Slovenija

Politična odločitev o Tenetišah?

Kranj, 20. 12. 2007 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav je deponija Tenetiše dobila dovoljenje za nadaljnje obratovanje, pa smeti tja ne bodo vozili pred 4. januarjem.

Krajani Tenetiš in Mlake bodo tudi fizično preprečili dovoz smeti, če bo treba. Začasna odločba se jim zdi velika sramota za pravno državo.
Krajani Tenetiš in Mlake bodo tudi fizično preprečili dovoz smeti, če bo treba. Začasna odločba se jim zdi velika sramota za pravno državo. FOTO: Kanal A

Čeprav je Komunala Kranj v sredo od Agencije RS za okolje (ARSO) prejela začasno odločbo za podaljšanje okoljevarstvenega dovoljenja za nadaljnje obratovanje deponije Tenetiše do zaključka upravnega postopka, odpadkov vsaj do 4. januarja še ne bo vozila na kranjsko deponijo. Počakala bo namreč, da poteče 15-dnevni pritožbeni rok in da odločba postane pravnomočna.

Krajani Tenetiš in Mlake, ki skoraj dva meseca vztrajajo pred deponijo, se že pripravljajo, da bodo fizično preprečili dovoz smeti. Če bo potrebno, pa bodo na svoj problem opozarjali tudi na Brdu pri Kranju, kjer bodo potekali pomembni dogodki slovenskega predsedovanja EU.

Člani civilne iniciative Tenetiše in Mlaka ter Društva za zaščito Udin boršta so nad odločitvijo Agencije RS za okolje in prostor ogorčeni in razočarani. Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril član iniciative Jure Sajovic, so namreč v kratkem pričakovali končno odločbo, ki bi prepovedala nadaljnje delovanje deponije. Prepričan je, da v primeru upoštevanja strokovnih stališč ARSO ne bi nikdar izdal dovoljenja za ponovno obratovanje deponije. Tako je bila po njegovem mnenju odločitev agencije oziroma ministrstva za okolje in prostor izključno politična in sprejeta na podlagi pritiskov mestne občine Kranj.

Smeti bodo v Tenetiše spet dovažali po novem leti.
Smeti bodo v Tenetiše spet dovažali po novem leti. FOTO: POP TV

Kranjska mestna uprava je na drugi strani zadovoljna, da je agencija po pol leta odločanja vendarle izdala vsaj začasno odločbo, ki do končne odločitve omogoča ponovno deponiranje odpadkov na deponijo Tenetiše. Ta je zaprta že vse od konca oktobra, ko je Komunali Kranj poteklo okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje deponije in ko so člani civilne iniciative s protestnim shodom zaprli dovoz.

Kranjski podžupan Stane Štraus je poudaril, da je najbolj pomembno, da je ARSO v svoji začasni odločbi ugotovil, da deponija izpolnjuje pogoje za podaljšanje dovoljenja. To pa pomeni, da obratovanje deponije poteka v skladu z zakoni.

"Verjamemo, da ima civilna iniciativa pravico povedati svoje mnenje in zagovarjati svoje interese, vendar pa ne sme preprečevati izvajanja obvezne javne službe in izvajanja odločb, ki nam jih je naročila država," je pojasnil Štraus.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

albertinum@excite.com
23. 12. 2007 10.40
85 odstotkov občine pa pravi, da ste banditi.
miklic6@gmail.com
21. 12. 2007 07.49
Tudi ostali krajani občine držimo pesti za vas, zato člani inciative VZTRAJAJTE!!!
karol290@siol.net
20. 12. 2007 17.30
Tudi mi si zaslužimo zdravo okolje je zelo lepa parola izgleda, da smo ostali po Sloveniji za njih bedaki, ki smo dovolili, da so v naši bližini odlagališča smeti. To smo pa zato, ker vemo, da smeti sami proizvajamo!!
highlander
20. 12. 2007 15.59
Meki | 20.12.2007 | 15:09 Na podlagi pogojev, ki jih mora deponija izpolnjevati, ki pa jih Tenetiše ne. To pravi nekaj okoliških prebivalcev. Tega zaenkrat ni potrdila še nobena za to pristojna ali akreditirana inštitucija.
highlander
20. 12. 2007 15.52
Cene se sploh še niso mogle zvišati, ker jih mora prej potrditi še država.
Meki
20. 12. 2007 15.11
Aja, pa to pomeni, da bo sedaj odvoz smeti spet cenejši? Me zanima če ne bodo cene kar ostale take kot so :D
Meki
20. 12. 2007 15.09
Na podlagi pogojev, ki jih mora deponija izpolnjevati, ki pa jih Tenetiše ne.
highlander
20. 12. 2007 14.59
Mene zanima na podlagi česa so lahko člani iniciative pričakovali negativno odločbo? Je morda kakšen član njihove iniciative zaposlen na Ministrstvu za okolje in poskuša vplivati na strokovno delo ministrstva in ARSA za dosego lastnih parcialnih interesov?