Črna kronika

Ljubljanski policisti pridržali 24 oseb za 128 premoženjskih kaznivih dejanj

Ljubljana, 10. 09. 2024 10.45 | Posodobljeno pred 6 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Policiji pravijo, da se zavedajo pomembnosti občutka varnosti, na katerega vpliva tudi uspešna preiskava kaznivih dejanj. Še posebno pozornost zato namenjajo preiskovanju premoženjske kriminalitete. "Naš cilj je, da se storilce odkrije in se jih hitro ter učinkovito procesira," pravijo. Preiskanost kaznivih dejanj na območju PU Ljubljana znaša več kot 40 odstotkov. Pozitivne rezultate policijskega dela pa je prinesla tudi napotitev večjega števila policistov na območje Kočevja, Ribnice in Grosupljega.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Policijska plat zgodbe
    02:52
    Iz 24UR: Policijska plat zgodbe
  • Iz SVETA: Policija: "Opravljamo svoje delo"
    02:03
    Iz SVETA: Policija: "Opravljamo svoje delo"

 

Kazniva dejanja zoper premoženje pomembno vplivajo na občutek varnosti. Običajno so oškodovani posamezniki, ki jim je bila s tem povzročena za njih neprecenljiva materialna škoda in imajo posledično občutek neposredne ogroženosti. Enako velja, da so oškodovanci pri vlomih in podobnih dejanjih pogosto pretreseni, saj občutek, da so se neznanci gibali v njihovem domu, ki naj bi bilo varno zavetje, ni prijeten. Tega se ljubljanski policisti in kriminalisti zavedajo, zato področju preiskovanja premoženjske kriminalitete posvečajo še posebno pozornost.

"Naš cilj je, da se storilce odkrije in se jih hitro in učinkovito procesira. Če pri tem ugotovimo, da gre za t. i. povratnike, v skladu z zakonskimi pooblastili, ki jih imamo, storimo vse potrebno, da jim preprečimo nadaljnje izvrševanje kaznivih dejanj," je na novinarski konferenci povedal Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU Ljubljana.

Na območju Policijske uprave Ljubljana deluje tudi posebna delovna skupina policistov, ki se posebej ukvarja s preprečevanjem in preiskovanjem premoženjskih kaznivih dejanj oz. t. i. "ulično kriminaliteto". Je pa preiskovanje tovrstne pojavne oblike kriminalitete in dokazovanje odgovornosti zahtevno, kar zahteva strokovni in sistemski pristop.

Njihovo intenzivno delo na terenu v poletnih mesecih, kvalitetno opravljeni ogledi krajev kaznivih dejanj in preiskave sledi, temeljite kriminalistične preiskave kaznivih dejanj, sodelovanje med enotami in tudi sodelovanje z občani ter lokalnimi skupnostmi se odraža v dobri preiskanosti kaznivih dejanj. Ta na območju PU Ljubljana znaša več kot 40 odstotkov. 

Policija je v letu 2023 obravnavala 54.344 kaznivih dejanj, za katera je vložila kazensko ovadbo ali poročilo v dopolnitev kazenske ovadbe. Preiskanost kaznivih dejanj je bila 51,4-odstotna. Delež preiskanih kaznivih dejanj v letu 2023 po enotah: PU Celje (58,1 %), PU Koper (51,5 %), PU Kranj (55,9 %), PU Ljubljana (44,2 %), PU Maribor (53 %), PU Murska Sobota (62,7 %), PU Nova Gorica (57,2 %), PU Novo mesto (60,9 %), Generalna policijska uprava (97,8 %). 

V obdobju zadnjih treh mesecev so na območju PU Ljubljana obravnavali skupno prek 3300 kaznivih dejanj zoper premoženje, nekaj manj kot tretjina jih je že uspešno preiskanih.

Valter Zrinski
Valter Zrinski FOTO: POP TV

Po besedah Zrinskega je bila v zadnjih dveh mesecih odvzeta prostost in odrejeno pridržanje 24 osumljencem za 128 različnih kaznivih dejanj zoper premoženje. Vsem osumljencem je bil odrejen pripor, med izvršenimi kaznivimi dejanji pa izstopajo tatvine, vlomi in drzne tatvine.

V nadaljevanju je izpostavili nekaj uspešnih policijskih preiskav kaznivih dejanj, kjer so bili odkriti storilci večinoma povratniki, v okviru policijske preiskave pa jim je bila ob podanih zakonskih pogojih odvzeta prostost in odrejeno pridržanje. Po zaključeni policijski preiskavi je državni tožilec soglašal s privedbo osumljencev s kazensko ovadbo k preiskovalnemu sodniku, ki je nato na predlog tožilca zoper njih odredil pripor. Večinoma je šlo za državljane Slovenije, nekaj je državljanov ostalih držav članic EU, še manj pa je državljanov tretjih držav, je razkril.

