Slovenija

Policisti za Virantov odstop

Ljubljana, 25. 05. 2007 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policijski sindikat od ministra za javno upravo zahteva odstop. Policisti se sicer še želijo pogajati. Minister tudi.

Minister za javno upravo Gregor Virant
Minister za javno upravo Gregor Virant FOTO: POP TV

Policijski sindikat Slovenije (PSS) zahteva odstop ministra za javno upravo Gregorja Viranta. Po mnenju je policijskega sindikata naj bi bil "ravno Virant tisti, ki v največji meri ovira napredek v že zastavljenih pogajanjih o kolektivni pogodbi zaposlenih v policiji," je povedal predsednik policijskega sindikata Branko Prah.

"Če bi popustil pritisku policijskega sindikata po višji izhodiščni plači, bi čutil moralno dolžnost, da odstopim," je v izjavi za 24ur.com povedal Virant. Pristanek na višje izhodiščne plače v policiji bi po mnenju ministra "sprožilo plaz finančno neobvadljivih zahtev drugih sindikatov."

S popuščanje policijskemu sindikatu bi se po Virantovih besedah "definitivno zrušil projekt prenove plačnega sistema v javnem sektorju", ki ga želi ministrstvo za javno upravo, ob sodelovanju sindikatov javnega sektorja, uveljaviti s prihodnjim letom.

Po Prahovih besedah so se policijski sindikalisti danes odločili tudi, da se bo stavkovni odbor naslednjič sestal 1. junija, ko naj bi pripravil "vse potrebno za nadaljnje aktivnosti, s katerimi želijo v policijskem sindikatu doseči uresničitev zahtev".

Policisti so sicer še vedno pripravljeni na pogajanja
Policisti so sicer še vedno pripravljeni na pogajanja FOTO: POP TV

Vendar pa sindikat, je poudaril Prah, "še vedno poziva ministra Viranta, da pripravi konkretne predloge v pisni obliki", ki naj bi bili podlaga za prihodnja razpravljanja glede razreševanja sedanjih problemov. "V policijskem sindikatu smo še vedno pripravljeni na pogajanja, vse pa je odvisno od prihodnjih aktivnosti Viranta," je poudaril.

Vodstvo policijskega sindikata po Virantovem mnenju noče razumeti, da se lahko o uvrščanju policistov v višje plačilne razrede pogajajo samo v okviru pogajalske skupine za sklenitev splošne kolektivne pogodbe za javni sektor, kjer sodelujejo vsi sindikati javnega sektorja. "O tem se s policijskim sindikatom ne morem in ne smem pogajati ločeno, ker bi to bilo nezakonito in tudi neetično v razmerju do vseh drugih sindikatov," pravi Virant.

Kot je znano, potekajo pogajanja med policijskim sindikatom in ministrstvom za javno upravo glede kolektivne pogodbe zaposlenih v policiji. Predmet pogajanj so predvsem argumenti za uvrstitev policistov v višji, 22. plačni razred.

