Slovenija

Politico: Največji Trumpov oboževalec v Sloveniji ugrabil proces prenosa moči

Ljubljana, 12. 09. 2024 13.34 | Posodobljeno pred 5 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Časnik Politico poroča o zapletih, ki so nastali zaradi imenovanja slovenskega komisarja oz. komisarke, v ozadju katerih naj bi stal prvak opozicije Janez Janša. "Notranja politika dvomilijonske članice EU dosega osrčje Bruslja in bi lahko še dodatno odložila začetek delovanja Evropske komisije," piše časnik.

Slovenija je po odstopu Tomaža Vesela od kandidature in njegovi zamenjavi z diplomatko Marto Kos edina članica unije, ki še ni nominirala komisarja. Politico izpostavlja, da se nominacija ne more zgoditi, dokler parlamentarni odbor ne poda mnenja, da pa odbor vodi "zaveznik Janeza Janše, ki ne želi sklicati seje". Zamuda bi lahko trajala dva tedna, "Ljubljana in cela EU sta v pričakovanju." V skladu s pogodbami EU Svet potrebuje popoln seznam imen za začetek procesa delovanja komisije. Janšo opisuje kot "Trumpovega prvega oboževalca" v državi.

"Zdi se, da je Janša jezen zaradi imenovanja Kosove. Franc Breznik, njegov zaveznik in predsednik parlamentarnega odbora za zadeve EU, zahteva vpogled v pismo, ki naj bi ga Ursula von der Leyen poslala Robertu Golobu, liberalnemu premierju države, v katerem zavrača Vesela, ki je nato umaknil svojo kandidaturo, med njenimi prizadevanji za več žensk v njeni ekipi," piše Politico, ki ocenjuje, da opozicija, ki je stopila v bran Veselu, poskuša vlado prisiliti, da prizna, da Vesel ni samovoljno odstopil, temveč ga je k temu na zahtevo von der Leyenove prisilil Golob. Zakaj se je Golob odločil zamenjati kandidata, zanima tudi vodjo NSi Mateja Tonina.

Janez Janša v Bruslju
Janez Janša v Bruslju FOTO: Kabinet predsednika vlade

Časnik izpostavlja tudi ironijo, da je Janševa stranka članica politične družine v evropskem parlamentu, ki jo vodi von der Leyenova, da pa med njima ni simpatij. SDS-ovi evropski poslanci so denimo spomladi glasovali proti von der Leyenovi kot spitzenkandidatki. "Upoštevati je treba, da je (Janša) zdaj spet figura na evropskem polju in v tem uživa. Je enake miselnosti kot Orbán," je dejal slovenski evropski poslanec S&D Matjaž Nemec. "Lahko zagreni življenje von der Leyenovi."

Golob Janši očita, da igra cinično politično igro in zavlačuje. Premier je dejal, da je govoril z von der Leyenovo in ji zagotovil, da "postopki v Evropi zaradi tega ne bodo trpeli" ter da "ugled Slovenije zaradi tega ne bo okrnjen." Breznik, "ki ima ključ do kanidature Kosove," je za Politico dejal, da ima "priče, ki dokazujejo, da je Golob pritiskal na Vesela, naj odstopi, medtem ko v javnosti laže, da je (Vesel) sam odstopil." Breznik je dejal, da je pripravljen sklicati sejo komisije za potrditev Kosa v petek ob 10. uri, pod pogojem, da vidi to pismo.

Po ocenah časnika, nihče ni mogel predvideti takšne slovenske drame, "razen morda ene osebe Ursule von der Leyen. Zagotovo bi morala vedeti, da s pritiskom na Slovenijo, naj zamenja kandidata, ustvarja plodna tla za tovrstno nacionalno politikantstvo?" Pri tem ocenjuje, da je to morda tudi lekcija za tiste, ki razmišljajo o spodnašanju Orbánove izbire za komisarja Oliverja Varhelyija.

Na koncu se časnik še sprašuje, ali ni morda šlo za dogovor med von der Leyenovo in Golobom, da bi Slovenija z imenovanjem ženske kandidatke dobila komisarsko mesto za širitev EU. "Če bo Breznik dobil pismo, bomo morda izvedeli," sklene Politico.

