Slovenija

Pomoč in solidarnost

Železniki/Kropa, 22. 09. 2007 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Janša se je mudil v Železnikih, kjer je preveril, kako poteka sanacija posledic katastrofalnih poplav.

V Železnikih so številni priskočili na pomoč
V Železnikih so številni priskočili na pomoč FOTO: Reuters
Kam nakazati sredstva za pomoč:

KARITAS: Vsi, ki želijo pomagati, lahko svoj prispevek nakažejo na račun številka 02140-0015556761, pri čemer morajo navesti sklicno številko 00 6106 in namen Poplave. Mobitelovi uporabniki pa lahko z SMS sporočilom KARITAS na številko 1919 prispevajo 0,96 evra. Pomoč pa lahko posredujete tudi na Slovensko Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, RDEČI KRIŽ: Prispevek lahko nakažete na:TRR 02922- 0019831742, sklic 4026, s pripisom »Poplave 2007«. OBČINA ŽELEZNIKI: TRR: 01346-0100007492, sklic 00 714-2007. Namen: humanitarna pomoč.

Po torkovem uničujočem neurju na prizadetih območjih nadaljujejo odstranjevanjem posledic pustošenja vodne ujme. V Železnikih, kjer je bilo najhuje, pri odpravljanju posledic sodeluje približno 1500 ljudi. Z občine sporočajo, da je gasilcev, vojakov, policistov, predstavnikov civilne zaščite ter drugih reševalnih in javnih služb dovolj. Zato v želji, da bi delo potekalo načrtno in organizirano, vse, ki bi še želeli pomagati na terenu, prosijo, da se pred prihodom predhodno uskladijo z vodstvom intervencije, so sporočili z občine.

Za ta konec tedna so namreč svoj prihod v Železnike napovedali številni posamezniki in skupine. Ker pa kakršen koli nenapovedan prihod v Železnike povzroča blokado prometnic in težave pri izvajanju nujnih ukrepov, vse, ki želijo nuditi pomoč z delom in mehanizacijo, prosijo, da pomoč ponudijo kot organizirane skupine.

V Železnikih razdeljujejo tople obroke

Posledice torkovega divjanja narave
Posledice torkovega divjanja narave FOTO: Reuters

Za tiste, ki pomagajo odpravljati posledice besnenja narave, ter za domačine, ki so v neurju ostali brez vsega, so v Železnikih pripravili tople obroke. Hrano so razdeljevali na več mestih v kraju.

Janša obiskal Železnike

Predsednik sveta SDS Branko Grims je ob seji sveta stranke dejal, da je svet pozitivno ocenil ravnanje vlade ob nedavni vodni ujmi. Po Grimsovem mnenju je sedanja vlada pri odpravljanju posledic naravnih nesreč učinkovitejša in hitrejša kot vlade v preteklosti.

Predsednik vlade Janez Janša se je danes mudil v Železnikih, kjer je preveril, kako poteka sanacija posledic katastrofalnih poplav. V izjavi za javnost je poudaril, da je situacija veliko bolj optimistična, kot je bila ob njegovem obisku v torek in v sredo.

Premier se je zahvalil vsem, ki so danes prišli v Železnike in druge prizadete kraje in priskočili na pomoč ljudem, ki čistijo posledice torkove ujme. Zahvalil se je tudi vsem organizacijam, ki so organizirale zbiranje pomoči za prizadete prebivalce in pozdravil, da je se je po nesreči pokazala velika solidarnost. Na to kaže več sto prostovoljcev, ki so se danes pridružili 900 gasilcem in 300 vojakom, in na preko milijon evrov pomoči, ki so jo prek različnih akcij že zbrali. Prebivalci Železnikov so z vso pomočjo v delu in materialu zelo zadovoljni in zanjo hvaležni vsem, ki so jim kakorkoli priskočili na pomoč v teh težkih trenutkih.

Janša je na današnjem ogledu Železnikov posebej obiskal nekaj družin, ki so bile v poplavah najbolj prizadete in so izgubile bodisi svoje najbližje bodisi večino svojega premoženja. Med drugim je obiskal očeta samohranilca Igorja Slabeta, ki je ostal brez stanovanja, in štiričlansko družino Bradeško, ki je skoraj izgubila hišo. Družina zaenkrat prenočuje pri sorodnikih, želi pa si, da bi kmalu dobila novo stanovanje, ki bi bilo v Železnikih, kjer imata starša delo, otroka pa šolo. "Krajevna skupnost Železniki nam je že našla prazno stanovanje na Češnjici," je dejala Irena Bradeško, ki je bila ganjena ob veliki pomoči in moralni podpori, ki so jo izkazali mnogi. "Ogromno pomeni že to, da veš, da nisi sam v tej nesreči," je poudarila.

