Slovenija

Ob dnevu Policije izpostavili uspešno delo in nove izzive

Ljubljana, 27. 06. 2024 12.31 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenska policija svoj dan zaznamuje 27. junija, v spomin na spopad med policisti in jugoslovansko armado leta 1991 na mejnem prehodu Holmec. Minister Poklukar je v poslanici ob dnevu Policije poudaril, da gre suvereno v korak s časom ter da je njeno delo v novem tisočletju drugačno zaradi novih varnostnih izzivov, ki jih poganja predvsem tehnološki napredek. Letošnja osrednja proslava je bila v Kongresnem centru Brdo.

Slovenska policija svoj dan zaznamuje 27. junija, v spomin na spopad med policisti in jugoslovansko armado leta 1991 na mejnem prehodu Holmec. "Policisti, tedaj še miličniki, so se na Holmcu spopadli z jugoslovansko armado. Po srditem spopadu so zavzeli mejni prehod, žal tudi za ceno življenja dveh rezervnih policistov. Tudi sicer so policisti, ne samo na Holmcu, ampak po vsej Sloveniji, odigrali ključno vlogo, najprej že v osamosvojitvenih procesih ter nato v osamosvojitveni vojni in po njej," je poudaril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar

Pod njegovim vodstvom so na ljubljanskih Žalah položili venec k pomniku padlim v vojni za Slovenijo. "S tem smo se opomnili, da so v osamosvojitveni vojni tudi slovenski policisti branili meje novo nastale Republike Slovenije, vendar žal nekateri pri tem izgubili življenje," so zapisali na ministrstvu. V Parku spomina v Tacnu pa so se poklonili policistom, ki so življenja izgubili pri opravljanju policijskih nalog po letu 1991. 

Poklukar je sicer v poslanici ob policijskem prazniku poudaril, da gre Policija suvereno v korak s časom ter da je njeno delo v novem tisočletju drugačno zaradi novih varnostnih izzivov, ki jih poganja predvsem tehnološki napredek: od novih, vedno bolj inovativnih oblik kriminalitete, do hibridnih groženj in vse bolj prefinjenih kibernetskih napadov.

Generalni direktor Policije Senad Jušić pa je poudaril pomen enotnosti pri spreminjajočih se varnostnih razmerah. "Družba se je močno spremenila, spremenile so se vrednote, pa tudi varnostne razmere v regiji in širše po svetu. Žal ne morem reči, da na bolje. Čeprav si kdaj še tako želimo, da bi čas lahko zavrteli nazaj, to žal ni mogoče," je zapisal. Z zaskrbljenostjo opaža, da je čedalje več skrajnih, ekstremnih dogodkov. Spremembam v družbi ne more nihče ubežati, je poudaril, lahko pa se jim prilagodi. "Mislim, da prav to tudi počnemo in da smo pri tem uspešni," meni.

Policija je v preteklem letu po njegovih navedbah pokazala enotnost ob katastrofalnih poplavah. "Lani smo zares dokazali, da se največja vztrajnost, solidarnost in odločnost v ljudeh rodijo ravno ob najhujših preizkušnjah," je poudaril. Ocenjuje, da bo pomemben del prihodnjega dela Policije povezan prav z ukrepanjem ob naravnih nesrečah, pa tudi s preprečevanjem okoljske kriminalitete, kot je denimo prekupčevanje z nevarnimi odpadki.

Opozoril je na nova vojna žarišča. "In čeprav morda na prvi pogled varnost in delo Policije v Sloveniji nimata dosti opraviti s spopadi, ki so se razplamteli po svetu, si v dobi globalizacije ne moremo zatiskati oči, da nobena država ni imuna proti posledicam takšnih dogajanj, ki se lahko hitro prelijejo prek državnih meja – če ne v obliki neposrednih spopadov, pa v obliki množičnih migracij, izoliranih terorističnih napadov ali predvsem tihega in sprva neopaznega naraščanja nestrpnosti v družbi," je zapisal.

