Slovenija

Policisti množično odhajajo

Ljubljana, 16. 05. 2007 19.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
23

Policijske vrste je letos zapustilo že 40 ljudi. V sindikatu se bojijo množičnih odhodov nezadovoljnih policistov.


KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ernest83
17. 05. 2007 21.33
Naj gre vsak tam, kjer misli da mu bo bolje. Problem je pa res, ker bojo v policiji ostali res samo takšni, ki nimajo nobene druge šanse vsaj približno toliko zaslužit. In se jim bomo še naprej in še bolj smejali kako neumni so. Če ni že zdej tako. Tudi če ima slabih 700 evrov, pa kaj pol, koliko se pa drugje dobi s srednjo šolo, pa še vn letiš lahko kadarkoli. Plače so sigurno prenizke, ampak ne samo v policiji. Tudi z diplomo težko dobi kdo kaj dost več kot 800 evrov. Ta razlika sploh ni tako huda. Če ne bi bil policaj policaj, bi morala biti dosti večja.
kromos
17. 05. 2007 12.54
Proti koncu leta bo se sprožil še večji plaz odpovedi, vsaj na Gorenjskem, Koroškem in Goriškem, ker mislijo napotiti večje število policistov na našo južno mejo. Glede odpovedi v zadnjih tednih, ni velika skrivnost, da policisti glede na trenutno stanje iščemo zaposlitve drugje. Naš sindikat ni povedal, da so še drugi bolj bistveni razlogi za nezadovoljstvo kot je samo plača. Razmere znotraj Policije kot tudi delovni pogoji so katastrofalni. Posamezni in pogosti primeri so najboljši indikator stanja.
?rni panter 1
17. 05. 2007 10.09
Super.Že tako al tako jih 50 ne dela nič, ker sedijo v pisarni.Naj gredo delat, bojo vsaj vidli kaj pomeni, da moraš nekaj naredit zato da te plačajo, ne da samo voznike ustavljaš, ker so vozili prehitro ali zapeljali skozi oranžno,...Policisti, papa, nikoliveč nasvidenje
nekdo...
17. 05. 2007 09.15
mam jaz en predlog kak bojo mel večje plače. to da so ne sposobni je itak dejstvo ne vsi ampak večina pa da vam povem primer da ne boste rekli da govorim neutemeljeno. pred kake pol leta sta se na otroškem igrišču (bilo je proti večeru) stepla dva mladeniča in seveda so ljudje klicali policijo. o tem da so prišli po pol ure ne bomo komentiral dejstvo je samo da je kakšnih 100m stran gostilna pred katero je stal policijski avto v gostilni pa sta dva uniformirana policista pila pivo. to je za moje mnenje (pa če tudi nista bila takrat v službi) velik prekršek in izraba uniforme. ki bi se v prejšnji državi končala s kaznijo če že ne z odpustom. no pa poglejmo kako naj več zaslužijo: naj vzamejo še dva al pa tri avte in naj začno pregledovat prav vse tovornjake (ok pač morte bol sposobne poslat, take ki znajo več jezikov) ker eni sploh ne dosegajo vseh standardov in začnete po AC kaznovat vse tiste ki izsiljujejo in izsilijo prehitevanje in še vse ostale bedarije ki se dogajajo. npr kazujejo lahko tudi pešce ki se nahajajo na avtocestah al pa naj pridejo tu pred našo bajto stat pa ustavit vsak kamijon ki se pelje mimo (kljub temu da je prepoved) in potem še vsakega dodatno kaznovat zato ker itak ovinov ne mora zvažat in potem izsiljuje voznike avtomobilov) pa naj bodo enkrat že kazni za to ne pa sam ko prehitro kdo pelje. ker je prau bedno že to nič drugega ne znajo. ko pa pride na intervencijo pa mu moraš najprej ti razložit kakšne so njegove kompetence. pa še to še najbol sramotno pa je da policaj v prostem času na črno polaga tlakovce in njegova delovna skupina so čisto vsi policaji in je blokada ceste in je zraven celo komandir in najprej malo čudno pogleda ko jih vidi potem pa jim odpre cesto da lahko grejo naprej in to je vse. ma halo. kak višja plača najprej naj vse lepo uredijo pol pa lahk še višjo plačo dobijo.
