci dobijo pravično odpravnino v višini od 4.000 do 5.000 evrov.

"Pristojen minister Matej Lahovnik in predsednik vlade morata prevzeti odgovornost za včerajšnje odločitve. Zavedati se morata, da gre za odločitve, ki našo regijo peljejo na rob socialnega zloma in bodo imele daljnosežne posledice," opozarja murskosoboški župan Anton Štihec. "Kot župan Mestne občine Murska Sobota zaradi daljnosežnih posledic za celotno Pomurje pozivam vlado, da vnovič premisli o svojih odločitvah, da družbi Mura finančno več ne pomaga," je zapisal v pismu. Pravi, da zaposleni ne morejo ostati prepuščeni nezainteresiranosti lastnikov, med katerimi je tudi država.

Znova smo priča znanemu scenariju!

Poleg župana so svoja pisma premierju poslali pomurski poslanci Anton Kampuš, Franc Jurša, Miran Györek in Laszlo Göncz.

Radovan Žerjav zahteva sklic izredne seje Odbora DZ za gospodarstvo.
Radovan Žerjav zahteva sklic izredne seje Odbora DZ za gospodarstvo. FOTO: Kanal A

"V Pomurju smo znova priča že znanemu scenariju, ko nam država kroji usodo zgolj na osnovi enostranskih interesov, to je brez upoštevanja celovitosti problematike socialno-gospodarsko najbolj ogrožene slovenske regije," opozarjajo. Predsednika vlade pozivajo, naj skupaj z lastniki in predstavniki podjetja, poslanci državnega zbora, pomurskimi župani in predstavniki gospodarstva nemudoma pristopi k iskanju ustreznejših rešitev, kot bi bil skrajno nepredvidljiv stečajni postopek.

Vizjak: Najlažje je od vsega dvigniti roke!

"Najlažje je od vsega dvigniti roke," je dejal nekdanji gospodarski minister in poslanec SDS Andrej Vizjak. Minister je bil od leta 2004 do 2008. Prepričan je, da je stečaj najslabša rešitev. "Če bi bila na oblasti naša vlada, bi z upravo nemudoma začeli usklajevati poslovni model," je dejal. Dodal je, da je podjetje s poslovnim načrtom prestrukturiranja, za katerega so od države leta 2004 dobili pomoč v višini deset milijonov evrov, vse do začetka svetovne gospodarske krize zmanjševalo negativni poslovni izzid.

Po besedah nekdanjega ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka gre za 'brezbrižen odnos tako lastnikov kot tudi države'.
Po besedah nekdanjega ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka gre za 'brezbrižen odnos tako lastnikov kot tudi države'. FOTO: Dare Čekeliš

Nekdanji minister je prepričan, da z reševanjem še vedno velja poizkusiti. Njegov predlog je, da lastniki na predlog uprave najprej nemudoma uskladijo poslovni model, čemur bi sledila tudi finančna in kadrovska sanacija. Ta bi po njegovih besedah pomenila tudi odpuščanja ljudi, kar pomeni, da bi morali pospešiti vse razvojne projekte, ki lahko zagotoviljo nova delovna mesta. Zavrnitev pomoči brez kakršnega koli govora o morebitnem poskusu uskladitve poslovnega načrta zanj pomeni "brezbrižen odnos tako lastnikov kot tudi države".

