Slovenija

Policijska preiskava na RTV

Ljubljana, 30. 11. 2006 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi Jelinčičevih izjav, izrečenih v oddaji javne RTV, in kasnejšega incidenta po njej, policija zbira dokazno gradivo.

Posnetek oddaje si bodo lahko ogledali kriminalisti PU Ljubljana
Posnetek oddaje si bodo lahko ogledali kriminalisti PU Ljubljana FOTO: E plus

"Policijska uprava Ljubljana je seznanjena z dogajanjem med in po oddaji Piramida na RTV Slovenija," je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik PU Ljubljana Leon Keder.

Kot smo že poročali, sta v oddaji nastopila tudi prvak Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič in novomeški romski svetnik Zoran Grm. Med oddajo je Jelinčič grobo žalil Rome v Sloveniji in to kljub večkratnim opozorilom voditeljice oddaje, ki mu je med oddajo prebirala člene iz slovenske ustave o prepovedi spodbujanja in razpihovanja narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti.

63. člen Ustave RS: Prepoved spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti ter prepoved spodbujanja k nasilju in vojni

Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Protiustavno je vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.

Jelinčič je ob koncu telefonskega glasovanja dobil veliko večino glasov, po oddaji pa se je v prostorih javnega zavoda zapletel v konflikt z enim od gledalcev, ki so Piramido spremljali v televizijskem studiu, zaradi česar je posredovala tudi policijska patrulja.

"Policisti zbirajo obvestila in bodo ob koncu preiskave državnemu tožilstvu podali ustrezen akt, bodisi poročilo ali pa kazensko ovadbo," je povedal tiskovni predstavnik PU Ljubljana. Kriminalisti si bodo med drugim ogledali tudi posnetek omenjene oddaje, ki ga bodo pridobili od RTV.

Zaradi ostrih odmevov v javnosti na domnevno rasistične izpade Zmaga Jelinčiča odgovorni na javnem zavodu niso dovolili objave posnetka oddaje na spletni strani RTV Slovenija. Odločili so se tudi, da v soboto ne bodo ponovili posnetka, obenem pa razmišljajo, da Jelinčiča kot zmagovalca po izboru gledalcev ne bodo povabili v naslednjo oddajo. Dogajanje so obsodili tudi v Društvu novinarjev Slovenije.

Na Vrhovnem državnem tožilstvu uradno še niso potrdili uvedbe preiskave, kljub navedbam nekaterih medijev, da naj bi generalna državna tožilka Barbara Brezigar preverila, ali je šlo pri enem od gostov v oddaji Piramida za kaznivo dejanje.

AS: Pristojni organi naj ukrepajo

Sovražni govor proti Romom: Po mnenju Aktivne Slovenije je javna RTV z izborom Jelinčiča 'sama spodbudila nestrpnost'
Sovražni govor proti Romom: Po mnenju Aktivne Slovenije je javna RTV z izborom Jelinčiča 'sama spodbudila nestrpnost' FOTO: POP TV

V Aktivni Sloveniji (AS) so nad Jelinčičevim nastopom v oddaji zgroženi, ker naj bi gostovanje na javni televiziji izkoristil za hujskaški in sovražni govor proti etnični skupini Romov.

Ocenjujejo, da se je uredništvo Piramide za tak korak odločilo predvsem zaradi komercialnih vzgibov in pričakovane visoke gledanosti, kar pa je v nasprotju z njenim poslanstvom. "V tem primeru se za gosta prav gotovo ne vabi znanega slovenskega nestrpneža, ki o Romih še nikoli ni povedal nič pozitivnega," menijo v AS.

Po mnenju stranke je vodstvo javne televizije z vsebino Piramide in izborom Jelinčiča kot gosta "samo spodbudilo nestrpni govor do Romov v Sloveniji".

