Slovenija

Katičeva: Tudi država je naredila nekaj narobe, Jušić naročil strokovni nadzor

Ljubljana, 23. 08. 2024 08.12 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na varnostno obremenjenem območju na jugovzhodu države sta od julija naprej Policijski upravi Ljubljana in Novo mesto poostrili varnost. Generalni direktor Policije Senad Jušić kljub temu zagotavlja, da Policija dogajanje v prostoru obvladuje. Policisti občane sicer pozivajo, naj kazniva dejanja, tudi tatvine poljščin, prijavijo. Po nedavnem fizičnem napadu na policiste so z vrhovnega državnega tožilstva sporočili, da policisti dežurne državne tožilke o primeru sploh niso obveščali. Jušić je naročil strokovni nadzor nad ravnanjem policistov. Na drugi strani, ministrica za pravosodje priznava, da del odgovornosti nosi tudi država.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prelaganje odgovornosti
    03:51
    Iz 24UR: Prelaganje odgovornosti
  • Iz 24UR: Romska problematika
    03:45
    Iz 24UR: Romska problematika
  • Iz SVETA: Policija poostrila varnost
    03:16
    Iz SVETA: Policija poostrila varnost

Generalni direktor Policije Senad Jušić je na novinarski konferenci povedal, da je cilj Policije zagotavljanje varnosti vseh. "Vsako kršitev bomo obravnavali v skladu z zakonodajo in v skladu s človekovimi pravicami. Dosledno bomo ukrepali zoper vse kršitelje." Pojasnil je, da so na varnostno obremenjenih območjih, predvsem v Kočevju, Ribnici, Škocjanu in Šentjerneju, poostrili prisotnost z različnimi oblikami. 

Državna tožilka o napadu na policiste ni bila obveščena. Jušić naročil strokovni nadzor

Jušić je ostro obsodil nedavni incident, ko je nekaj Romov napadlo policiste, ko so ti prijeli pobeglega mladoletnega voznika, posnetek pretepa pa se je nato pojavil tudi v javnosti. "Ministrstvo za notranje zadeve in policija odločno obsojata omenjeni napad na policiste. Gre za nedopustno, obsojanja vredno in zavržno dejanje ter napad na vladavino prava," je dejal.

Pojasnil je, da je predkazenski postopek zoper napadalce še v teku in da bodo policisti po vseh zbranih obvestilih zoper njih na tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi ter poškodovanja tuje stvari.

Je pa v tem primeru Jušić naročil strokovni nadzor nad ravnanjem policistov. Z vrhovnega državnega tožilstva so namreč v četrtek sporočili, da policisti dežurne državne tožilke o primeru niso obveščali, prav tako niso prosili za usmeritev ali storilce pridržali, temveč je tožilka šele več ur po dogodku od operativno komunikacijskega centra prejela telefonsko sporočilo o ogledu in obravnavi kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja in poškodovanja tuje stvari.

V Kočevju in Ribnici 10 oziroma 30 odstotkov več kaznivih dejanj 

Direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislav Omejec je pojasnil, da pozorno spremljajo dogajanje in indikatorje kriminalitete in ogrožanja javne varnosti. V prvih osmih mesecih letos so sicer na Policijski postaji Kočevje zaznali 10 odstotkov več kaznivih dejanj kot v enakem obdobju lani. Na Policijski postaji Ribnica pa 30 odstotkov več. Na območjih omenjenih policijskih postaj so sicer raziskali 50 oziroma 60 odstotkov primerov. Preiskali so tudi primer ropa v Kočevju v trgovskem centru, streljanje na vozilo, napad na policiste ter preprečitev uradnega dejanja v Ribnici. 

Zato so na omenjenih območjih v zadnjem času pripravili več ukrepov in intenzivirali svoje delo. "Med drugim smo okrepili prisotnost posebnih policijskih enot, vodnikov službenih psov, konjenikov in prometnih patrulj," je dejal. Aktivnosti policije so usmerjene predvsem v preprečevanje in preiskovanje kaznivih dejanj in povečevanje vidnosti policije, tudi z namenom izboljšanja občutka varnosti ljudi. Okrepili so tudi kriminalistično obveščevalno dejavnost in povezovanje z lokalnim prebivalstvom, je dejal.

Direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislav Omejec
Direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislav Omejec FOTO: 24ur.com

Direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič je povedal, da sta trenutno najbolj obremenjeni občini Šentjernej in Škocjan. Večina storilcev je mladoletnih, zato Policija o tem obvesti center za socialno delo in starše.

Po njegovih besedah se varnostna situacija sicer ni poslabšala, je pa prijav občanov več, ker so jih k temu pozvali. "Ljudje niso prijavljali tatvin krompirja in fižola, zdaj smo jih spodbudili, da take kraje prijavijo." Tudi Jušić je ocenil, da se varnostna situacija ni poslabšala in da Slovenska policija varnostno dogajanje v prostoru obvladuje.