"Solidarnostni odziv je tako med tistimi, ki so v različnih reševalnih službah in so od drugod prihiteli na pomoč, kot tudi med prostovoljci, še posebej med gasilci, zelo velik," je ocenil Janša in poudaril, da bo to izdatno pripomoglo k temu, da bodo posledice vodne ujme odpravljene, da bodo prometnice očiščene in da se bodo ljudje lahko v realnem času vrnili na svoje domove. "Solidarnostni odziv v Sloveniji je v teh dneh izjemen," je dejal premier, ki je posebej pohvalil vse organizatorje različnih dobrodelnih prireditev, obe krovni humanitarni organizaciji, številne druge dobrodelne organizacije, občine, podjetja, društva in posameznike.

"Sedaj ko denarni prispevki za pomoč prizadetim prihajajo, bo izjemnega pomena, da bo ta pomoč čim prej prišla do tistih, ki so je najbolj potrebni ter da bo razdeljevanje pomoči potekalo transparentno in koordinirano s procesom popisovanja škode, ki se bo začel v ponedeljek," je povedal premier, ki je prepričan, da bo škoda presegla 200 milijonov evrov. Posebej je spomnil na problem cestne povezave Železniki - Davča, ki jo je voda na številnih mestih uničila. Dejal je, da bo v roku enega meseca prebita zasilna trasa, kasneje pa bo treba iskati novo rešitev, saj nima smisla sanirati ceste na lokaciji, na kateri je bila sedaj že tretjič odnešena.

Sprememba trase ceste bo po Janševih besedah verjetno mogoča tudi zaradi zelo ugodnega solidarnostnega odziva iz EU. Sedaj potekajo vsi postopki, da se prošnja za pridobitev sredstev iz evropskega solidarnostnega sklada pravočasno vloži, zaradi česar je nujno, da se škoda čim prej opiše in verificira. "Potem bomo prosili za pomoč, ki bo šla predvsem za prometnice, infrastrukturo in urejanje vodotokov, tudi v preventivnem smislu, da se poplave, vsaj takrat, ko je to možno, preprečijo," je še dodal Janša, ki evropska sredstva pričakuje v naslednjem letu. Prav takrat bodo stroški glede sanacije vodotokov in prometnic najvišji, zato bo pomoč pravočasna.

V Železnikih se bo življenje počasi vrnilo v ustaljene tire. V ponedeljek bo začela delovati šola in ponovno bo steklo delo v podjetju Domel. V župnišču pa bodo uredili začasni zdravstveni dom.

Radovljiški svetniki so Kropi namenili sredstva za sanacijo

Po tem ko je v torek vodna ujma močno prizadela območje Krope, so se radovljiški občinski svetniki danes zbrali na izredni seji, namenjeni izrednim ukrepom po neurju. Sklenili so, da bodo v okviru nerealiziranih proračunskih postavk zagotovili 400.000 evrov za najnujnejšo odpravo posledic, s katerimi so se danes natančneje seznanili. Medtem se v Kropi nadaljuje sanacija posledic, pri kateri domačinom in gasilcem danes pomagajo tudi prostovoljci. Vsega skupaj v akciji sodeluje prek 200 ljudi.

Posledice neurja v Železnikih
Posledice neurja v Železnikih FOTO: Dare Čekeliš

Po prvih ocenah škoda močnega deževja v Kropi, ki je zaradi kovaške tradicije pomemben del slovenske kulturne dediščine, znaša sedem milijonov evrov. In sicer je kar za preko tri milijone škode nastalo na državnem vodovodu in cestah, na občinski kanalizaciji je škode za pol milijona evrov, na stanovanjskih in poslovnih objektih pa je voda povzročila za 800.000 evrov škode.

V akciji odpravljanja posledic ujme v Kropi je sodelovalo okrog 280 gasilcev, pripadnikov gradbenih ekip civilne zaščite, članov Rdečega križa in zaposlenih na komunali in v Cestnem podjetju Kranj, je interventne ukrepe opisal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Marijan Ješe.

Večina cest za dostop v Kropo je že očiščenih, zaradi zemeljskih plazov pa je še vedno prekinjena povezava s sosednjo občino, občino Železniki, ki jo je torkovo neurje še huje prizadelo. V petek so bili oskrba s pitno vodo in cestni dovozi vendarle usposobljeni do te mere, da je bilo izredno stanje na območju Krope preklicano.

Krajevna skupnost Kropa je medtem danes organizirala prostovoljno delovno akcijo, namenjeno čiščenju preostalih posledic nedavnega neurja v Kropi. Veliko pozornosti posvečajo predvsem čiščenju hudourniških strug, saj se bojijo za sredo napovedanega dežja.

V nedeljo med Bledom in Bohinjsko Bistrico z avtobusi

Kot so sporočili s Slovenskih železnic, proga med železniškima postajama Bled Jezero in Bohinjska Bistrica zaradi posledic neurja do nadaljnjega ostaja zaprta.