Spomnil je, da se Slovenija po globalnem mirovnem indeksu skoraj dve desetletji uvršča med najbolj varne države sveta. "In za to smo zaslužni tudi mi, policisti," meni.

Slovesnost na Brdu pri Kranju 

Policisti so svoj praznik obeležili z osrednjo slovesnostjo na Brdu pri Kranju. Ob tem sta generalni direktor policije Senad Jušić in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar izpostavila uspešno delo policistov ter številne nove varnostne izzive. Kot je v nagovoru zbranim dejal Jušić, so se družba, vrednote in varnostne razmere v regiji in širše po svetu močno spremenile ter prinesle nove varnostne izzive. Tako so klasičnim policijskim področjem dodali nova. Opozoril je na porast kibernetske kriminalitete in na varnostna tveganja, ki jih prinašajo vojna žarišča, tako v obliki množičnih migracij, kot možnih terorističnih napadov in naraščanja nestrpnosti v družbi.

Izpostavil je tudi letošnji slovenski krst na področju groženj z nasiljem in napadi v šolah. "Na srečo je šlo le za grožnjo in smo se iz tega primera veliko naučili," je poudaril. Pokazala se je potreba po usklajenih protokolih ukrepanja in kot je zagotovil Jušić, so okrepili medresorsko sodelovanje ter vzpostavili dodatne preventivne ukrepe v šolah.

Policijo v zadnjem času precej zaposlujejo tudi migracije in vzpostavitev ponovnega nadzora na mejah z Madžarsko in Hrvaško. Kot je povedal Jušić, ne kaže, da bi se stanje v kratkem lahko izboljšalo, pozitivno pa je, da je policija pokazala, kako hitro se lahko odzove in organizacijsko prilagodi novim izzivom. Zagotovil je, da policisti preprečijo veliko nezakonitih prehodov meje in odkrijejo veliko tihotapcev ljudi.

"Vse bolj očitno je, da so največji varnostni izzivi povezani z dogajanjem v svetu. Spremembam ne moremo ubežati, lahko pa se jim prilagodimo po najboljših močeh. Pomembno je, da svoj pogled usmerimo naprej in si prizadevamo za čim boljši jutri. Mislim, da to počnemo in smo pri tem uspešni," je sklenil Jušić in navedel, da se Slovenija uvršča med najbolj varne države na svetu. Ob tem je izrazil željo, da bi bila varnost prepoznana kot najdragocenejši kapital države.

Tudi minister Poklukar je poudaril, da je Slovenija ena najbolj varnih držav na svetu, kar je predvsem zasluga policije. Kot je dejal, je slovenska policija demokratična, avtonomna, moderna in visoko strokovna institucija, ki ji državljani zaupamo. Posebej se je izkazala v lanskih poplavah, hitro pa se odziva tudi na druge varnostne izzive. Kot je ocenil Poklukar, slovenska policija svoje temeljne zakonske naloge opravlja zelo dobro.

V spremenjenem varnostnem okolju so dobrodošle strokovne razprave o tem, kako še izboljšati sistem notranjih zadev in policije, je dejal minister. Med drugim je izpostavil velik izziv na področju zaposlovanja novih policistov. "Soočamo se s kadrovskim mankom in vlagamo velike napore v pridobivanje novih kadrov," je dejal.

Spomnil je, da se policiji znova vrača tudi naloga opravljanja helikopterske nujne medicinske pomoči. "Čaka pa nas še izziv modernizacije pomorske policije in pričakujem, da bomo prihodnje leto lahko pokazali že prve rezultate," je napovedal. Kot je poudaril, je policija organizacija, na katero lahko državljani vedno računajo. "Raznih vaških straž in neonacističnih skupin ne bomo dovolili," je dejal.

Tako Poklukar kot Jušić sta spomnila tudi na vlogo policije oziroma takratne milice pri osamosvajanju Slovenije. Policisti so si namreč za datum svojega praznika izbrali 27. junij v spomin na dogodek leta 1991, ko so se miličniki spopadli z Jugoslovansko ljudsko armado na mejnem prehodu Holmec.

