Slovenija

Politična napaka?

Ljubljana, 16. 01. 2006 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pahor meni, da bi bilo politično modro, če bi se vlada o napotitvi slovenskih vojakov v Irak posvetovala z DZ.

Borut Pahor je dejal, da bi morala vlada glede napotitve v Irak skušati dobiti vsaj razumevanje DZ
Borut Pahor je dejal, da bi morala vlada glede napotitve v Irak skušati dobiti vsaj razumevanje DZ FOTO: POP TV
Stranka ekoloških gibanj Slovenije (SEG) obžaluje odločitev vlade, da v Irak napoti slovenske vojake. Po njihovem mnenju se je Slovenija s tem prvič načrtno vključila v družbo militarističnih držav, ki ji glede na svojo zgodovino in kulturo ne pripada. Če sta Balkan in Afganistan pozitivno priporočilo, Irak to zagotovo ni, so prepričani v SEG. V SEG še menijo, da se bodo zaradi sklepa vlade, da v Irak pošlje štiri slovenske inštruktorje, še povečale potrebe ZDA in zveze NATO po slovenskih vojakih. Slovenska vojska naj raje sodeluje v mednarodnih reševalnih akcijah, pomaga v katastrofah in nadzoruje slovenske ozemlje, poudarjajo v SEG.

Predsednik SD Borut Pahor je glede vladne odločitve o napotitvi slovenskih vojakov v Irak dejal, da bi bilo politično modro, da bi vlada konzultirala državni zbor ali pa vsaj parlamentarna odbora za zunanjo in obrambno politiko ter pridobila njuno soglasje "ali vsaj razumevanje".

V primeru, da ne bi bilo niti soglasja niti razumevanja, bi bila parlamentarna odbora o vladni odločitvi vsaj informirana, preden bi jo sporočili širši javnosti, je dodal Pahor, po mnenju katerega je šlo za politično napako, ki se bo vladi slabo obrestovala. V primeru takšnih ukrepov gre namreč po njegovih besedah za vprašanje politične modrosti, da se doseže nek nacionalni konsenz.

Kot je dejal Pahor, je vlada, tako Ropova kot Janševa, sprejela tri pomembne sklepe v zvezi z Irakom; sklep, da se pošlje do pet častnikov in podčastnikov za potrebe iraških varnostnih sil v tretjo državo; sklep, da se iraškim varnostnim silam ponudi možnost dobave opreme in orožja v vrednosti do 5,2 milijona evrov ter sklep, da se sodeluje pri enem od varnostnih projektov s 25 milijoni evrov.

Drugih formalnih sklepov, ki bi zadevali odločitev Slovenije glede Iraka, Pahor ne pozna, razen t.i. usmeritve iz 20. julija 2004, ki govori o tem, da bo vlada premišljala o svojih nadaljnjih ukrepih pri angažiranju v zvezi z iraško krizo glede na varnostne razmere.