Več policistov na območju Kočevja, Ribnice in Grosupljega prineslo pozitivne rezultate

Mario Abram, načelnik Policijske postaje Kočevje, pa je povedal, da je intenzivno delo Policije in napotitev večjega števila policistov na širšem geografskem območju Kočevja, Ribnice in Grosupljega prineslo tudi pozitivne rezultate policijskega dela. 

Poleg vrste izvedenih ukrepov s področja javnega reda so bila tudi na teh območjih uspešno preiskana kazniva dejanja. Tudi za omenjena območja velja, da je preiskana skoraj polovica kaznivih dejanj, na posamičnih enotah pa celo več kot polovica.

To pa ni edino delo, ki ga policisti vsak dan opravljajo pri preprečevanju kriminalitete, zagotavljanju javne varnosti ter zagotavljanju občutka varnosti občanom, je izpostavil Abram. Ne samo na območju Kočevja, tudi drugod vsak dan opravljajo naloge za zagotavljanje varnosti tako na področju javnega reda, varnosti cestnega prometa ter drugih področjih dela Policije v skrbi za zagotavljanje varnosti vsem in za zaščito človeških življenj. 

Na Policiji ob tem opozarjajo, da se je treba zavedati, da za varnost in preprečitev kaznivih dejanj lahko veliko naredimo tudi sami. "Če postanemo žrtev, je pomembno, da o tem takoj obvestimo Policijo. Pomembno je tudi takojšnje obveščanje Policije že ob sumu, da bi se lahko izvršilo kaznivo dejanje. To pa pomeni sodelovanje vseh, denimo tudi prič ali drugih, ki bi o teh kaznivih ravnanjih kaj vedeli, da o tem Policiji podajo informacije. S tem bodo tovrstna kazniva dejanja preprečena ali v največji možni meri zaznana, preiskana in storilci ustrezno procesirani. Zato ob tej priložnosti pozivamo vse, tako žrtve kot priče morebitnih kaznivih ravnanj, da o tem takoj obvestijo Policijo na številko 113, lahko tudi anonimno na 080 1200," so poudarili. 

Abram je na novinarsko vprašanje o odpovedih policistov, o čemer smo poročali včeraj, povedal, da konkretnih primerov, da bi policisti dajali odpovedi zaradi romske problematike, ni. "Lahko potrdim, da se soočamo s kadrovsko problematiko, a odpovedi se ne nanašajo na to problematiko."

Ob zaključku sta se Zrinski in Abram zahvalila za pomoč in sodelovanje občanom, prijaviteljem in lokalni skupnosti, ki so pomagali policistom pri preiskavi kaznivih in drugih odklonskih ravnanj. "Verjamemo, da delamo dobro v dobrobit državljanov in verjamemo, da bo sodelovanje z lokalno skupnostjo in strokovno delo policistov pripomoglo preprečevati in uspešno preiskati še več kaznivih ravnanj."

