Slovenija

Obetajo se močni nalivi

Ljubljana, 17. 07. 2008 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pred deževjem, napovedanim za petek, ljudje hitijo s pokrivanjem v neurju poškodovanih streh. Pri tistih, ki so krite s 'salonitkami', je potrebna posebna previdnost.

Vlada bo za nujno sanacijo poškodovanih objektov takoj namenila skoraj 700.000 evrov.
Vlada bo za nujno sanacijo poškodovanih objektov takoj namenila skoraj 700.000 evrov. FOTO: Jasna Malkoč

V krajih, ki jih je prizadelo nedeljsko in ponedeljkovo neurje, se nadaljuje sanacija. Ljudje hitijo s prekrivanjem streh, saj je pred nami deževje. Vremenoslovci namreč napovedujejo, da bo v petek močno deževalo, najbolj v osrednji in jugozahodni Sloveniji. Tam bi lahko zjutraj in sredi dneva v razmeroma kratkem času padlo do 80 milimetrov padavin.

Vlada pomaga

Škoda bo presegala 50 milijonov evrov.
Škoda bo presegala 50 milijonov evrov. FOTO: Jasna Malkoč
Slovenska Karitas zbira sredstva za pomoč prizadetim v neurju na TRR: 02140-0015556761, sklic: 00 6220, namen: neurje. Rdeči križ Slovenije pa na TRR: 03100-1111122296, sklic 98615, s pripisom Ujma 2008.

Uporabniki Mobitela in Simobila lahko po en evro darujete tudi preko SMS: Za Rdeči križ pošljite ključno besedoUJMA na številko 1919, za Karitas pa ključno besedo KARITAS, prav tako na 1919.

Na voljo so prvi konkretnejši podatki o nastali škodi; kot je dejal okoljski minister Janez Podobnik, bo ta presegala 50 milijonov evrov. Končna številka bo znana konec prihodnjega tedna, zadnji rok za oceno škode je namreč 25. julij.

Vlada je iz proračuna že namenila sredstva za sanacijo, skupno okoli tri milijone evrov. 682.000 evrov bo občinam nakazala takoj, denar pa bo šel za obnovo najbolj uničenih stanovanjskih objektov. Pomoč bo na računih v 14 dneh, obljublja pristojni minister Andrej Bajuk. Poleg tega je vlada za posek poškodovanih gozdov namenila 915.000 evrov, za humanitarno pomoč posameznikom in družinam 500.000, za kritje stroškov gasilskih in drugih enot pa 200.000 evrov. Ministrstvo za okolje bo moralo odstranjevanju 1500 ton nevarne azbestne kritine nameniti 180.000 evrov.

Davčna uprava bo tistim, ki so se zaradi ujme znašli v finančnih težavah, odpisala ali preložila plačevanje davkov. In še zadnji pomembnejši ukrep: vlada namerava kmetom sofinancirati kar 50 odstotkov zavarovalne premije za posevke.

Pomoč tudi na terenu

Razdeljevanje pomoči prizadetim v nedavnem neurju je v polnem teku. Slovenska Karitas je z razdeljevanjem prve pomoči začela danes, delavci so že na terenu. Kot je za 24ur.com povedal generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic, bodo prve pomoči deležni najprej tisti, "ki jim je streho nad glavo dobesedno odneslo". Sem sodijo najprej najbolj opustošena območja na ljubljanskem, murskosoboškem in mariborskem območju. V prvi vrsti gre za prebivalce Gozda in Gornjega Grada na kamniškem območju, pa tudi za občane Lenarta in Murske Sobote. Pomoč bodo prejeli tudi drugi kraji, med njimi Kamnik, Maribor in Vodice. Kot je še povedal Jerebic, delavci na terenu ne bodo nudili le denarne pomoči, ampak se bodo prizadetim tudi osebno posvetili. ''Tukaj je zelo pomembna predvsem komunikacija z ljudmi,'' je povedal in dodal, da bodo ljudem, poleg denarja, ponudili tudi življenjske potrebščine, če jih bodo potrebovali.

