POPKAST

Politična analiza – komu ali čemu se približuje Golobova vlada?

Ljubljana, 28. 10. 2024 15.31 | Posodobljeno pred 32 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
9

Javnomnenjska podpora aktualni vladi je na najnižji točki doslej. Gibanje Svoboda vse bolj zaostaja za Janševo SDS. Gospodarski minister in prvak SD Matjaž Han je prvič doslej najbolje ocenjen politik v državi. Koga in zakaj morajo ti rezultati skrbeti? Kdo lahko odpira šampanjec in ali so res pred vrati predčasne volitve? O tem smo se v tokratnem podcastu pogovarjali z Dimitrijem Ruplom in Jernejem Štromajerjem.

Nekdanji zunanji minister in literat Dimitrij Rupel je nedavno izdal obsežno knjigo o politični zgodovini in njeni sedanjosti ter jo naslovil Približevanje. Komu ali čemu se, s porazno javnomnenjsko podporo, ki je še nižja od tiste, ki jo je v izdihljajih mandata beležila zadnja Janševa vlada, po njegovem mnenju približuje trenutna oblast? In kaj meni o tezi oziroma "scenariju" predsednika SDS Janše Janše, da Slovenijo aprila čakajo predčasne volitve? "Ta vlada ima velikansko podporo v parlamentu in ali bo ta vlada se naveličala vladati ali ne, ni odvisno od teh raziskav in rezultatov, ampak od njene volje. Njena volja pa je, kot sem jaz prebral v različnih medijih, trdna," razmišlja Rupel.

Podobno ocenjuje tudi član širšega vodstva koalicijskih Socialnih demokratov Jernej Štromajer: "Dokler ima vlada takšno podporo v parlamentu štirideset poslancev, Gibanja svobode in pa sedem ter pet poslancev SD in Levice, jaz ne vidim razloga, da ne bi bile naslednje volitve redne. Je pa res, da si bo ta vlada oziroma ta koalicija še morala priboriti naslednji mandat." Medtem ko javnomnenjski rezultat predsednika SD Matjaža Hana, kot eden od njegovih svetovalcev na ministrstvu za gospodarstvo razume kot dokončno politično sanacijo afere sodne stavbe na Litijski.

Jernej Štromajer in Dimitrij Rupel
Jernej Štromajer in Dimitrij Rupel FOTO: Aljoša Kravanja

Velika koalicija – prihodnja realnost ali politična utopija?

Po zgledu nekaterih tujih držav in zaradi razočaranja nad domačo levosredinsko vlado je Rupel naklonjen ideji velike koalicije. "Zdaj pa bom povedal zelo naravnost, da bi si Slovenija morala izbrati eno ekipo, ki je, ki je dovolj izkušena in ki ima kvalifikacije in tako naprej. Za spoprijemanje z najhujšimi in najresnejšimi problemi. Jaz mislim, da velika koalicija ne bi bila slaba rešitev." Štromajer, ki je bil na nedavnih evropskih volitvah strateg kampanje SD je do takšne rešitve na domači politični sceni skeptičen, saj da države po Evropi z velikimi koalicijami gradijo "sanitarne kordone" pred desnimi populisti, kakršne sam prepoznava v opozicijski SDS.

Na tej točki se je med sogovornikoma vnela burna polemika o domači socialni demokraciji, njihovi jugoslovanski politični predhodnici in ciljni skupini volivcev, ki naj bi jih nagovarjali. Kot zunanjepolitična poznavalca z nasprotnih ideoloških polov ter drugih generacij sta Rupel in Štromajer tudi zelo drugače ocenila slovensko priznanje Palestine ter obisk predsednika vlade Roberta Goloba pri ameriškem predsedniku Joeju Bidnu.

Jernej Štromajer in Dimitrij Rupel
Jernej Štromajer in Dimitrij Rupel FOTO: Aljoša Kravanja

Na Novi Univerzi nastaja priročnik za volitve

Kaj pa politična osamosvojitev Anžeta Logarja od opozicijske SDS? Volivci so v anketi Mediane po novem nepovezanemu poslancu, ki je napovedal ustanovitev svoje stranke Demokrati, podelili višjo povprečno oceno kot prejšnji mesec. Ni pa na lestvici politikov bistveno odskočil od konkurence.

Rupel pravi, da je Logarju svetoval ustanovitev svoje stranke. Ter razkril, da nameravajo v krogu Nove univerze pripraviti neke vrste "priročnik za prihodnje volitve." Kdo so soavtorji in komu bo namenjen lahko prisluhnete v tokratnem podcastu. Kot tudi, kako temu konkurira program SD in njihova najbolj znana predvolilna obljuba; 30 dni do zdravnika.

Jernej Štromajer
Jernej Štromajer FOTO: Aljoša Kravanja

Vpliv Trumpa ali Harris na Slovenijo

Čeprav povsem druga generacija, sta tako Rupel kot Štromajer oba nekdanja Fulbrightova štipendista. Gre za prestižen in ugleden program, ki je namenjen slovenskim doktorskim študentom in podoktorskim raziskovalcem za gostovanje v ZDA ter obratno. Tudi zato sta razmišljala o vplivu ameriških volitev na Slovenijo. Kaj bi pomenila izvolitev "slovenskega zeta" Donalda Trumpa? Je sploh kakšna bistvena razlika, če bi slavila Kamala Harris? In kam bi se po njunem mnenju lahko nagnilo sedem nihajočih zveznih držav?

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: Aljoša Kravanja

Udobno se namestite. Zagrabite pokovko. In prisluhnite lucidnim duelom ter političnim analizam tokratnih gostov političnega Popkasta.

  • BRICKS 1
  • BRICKS 2
  • BRICKS 3
  • BRICKS 4
  • BRICKS 5
  • BRICKS 6
  • BRICKS 7

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lepinja
28. 10. 2024 16.09
Tudi PV, bi lahko dojel, da se mu oder podira. Naj ima bogastvo in hostese, vendar imeti obraz pred nategnjenim narodom .
deltex
28. 10. 2024 16.08
Meni se podkastov ne da poslušati, raje imam pisano besedo.... Lahko bi napisali kaj več....
boris c
28. 10. 2024 16.04
+2
Ankete je treba vedno jemati z rezervo, ampak dejstvo je, da takole ne gre več naprej. Razumem da se mora vodja dobrikat vsem, hrbtenico pa vseeno mora imeti in določene stvari peljat v korist svoje države. Pri nas pa ne veš več, kam pes taco moli.
BroNo1
28. 10. 2024 16.03
+2
Edini normalen odgovor je katastrofi. Da je narod s to vlado zadovoln, te rata pa strah kakšen narod smo??
printer
28. 10. 2024 15.59
+1
Štromajer in Rupel...dveh večjih brezdelnežev in bleferjev levičarskih, niste mogli najti. Bravo novinarji res...hahahaha OMG kam plujemo...
Bolfenk2
28. 10. 2024 15.52
+4
Globoka država je odpisala golobnjak. To se povsem očitno vidi, da tudi režimski mediji pljuvajo po svoji vladi. Strici imajo nov obraz, Logarja, s katerim bodo sestavili novo vlado, ki bo pod njihovo komando. Golob je preveč jezikal nazaj Kučanu in stricem.
Pa to
28. 10. 2024 15.57
zmerni pesimist
28. 10. 2024 15.47
+3
A dimsija ste potegnili iz naftalina
puspan
28. 10. 2024 15.51
-1
A si ti malo pomešal stvari in v resnici mislil na Danilčija?