KOMENTARJI (739)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
16. 09. 2024 10.59
Zanimivo, kako levica mirno pogoltne celo to situacijo. Vesel je bil špicen kandidat, in lahkotnost s katero se ga je Slovenija odrekla je sramotna. Zato ker ni ženska?! Takšnega ponižanja pa še ne. Mimogrede, kje je odstopna izjava? Parlamentarni odbor ne more podpreti nikogar, če nima odstopne izjave. Uradno je Vesel še vedno edini kandidat.
brezcasni
13. 09. 2024 17.58
-3
Ni bistvo ali je on jezen ampak v jezi Slovencev ker nqs predstavlja spet ena ki do sedaj za nas ni naredila nič 8n fino stanuje izven Eu predstavljala bo pa Slovenijo,torej Slovence v Eu......to da pa je udbovka pa je sploh minus.. .
joco99
13. 09. 2024 11.13
-3
ni važno ali je udbovka delala za fsb samo da je naša in da delamo zdraho med prebivalci, pa tudi če moramo preimenovati praznik- delo hudobnega palčka iz Murglj
cirenij
13. 09. 2024 10.49
-3
Takoj objavit lajnino pismo Golobu!
UsliŠana
13. 09. 2024 09.38
+7
Največji Trumpov oboževalec, toliko je velik da je kar puklast...
Primula1
13. 09. 2024 09.18
+3
To pismo bodo dobili, ko bodo oni pokazali tajne pogodbe s farmacevtskimi pijavkami in WHO. Zmenjeno?
Primula1
13. 09. 2024 09.16
+3
Janez je razturil Jugoslavijo, vsaj v Sloveniji. Sedaj je na vrsti EU. On je tip človeka, ki enostavno ne prenese, če ni taglavni. Za kakršno koli ceno, tudi za ceno uničenja.
mario7
13. 09. 2024 09.07
+6
...zdrahar dela tisto kar edino zna- zdraho...
apodgra
13. 09. 2024 08.41
+3
Če kdo ne verjame ,da se je sam odločil, da ne bo kandidiral, je sta to stranki SDS in NSI. Vrtovec gre tako daleč ,da je Slovenija odgovorna ,da mora od evropske komisarke zahtevati tisti resor, ki si ga naša država želi. Če bi bili oni na vladi, bi Slovenija prav gotovo dobila to ,kar bi predlagali. Ta odpisani verski župnik misli da živi v nebesih in posluša "vsemogočnega stvarnika ". Največje zlo v slovenski politi sta opisani stranki. Ne škoduje bližnjemu ,se je spremenil v rek , vse kar je drugače mislečo ni vredno spoštovanja . Vse kar nam vsaki dan prodajajo desničarji je pravljica za nevernike .
bc123456
13. 09. 2024 08.28
+5
Tudi ITALIJANI vedo za našega PSIHOPATA-BOLNIKA JANSHUA JANŠO.
janez horvat
13. 09. 2024 08.11
+6
Seveda je zdaj problem SDS in Janša, ker hočejo vedeti, zakaj kandidat, ki je bil potrjen tudi z njihovo pomočjo, naenkrat ni več dober. Golob je dolžan posredovati komisiji to, kar ta od njega zahteva (Če to pismo seveda obstaja) in zadeva bo šla naprej. Tudi če SDS Kosove ne bo podprla. Da pa je Vesel odstopil sam od sebe pa je pravljica, ki ji niti levičarji in Svobodnjaki ne verjamejo.
Boris Kavčič
13. 09. 2024 08.18
+3
naslov pa ,,Trumpov oboževalec...pa kje jih najdejo??
frenk707
12. 09. 2024 21.59
+3
Samo da nam ne vlada janšizem,…. vse drugo bomo z veseljem sprejeli in preživeli.
janez horvat
13. 09. 2024 08.20
+0
Bo spet obvezna oddaja kot po 2. svetovni vojni.
frenk707
12. 09. 2024 21.59
+8
Janšizem je najnižja intelektualna oblika političnega nasilja nad normalnimi državljani.
avgust.
12. 09. 2024 21.30
+5
