Slovenija

Pomisleki glede zasebnih šol

Ljubljana, 05. 02. 2007 19.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Minister za šolstvo je s predstavnikoma ravnateljev osnovnih in srednjih šol govoril o uvajanju zasebnih šol.

"Želimo, da bi zaposleni v zasebnih šolah bili enako vrednoteni kot v osnovnih šolah, da ne bi kadri iz javnih šol odhajali v zasebno šolstvo," pravi minister Zver
"Želimo, da bi zaposleni v zasebnih šolah bili enako vrednoteni kot v osnovnih šolah, da ne bi kadri iz javnih šol odhajali v zasebno šolstvo," pravi minister Zver FOTO: Jani Dolinšek
Minister poudarja, da pri uvajanju privatnih šol ne gre za privatizacijo javnega šolstva, pač pa le za več novih možnosti. Zasebne šole bodo dostopne vsem in ne le elitam, zatrjuje minister Milan Zver.

Po srečanju z reprezentativnimi sindikati minuli teden je minister za šolstvo in šport Milan Zver predvidene normativne spremembe v šolstvu danes predstavil tudi predstavnikom osnovnih in srednjih šol. Razprava se je tudi tokrat vrtela okoli ustanavljanja zasebnih šol. Medtem ko osnovnošolski ravnatelji še niso zavzeli stališča, v srednjih šolah temu ne nasprotujejo, vztrajajo pa, da morajo biti pogoji tako pri ustanavljanju kot tudi pri delovanju zasebnega šolstva izenačeni s pogoji javnega.

Srednješolski ravnatelji za enake pogoje

V srednjih šolah nimajo sistemskih pomislekov, da se zasebno šolstvo ne bi razvijalo, vztrajajo pa pri izenačitvi pogojev zasebnega šolstva z javnim, predvsem kar zadeva redno zaposlene sodelavce, je v izjavi medijem poudaril predsednik Zveze srednjih šol in dijaških domov Franc Erjavec.

Račečič: Za bolj kakovostno javno šolstvo

Osnovnih in srednjih zasebnih šol naj bi bilo le nekaj, pa še te naj bi država strogo nadzorovala
Osnovnih in srednjih zasebnih šol naj bi bilo le nekaj, pa še te naj bi država strogo nadzorovala FOTO: POP TV

V Združenju ravnateljev osnovnih šol Slovenije pa po besedah predsednika Otona Račečiča še niso zavzeli splošnega stališča do sprememb zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), ki bi odprle vrata zasebnim šolam. Osebno sicer meni, da bo treba najprej argumentirano odgovoriti na vprašanje, zakaj ustanoviti zasebno šolo in zakaj ne s sredstvi, namenjenimi zasebni šoli, dvigniti kakovosti javnega šolstva.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
06. 02. 2007 10.32
Kaj govoriš?? Na šoli, o kateri je govora, je šlo skozi vseh 151 dijakov v 1. (spomladanskem) roku. Najnižja ocena je bila 14, povprečje pa 24 točk, v Sloveniji 19 pa še nekaj. Nad 28 točk jih je bilo 51, torej cela tretjina. To so kazalci, ki lepo pokažejo, da je res odlična šola. Ne vem kje si svoje podatke staknila, ampak niso resnični, moji so preverjeni.... kakšne neumnosti...
pikam_dopust@yahoo.com
05. 02. 2007 22.07
"Muči" me to, da v resnici ni tako zelo odlična šola, kot tukaj manipuliraš. Ni spravila skozi VSEH dijakov - kar kaže na to, da ljudi, ki na šolo ne pridejo s tono predznanja, ne zna dovolj naučiti, da bi to nesrrečno maturo spacali. Kar naj bi bilo pa nekako bistvo učiteljevega dela, kaj ne? In ja - obstajajo šole v sloveniji, kjer je na prvem roku MATURIRAL ČISTO VSAK DIJAK - tudi najslabši. In vse te šole so seveda boljše...
victoriosus
05. 02. 2007 21.55
hm.... v tem primeru je bilo 150 maturantov. Profesorji pa.... ja, kolikor jih vsaka šola ima ali zahteva. Saj so profesorji plačani povsod enako s strani države (vsaj danes). Program je tako ali tako splošno priznan, ne vem kaj te muči, če je ena šola dobra.
pikam_dopust@yahoo.com
05. 02. 2007 21.12
Blazno "težko" je 5 do 10 komadov spraviti do zlate mature, če je skorajda več učiteljev kot učencev. Poizkusite narediti to s 150 komadi pri istem številu pedagogov, potem pa pametujte o tem, katera šola je res boljša.
victoriosus
05. 02. 2007 20.31
Saj že imamo nekaj zasebnih šol. V Ljubljani je lep primer Škofijska klasična gimnazija. Ta šola je dala največjo "gostoto" lanskih zlatih maturantov, zrihtana je v nulo in odnosi pa ljudje so super. Glede kvalitete, nimam pripomb, jaz podpiram zasebne šole.
goso
05. 02. 2007 20.08
Ja, v čem je štos zasebnih šol? Kdo bi bil lastnik? Jambrek?