Slovenska Karitas je iz sklada za pomoč v naravnih nesrečah namenila 70.000 evrov za najnujnejšo pomoč najbolj prizadetim družinam. Na osnovi zbranih podatkov s terena pa je namenila še dodatnih 50.000 evrov za prvo pomoč.

Letos je bilo že sedem množičnih naravnih katastrof, lani pa kar 14, zaradi česar v Zavarovalnici Triglav pričakujejo, da "se bo škodno dogajanje z nezmanjšanim tempom v Sloveniji nadaljevalo tudi v prihodnosti".

Z Rdečega križa Slovenije pa so sporočili, da po območnih združenjih razdeljujejo predvsem materialno pomoč, denar pa še zbirajo, "saj je vse še v fazi popisovanja". Kot je za 24ur.com povedal generalni sekretar Rdečega križa Janez Pezelj, želijo namreč zagotoviti pravično razdelitev denarnih sredstev za vse pomoči potrebne, ki jih je prizadelo nedavno neurje. Za takojšnjo nujno pomoč najbolj ogroženim družinam in posameznikom je Rdeči križ Slovenije iz Sklada solidarnosti namenil 70.000 evrov.

Zavarovalnica Triglav bo izplačala 25 milijonov

Zavarovalnica Triglav pa bo izplačala za 25 milijonov evrov odškodnin. Številka je visoka, lani je bilo denimo izplačanih za skupaj 20 milijonov evrov odškodnin po naravnih nesrečah, je povedal predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Kocič. Zavarovanci največje slovenske zavarovalnice so doslej prijavili 4.000 škodnih primerov, največ na nepremičninah, sledijo avtomobili in kmetijski posevki. Vseh prijav škod bo po Kocičevi oceni 9.000, največ iz Pomurja.

Kamnik zbira pomoč

Katastrofalno neurje je samo v kamniški občini po prvih ocenah povzročilo za skoraj deset milijonov evrov škode. Največ, kar 4,3 milijona evrov, je škode na gozdovih in gozdnih cestah, na 200 stanovanjskih in 137 gospodarskih objektih pa je škode za skupaj štiri milijone evrov. Na občini so zato odprli tudi transakcijski račun "01243 - 6000000291 Občina Kamnik - odprava posledic neurja", na katerega lahko vsi zainteresirani nakažejo denarno pomoč.

Nevarne azbestne kritine: Kako ravnati?

Po neurju
Po neurju FOTO: Jasna Malkoč
Azbestcementnih materialov po odstranitvi, v želji, da bi zmanjšali prostornino odpadkov, ne smemo drobiti. Prav tako jih ne smemo pometati, prašiti, razpihovati, drobiti ali uporabljati za nasipanje dvorišč ali cest in sežigati v domačih kuriščih!

Škoda je torej ogromna, nevarnost pa predstavljajo azbestne kritine, ki jih je ponekod poškodovalo, razlomilo in tudi odpihnilo, s čimer so v zrak prešla tudi azbestna vlakna. Vdihavanju nevarnih vlaken se je treba izogibati, zato okoljsko ministrstvo odsvetuje gibanje v bližini področij, kjer je poškodovan azbestcementni material. Azbestnih vlaken namreč ne vidimo s prostim očesom, jih ne vohamo in ne čutimo ob vdihavanju. Pri delu z odpadki, ki vsebujejo azbest, navadna maska vdihavanja azbestnih vlaken ne bo zaustavila, potrebna je uporaba posebnih filtrov, zato je ob odstranjevanju še toliko bolj pomembna pravilna zaščita ljudi in okolja. Tudi zato je odstranjevanje najbolje prepustiti usposobljenim osebam.

Če se kljub temu dela lotimo sami, je treba azbestcementne plošče pred odstranjevanjem dobro zmočiti z vodo. Azbestna vlakna, ki se pri tem nakopičijo v vodnih odtokih, je treba zmočiti z vodo, da nastane gosta zmes, ki jo odstranimo z lopatico v posebno vrečo, jo nato nepropustno zapremo ali zalepimo in označimo z napisom ''azbestni odpadek''. Plošče je treba pri odstranjevanju dvigniti in ne izpuliti, vrtati luknje ali jih lomiti.