Varnostno bolj obremenjena na Dolenjskem je po besedah Juršiča tudi Mestna občina Novo mesto, ki ima v svoji okolici pet romskih naselij. Tudi tu policija aktivno izvaja svoje dejavnosti. "Samo v tem tednu smo opravili šest hišnih preiskav, v katerih smo našli orožje, hladno orožje in predmete, ki izvirajo iz kaznivih dejanj," je dejal.

Direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič
Direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič FOTO: 24ur.com

 

Na vprašanje, ali meni, da bi policisti potrebovali več pristojnosti, je Jušić dejal, da deli mnenje strokovnjakov s področja varnosti, in sicer da ima slovenska policija zadostna pooblastila. "Policisti se tudi dnevno izpopolnjujejo in usposabljajo," je dodal, ob tem pa izpostavil, da se Policija s kadrovsko stisko sooča že od leta 2015, kar pa skušajo aktivno reševati z novimi vpisi za policiste. "Na področju odhodov iz policije v druge službe so trenutno kazalniki ugodni," je dejal.

Policijske uprave Ljubljana, Murska Sobota in Novo mesto so besedah Jušića v letu 2024 do konca julija izvedle 787 intervencij, med drugim zaradi prijavljenega streljanja z orožjem, kršitev s hrupom, kurjenja in bagatelnih kaznivih dejanj. V istem obdobju leta 2023 so izvedle 803 takšne intervencije.

Do konca julija letos je policija v romskih naseljih izvedla tudi 1845 represivnih ukrepov, kot so hišne preiskave, zasegi orožja in streliva, odvzemi prostosti in privedbe k preiskovalnemu sodniku, medtem ko je bilo v enakem obdobju leta 2023 takšnih ukrepov 1698 ukrepov.

Opravila je tudi 8192 preventivnih aktivnosti, ki se nanašajo na povečano prisotnost policistov, razgovore s predstavniki lokalnih skupnosti in podobno, kar je za 170 več kot v enakem obdobju lani.

Policisti tudi v teh dneh nadaljujejo z okrepljenimi aktivnostmi za preprečevanje vseh oblik protipravnih in motečih ravnanj ter izboljšanje občutka varnosti ljudi na območju Kočevja, so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana. "S povečano prisotnostjo policistov za zagotavljanje varnosti na območju Kočevja in Ribnice Policija zagotavlja hitrejši odzivni čas ter zaznava in procesira več kaznivih ravnanj. Določene oblike dela pa so ciljno usmerjene v preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj. Predvsem v prijetje in obravnavo storilcev kaznivih dejanj ter zagotavljanje zadostnih dokaznih standardov za dokazovanje kaznivih dejanj."

Pripadniki Policije na omenjenem območju zbirajo obvestila in opravljajo identifikacijske postopke, "tudi s t. i. operativno zanimivimi osebami", postopke s kršitelji cestno-prometne zakonodaje, prijetimi osumljenci kaznivih dejanj in kršitelji na področju javnega reda in miru. Na območju je prisoten tudi policist, ki se ukvarja z delom v večkulturnih skupnostih, so še sporočili iz Policije, kjer so dodali, da naloge izvajajo tudi na način in z metodami, kjer lokalnim prebivalcem niso opazni. 

Policija ob tem občinam predlaga ustanovitev varnostnega sosveta, "na katerih bodo vsi deležniki javne varnosti ocenili varnostne razmere, obravnavali aktualne varnostne problematike in načrtovali skupne ukrepe za zagotavljanje varnega bivalnega okolja". 

Policija poziva k prijavi kaznivih dejanj in sumljivih ravnanj.
Policija poziva k prijavi kaznivih dejanj in sumljivih ravnanj. FOTO: PU Ljubljana

Kaj svetujejo prebivalcem? 

V primeru, da občani zaznajo osebe, ki s svojim obnašanjem ali ravnanjem vzbujajo sum, da bodo izvedle ali izvršujejo kaznivo ravnanje, Policija poziva, naj nemudoma pokličejo na številko 113, najbližjo policijsko postajo ali anonimno na številko 080 1200.

Ob tem opozarjajo, da takoimenovane vaške straže, kjer bi občani opravljali naloge Policije, lahko predstavljajo varnostna tveganja, saj ni možno predvideti ravnanja storilcev. "Prav tako lahko tovrstno organiziranje pomeni kaznivo ravnanje, če aktivnosti posegajo v pristojnosti in naloge, ki jih lahko izvajajo le državni organi."

Na Policiji ustanavljanju vaških straž zato izrecno nasprotujejo, podpirajo pa samozaščitna ravnanja občanov, kot so namestitev varnostnih kamer, angažiranje varnostnih služb in tesno sodelovanje s Policijo.

