Slovenija

'Spomenik si je zaslužil'

Zagorje, 08. 08. 2008 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.L./P.J./Š.Z.
Komentarji
132

Premier Janša se je kljub drugačnim napovedim udeležil slovesnosti ob odkritju Drnovškovega kipa. Svojcev pokojnega predsednika v Zagorju ni bilo.

V mestnemu parku v Zagorju ob Savi so na občinski praznik odkrili doprsni kip pokojnega predsednika države in nekdanjega predsednika vlade Janeza Drnovška.

V Zagorju ob Savi so odkrili Drnovškov doprsni kip.
V Zagorju ob Savi so odkrili Drnovškov doprsni kip. FOTO: Dare Čekeliš
Sestre pokojnega predsednika Helene Drnovšek Zorko, njegovega sina Jaše Drnovška in hčerke Nane Forte na slovesnosti ob odkritju kipa ni bilo.

Zagorski župan Matjaž Švagan je v govoru ob odkritju kipa dejal, da je Drnovšek "dal življenje za samostojno Slovenijo, da smo danes ena najuspešnejših držav v Evropi". Pojasnil je, da so se v Zagorju ob Savi za postavitev kipa Drnovšku odločili zato, "ker smo ga imeli radi in ker je sam večkrat poudarjal, da v Zagorju dobi pozitivno energijo, moč in vizijo ter da je ponosen, da izhaja iz zagorske doline". Ob tem je dodal, da je vesel, da so vse stranke podprle njegovo pobudo za postavitev kipa.

Po besedah zagorskega župana danes ni dan žalovanja. "Kajti žalovali smo takrat, ko smo izvedli žalostno novico, da je preminul Janez Drnovšek," je poudaril in dodal, da naj bo danes dan optimizma in veselja. "Lahko mu samo rečem v imenu vseh Slovenk in Slovenk, predvsem pa občank in občanov Zagorja ob Savi, da se mu zahvaljujemo, kajti dal je svoje življenje za samostojno republiko Slovenijo, da smo danes ena najuspešnejših držav v Evropi in v svetovnem merilu," je dejal Švagan in poudaril, da je danes dan, ko lahko pokojnemu Drnovšku "samo rečemo: 'Hvala, kar si storil, še enkrat hvala'." Švagan je povedal, "da je danes dan velikih besed, kajti dejanja je pokazal Janez Drnovšek, ki ni bil gostobeseden". Ob tem je zatrdil, da je bil pokojni predsednik njegov politični vzornik in "oče zagorske doline". Po besedah župana mu je pokojni predsednik velikokrat dejal, da moraš storiti tisto, kar čutiš v življenju, "četudi te ne bodo vsi podprli, kajti tisto, kar čutiš v sebi, je najpomembnejše".

Kip so odkrili kljub opozorilu predsednika države Danila Türka, naj upoštevajo želje svojcev, ki pozivajo k premišljeni uporabi Drnovškovega imena. Po Drnovšku so v Zagorju poimenovali tudi park, v katerem stoji kip, ki ga je izdelal akademski kipar Mirsad Begić. Švagan je že aprila predlagal, da bi kip ob svojem obisku v Sloveniji odkril ameriški predsednik George Bush, vendar se to ni zgodilo. Kot je zatrdil župan, je pri tem odnehal, "ker je bilo mnogo očitkov, da Bush ni dobrodošel v Zagorju".

Odkrili Drnovškov kip
Odkrili Drnovškov kip FOTO: Dare Čekeliš

Današnjega odkritja kipa pa se je kljub drugačnim napovedim udeležil predsednik vlade Janez Janša. Dejal je, da si je njegov "predhodnik na mestu predsednika vlade ta spomenik zaslužil". Izjavil je, da z Drnovškom nista pripadala isti politični opciji in da se v zadnjih 20 letih nista vedno strinjala. "Vendar je treba zasluge priznati tudi ljudem iz drugih političnih opcij," je poudaril. Ob tem je pojasnil, da ima Drnovšek zagotovo zasluge za razvoj Slovenije, še zlasti, "ker je vztrajal na evro-atlantski poti Slovenije in zagovarjal to usmeritev tudi v času, ko ni bila zelo popularna v njegovi politični opciji".

Po Janševih besedah je treba pokojnemu predsedniku priznati prizadevanje za povezovanje. "Drnovšek je bil bolj kot v izključevanje nagnjen k povezovanju slovenske politike," je zatrdil in pojasnil, da je "to njegova velika zasluga in da je tudi zaradi tega Slovenija šla naprej". Premier meni, da danes v političnem prostoru, ki ga je nekoč vodil Drnovšek, voditelji ne posnemajo te povezovalne drže, ampak so bolj nagnjeni k izključevanju, kar je, tako Janša, velika škoda. "Osebno bi si želel, da bi tudi v tem polu počasi zrasel voditelj, ki bo sposoben povezovanja," je še dejal.