Pri demontaži ne smete uporabljati svedrov, žag ali orodij za strganje z veliko hitrostjo. Če plošč ne morete odstraniti brez uporabe orodja, je pomembno, da izključno uporabljate ročna orodja ali mehanične pripomočke za obdelavo azbestcementa z vgrajenimi sesalniki, ki imajo HEPA filtre. Odstranjenih plošč ne smete metati s strehe, na tla jih morate spusti s primernim dvigalom. Ko so na tleh, jih je treba spet zmočiti na obeh straneh, šele nato jih lahko zložite v skladovnico na leseno paleto, ki jo ovijemo s folijo, ki jo nepropustno zalepimo z lepilnim trakom.

Področje, na katerem so bile odstranjene plošče, je treba dobro pregledati in morebitne ostanke odpadkov odstraniti. Strešno konstrukcijo, letve, škarnike, opaž očistite, najbolje s sesalcem, ki ima HEPA filter, ali pa ostrešje vsaj obrišite z mokro krpo, ki jo nato odložite v posebno vrečo. Vodo, v kateri se krpe splakuje, je potrebno po opravljenem čiščenju zliti v odtok tako, da je preko odtoka položena mokra krpa, ki deluje kot filter. Tudi slednjo je treba odložiti v vrečo, na kateri naj bo napis ''azbestni odpadek''.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toro69
17. 07. 2008 23.38
@nightom: meni je že v zadnjih 4 letih neverjetno vredu, zato prav tako kot ti pričakujem novo vlado, glede na govorice bi moralo biti res pravljično....
juventus
17. 07. 2008 23.09
Ta se peha ,da bi dočakala penzijo , nova bi se pa bolj trudila ,da si jo zasluži ....................
klarchika@email.si
17. 07. 2008 22.41
in če bi jo res ukinli a bo naslednja vlada pa kj bolša? Pomojm tut ja...
Limbek
17. 07. 2008 22.30
nikittanusa, daj ne pametuj. Kaj imamo slabše življenje kot pa Kubanci! Ne se preseravat, tja dol pojdi, kjer je sam kriminal, ko boš pa bila doli pa nam poročaj kako je bilo, če boš sploh imela možnost informiranja. In potem, nekdo kot si ti, reče takšno oslarijo, ki ne spada... Pravim le, da raje preberi kaj napišeš, ker to ni bilo pametno. Ali pa poglej si Irak in te zadeve, kjer je kriminal na vsakem vogalu, tam gori, ki nimajo kaj za jesti in pa tako naprej. Smo dokaj dobro razvita dražva v vseh pomenih. Lahko bi bila še slabša, mogoče nas to tudi še čaka in boste lahko potem pametovali. Prizadelo nas je neurje, ja, nekateri tega nismo komentirali oz. nismo podali nobene prijave o nastali škodi, pa čeprav jo je bilo za nekaj tisoč evrov! Ja, ampak vseeno, nekateri bodo denarno pomoč dobili, nekateri pa ne. Bog pomagaj, da bi jo dobili vsi. To je tako, eden ima doma ferrarija, eden pa kolo pa se bosta vseeno peljala, pač se bo tip s kolesom peljal dlje časa, kajti nima motornega pogona itd. Hočem povedati; ja in ne. Kaj pa sem mislil pa itak ni važno.
nightom
17. 07. 2008 22.16
Komaj čakam to novo vlado, da bo v državi vse tako fajn, da se bosta cedila med in mleko, vsak bo imel službo, vse bo pravično in prav vsak bo zadovoljen.!!!
juventus
17. 07. 2008 22.14
VLADO JE TREBA V KOMPLETU UKINIT .......................
nemaramzelja
17. 07. 2008 22.12
me zanima koliko tega denarja bo šlo dejansko v roke tistih, ki ga potrebujejo?
Nusa Zorin
17. 07. 2008 21.48