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
15. 04. 2008 10.47
Policijo takšno kot je danes postala res ne potrebujem. Ugotovil sem namreč, da meni osebno nič ne koristi, če se po končanem kriminalnem dejanju, potem ko so me ali pretepli, okradli, ustrelili ali z nožem zabodli pripelje policit ves okrašen v uniformi in z utripajočimi lučkami samo zato da napiše zapisnik..Zapisnik ni pozdravil nobene rane, vrnil denarja ali umrle osebe..Storilca itak potem sodišče spusti že naslednji dan nazaj na svobodo. Počasi se bomo morali naučiti, da se zanašati na policijo nima smisla. Samo za zapisnike pisat in prometne kazni pa plača res ni slaba. Tisti ki lovijo pravo mafijo in lopove pa so zagotovo premalo plačani v to sem prepričan.
sony75
15. 04. 2008 10.11
čas je REVOLUCIJO,ne pa za pisanje argumentov,ker s tem žal ne bomo nič spremenili. DOL Z BELOGARDO,da ne bodo naredili še večje škode.Še pomnite državljani in državljanke,ko je med mladimi odmevala pesemi LEPO JE V NAŠI DOMOVINI BITI MLAD.
POP1
27. 05. 2007 09.52
V določenih stvareh se ne strinjam z Virantom. Pri tej zadevi ga pa podpiram. Delavec nima te možnosti, da izsiljuje delodajalca za povišanje plače, ker v tem primeru se ve njegova usoda. Strinjam se kar je napisal SCHOBIS.
prodamkupim@email.si
26. 05. 2007 22.50
Velika večina kot vidim nima pojma kaj v bistvu je policija in kaj je njeno delo. V večini vidite policiste kot delomrzneže in tiste, ki vas na cesti zabavajo s kakšno položnico, pa še raznorazni komentarji, da tiste ki vozijo 200 pa nikol ne dobjo, veze in poznanstva, itd.. Vsak ima toliko povedati o njih. Za primer, se peljete v R Avstrijo, ko vas morda ustavijo ste skrajno prijazni, že skoraj slinasti, pa tudi če morate kak evro potegniti iz žepa, čez njih se ne pritožuje nobeden. Prav tako imajo zakone, pooblastila kot naši policisti a olika, miselnost in še bi lahko nasšteval pa je v sloveniji južno od Kolpe, pa če se še nevem kako delamo zahodnjaški. Pred dnevi je po TV nek starejši gospod dal komentar na omenjeno temo in povedal:"Dajte jim tolikšno plačo, da ne bodo na cesti poznali tudi svojega prijatelja ne, saj oni so ključni aparat v državi brez katerega ne more delovati nobena družba!" Za razmislit!
t4dej@simobil.net
26. 05. 2007 21.31
friderik1st ....vidim da nimaš pojma o čem govoriš....policisti nimajo dostopa do interneta, kot imate ostali, prav tako ne iger, kaj šele benificiran staž....tako, da drugič preden podaš kakšno takšno brihtno izjavo, prej dvakrat premisli....
kriss714@amis.net
26. 05. 2007 18.55
Mirjana, a si ti mogoče policajka ali si samo blond? Tudi jaz tokrat nisem omenjal plač, ampak sem komentiral dva (navedena) tvoja stavka. Razumeš? Ne? Nič zato.
mirjana.ck@siol.net
26. 05. 2007 16.38
kriss, sem na uvodu navedla, da se ne spuščam v plače policajev, mislim, da sem predvsem govorila o ukrepih sindikatov,...javna uprava-Ščernjavič. Kaj pa, če je prav aroganca nekaterih policajev posledica pretiranih pooblasil?...kako naj ti še razložim....lojalni do nadrejenih si lahko privoščijo, ....ostali,pa naj se pazijo da ne letijo na cesto po krivdnem razlogu. Ne obešaj mi stvari, ki nisem trdila, ...
ernest83
26. 05. 2007 15.33