zippo@redox.si
17. 05. 2007 08.30
Na začetku komentarjev je en komentar, ki pravi, da ni prav, da so poravnane plače policistov z npr. cariniki, saj policisti več raskirajo. OK, res je (v teoriji) - kaj pa gasilci, bombni demonterji... itd. Država se je odločila izravnati vse te poklice in čeprav je nemogoče, da bodo vsi zadovoljni, ji je po mojem uspelo. Glede odhajanja policistov - to je normalen pojav v gospodarstvu in policija ni nič drugega kot eno (100 sunbevncionirano) podjetje, saj imajo normative, urnike, mailce in vse, kar imamo ostali. Plače so nizke - žal mi je za njih, ampak tudi naše so nizke in tudi mi prehajamo med službami v upanju na več cekina. Je pa nekaj drugega zaskrbljujočega: Običajno se sposoben in ambiciozen kader prvi odpravi in mislim, da tudi v "plavih" vrstah velja enako... Trend odhajanja je prisoten povsod - v carini, DURS-u, policiji, vojski. Dobrodošli v kapitalizmu. Glede strokovnosti policije pa imam mešane občutke, saj sem imel zelo pozitivne in zelo negativneizkušnje. Menim, pa, da policiji manjka "duše", saj se policaji na terenu obnašajo izjemno "robotsko" (vsaj "Dober dan" bi lahko rekli!). So pač nujno zlo.. :)
ziveti@email.si
17. 05. 2007 08.11
T.j. rezultat 15 letnega "sranja" v policiji, predvsem GPU in vodstev PU (kadrovska politika, plačni sistem, sistem nagrajevanja....). Nekateri, ki so to zakuhali, so še kar na dobrih položajih in z malo dela veliko pokasirajo, zato se stolčkov držijo kot klopi. Policist operativec ni nič kriv, samo trpi in vsak dan se mu vse bolj j...! Iz tega kaosa bo ne bo tako lahko ven....bo minilo kar nekaj let, da se stari grehi popravijo!
hinko.murovec@siol.net
17. 05. 2007 07.10
Hinko MUROVEC, večna polemika o pameti policajev in potrebi. Osnovno napako in težavo vidim v sledečem. Policija bi morala biti v osnovi samostojna njeno delovanje podrejeno samo in izrecno zakonodaji. V izjemnih primerih bi delo usmerjalo tožilstvo a ne z direktivami koga naj preiskuje in koga pusti na miru, ampak samo z zahtevki po poskusu pridobitve dodatnih informacij o neki zadevi. Dokler bo policaj oviran s strani tožilstev in politike , dokler bo smel preiskovati samo določene primere ,posvečeni pa bodo nedotakljivi bo policija osovražena in nefunkcijonalna.Glede plače , za delo , ki bi ga naj bi opravljali je bagatela, seveda če ga opravljajo, opravljajo pa ga lahko le, če jih ne ovira politika in sodna veja oblasti. No pa smo tam. Kar se tiče " šlosarjev v vlogi psihologov" to res ne gre , a verjemite je dovolj tudi ljudi z ustrezno izobrazbo a imajo zvezane roke ali pa jih enostavno izključijo , če delajo svoje delo preveč pošteno. Kriv ni policaj , ki leta okrog, kriva je njihova komanda, ki je v vrhu države v vladi, ki preko vodstva pritiska in diktira " pravilne " postopke. Če bo še kdaj sodstvo neodvisno od politike bo posledično prišlo tudi delo policije nazaj do svojega ugleda. Ni pa možno enačiti , razen birokratsko, dela policista z delom, paznika, carinika ali recimo neke tajnice. Najbrž se strinjate, da je le težje barabe lovit kot pa pazit zaklenjene, težje zaustavit oborožene tihotapce ljudi, kot odvzeti na meji najdeno prepovedano snov ob prisotnosti policaja, kako bi primerjal manikiranje nohtov tajnice z delom policista pa res ne vem. LP
Matej Rojc
17. 05. 2007 06.45
