Slovenija

Policisti se zagovarjajo

Jesenice/Kranj, 15. 11. 2006 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po streljanju v jeseniškem lokalu in protestih, da policija ni storila dovolj, slednji trdijo, da izvajajo ustrezne ukrepe.

Gorenjski policisti zatrjujejo, da za javni red izvajajo ustrezne ukrepe
Gorenjski policisti zatrjujejo, da za javni red izvajajo ustrezne ukrepe FOTO: POP TV

Po petkovem streljanju v jeseniškem gostinskem lokalu in protestih domačinov, da policija ni naredila nič za rešitev problematike izsiljevanja, so se v javnosti pojavile trditve o neučinkovitosti delovanja oziroma ukrepanja policije. Zato so s Policijske uprave Kranj podali dodatna pojasnila glede dogajanja na Jesenicah. V sporočilu za javnost so zapisali, da policijska postaja Jesenice izvaja ustrezne ukrepe za zagotovitev javnega reda in miru še zlasti na območjih gostinskih lokalov.

Na delo policije kažejo tudi statistični podatki, saj se je število vseh prekrškov v obdobju od januarja do septembra letos v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšalo za 23 odstotkov. Ta upad je primerljiv z regijskim in državnim nivojem tudi zaradi 28-odstotnega upada števila intervencij, zagotavljajo policist. Iz teh podatkov pa zaključujejo, da je stanje javnega reda in miru ugodneje oziroma da je policija prejela manj prijav o kršitvah, kar je v nasprotju s trditvami, ki se pojavljajo v javnosti, da policija ne ukrepa na podlagi prijavljenih kršitev.

Policija se je in se bo odzvala na vse prejete prijave ter ukrepala v skladu s svojimi pristojnostmi, hkrati pa bo tudi z različnimi oblikami dela, od svetovanja, pogovorov, opozarjanja, patruljiranja, opazovanja, zbiranja obvestil o prekrških in kaznivih dejanjih ter njihovih storilcih, zbiranja informacij o neprijavljenih dogodkih, do izvajanja poostrenih nadzorov v lokalih, opravljala nadzor nad območjem, gostinskimi lokali in problematiko v njih, zagotavljajo na Policijski upravi Kranj.

V petkovem streljanju v jeseniškem Caffe Innu je umrla ena oseba
V petkovem streljanju v jeseniškem Caffe Innu je umrla ena oseba FOTO: POP TV

Po trditvah policije so enako delovali tudi v jeseniškem gostinskem lokalu, v katerem se je v petek zgodil umor. Izvedeni so bili represivni in tudi preventivni ukrepi, v okviru katerih so bili opravljeni razgovori z najemnikom lokala.

Na vse prijavljene kršitve v tem lokalu se je policija odzvala in zoper kršitelje tudi ukrepala z izrekom globe, s podajo obdolžilnega predloga ali s podajo kazenske ovadbe zoper osumljence na pristojno državno tožilstvo, če so bili ugotovljeni elementi kaznivega dejanja. Ob tem policija opozarja, da v vseh teh navedenih dejanjih niso bile udeležene žrtve petkovega streljanja.