Če bi bil tu gor kakšen koliko toliko sposoben novinar, bi ga tudi zanimal razlog zamenjave, a ga na tem portalu očitno ni. Tega M.V. , ki to sestavil, očitno ne zanima nič, razen to, kakšna vprašanja si namesto naših novinarjev zastavljajo v Politiko.
Boris Kavčič
13. 09. 2024 08.19
+4
odpisani zasedli vlado
12. 09. 2024 21.18
-2
Obožujem vlado perjastega golobića samo zaradi nesposobnosti,skorumpiranosti,zavajanju,krajah,laži in še nešteto podobnih zadev.Vse to ni uspelo narediti nobeni vladi v zgodovini slovenije dosedaj,ker nekaj takega ni enostavno na očeh državljanov celotne države kateri gledajo kaj se dogaja in še to podpirajo naprej. Naj bo še drugi mandat obstoja golobove sekte,ker se še mora pokrasti kar bo prispevala EU in,da podporniki ovčji pajaci padejo na beraške palice,da jih izuči koga in kaj volijo hihihihii.
odpisani zasedli vlado
12. 09. 2024 21.02
-3
Ko je Janša sprevidel katastrofalno dvolično hinavščino trumpa in madžara orbana ju je dal odpad.Zato je podprl Ukrajino in Zelenskega in,če bi ostal na položaju bi se razmere vojne v ukrajini že zdavnaj spremenile in bi vojna bila končana.Zako pa je zdraho ne samo v Ukrajini ampak po celem svetu sprožila golobova nesposobna sekta.
XYZWX
12. 09. 2024 20.28
-2
Marta Kos naj bi bila rekrutirana že med študijem novinarstva na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, z obveščanjem Udbe pa naj bi nadaljevala tudi med svojim bivanjem v Nemčiji, kamor se je preselila leta 1989. V tem času je delala na radijski postaji Deutsche Welle v Kölnu, kjer naj bi obveščala Udbo preko označenih pisem. Poleg Marte Kos naj bi bila v Udbine dejavnosti vključena tudi njena brata, Miran in Drago Kos, kar dodatno podpira tezo o povezanosti celotne družine s tajno politično policijo. Ambiciozni cilji družine Kos danes niso naključje, saj so temelje postavili že v času sodelovanja z nekdanjim režimom. Zaradi teh obtožb in dokazov, podkrepljenih z arhivskimi viri, je imenovanje Marte Kos za evropsko komisarko dvignilo veliko prahu in sprožilo razprave o tem, ali bi s takšno preteklostjo sploh smela zasedati tako pomembno funkcijo na evropski ravni. Sramota
SREBRNIBREG.
12. 09. 2024 20.30
+6
Zanimivo je, da so jo janšisti objokovali, ko je šla od Goloba sedaj pa tolčejo po njej.
Maki3322
12. 09. 2024 20.27
+3
Kdo ga sploh posluša, Janša si zapravil svoj ugled lahko ga podpre samo Orban in potem je konec???????
komarec
12. 09. 2024 20.25
+8
Ne mi razlagat da je SDS največja slovenska stranka, če bi to držalo ne bi na volitvah močno pokadila.
janez horvat
13. 09. 2024 08.17
-4
Močno pokadili so NSI, SD in Levica, ki so se komaj zvlekli v parlament. Vprašanje, če je bilo vse čisto. Kdo je zmagal pa se sedaj že dobro vidi. Ampak eni še plešete. Po naslednjih volitvah pa ne boste več. SDS pa bo še zmeraj dobila svojih 25+ procentov. Največ od vseh. In potem bo nova akcija "Samo da ni Janša"!
komarec
12. 09. 2024 20.21
+15
Tudi ta se bo nekoč ustavil. Človek ne ve več kaj bi počel, študira samo to kako bi nagajal tistim ki ne mislijo kot on.
janez horvat
13. 09. 2024 08.19
-5
Narobe! Eni že 30 let razmišljajo, kako bi ga odstranili s političnega področja, ker je odkril Kučanovo orožje na Mariborskem letališču