V nedeljo bo med železniškima postajama Bled Jezero in Bohinjska Bistrica organiziran nadomestni avtobusni prevoz, potniški vlaki pa sicer vozijo med Novo Gorico in Bohinjsko Bistrico ter med postajama Jesenice in Bled Jezero.

Nadomestni avtobusni prevoz bo organiziran samo v nedeljo, od ponedeljka zjutraj pa bo cesta med Bohinjsko Belo in Bohinjsko Bistrico spet zaprta in prevozi ne bodo mogoči, so še sporočili iz Slovenskih železnic.

Neurje je uničilo več sto kilometrov cest, številne so še vedno zaprte ali pa le delno prevozne.
Poziv k humanitarni akciji
Prošnja za pomoč
  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
23. 09. 2007 20.51
nivazn al veš, da jih ne bomo, mapak rajši vpraši politike, ki imajo naš denar. Takoj podpišem, da naj pomagajo ljudem, ampak če si Vizjak poslušu in tisto gospo, ki je bila že trikrat poplavljena, da se pomoč šteje v dohodek družine, to je pa ena VELIKA SVINJARIJA.
nivazn@gmail.com
23. 09. 2007 20.43
Ne pozabite Železnikov,sedaj ko se začenja nov teden
Prvo Bore
23. 09. 2007 14.59
bluzer ja ne veš tega, da si po očetovi strani državljan. Mama je samo tako, kot narava dala. Kaj hočemo !! Ali imamo prave mame ? Mogoče nas je nekdo zamešal !! Nikoli ne veš !! Mene jezi, ker tako mečejo naprej Karitas, ampak Karitas ne da nič svojega, ampak samo poklonjenega. Oblak moje pripombe so letele na Zgubo. Kaj si Ti isti ?? Namesto, da bi TAKOJ stopila vojska ven in pomagat, ker je itak plačana in dobijo tudi izkušnje, jo pa čuvajo, ko svoje oko. Če TI to ne kapne, potem pa ne vem. KDO pa ne dela v Železnikih ????? A samo župnik dela ??? Oblak spusti se iz nebes. Zguba a boš tih, pa psa ven pelji !!
bluzer
23. 09. 2007 14.43
(če me ne bo SOVA prej našla...) ...ko zginem, me pa več ni... sem pa na 24 ur... phahahahahahaaa...
morbidus
23. 09. 2007 14.11
Smo zvedeli da ena družina ki ji je podrlo hišo, spi na kozolcu in zdaj zbirajo za njih tople deke in oblačila. Kje je pa zdaj kdo iz vlade ali pa Drnovšek, da bi jim pripeljal kontejnerja za bivanje, tako kot jih je Strojanovim? Kje je pa vojaška bolnica? Zakaj jo Erjavec ne pripelje v Železnike? Ali res mora na tak način dokazovati, da je zanič, ker so jo kupili v prejšnji vladi? A ne ve da so jo financirali tudi ljudje iz Železnikov?
friderik1st
23. 09. 2007 13.55
A ni lepo , da si predsednika delita delo? Eden v Ambrus , drugi pa v zeleznike!
Lahka konjenica
23. 09. 2007 13.24
oblakm: Prav si povedal. Prvo Borec Si pravi balkanski nergač, kam ti je ušla vsa pamet? Sesut te je treba, ma ne drugače, kot samo dol z neta. Če tiebi in tvojim podobnim kdo postasvi relana stališča, je tako, kot če mački stopiš na rep, zacvili. Tako je z vami. Stopili smo vam na žulj, sedaj pa vas preveč tišči, da bi lahko zdržali. Sezujte sre, pa bo vredu. Pa lepo nedeljo vsem.
veljo@email.si
23. 09. 2007 12.21
mjerb2 se podpisem pot tvoj komentar...tako je pr nas..eni so pomembni drugi pa ne..so pa vsi u istem dreku...sramota!! lp...veljo
mjereb2@guest.arnes.si
23. 09. 2007 11.15
Tudi mene jezi, da se mediji osredotočajo samo na Železnike. Upam, da bo zbrani denar, razdeljen na celo Slovenijo. Mislim, da so vsi, katerim je voda poplavila domove po Sloveniji, vredni enake pozornosti.
mjereb2@guest.arnes.si
23. 09. 2007 11.11
Prvo Borec, na daritvenem oglasniku www.Podarimo.si za tiste brez interneta skrbi Slovenska Karitas, ki objavlja oglase 'potrebujem' v njihovem imenu. S tem tudi potrebe Slovenske Karitas oziroma ljudi dosežejo širšo javnost.
oblakm@gmx.net
23. 09. 2007 10.41
PrvoBorec, katoliški Karitas in Skavti so vsepovsod, železnikarski župnik pa gara noč in dan... Si pravi balkanski nergač, kam ti je ušla vsa pamet?