V Aktivni Sloveniji tudi upajo, da bodo pristojni organi ukrepali zoper Jelinčiča, ki naj bi "nedvomno širil sovraštvo do celotne etnične manjšine Romov ter jih neprestano žalil," pri čemer naj bi po njihovem mnenju šlo tudi za sum kaznivega dejanja zoper čast in ime.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (202)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bingo68
19. 12. 2006 19.36
(kopirano iz SSKJ) cig
robinud@volja.net
04. 12. 2006 14.02
janez105 , potem pa zelo slabo isces, jaz sem nasel vsaj tole : "nanašajoč se na Rome: romski jezik / romsko vprašanje" Gesla "slovenec" pa ni, kot ze receno. Ce se ne strinjas, napisi URL do njega.
Ribi? Štefi
04. 12. 2006 11.12
+2
Ja če mene vprašate ma naš Zmago Jelinčič Plemeniti čist prav.Jst dam prav njemu da se zavzema za nas slovence,te cigane pa nagnat vn iz države.Sj so nam sam problem,nagnat,ne jim pa vse nudit,jst pa delam pa delam,pa mi država nič ne da,prej kaj vzame kot pa mi nudi.Cigan je cigan pa bo cigan ostal.ZMAGO TI SI NAŠ PRAVI SLOVENC.
janez105@gmail.com
04. 12. 2006 10.45
Ker nekateri brezveznjaki spet provocirajo, naj popravim, da besedo Slovenec v SSKJ najdemo v dvajsetih (!) različnih geslih, kjer vedno na tak ali drugačen način izraža eno: "pripadnik slovenskega naroda" . Na primer besedo Rom pa v enem in edinem: rom: priprava iz lesa ali drugega materiala, ki obdaja sliko ali druge predmete; okvir. LOL
robinud@volja.net
04. 12. 2006 10.09
Joj, potem naj nekdo g. J obvesti, da se naj ne klice slovenec, saj ta beseda sploh ne obstaja. Me res zanima kaj bi rekel, ce bi mu to v oddaji povedali. Najbrz bi se zmazal s kako finto ali bi preprosti "gural" neko svojo dugo temo, kar itak skoz pocne.
malasutra@gmail.com
01. 12. 2006 19.35
iztokhoh, ne vem. sorry. kot rečeno, komentiram situacijo, ki je strašljiva in pelje slovenijo v mračnjaške čase.
hanah@email.si
01. 12. 2006 18.09
SSKJ je zanimiv. Tudi gesla "Slovenec" ne pozna. Vsebuje pa gesli "slovenski" in "romski".
iztokhoh@hotmail.com
01. 12. 2006 15.06
@malasutra. Hehe, dober si, ampak mene res ne zanima, ne Ambrušani, ne Cigani in ne naši vrli javni uslužbenci. Zanima me, kako nekateri to temo uporabijo za vodo na svoj mlin, npr. kako ti uživaš ob provociranju drugih glede občutljivih točk te teme. Saj veš o čem govorim.
whereareweheadedto
01. 12. 2006 14.38
Država je kriva zatiskanja oči. Policija je državni organ in nosi velik del krivde. Čas je, da ljudje ugotovijo, da demokracija pomeni svobodo razmišljanja in ne svobodo nerazmišljanja ter začnejo svoje glave uporabljat za kaj drugega kot nošenje modernih frizur. Zato pa potem lulčki kova Z. pl. J. lahko podpihujejo nestrpnost. Dajte uporabljat glave in vsi skupaj bomo srečnejši.
robinud@volja.net
01. 12. 2006 14.01
Takoj ko je jezik prevec stegnil v Piramidi, bi ga morali poslat iz studija in nadaljevati brez njega. Sicer potem ne bi bilo toliko hrupa, pa gledanost bi tudi najbrz padla ...
lalive@email.si
01. 12. 2006 12.52
G. spoštovani Murovec, očitno VAS še posebej skrbi, kam boste šli, ko tako SLEPO zagovarjate nekatere posameznike med romi, ki jih kot kaže to prav nič ne skrbi, še manj pa to,koliko slabega bodo storili ljudem, ki živijo v njihovi bližini..Ne sovražim nikogar, podpiram pa ljudi, ki si želijo v miru in brez strahu živeti v svoji soseski.
hinko.murovec@siol.net
01. 12. 2006 12.24