Vsakič ko se oglasi predsednik policijskega sindikata naredi bedaka iz sebe. Boljše bi blo, če bi bil tiho. Predvsem boljše za policaje. Žalostno, da nimajo koga bolj pametnega. Virant je čist jasno povedal, da bi večina policajev imela lahko večje plače kot cariniki, vojaki itd. No, morda ne večina, ampak tisti, ki so res v nevarnosti, delajo čez praznike in tako naprej. Ni pa nobenega razloga, da bi policaj, ki sedi od 8h do 4h od pondeljka do petka v pisarni imel kaj večjo plačo od carinika, ki glih tako ta čas sedi v pisarni. Kako je lahko to nekomu tako nejasno, mi sploh ni jasno. Policaji, ki so na terenu, bi pa seveda imeli večje dodatke. To je Virant stokrat lepo povedal, tist butel pa ne razume nič. Samo svoje goni naprej.
kriss714@amis.net
26. 05. 2007 13.52
Mirjana, zakaj bi bile stvari enostavne, če se jih da zakomplicirat, a ne? In kako to misliš, da bi imeli polcisti proste roke? Ze sedaj imajo preveč pooblastil, če pa še te prekoračijo se stvar zataška. Če bi imeli bolj proste roke bi se pa izživljali nad ljudmi in zdravili svoje komplekse z vsemogočimi kavbojskimi fintami, ki bi jih videli v slaboumnih televizijskih serijah....... In pišeš: ..morda se vprašamo, če niso žrtve virantovega zakona. Ti se kar sprašuj, samo pazi, da se ti ne bo kosilo prismodilo.
mirjana.ck@siol.net
26. 05. 2007 10.31
morda pa se vprašamo, pod kakšnimi pogoji ti policaji delajo!?,...ali imajo res proste roke v izvajanju svojih dolžnosti?...morda se vprašamo, če niso žrtve virantovega zakona,...pa lahko delujejo le ko nadrejeni to dovoli?...a so res vselej krivi le policaji?, preveč čudnih čistk je v tem javnem sektorju,...a virant se še vedno ni izjasnil gledeSimiča, direktorja DURSa ki ima hkrati vzporedno svetovalsko podjetje....pa nisem še slišala izjave Viranta, ne našega trenutno zelo obremenjenega ministra Šturma...Sova mu ne da spati...
pumpar@volja.net
26. 05. 2007 10.23
Jaz nevem kaj bi te policaji radi...imamo nesposobno policijo,ki lovi in otežuje življenje le bogim ljudem...tistim kretenom ki vozijo 200 čez naselje nebodo nardil nič,poznanstva pa te fore...jaz jim bi še znižu plače.
friderik1st
26. 05. 2007 10.13
Detailov , tako kot verjetno drugi razpravljalci , pac ne poznam. Ce pa prav razumem , Virant ni proti vecjemu placilu dela, ampak nedela. V tem letu sem vsaj 30x sel preko nekega mejnega prehoda , kjer mi policaj se ni prijel osebne v roke. Prevec je namrec zapolen z igranjem igric na netu. Za to igranje ima beneficiran staz , sedaj hoce pa se povisico!!?? Od koga pa naj jaz zahtevam povisico?? p.s. Na netu sem samo v prostem casu.
buffa@email.si
26. 05. 2007 09.59
Pozdravljeni ! To velja za vas gospod virant in vam podobnim. NOBENO SLOVO NI TAKO TEŽKO KOT SLOVO OD MOČI
vox populis
26. 05. 2007 08.21
Najbolj zanimivo je, da ves ta čas ko ministerVirant in policisti kažejo mišice, minister za notranje zadeve, Dragutin Mate mirno "pijucka" Ožujsko pivo ! Za pričakovati bi bilo, da se odloči, na čigavi strani je, a nekdanji vohun je modro tiho! V kakšni normalni državi, bi resorni minister razsutega ministrstva odstopil, a pri nas so večje možnosti, da bo zaradi te zmešnjave okoli plač, odstopila čistilka pri DARSu!
mirjana.ck@siol.net
26. 05. 2007 08.05