Policija bo vse tiste, ki javno opozarjajo na prijave in neukrepanje policije, povabili na razgovore in tako preverili njihove informacije ter glede na ugotovitve ustrezno ukrepali, so še zapisali v sporočilu.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mkoc@email.si
21. 11. 2006 02.03
Zaradi opozarjanja v javnosti te lahko policija povabi na pogovor. Ne more pa te privesti le zaradi tega. Torej, naj te vabijo kolikor jim paše. Če pa te le zaradi tega priprejo - takoj odvetnika zahtevat, pa jim bo on razložil, kako se to NE dela v državah, ki se imajo za svobodne in demokratične! Pa kaj si mislijo, da so še vedno v socializmu in da so imuni pred kritiko javnosti???
ziveti@email.si
17. 11. 2006 14.16
Največ sranja v policiji so naredili Bizjak, Šter in Bandelj. Pogorevc niti ni bil tako slab. Najboljši bi pa bil Bojan Potočnik, ampak je videl v kakšno sranje je padel, pa je raje odšel-ni edini, ki je to naredil. V policiji se bodo res morali začeti zavedati, da so oni zaradi folka in ne folk zaradi njih. Preveč se ukvarjajo z malenkostmi in premalo s stvarmi, ki bi jim ustvarjale ugled. Policija naj že enkra postane policija, ne pa otroški vrtec in bla, bla
hecate
16. 11. 2006 16.26
policija je tako ali tako nesposobna. pred časom je na jesenicah zabodla do smrti svojega fanta (moj prijatelj) in policijska preiskava je bila več kot površna. prijatelji, ki so kasneje šli v stanovanje so našli krvavo škatlico cigaret zatlačeno za posteljo za katero mi ni treba govort, da jo policisti niso hoteli vzeti med dokazno gradivo. no punca je sedaj na prostosti najverjetneje zaradi očka na visokem položaju in ker se "nič ne spomni". naj se policisti kar lepo zagovarjajo zaradi svoje nesposobnosti, sploh če pustijo morilcem da se prosto sprehajajo po sloveniji
bosuti@yahoo.com
16. 11. 2006 14.28
Še najboilj zaskrbljujoč je zadnji stavek v zgornjem sporočilu. Se pravi, če boš opozarjal na napake oz. neukrepanje, te bodo povabili na razgovor. Se ve, kaj to pomeni in kakšne so posledice. Če bi policija povabila na razgovor storilce, nasilneže, tiste ki grozijo z nasiljem in se seveda dobro pogovorila in "pogovorila" ter tudi kaj naredila, potem bi bilo v Sloveniji precej bolje, kar se tiče kriminala in nasilja. Tudi policisti so ljudje in so krvavi pod kožo in niso samo oni krivi (tudi tožilsvo in sodstvo), a neukrepanja vnaprej in preventivno s strani policije v očitno potrebnih primerih, je pri nas res preveč.
svobodnjak@email.si
16. 11. 2006 09.14
In kaj so naredili nasledniki? Nič. Pod Romškom so razmere še slabše kot prej. V. D. Bojan Potočnik je janšistom vsaj dal vedeti, da se ne bo pustil komandirati, zato tudi ni bil imenovan za direktorja policije.
rosomoh@email.si
16. 11. 2006 09.11
svobodnjak....dvomim,da si tako nepoučen,bolj verjamem,da namerno pišeš neumnosti.Pa vseeno....začelo se je z nesposobnim Bizjakom,nadaljevalo in doseglo višek pod komando Bandlja.Bohinc je samo vzdrževal sranje,ki so ga uspeli ustvariti njegovi predhodniki.Pogorevc sam s seboj ni vedel kaj početi.Če upoštevamo še napihnjenega Anželja pa je lahko popolnoma razumljivo zakaj je stanje ....ena sama katastrofa.
svobodnjak@email.si
16. 11. 2006 08.56
Dekadenca v policiji se je začeta s prihodom Bajukove vlade na oblast, saj je ustoličila direktorja policije (POgorevca), ki se je samo pred kamerami nastavljal in nič naredil. Drnovškova vlada pa ga ni odstavila, kar je totalna napaka. Tudi če se vodstvo policije sedaj zamenja, ne bo pomagalo, ker direktorja policije nastavlja SDS. Kvečjemu bi prišel še kakšen večji barabin.
mr.remington@gmail.com
15. 11. 2006 23.39
giovanne - če si ti Ljubljančan - in če je večina Ljubljančanov takih kot si ti - potem smo pa res bogi .... Aja pa hot-shot69 - a se ti zdi, da ma žensko? Sej je cel cajt na 24ur.com prklopljen. Kadar koli grem pogledat komentarje vidim njegove in jaka37-tove.
hot-shot69
15. 11. 2006 23.29
Giovanne če maš žensko je velika šansa, da je bla dalj časa na zaprtmu oddelku psihijatrične bolnice Polje, ker ne vidm druge šanse, da bi kera zdržala ob teb razn, če je nora :)
jackoo
15. 11. 2006 23.07
Jesenice so tako ali tako rob civilizacije že pod tem dejstvom da ljudje tam zagovarjajo ljudi ki pobijajo sredi dneva, in ne policije ki skuša rešiti problem.
youre
15. 11. 2006 20.40
Tale slovenska policija je pa res že malo preveč lena dobesedno. Vemo kaj se dogaja na jesenicah in kako okrepa policija. lp