Hinko MUROVEC , Spoštovani : zupancicff/30.11.2006/19:01/ Vse kar lahko rečem na Vaše navedbe in ugotovitve je " blagor tistim, ki so ubogi na duhu, kajti njih bo nebeško kraljestvo ", skrbi me le kaj bo ubogi Bog z tako velikim številom takih kot ste Vi. Ljubi človek ne videl, živel sem z Romi - po vaše cigani- in imel priliko spoznati in čez dalj časa tudi delno , pazi, delno razumeti njihovo naravo in način sprejemanja ter odzivanja. Tudi par korakov sem naredil stran od domačega ognjišča kar za Vas ne bi trdil, saj prav daleč za vogal bajte očitno niste pogledali sicer bi videl še kaj drugega kot slepo sovraštvo . Ne zamerim Vam, saj Vam končno nimam na podlagi česa, bistveno je namreč kdo nekaj pove saj menda ne boš zameril planšarju , ki trdi, da je bil Gagarin poštar v sosednji vasi . Ljudje za svoje dobro in nas vseh , umirite strasti in sovraštvo, ne mešajte vsega kar se spomnite skupaj, sramota, ki si jo delate je veliko večja kot se zavedate in nič kaj prijetno Vam ne bo, ko se boste streznili in zavedli kaj ste počeli. Lep pozdrav Hinko MUROVEC
janez105@gmail.com
01. 12. 2006 12.06
malasutra, spet manipuliraš, tukaj ni nikogar, ki bi sovražil "rome", ampak smo v večini ljudje, ki si ne želimo Strojanovih lopovov (in ne vseh romov) za sosede. Sicer je res žalostno, da jih nihče ne mara in upam da bodo nekje našli prebivališče, vendar pa so krivci za to SAMI. In maščevanje ljudi za njihove lopovščine je/bo veliko.
dicky18@mail386.com
01. 12. 2006 12.06
Če bi gledalci smatrali, da je Jelinčičev govor nestrpen in se z njim NE BI strinjali, potem bi Jelinčič dobil 0 glasov. Torej se je z njim strinjalo 3/4 klicateljev!!! In prav toliko Slovencev ve kaj počno Cigani v Sloveniji.
lalive@email.si
01. 12. 2006 12.02
malasutra, s tem ko praviš da pomeni uravnoteženost mnenj ENO SAMO MNENJE, hkrati izražaš svoje totalitarno prepričanje. Demokracija dopušča izražanje razlićnih mnenj, očitno samo vam, ki zagovarjate Strojanove kot eno miroljubno familijo, to ni jasn!
malasutra@gmail.com
01. 12. 2006 11.46
iztokhoh, ne bluzi. verjamem, da je zate provokacija, če kdo ne tuli v isti rog z ambrušani in sovražniki romov. uravnotežene debate (se pravi: samo enega mnenja) pač tukaj ne boš doživel. naroči se na DELO, če te zanima uravnoteženost mnenj v javnem prostoru:)
balon200
01. 12. 2006 11.40
tiger...mogoče sem dobil napačen občutek glede naše vlade, ne vem. Ampak pravilnost teh občutkov bodo potrdila ali ovrgla sodišča v Strassbourgu, naša SODIŠČA na žalost niso dovolj sposobna. Bomo videli, Slovenija je za enkrat kaznovana in plačuje kazni, kot to mora vsak, ki ne spoštuje svoje ustave in zakonov.
balon200
01. 12. 2006 11.32
tiger...mogoče sem dobil napačen občutek glede naše vlade, ne vem. Ampak pravilnost teh občutkov bodo potrdila ali ovrgla sodišča v Strassbourgu, naša država na žalost niso dovolj sposobna. Bomo videli, Slovenija je za enkrat kaznovana in plačuje kazni, kot to mora vsak, ki ne spoštuje svoje ustave in zakonov.
tiger@hitri.com
01. 12. 2006 11.18
Kakšne neumnosti ROKO pa kle pišeš,da so v vladi nestrpni politiki.Očitno jih take ti vidiš da so,sicer pa vsi vemo da temu ni tako. Kar se pa tiče kazni,jih pa Slovenija plačuje res za zaostanke na naših popolnoma nesposobnih sodiščih.In če kje,potem bi blo ravno kle potrebno kakšnega zamenjat.Ali pa da kazen zaostankov plača konkretno tisti,ki je za to odgovoren. Da to še kako drži,zdaj vidimo kako se vse odvija glede romov in družine Strojan.Namreč če bi sodišča in seveda policija že davno prej delovala tako kot je treba,ne bi zdaj govorili o nestrpnosti v Slovenji.Čeprav še vedno mislim da nestrpnosti ni toliko pri nas,kolikor to pišejo mediji.Obstajajo pa posamezne izjave nekaterih posameznikov,ki to dobesedno podpihujejo,kar pa tudi sam nasprotujem temu.
janez105@gmail.com
01. 12. 2006 11.05
...in SAMO manjšin.