Če izvzamem komentar na povišanje plač policije, saj tako povsod na tem področju capljamo za EU, pa rečem le. Ta vodja sindikata se vsaj bori za svoje "plačnike"...kje pa je g. Ščernjavič, vodja sindikata javnih uslužbencev?,...ga ni videti, slišati, vsake toliko se pojavi na TV seveda, če ga le ta pokliče, sicer ne mrdne. Kaj je Ščernjavič za svoje "plačnike" do danes neredil? A ve se, da je Virantov zakon ZJU še kako potreben presoje ustavnosti, ve se da njegov zakon z dodatno "cvečko" o privatnih detektivih še dodatno pritisnil na uradnike, ve se da dobesedno spodbuja k mobbingu, šikani, jačanju sintetične avtoritete, ki po temeljitem mobbingiranju "nelojalnega" uradnika,...le tega zmelje, zlomi, nakar mu šnaucer sledi za vsakim korakom njegove bolniške, in če slučajno le ta gre malo okrog hiše se sprehod, ...frk, izredna prekinitev delovnega razmerja, kar pomeni le, skenslaj človeka ter ga pusti na cesti brez nobene pravice in pomoči....sja tako ni bil "po naši meri", Virant pa tako prihrani sredstva davkoplačevalcev,....bravo minister ...zelo lukavo..!
Prvo Bore
26. 05. 2007 06.55
Kavka imaš pravo ime. Ptica, podobna vrani, ki vpije in krade. Gola slučajnost, ali ne Kvaka. Zapri svoj kljun.
parkeljc@email.si
25. 05. 2007 22.40
Hmmm, tale Virant bi moral biti malo manj aroganten. Res je, da je načitan, a za tako občutljiv resor kot je policija,... hm..., ne vem,... ne vem,... če je on glih pravi naslov za pogajanja. Res je, da je bil nekoč neke vrste državni sekretar na MNZju, zdaj pa misli da že vse ve. Pa še potuho ima od svojega tasta, kateri v ozadju iz Bruslja vleče določene niti. Samo poglejte, kako so tiho zdravniki, šolniki! Zakaj? Ker so svoje dosegli pred parimi leti! S čim? Z grožnjo, da bodo stavkali. A si kdo upa reči, da si dohtar ne zasluži večje plače? NIHČE! Pardon, da ne bo kdo mislil, da enačim polcaja z dohtarjev. Sploh ne, a v tej državi se je s stavko vedno doseglo željeno, vsaj v negospodarstvu. In zakaj torej ne bi še polcaji dosegli za kar se borijo že od OSAMOSVOJITVE !!! Tudi PRAH ni primeren pogajalec, a je žal ta trenutek pač najboljše kar premorejo! Očitno se bo treba vrniti na začetek, pa ne samo za policijo, carino, vojsko,... ZA VSE !!! Naj me strela z jasnega, če si navedeni poklici zaslužijo isti ranj! Lahko rečem, da dobro poznam delo ostalih, ki so potisnjeni v isti plačilni razred s policijo. Od vseh naštetih le peščica carinikov izvaja pooblastila. Kot je rekel PRAH, policija je servis vsem, ki so v istem plačilnem razredu, poleg tega še zdravnikom, sodnikom,šolnikom,... Policisti opravlja jo posebno poslanstvo in to ne samo v mirnodobnem stanju, tudi v vojni! Kaj pa ostali?
prodamkupim@email.si
25. 05. 2007 22.20
RE:"schobies" tipično kako gledate - gledamo na policiste (vidimo jih ko merijo z radarji, sedijo v službenih vozilih, gredo na kavico, .....). Večina od nas nima prijetnih izkušenj v večini zaradi kakšne prislužene kazni, a ne? Glede tega pa kot si navedel, ko jih pa rabiš jih pa ni nikjer pa ne drži, vedno in povsod jih je a včasih še premalo, če gledamo koliko mrtvih imamo na cestah.
kranjskiJanez123
25. 05. 2007 22.06
Večina policistov, ki na v službenem času pridejo na dve prometni nesreči in potem pišejo poročila do konca delovnega dneva si ne zaslužijo več. Tudi sedenje v avtu in opazovanje prometa in merjene z radarjem ni tako težko da bi moral veliko zaslužiti. Seveda bi morali biti izvzeti določeni policisti, naprimer specialci ampak sem ziher da je minister to predvideval pri dodatkih. Sicer je pa z policijo tko: ko jo ne rabiš so povsod, ko pa jih rabiš jih pa nikjer ni.
Franc Kavka
25. 05. 2007 21.55
Kaj ti prvokurac sploh veš kaj kvalifikacija?. Saj vendar nimaš osmletke