Ja krojač tak ti to gre v kapitalizmu. V javnih službah ni podjetništva in ustvarjanja kapitala. To je razlog, da bo ta sistem uničeval javni sektor. Saj vidimo kako je v Ameriki. Država je ta sektor popolnoma uničila in kar živi (univerze, zdravstvo itd.) je vse preživelo na račun tega, da so se privatizirali oziroma, da se zdravstvo zelo zelo drago plačuje in da si lahko študij na univerzah privoščijo bogataši. Vse to gre na račun pešcice bogatašev. Nekje se pač mora dobiti denar za premoženje Laha, Tuša itd. Mislim pa da nam ameriški sistem ne bi smel biti ideal in da tudi kapitalizem kot tak je eno veliko sranje. Je pa rešitev predvsem na ljudeh in sindikatih in predvsem novih idejah, kako bi sistem deloval enako učinkovito kot kapitalizem vendar v katerem bi vsi imeli možnost prejemati plačo, ki bi bila vredna dela in človeka. Sistem v katerem ima nekdo milijone in milijarde EUR, drugi pa s trdim delom 300 EUR, prav gotovo ni normalen in ga je potrebno čimprej ukiniti.
kroja?
17. 05. 2007 02.21
Sem zaposlen v gospodarstvu, samo toliko za uvod. Pred dnevi sem potreboval pomoč policistov zaradi vloma v objekt. Prišla je patrulja, ki je vse lepo popisala, prišel je kriminalist ki je vse pregledov in zaključili. Med tem pa sem pogovor tudi mal obrnil o trenutni problematiki v policiji. Pa ker nisem verjel besedi mi je policist pokazal plačilno listo, ki jo je ta dan dobil. Ne vem ampak 689 eurov??! z nočnimi, prazniki, vikendi. Jaz delam tud ponoč ampak imam nekaj od tega. In zdej se bom pa kr na stran policista postavil, pa sprašujem gospoda Viranta, čemu laže in zavaja mene in druge državljane?
n.ladyblue@gmail.com
16. 05. 2007 23.29
Ne vem zakaj imate vsi policaje za neumne in nesposobne. Rajši si predstavljajte kako bi bilo če jih nebi bilo, kdo bi naredil red in mir?? Nimate pravice da žalite nek polic, v vsakem poklicu so slabi in dobri ljudje, policija je samo malo bolj izpostavljena.
friderik1st
16. 05. 2007 23.25
Tudi jaz bi rad stavkal za boljso placo , pa na zalost nisem policaj - na mejnem prehodu.
marjanka99
16. 05. 2007 23.21
Meni gredo tudi na živce, ko me ustavijo, ker peljem 60 km/h. Ampak, da jih ne rabimo? In filozofija, da je na zavodu dosti brezposelnih mi ni všeč. In če ne bo pri nas zadosti brezposelnih jih bomo pa uvozili, ne? Bomo vzeli policiste iz Bosne na začasno delovno dovoljenje?
alc19@email.si
16. 05. 2007 22.47
To je dobr znak. Itak vsi vemo (tisti ki vemo drugi itak nic ne vedo ampak sam mislijo) da en ki gre za policaja itak nima nic v glavi no mogoce zagovino ali kaj podobnega. oziroma je zaostal v osebnostnem razvoju pa se proba izfurat na tak nacin. ce pa izstopajo iz pralnice mozga je dober zank ker ocitno se jim je nekaj zabliskalo mogoce pa se bo kaj iz teh ljudi. sam kaj ko bo crna ovca celo zivljenje ker je bil policaj najbolje da se se primenujejo in grejo zivet na drug konc drzave pa se mogoce zaposlijo nekje za trakom in pocasi gradijo kariero...
andinrej
16. 05. 2007 22.42
Ja delam v gospodarstvu in to pr zasebniku. Pa nisem zadovoljen s plačo. Sem mislu it pa na policijo... Ma, njihovi kriminalisti naj raziščejo vzrok za prenizke plače, sam menim , da imamo preobremenjene plače z raznimi davki in prispevki. Na enega delavca pride en penzijonist en državni uslužbenec.Povprečje plač v Sloveniji je najbrž daleč nad povprečjem evropskih držav, če seveda primerjamo izplačane plače ,ki se črpajo iz proračuna . Ma se je naleglo teh pijavk, ki so prisesane na državni proračun.FUJ!