saj imamo hujse življenje kot kubanci,razlika je le v tem,da za njih svet ve,za nas uboge slovence pa ves svet misli,da zivimo v idili.Škoda je urške za tega moskega,samo uničila si bo zivljenje.Je pa res,da je zdaj slovenija v svetu mal lepsa,kot pa tisti veličastni pred.vlade
Nusa Zorin
17. 07. 2008 21.44
Ej,folk. Men se tota vlada totalno gabi,sploh predsednik vlade. Zagovarja cigane in brezposelne barabe,nas delavce pa bo uničil.Je pra... na kvadrat. Samo,da ima tista plesasta buca dovolj denarja. Sploh ne vem zakaj spustijo taksne ljudi iz resta.
SweetSarah87
17. 07. 2008 21.43
juventus 17.07.2008, 20:44 Sama narava nam bo j.bala mater ne pa azbest ,narod sam po sebi boleha v tej birokratski državi ! ! ! ! Kmalu bomo ljudje umiral od lakote tocno tako! kratko in jedrnato! bravo! odlicno napisano!
kleki89
17. 07. 2008 21.16
jest vam povem. Naj bo katerakoli vlada, nastradali bomo ljudje ne politiki. Boste vidli kaj bo jesen. Nova vlada, čez pol leta bsote že udrihali tudi po njej.
juventus
17. 07. 2008 21.09
Stanujem v mansardnem stanovanju ,blok pokrit z azbestno kritino in v mojem vidnem polju z balkona ja še 10 blokov prekritih prav z takšno kritino več deset let ,pa nikomur nič ,kaj se naj obrnem na uprjavljalca stavbe ...
juventus
17. 07. 2008 20.57
ZIDAR BI MORAL USE ZASTONJ POZIDAT , JE DOST NA PREDORU ZASLUŽU ,TISTE KEKCE IZ PARLAMENTA JE PA LAHKO SRAM KAKŠNE NIZKE VSOTE PONUJAJO ,NAJ PRODAJO VSO VOJAŠKO OPREMO ,KI JE PRAV NIČ NE POTREBUJEMO ,SAM TOK , DA SE V SVETU PETELINIJO IN DA SE NA NJEJ NABIRA PRAH PO SKLADIŠČIH ............LAHKO BI MEL PA JAJCA IN NAJ DARUJEJO VSAK PO 500 EU..,TO BI BILA PA LEPA GESTA PRED VOLITVAMI ...BANDA POKVARJENA ..................
ZAspremembe
17. 07. 2008 20.51
tud kombinerki ni przaneslu
juventus
17. 07. 2008 20.44
Sama narava nam bo j.bala mater ne pa azbest ,narod sam po sebi boleha v tej birokratski državi ! ! ! ! Kmalu bomo ljudje umiral od lakote ...
juventus
17. 07. 2008 20.37
Te salonitke bi po moji logiki morala do zadnje kritine financirat država ,konec koncev so se te salonitke prodajale kot kakovostne strehe ! ! ! Ne vem kdo koga baše ?????????????????
cobra.mister@gmail.com
17. 07. 2008 18.03
protivremenski ščit v času nogometne tekme je sodelovanje strokovnjakov slo-Beijing 2008 Olympic Games ki so odgovorni za potek iger
cobra.mister@gmail.com
17. 07. 2008 17.59
Beijing 2008 Olympic Games August 8-24, 2008
Dragon_13
17. 07. 2008 17.58
Tudi jaz sem se znašel v izrednih finančnih težavah po tem kar se dogaja na borzi od januarja. Mnogi so zgubili velik del težko privarčevanega denarja Mnogi so izgubili večino premoženja, ker so za nakup vrednostnih papirjev vzeli tudi kredit, na koncu pa jih je zgrabila panika in so vse skupaj prodali, ter odplačali zgolj kredit, ostalo pa je šlo v PM. Mnogi so v vrednostnih papirjih plemenitili premoženje za nakup stanovanja ali druge nepremičnine. Pa za država ni uvedla nikakršnih olajšav, nihče ni odpr računa za zbiranje pomoči.
cobra.mister@gmail.com
17. 07. 2008 17.56
že 10 let imamo proti ujmi (blažilne sisteme) ki bi to unespsobile na alarm (1) Licenca je problem (država skopa jaz pa ne bom financiral z lastnega žepa) eden od projektov bo lahko demonstriran na OLIMPIJSKIH-igrah peking