Slovenija

Policija ovadila Viko Potočnik

Ljubljana, 20. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanska policijska uprava je ovadila nekdanjo ljubljansko županjo Viko Potočnik zaradi nakupa nepremečnine nekdanje tovarne Rog.

Vika Potočnik
Vika Potočnik FOTO: Dare Čekeliš

Ljubljansko okrajno tožilstvo je že potrdilo, da je ovadbo prejelo pred dnevi, vendar o njej še ni odločilo, poročajo današnje Finance. Vsebina ovadbe zato še ni znana. Po neuradnih informacijah naj bi se ovadba nanašala na nakup zemljišča nekdanje tovarne Rog. To zemljišče je Mestna občina Ljubljana leta 2002 vzela v najem od LB Leasinga. Kot je za časnik povedala Vika Potočnik, za ovadbo ni vedela, je pa potrdila, da je jeseni bila na zaslišanju na policiji zaradi Roga. Policija je takrat trdila, da so pri poslu bili oškodovani denacionalizacijski upravičenci, dolžili pa so jo tudi, da v proračunu MOL za leto 2002 ni bilo predvidene postavke za nakup Roga. "Slednje ne drži, saj smo v proračunu vedno imeli splošno postavko, ki je predvidevala nakupe različnih zemljišč," je za Finance povedala Potočnikova.

Dodala je še, da je pri lizingu, ki je ob izteku predvideval nakup zemljišča sodelovalo več posameznikov in mestnih služb, ki so trdili, da je nakup za MOL ugodna možnost, ker je na njem bila predvidena stanovanjska gradnja. "Hkrati pa bi se rešile tudi prostorske težave Likovne akademije," je povedala Potočnikova.

Nekdanja županja pravi, da bi mestna občina lahko pretrgala pogodbo z LB Leasingom, če se zdajšnji oblasti zdi škodljiva. Sicer pa se zadnji dve leti s tem zemljiščem nič ne dogaja, kar je za MOL gotovo najdražja možnost, še pravi Vika Potočnik.

Nakupovanje Roga

Podjetje Rog je z denacionalizacijskimi upravičenci doseglo leta 2001 dogovor o prodaji nepremičnine, za katero so pred tem brezuspešno reševali denacionalizacijski zahtevek. Zemljišče je bilo ocenjenjo na 4,5 milijona evrov, za posrednika pri prodaji pa so določili LB Hipo. Ta je zemljišče odkupil za določeno ceno in jo prodal LB Leasingu. Ta jo je leta 2002 dal na lizing mestni občini za 6,2 milijona evrov. MOL bo sicer v enajstih letih, kolikor traja pogodba, za zemljišče plačal 9,2 milijona evrov. Pogodba predvideva, da naj bi MOL postal lastnik Roga s plačilom zadnjega obroka.

Županja Vika Potočnik je nepremičnino tako oddala v najem Rogu, katerega večinski lastnik je družba Skimar.

Sedanja županja, Danica Šimšič je prodajo Roga predvidela že v lanskem proračunu, ponujala pa ga je ministrstvu za šolstvo, ki pa se za nakup ni odločilo, povzema časnik Finance.