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
19. 08. 2008 12.49
+1
prosim, zaslužil si je spomenik in ne karikaturo. a se tu nekdo zajbava?
basic
11. 08. 2008 16.59
ne zgubljajmo besed.. strinjam se z naslovom
termie
11. 08. 2008 14.52
tasana, v celoti se strinjam. Želje pokojnikov so svete, in če ni želel spomenika, naj se to upošteva.
tasana
11. 08. 2008 13.14
Morali bi spoštovat njegovo željo. Ta je bila proti postavitvi spomenika. Ravno tako je bil proti uporabi njegovega imena za ulice...
moj_brlog
11. 08. 2008 12.16
drnovsek ni pripadal samo druzini....pa tudi samo svaganu ne! sem za postavitev kipa....nisem pa za pretiravanje.
frf
11. 08. 2008 08.59
Zaradi nestrinanja družine kipa ne odobravam, sicer pa si ga je nedvomno zaslužil !
zakretene
10. 08. 2008 18.02
I posle Tita - Tito ;-)))
Tonček Balonček
10. 08. 2008 17.08
Baje da sta tisti dve ženski, ki ju je oplodil Drnovšek, ena mu je rodila sina, ki je diplomitral iz primerjalne književnosti, druga pa hčerko (ob prili neke zabave) kompozicijo na Glasbeni akademiji, zdaj zelo prijateljski. Zdaj so vsi štirje dopustovali na Zaplani, malo stran imam namreč vikend.... Lepo je, če se ljudje po vseh viharjuh spet najdejo in družijo, ne pa ustvarjajo konflikte in napetosti!
titovka
10. 08. 2008 16.27
drnovšek je že vedel, da mrhovinarji tudi mrtvem naju dali mir!!!!!!!
AlenkaNN
10. 08. 2008 14.29
Bravo Matjaž...pišite kar hočete, samo, če bi vse občine imele takega župana kot je zagorski, po Sloveniji nebi bilo nezadovoljnih ljudi....sem zagorjanka, čeprav že trideset let drugje, vsakič znova ko prihajam v to lepo, toplo mestece, sem ponosna in sedaj predvsem na župana, da je naredil to, predvsem za nas ljudi, ki smo Drnovška cenili in spoštovali, ga osebno poznali.....o sorodnikih pa nebi izgubljala besed...lp Alenka
tovarišinajuriš
10. 08. 2008 11.25
...tulijo hijene nad grobovi...
mindfucker
10. 08. 2008 11.05
tehnologija pogrebov se razvija do najmanjših fines. ni daleč čas, ko bo pokojnik skočil iz krste in vas prosil da zapustite "show" v katerem je on, glavni igralec! nekateri pač ne marajo hinavcev! slovenski pogreb bo približno takšen! župnik, pogrebnik, dva pogrebca in hm.. seveda, pokojnik! brez njega ne gre!
Tonček Balonček
10. 08. 2008 10.36
Očitno ne razumeš osnovne pietete, namreč, če svojci in pokojnič ne želijo določenih, nenujnih dejanj, je stvar osnovne človeške kulture, da te želje upoštevaš in ne orješ po svoje! Če nekdo npr. decidirano pove, da noče katoliškega pogreba, ko bo umrl, nima nihče pravice te želje ne upoštevati. Če enkdo noče, da po raznih parkih in trgih po njegovi smrti stojijo kipi z njegovo podobo, je skrajno neprimerno, da jih postavljaš in odkrivaš! A reds niheč en razume, kaj pomeni spoštovati pokojnikove želje, pa tako skromne so bile! Res bedno teptanje osnovne pietete, ampak ne, nekateri bodo še vzklikali: Bravo Janša, tako se dela, res si plemenit!!
minnaema@yahoo.com
10. 08. 2008 10.29
...saj res gospod Janez Janša, predsednik Vlade RS je tudi konstruktivno dokazal, da je v dogovarjanjih in sporazumevanjih - moč uspeha ! Glede kipa pok.Dr. Janeza Drnovška je pa pozdravno, da je postavljen na željo številnih državljanov Zagorja in tudi na željo župana gospoda Matjaža Švagana - tam kjer mu je mesto čestitke za to dejanje & saj nenazadje Dr. Janez Drnovšek je bil predsednik vseh državljanov RS ne le nekaterih in prav je, da je spomenik postavljen tam, kjer mu je najbolj primerno t.j. v Zagorju - & naj počiva v miru ! Urednika prosim, da naj NE dopusti objavljanja stigmatiziranih tekstov, saj med nami živijo državljani , ki nimajo lojalnih in kulturnih manir - žal !
Pantokrator
10. 08. 2008 07.13
A je to kip Oetzija ali kaj? Čist mu je podoben, ha...ha....
Buena Vita
10. 08. 2008 07.02
kot prvo-to je en špacapaton-narejeno slabše kot to zmorejo prvošolčki kot drugo-sem pa jezna na Janšo,v Zagorju ni imel kaj iskati,ni ničesar tam izgubil, volila ga bom vseeno
Tonček Balonček
09. 08. 2008 17.25
Smo pa pri kokainu še precej za Američani!
zakretene
09. 08. 2008 17.16
To je očitno tudi na tem forumu ;-)))
contra-potentes
09. 08. 2008 15.39
z besedami, da moraš v življenju storiti to, kar čutiš, pokojni Drnovšek verjetno ni imel v mislih postavitve kipa in podobnega, ampak izboljšanje razmer za živeče ljudi. ko je še živel, so se nekateri prisotni do njega obnašali precej pritlehno. ker je že spet omenjeno tej oblastni garnituri tako priljubljeno hvalisanje naše uspešnosti v svetovnem merilu,naj dodam,kar je bilo danes objavljeno po radiu: v ZDA je bila napravljena raziskava,po kateri smo na drugem mestu v svetu-takoj za Češko- po številu pijancev
Benjoboy
09. 08. 2008 15.24
Čakajte malo. Kaj ni bil Drnovšek celo proti svojemu lastnemu pogrebu? In kaj se niso vsi prepirali z njim in ga imeli za norca? Zdaj pa mu postavljajo spomenik. Sicer pa to ni kip Drnovška, ampak prej njegovega ožjega sorodnika ali pa kiparja samega.