Prvo Bore
16. 05. 2007 22.34
Poslušite ! Ne mora vsak biti za policja. Nekdaj smo rekli : vzemi svinjo , ki ji daš pendrek in dobiš polcaja. Ampak imeli so čas 4 leta, da so nesposoben kader metali ven. Ne se čudit, tudi to se dogaja v Policiji. Postavite se sedaj v njihov položaj. Mislijo kako bo, pa še slabše bo. Policaji so postali vse kar jim ne pripada. Ne moreš človeka- ključavničarja postaviti za psihologa, pa tečaji gor ali oa dol. Hvala bogu, da niso vsi isti, so tudi med njimi dobri ljudje. Pa neprekinjeno na dežurstvih, pa babo ma v postelji, pa mora na poziv vstati. Da pa sploh ne omenimo menjave v politiki. Ma saj je brez veze uživajte u večeru in nogometu
mc_burek@email.si
16. 05. 2007 22.22
mislm da noben ne mara policajev ko nam kasirajo kazni, ko pa se godi krivica, nesreča ali kriminal bi pa radi da ans ujčkajo in da so že tisti moment tam in naredijo čudež.....žov tko ne gre, si pač zaslužjo mal več, sploh pa bo drugo leto še slabi, če ne bo plač bojo pomoje sam še specialci pol fural s enaokol :)
tomi.passion@gmail.com
16. 05. 2007 22.15
Po mojem odhajajo zaradi katstrofalnih sindikalnih zastopnikov, ki se z državo ne znajo normalno in zrelo dogovorit za boljše plače. Sicer pa lahko novi kader najdejo na zavodu in to brez težav.
Prvo Bore
16. 05. 2007 22.07
Poglejte, ne preveč ku*** Policije, ker za moje pojme so vsi eni ključavničarji in vse kar pripada poklicnim šolam. Nekdaj smo imeli šolo v zacni. 160 so jih vzeli v šolo in konec. Ko se je zgodila tiha revolucija, so uničili gospodarstvo in veliko ljudi je bilo nezaposlenih in najlažji hajd v vojsko ali v Policijo. Socialna bomba je počila.Manj imajo kot bi imeli v svojem poklicu. Vem ,ker imam kar nekaj prijateljev pri Policiji,pa tudi sam sem želel biti Policaj. Pa sem brez vozniške, da ne bi kdo nakladu. Smola. Ljudje so spoštovali Policijo v času teme, ker Policaji so bili človeški, bili so ljudem podobn. Saj čitate, če želiš plačo, čimveč ljudi kaznuj. Kriminalna Policija je popolnoma brezupna, ker nimajo kadra. Ko se bodo obrnili proti svojim, potem pa bo. Miloševič je vsaj Policijo in Vojsko plačeval, te pe nič.
marjanka99
16. 05. 2007 21.47
Ko se je začelo debatirati o plačah policistov in izenačitvi z drugimi "uniformiranci", sem malo razmišljal o njihovem delu. Njihovo delo ni enako delu ostalih. Vojaki, če gredo na misijo, zaslužijo še pa še. Cariniki delajo, ampak niso čisto nič izpostavljeni. Jih čuvajo policisti. Policisti pa so tisti, ki so na meji v prvi vrsti in tudi oboroženi. So tisti, ki "pobirajo" ostanke ljudi ob prometnih nesrečah. Ne bi bil rad v njihovi koži. Tisti, ki morajo iti nad agresivne in včasih tudi oborožene ljudi. A imajo mogoče enako zahtevno in nevarno delo kot cariniki in vojaki? Ni čudno, da odhajajo.
kgb@akcija.net
16. 05. 2007 21.43
smešno bo ko bo vlada potrebovala policiste teh pa ne bo