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bc123456
10. 09. 2024 20.28
+3
POLICIJA, vaše objave to je pesek v oči državljanom, kdaj boste preiskali vse državne kraje in uničenja državnega premoženja zadnjih 33 let, zadnja kraja: TEŠ 6
štajerc65
10. 09. 2024 17.06
+6
Zanimivo. Policijska sindikata govorita kako velik je upad policistov. Kaj pa pravi društvo policijskih šefov. A oni pa imajo verjetno vse stolčke dopolnjene. Ja praksa je taka da če ni policistov tudi šefov ne rabimo toliko. Ker iz pisarn se statistika ne bo dvignila, kvečjemu na terenu. To je moje mnenje
Harpuna
10. 09. 2024 16.42
+6
Tile zvezdaši,šefi, samo s statistiko operirajo,kaj je pa realno na terenu nimajo pojma in če primanjkuje kadra na terenu,naj te iz pisarn pošljejo ven,tako in tako jih fikusira več kot polovica ministrstva.
konc
10. 09. 2024 16.29
+6
Vse to je stran vržen čas in delo, če NE BO SPODOBNIH SANKCIJ za kriminalno bando. Sodišča, tožilci? Ja, na vas leti. Vi ste tisti, ki jih potem spuščate na prostost in delite odpustke ter popuste na več kazni skupaj.
štajerc65
10. 09. 2024 16.13
+6
Vse policiste ki so še ostali koncentrirane v Ljubljano, Kočevje pa na primorsko. Kaj pa Stajerska, pa Prekmurje, pa Gorenjska, a to pa so manj pomembne regije? Še te policiste ki jih imamo boste prekurili, pa bodo bolniške pa odpovedi in še kaj. In potem g. Poklukar v javnosti govori da so zadeve pod kontrolo. Ja pa ja, to ni res.
štajerc65
10. 09. 2024 16.07
+4
Lastna hvala še .......Ko vas bodo Slovenci začeli hvaliti pa bo nekaj veljalo. Naredite Slovenijo kot je bila včasih, varna, zelena itd pa ste zmagali.
Natorinkica
10. 09. 2024 15.50
+9
Napadalci na policijsko postajo in pretepači policistov pa na svobodi čakajo Komunalne storitve za črno zgrajeno hišo na tuji zemlji ZSTOJN.
300 let do specialista
10. 09. 2024 15.47
+2
Chur
10. 09. 2024 15.47
+7
Kaj pa na dolenjskem ?? .... so tudi koga pridržali, ker zasedajo tujo zemljo, na njej zidajo ... itd.
toncek baloncek
10. 09. 2024 15.40
+3
nažalost pa posledicno na varnost ter na neraziskanost kaznivih dejanj vpliva pomanjkanje policistov na terenu sej kot poznam so na vecjih postajah prezasedeni ter ko se sprejme kaksno kaznivo dejanje sploh vec ni časa da bi ponovnose lotil raziskovat. Treba zacet z osnovami ter urrdit kadrovanje, drugace kot vidimi iz leta v leto je varnost eu bolj ogrozena. ti procenti so tako realni kot tisiti,kjer pise da je v policiji 7000 policistov a od tega je 60% vseh drugih ki niso na terenu od prenapolnjenih sefov navzdol...
txoxnxy
10. 09. 2024 15.03
+6
In komu naj bi bila ta pravljica namenjena ? Ko beremo da se Slovenci celo v Salvadorju počutijo bolj varni kot doma potem je s to policijo praktično vse zelo zelo narobe . Ljudje ji ne zaupamo več saj vseskozi eno govorijo , drugo pa počnejo na terenu .
medekmali medekmali
10. 09. 2024 14.48
+8
no lepo so povedali , izstopajo ,kraje ,male tatvine , in tatvine , torej kaj delajo paličnjaki NIČ PA TO KONKRETNO.🤣🤣🤣🤣TAKE POLICIJE NESPOSOBNE PA NE RABIMO
Hitri Zigi 78
10. 09. 2024 14.40
+1
rogla
10. 09. 2024 14.36
+8
Storilce kaznivih dejanj odkriti je eno, kaznovati(!) jih za to pa mora slediti!
123soba
10. 09. 2024 14.32
+12
Ma iste čenče kot golob. Polno hvale, dejansko pa najslabša policija v zadnjih letih. Mal se furajo naokoli in tapkajo po svojih telefonih v senci.. 40% uspešni. Koliko je pa stimulacija za uspešnost pri njihovih plačah...
krpati
10. 09. 2024 14.19
+11
Morgot....šerif ni med temi 40% ki se jih kaznuje......tako kot tisti zaščiteni......poglej s čim se otroci igrajo.....
Morgoth
10. 09. 2024 14.28
+4
Morgoth
10. 09. 2024 14.13
+12
A je med temi pridržanimi tudi ljubljanski dosmrtni šerif? Odpisanih 60mio€ dolga, nepojasnjeno premoženje, provizije, ipd. Sprašujem za prjatla.
ssecnik
10. 09. 2024 18.56
+1
oježeš
10. 09. 2024 14.06
+11
Pa kaj, ko policisti naredijo svojo nalogo, pa jo sodišča ne. Kdo se tu iz koga dela norca?
krpati
10. 09. 2024 14.01
+23
Pa še tole.....poglejte posnetek od streljanja....otroci tekajo okoli z noži + 10 cm....tu je treba starše s tako vzgojo direkt v zapor poslat.....
oježeš
10. 09. 2024 14.08
+3
Starši so odgovorni za svoje otroke do 18 leta starosti. To je do polnoletnosti. Torej, ve se točno, kdo za kaj odgovarja in koga je treba kaznovati. Potem naj pa sami med seboj poračunajo, zakaj je bilo treba!
Dragica Cegler
10. 09. 2024 14.59
+10
Če bi policija imela pravo komando ,bi takoj po tistem pretepu policajev v naselje vdrli specialni odvzeli orožje, akterje dali v kombi in jih odpeljali v samoto ,naredili to kar so včasih milicniki in ti občani nebi vstali iz postelje 1 leto ,kaj šele,da bi jim padlo na pamet ,da to ponovijo.
NobenVečNePleše
10. 09. 2024 13.54
+10
V lj je še največ juge in tam je, poleg kopra, prisotno balkansko podzemlje. Se sploh ne čudim.