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simon Jenes
06. 04. 2011 17.42
V Muro lahko vložite 100 mio eruv pa nebo dovolj ker tu so samo manipolacije z denarjem vlaganje v svoje izdelke potem napolnijo skladišča tam pa vse stoji nič se ne proda ker je predrago Muro zapreti ker se delajo samo zgube denar vložiti v donotnejša dela delavcem pa dati zaslužene odpravnine
hd-marjetica
13. 07. 2009 10.23
Pomoč Murinim delavcem/Kam je nujno potrebna, zauzemamo se da zberemo čim več sredstev ter prehrane/ oblačila skratka vse kar je Nujno potrebno za preživetje!!! Vse dodatne informacije dobite na spletni strani mcd./marjetica/ali na tel 041-494-691-Ne dvolimo da solidarnost umre ,pomagajmo družinam v stiski.
ejga
10. 07. 2009 08.05
od leta 2002 se lastniki niso zmenili za Muro, sedaj pa zopet prosijo za pomoč (vodstvene delavce od 2002-2009 na svetlo pa naj povejo kaj se je dogajalo če ne pa ....)
Prvo Borec
10. 07. 2009 07.53
Zanima pa me, kdaj so prodali TOLIKO Mure in kdo je vse vpleten ???
osamosvojitelj
10. 07. 2009 07.22
res je Vizjak! A še lažje je sedeti v opoziciji in se za lep denar zgražati, ker nekateri storijo tisto, kar bi moral storiti že ti. In še lažje je, seveda, kritizirati vse, kar stori vlada, da bi popravila "razsulo", ki si ga pustil za seboj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Prvo Borec
10. 07. 2009 07.18
Zakaj krivite državo, če pa je samo 12% lastnik !!!???? Malo si poglejte lastniško strukturo in malo si poglejte katere banke so iza. Dokler bodo postavljali direktorje, ki nimajo blage veze, ki nimajo nobenih poznanstev, razen tistih s političnih shodov, bo tako. Slovenija potrebuje finančno policijo in dokončnen pregled VSEH podjetij v Sloveniji. Novi prevod za krasti je znajdi se. Zapomnite si : Delavci so napravili VSE te tovarne in odrekali so se zaslužku, da so jih postavili. VSI valijo svojo nesposobnost na Kitajce , toda ni res, kar dokazuje, da delajo hlapčevski posel za Hugo Boss. Zakaj ni odšel Hugo Boss na Kitajsko ??? Ker niso terminsko poslovni !! Potem pa pravijo, da beži politika iz državnih podjetij !! Vse bolj je notri in komaj čakam, da se skregajo, potem pa bodo vse povedali. Direktor je bil tisti človek, ki je poznal VSE svoje delavce po imenu in ne nekakšni borzni mešetarji !!
Leandra
10. 07. 2009 07.13
30 direktorjev, prav toliko tehničnih..nadzorniiki...svetovalci ter Ekonomisti delavci kar k tem domov..?? In nič bat sam žgat.. Pa jih z Barunglo povprašajte za dobičke, jahte, hiše, vile...idodatna izplačila in podobno 10 000 Evrov plače... Tiosto Go.vno Sindikalno pa zakaj je pobiral 200 00 oEvrov članarine na leto da leze LDS ovcem v rit. Kaj čakate..
VolilecSI
10. 07. 2009 00.56
Hinavski komunisti so vničili še eno slovensko podjetje in v agonijo spravili cel kup prekmurskih družin, skrbno pa fojtrajo svoje rdeče sodnike, nenasitne dohtarje in učitle, banda rdeča lopovska, vam bomo že pokazali prokleti fačuki balkanski
nefretete
09. 07. 2009 22.41
alterego 09.07.2009, 21:42 6 a Vizjak sploh ve kva je to poslovni model? Vizjak je sam en model.