theykilledKenny
23. 09. 2007 10.18
Luzer a si že zrihtal situacijo v železnikih?
Prvo Bore
23. 09. 2007 01.01
pavla2 upam, da bo kdo uslišal vašo prošnjo ali pa sploh videl Vaš post. Svetujem Vam, da Vašo prošnjo posredujete SVET-u ali pa 24ur. Njahujši , kakor mediji pišejo je bilo v Železnikih, tako da so sedaj vsi pozabili na druge kraje. Temu se reče organizacija za celo Slovenijo. Pritisnite na Vašo županjo, saj jo imate, ali ne. Pa tudi Vam želim, da čimprej popravite vse, kar Vam je neurje prineslo, ker Bohinj je lepši od Bleda. Ti gmizda zgubaška klerikalska a boš šu dolj, ker tvoja cerkev ni NIČ naredila, razen nekaj očenašev so zmolil, pa pogledali svoje bodoče žrtve. Bonsai9 nič hudega nisem mislil !!! Saj si napisal pravilno, zraven sem pa samo pripisal , koliko ima država stanovanj, ki so prazna !!!!
Eastman
23. 09. 2007 00.46
5R1+K upam da tole še prebereš. MI lahko prosim utemeljiš in podkrepiš svoje obtožbe v tvojem postu...
killi-123@hotmail.com
22. 09. 2007 23.36
lucky kaj mene mesas na tem forumu,kje vidis moj post.Ocitno se ti pocasi dogajajo priviti.Pojdi pocivat bos lazje prenesel.
Lahka konjenica
22. 09. 2007 23.27
V akciji zbrano 713.313 Toliko, da boste vedeli. In danes so naši gaslci in Jelšan šli rešvat. Bom jutri kaj več zvedel, kako je bilo. Zato nehajte nkaldat, ker tukaj se govori o eni temi, vi pa kdo bo koga. Prevsem Prvo Borec ( Norec ), prašek( prasek ) in killi123. Toliko, pa lahko noč in lepo nedeljo jutri.
pavla2
22. 09. 2007 23.10
Mene pa jezi, da so vsi popolnoma pozabili na Bohinj. Cesto imamo zaprto že od torka (noč s torka na sredo smo prespali zunaj Bohinja). Vsi dijaki imajo "počitnice" že skoraj en teden. Sedaj pa objavijo, da je cesta odprta čez vikend, v ponedeljek pa jo spet zaprejo !!!?????? Torej, gospoda vikendaši in turisti se bodo lahko udobno pipeljali, domačini pa naj se v novem delovnem tednu znajdemo po svoje.... Cesta čez Pokljuko je namreč tudi precej razsuta, javnega prevoza (za dijake) pa sploh ni!!!
oblakm@gmx.net
22. 09. 2007 22.57
Tukaj nihče ne pohvali države, ki se trudi 120%. Reševal včeraj na "ground zero" in se samo čudil ustroju reševanja. Za povprečnega Slovenca, ki se ne more otresti balkanskega nerganja nad vsem, bo država vedno kurba, tudi ko mu bo vse znosila pred nos. Žalostno.
bonsai9@email.si
22. 09. 2007 22.57
Prvo Borec Sej nism mislu nč slabega glede tvoje spodnje objave. Samo dejstva so pač taka. Sej tudi napak, ki so bile narejene sedaj, in bodo še v bližnji prihodnosti ne bodo tako hitro prišle na plano. Malo pred volitvami. Tud glede razglasitve naravne katastrofe (ne mislim pri tem na kako vašo izjavo) je tu vprašanje. Kdo jo lahko razglasi, kakšni so kriteriji za to in kaj sledi ob tem. Kakšni postopki in pristojnosti. Kdo bi pa mirno prenesu, da bi g. JD sprejel kak začasen ukrep, kar je po ustavi v njegovi pristojnosti. Bi lahko celotno Gorenjsko sesulo, mu ne bi pustili, da izda kak dekret. Bi se takoj našel kdo, ki bi rekel da niso izpolnjeni pogoji za to. Če ne drugi, pa Jerovšek. Bi reku, da bi se lahko vlada v parih minutah sestala inrešila vse probleme hkrati. Ipd.
Prvo Bore
22. 09. 2007 22.09
bonsai9 Država ima 60000 praznih stanovanj, sedaj pusti Jazbinškov zakon. Če ne morem pomagati tam, potem pomagam s tem, mogoče pa bo kakšen poklical ? Potem pa bom zadovoljen s svojim delom. Čital sem njihove informacije in Vam povem, da se ne bojim za Slovenijo in njene državljane, dokler bo toliko darovalcev. Slovenija hvala, ker imaš take ljudi ki so lahko tako solidarni.