Današnji praznik so policisti pred osrednjo slovesnostjo, ki se je je udeležila tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, obeležili s podelitvijo priznanj in predstavitvijo policijskega dela. V centru Kranja so pokazali nekatere najatraktivnejše vidike policijskega poklica, opremo, naprave in vozila ter službene živali.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štajerc65
28. 06. 2024 17.42
+1
Babica mi je vedno govorila: Lastna hvala, cena mala.
peresni
28. 06. 2024 17.24
Je hudič, ko od SDS izgleda za vedno prepojene policije dobivaš depolitizirana sporočila, da ni hujšega kriminala v tej družbi.
štajerc65
28. 06. 2024 15.24
Vi o uspešnem delu? Moštva ni tisti ki pa so pa po bolniških zaradi preobremenjenosti.
zmago56
28. 06. 2024 13.03
+6
Pa kdo se tu heca? O uspešnosti policije bomo lahko govorili, ko bodo vse enako obravnavali in se policaji ne bodo bali ne Romov ne migrantov niti velikih lopovov iz vrst elite.
zmerni pesimist
28. 06. 2024 11.46
+7
Uspešno delo skoraj sem umrl od smeha še nekaj bakrenih ne morejo pošlihtat
Stane Adami?
28. 06. 2024 10.00
+6
Od kar je policija "DEPOLITIZIRANA" je samo še sama sebi namen. Praktično ne raziskujejo NIČ, razen kakšno kilo kokaino zaplenijo in še to po moji oceni v dogovoru z..... Ko bo padla KRALJICA, župan 10% potem se boste lahko hvalilili.
zmerni pesimist
28. 06. 2024 09.51
+6
Taxi za migrante je vaš doseg k bakrenim se pa ne upate
krpati
28. 06. 2024 09.26
+5
Nekaj pa le drži. Novi izzivi STARI problemi. Lp
LuxVeritas
28. 06. 2024 09.15
+6
haha uspesno haha, uspesno so se aresta izgonili vsi mozni kriminalci.
Victoria13
28. 06. 2024 09.11
+9
Glede na to kdo nam vodi policijo ni čudno, da je policija samo še beseda na papirju!
Victoria13
28. 06. 2024 09.09
+7
Urška pa oblečena kot, da gre na večerjo v neko restavracijo na morju...dva samomora v zadnjem času zaradi kadrovsih čist, a temu pravite uspeh????
puspan
28. 06. 2024 08.49
+4
Poklukar je najboljši - kuhar v času osamosvajanja. Kamor je prišel, niso bili nikjer lačni.
proofreader
28. 06. 2024 08.26
+6
Uspešno delo? V zadnjih 24 urah je bilo obravnavanih 187 oseb zaradi nezakonitega vstopa na meji z Republiko Hrvaško, in sicer 175 na območju PU Novo mesto, 7 na območju PU Ljubljana, 3 na območju PU Koper in 2 na območju PU Maribor. Med njimi so obravnavali največ državljanov Sirije (48), Afganistana (29) in Bangladeša (21).
Protikomunist
28. 06. 2024 08.18
+8
Uspešno delo na katerem področju? Še kurjih tatov ne polovijo, Romi delajo kar želijo, begunci se sprehajajo... Mogoče bi godbo pohvalil...
MESE?AR
27. 06. 2024 21.57
+6
Če jim je kuhar čestital pa je že nekaj !
Artechh
27. 06. 2024 21.56
+7
Uspešno delo? Dej ni prvi april.
Dark Knight
27. 06. 2024 21.55
+7
Uspešno delo se kaže predvsem na južni meji in na dolenjskem. Čestitam.
2mt8
27. 06. 2024 21.26
+12
Če je uvažanje migrantov uspešno delo...ne vem no....
Dark Knight
27. 06. 2024 21.55
+5
Seveda je, saj je to bistveni del leve ideologije.
Hribovito2020
27. 06. 2024 21.22
+9
Policija gre v pogubo. G. Poklukar žal ni rešitve ker ste zamudili 15 let
IvanJaJo
27. 06. 2024 21.21
+8
Policija in Urška 🤣 Bingo kombinacija 🤣