mobius
09. 07. 2009 22.41
Me pa zanima koliko od vas je kdaj kupilo v preteklosti ali sedaj Murine izdelke, če bi mi vsi kupovali čim več naših izdelkov bi tako najbolj pomagali sebi, žal pa mnogi v tem trenutku ne morejo, saj vemo da so naši izdelki tukaj dražji, ko pa jih izvažajo v tujino pa so cenejši. pz!!!
Krbo?
09. 07. 2009 22.02
@pajtlerblanka: Jaz sem popolnoma istega mnenja!
Buena Vita
09. 07. 2009 21.54
TONČEK SMEŠNO JANŠETOVI SO MNOGO NAREDILI ZA RAZVOJ,KR POGLEJ PO SLOVENIJI,DVIGNI RIT IN PROŠETAJ DUDKO
Buena Vita
09. 07. 2009 21.52
PA KAJ STE NORI SEJ NI LASTNICA MURE DRŽAVA,,SAMO 12% JE V DRŽAVNI LASTI,TAJKUNE PRIMITE ZA JAJCA,,VALANT HOČE DENAR,,IN IMA PRAV,ČE SO GA DOBILI OSTALI TAJKUNI ,ZAKAJ GA NEBI DOBIL ŠE VALANT VLADA JE OBLJUBLJALA NEMOGOČE,IN SEDAJ SE IZGOVARJA-ŽAL JI PRITRJUJEM KER SE STRINJAM DA SE DENAR NE MEČE V NEKAJ KAR JE MRTVO IN,POVEJ TONČEK ZAKAJ NI JANŠEVA VLADA DALA DENARCE,KER NI PODPIRALA TAJKUNOV,ZATO SO PA RDEČI SINDIKATI ZGANJALI TRUME DELOVCEV NA CESTO,ČEPRAV SO VSI IMELI DELO IN PLAČE SAMO NJIHOVIM LIDERJEM IN MAFIJSKIM BOTROM NI JANŠA DAL ŽIVET IN POVEJTE ŽE KAKŠEN SMISEL SE IMA DRŽAVA VTIKAT V PRIVATNO LASTNINO,IN MURA JE PRIVAT,ČIGAVA JE ,NAJ ZA NJO SKRBI ALI JO NAJ VLADA VZAME IN DA TISTIM KI SO SPOSOBNI POVLEČI VOZ--TAJKUN VALANT TO NI
alterego
09. 07. 2009 21.42
a Vizjak sploh ve kva je to poslovni model?
bučar
09. 07. 2009 21.16
komunajzar vse uniči.......... tudi z muro je tako
Tonček Balonček
09. 07. 2009 21.10
Žerjav ima na srečo kar dobro službo, še sreča da ostal v gospodarstvu, kjer je "deloval", npr. v Nafti!! Dejstvo je, da za časa prejšnje vlda v Muro ni država vložili niti tolarja, ampak zdaj so pa razni Vizjaki in Žerjavi polni idej o rešitvi in ukrepih! Kakšno sprenevedanje!! Pa akj so počeli štiri leta? Kam je šel denar od te rasti? V razvoj?
zmha
09. 07. 2009 21.09
najbol smesno je to, da kar koli se v Slo zgodi imamo takoj trenja s "strokovnjaki" na nekih podrocij, ze zdavnaj sem zacel razmisljati da so na koncu koncev v sloveniji sami strokovnjaki, no sedaj me pa zanima kje hudica so ti kvazi menezerji, ki so taki strokovnjaki in nevem kaj se, da resijo eno tako podjetje kot je mura, pokaze se resnicno stanje vseh teh kvazi strokovnjakov v bistvu jih ni!!!!! enostavno jih ni, vse so sami nesposobnezi, ki zvijejo rep med noge, ko je potrebno pokazati koliko si v resnici vreden, vsa Slo je zelo zelo boga, Bog naj nam da samo zdravja in koliko toliko zdrave pameti
Pošten Zvezdaš
09. 07. 2009 20.44
@trava, vse je res kaj si napisal in ti dam prav.Vizjak vse posod med naj bol glasen ,svoj drek naj bi prej počisti,saj že skoraj pet let bo ki na njega smerdi.
Aleks Lipuš
09. 07. 2009 20.41
svije politične
pegiblue
09. 07. 2009 20.22
Nima veze katera vlada je bila, je zdaj in katera bo. Katastrofa je , da naši "politiki" ne znajo postaviti ekipo managerjov, ki bi prodajnike nagnali po svetovnih trgih in prodajali, kar naredijo v Muri - res žalostno. V partizane - v hosto bo zopet treba - naslednji teden bo primerno vreme.