Slovenija

Politiziranje namesto iskanja resnice

Ljubljana, 06. 07. 2007 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci SDS, ki so se pritožili, ker Podbregar še ni pričal o Sovi, želijo vso zadevo spolitizirati, meni Gantar.

Iztok Podbregar bo v spremstvu zagovornika odgovarjal na vprašanja komisije
Iztok Podbregar bo v spremstvu zagovornika odgovarjal na vprašanja komisije FOTO: POP TV

Trije poslanci SDS so izrazili javni protest nad ravnanjem predsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Pavla Gantarja (NP), ker ni sklical nadaljevanja nujne seje in s tem pogovora z nekdanjim direktorjem Slovenske obveščevalno varnostne agencije (Sova) Iztokom Podbregarjem.

Pod protest so se podpisali poslanci Jožef Jerovšek, Miro Petek in Rudolf Petan, člani omenjene državnozborske komisije. Poslanci protestirajo, ker Gantar ob obvestilu o nenavadno dolgem 40-dnevnem dopustu svetovalca predsednika republike za nacionalno varnost Podbregarja ni sklical nadaljevanja nujne seje, na kateri bi opravili pogovor z njim.

Predsednik komisije Gantar je pojasnil, da v dneh pred zasedanjem državnega zbora komisije ni bilo mogoče sklicati zaradi prezasedenosti odborov in zaposlenosti članov komisije. Poudaril je še, da članov komisije dejstvo, da se še niso pogovarjali s Podbregarjem, nikakor ne bo motilo in bodo v tem času opravili nekatera poizvedovanja na Sovi.

Poslanci se sprašujejo, "ali kdo potrebuje dodaten čas za pripravo odgovorov, saj vse skupaj spominja na koordinacijo med neaktivnostjo predsednika komisije in odhajanjem na dopust". Gantar je to odločno zavrnil. "Nisem se pogovarjal z gospodom Podbregarjem in se tudi ne mislim pogovarjati o teh zadevah. To je ena izmed značilnih insinuacij poslancev SDS, ki te komisije niti ne potrebujejo, saj oni resnico že vedo in skušajo pritisniti tudi name, da bi sprejel njihovo resnico," je dejal.

Obtožbe treh poslancev SDS so po njegovem mnenju "poskus pritiska na predsednika komisije, da se primer politizira, namesto da bi se obravnaval v miru in diskretnosti, da bi prišli resnici do dna".


Najprej na dopust, nato pred komisijo

Komisija za nadzor obveščevalnih služb želi izvedeti, ali je Sova prisluškovala Janši ter ali se je ta dogovarjal o incidentih na meji
Komisija za nadzor obveščevalnih služb želi izvedeti, ali je Sova prisluškovala Janši ter ali se je ta dogovarjal o incidentih na meji FOTO: POP TV

Nekdanji direktor Sove Podbregar bo pred komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb predvidoma nastopil po 15. avgustu, je napovedal Gantar. Tako Podbregar kot njegov zagovornik Aleksander Čeferin, ki bo glede na strokovno mnenje Pravne fakultete pri pogovoru lahko navzoč, namreč odhajata na letni dopust, pripravljenost za sodelovanje pa sta že potrdila.

Podbregar se je sicer že 26. junija odzval povabilu na sejo komisije, na kateri je ta razpravljala o navedbah poslanca SD Antona Ropa o prisluškovanju slovenskemu premierju, tedanjemu vodji opozicije Janezu Janši in hrvaškemu predsedniku vlade Ivu Sanaderju, ki naj bi potrjevala politični dogovor med Janšo in Sanaderjem o incidentih z ribiškimi ladjami v Piranskem zalivu. Ker ni želel nastopiti brez navzočnosti svojega odvetnika, se nekdanji direktor Sove seje po odločitvi komisije ni mogel udeležiti. Komisija namreč zaradi tajnosti podatkov ni dopustila navzočnosti odvetnika.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
07. 07. 2007 07.55
Vidi se, da ne sežejo prejšnjim politikom niti do kolena. Politika ni za vsakega. Sami sebe so posral !!
max99
06. 07. 2007 18.51
na gau*e z vsemi skupaj...!!!!!
doki007@email.si
06. 07. 2007 18.46
ha ha ha ,...KAJ JE DEJ ,....PASSION IN TVOJI KOMUNAJZARJI ,??? ZGLEDA DA SI ČEDALJE BOLJ MAHNJEN K NJIM ,....PAZI SVOJE ORGAZME !!!!!!!!!
tomi.passion@gmail.com
06. 07. 2007 17.52
Spolitizirati? Kako se potem imenuj to, kar počne opozicija? Dajmo že enkrat zapret vse, ki kakor koli dišijo po partiji in življenje bo lepše.