Ministrica za pravosodje: Tudi država je naredila nekaj narobe

Ministrica za pravosodje Andreja Katič priznava, da je, poleg lokalnih skupnosti, tudi država naredila nekaj narobe. "Od policije naprej do konca tudi uprave za izvrševanje kazenskih sankcij. Vse to mora funkcionirati tako, da bomo lahko v tisti zadnji fazi, če nekdo nekaj narobe naredi, odgovarjal za svoja ravnanja."

Ministrica izpostavlja izzive v fazi pridobivanja dokazov in dokazovanja na sodišču. "Vsak od nas ali pa vsak od deležnikov ne naredi tistega, kar bi moral dovolj hitro, učinkovito. Moj namen ni kazati s prstom na kogarkoli ampak predvsem ta sestanek uporabiti za to, da vidimo, če je potrebno kjerkoli, karkoli spremeniti, ali pri zakonodaji, ali pri načinu dela, pri sodelovanju med policijo in tožilstvom."

KOMENTARJI (892)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
26. 08. 2024 11.28
+3
Vse od krsja je pod to vlado zlagano
Bagzii
26. 08. 2024 11.10
+3
Na kratko: Policija NI PODALA KAZENSKE OVADBE !!! Lahko si zamislite kaj to pomeni, da proti manjšinam ne podajajo kazenskih ovadb, ki bi jih MORALI po službeni dolžnosti (pomeni četudi žrtev ne želi, se dejanje preganja). Od kje pa je tak ukaz prišel, lahko si zamislim da s samega političnega vrha, ker želijo skrivat dejansko stanje kriminalitete.
Betuul
25. 08. 2024 10.01
-1
Hudo je naredila narobe ker je začela napadale ljudi razvrščat v rome!
Betuul
25. 08. 2024 09.57
+2
Že uvodoma ni prav dorečeno! Kdo so Sinti ( starejše ind ljudstvo iz panđapa) in ali so pri nas kot Romi ! Kdo so romi pravi ali nepravi! Zigeunerin se jih med rome ne sme uvrščati! Pravi sinti imajo etičnost ! Ne kradejo ne razsajajo so življensko prilagodljivi
Smuuki
25. 08. 2024 08.23
+2
Ta ženski zbor s pomočjo mavričnih ne bo ukrepal nič. Slovenci potrebujemo močnega alfa samca ki mu sistem še ni skisal možganov. To anarhijo ki so si jo vspostavili želujo na vsak način ohraniti. Mi komunisti smo največji nasprotnik blaginje in reda. Moša Pijade. To mi gledamo vsak dan. Po tej poti propademo in izumremo
Smuuki
24. 08. 2024 20.53
+5
Kar je najbolj narobe na država ni naredila nič. Samo zato so dobili pogum in vstrahujejo vse. Z eno potezo lahko naredijo red. Samo ukinejo izjeme in je konec težav. Na državni ravni pa moramo obveznosti postaviti pred pravice. Še v šolstvu poenostaviti vpisne pogoje. Vsa preverjanja npz, zbiranje točk opustiti takoj in uvesti sprejemne izpite kjer se išče znanje. Nasilja v šolah ne bo več ker se bo vsakomur splačalo truditi za znanje. Življenje je lahko zelo preprosto
Vajkim
24. 08. 2024 16.07
+2
Nekdo vedno dela narobe..pa še nič ne uredi..kdaj bodo odgovorni nosili posledice..je državni zbor, policija , sodstvo..konkretno ljudje so z imeni odgovorni..pa dobre plače...ljudje z malimi plačami pa so konkretno kaznovani ..izgovarjanje to je najbolje krivci pa so neznani ali pa celo nagrajeni..npr.nabava računalnikov ..to je politični in gospodarski kriminal..Odgovorna ministrica, morda njeni sodelavci , nato Golob bodo sankcije za odgovorne...finančne in politične potem se pa lahko pogovarjamo .žal ni samo to ministrstvo ki dela negospodarno temu je treba narediti konec..
Betuul
24. 08. 2024 14.51
+4
Država je naredila narobe že v času pok drnovška! Pri obravnavi takrat romov in podnominirano izdelavo akta zanjih!
Betuul
24. 08. 2024 14.53
+1
Vsi Romi sveta bi morali imeti OI v panogi s koli! Slo Romi zihr zmagajo
Kostorog
24. 08. 2024 10.41
+6
Hiše z bazeni, vozni park BMW, porši, audi itd.... Vsi skupaj v družini 0 let 0 mesecev 0 dni delovne dobe, do kdaj še, sram me je da sem drugorazredni Slovenec.
baldahin
24. 08. 2024 08.48
+8
Pa zdaj ti s takim izpolni evropsko poročilo o prometni nesreči. Če odneseš živo glavo iz tega banalnega opravila, si lahko srečen. O tem govorimo gospod minister, zaboga, premaknite že miselne procese v svoji glavi!
Zdravko Lajh 1
24. 08. 2024 08.32
+7
Dvignite jim socialke na dva jurja, pa bo .... Slovenci pa naj pocrkajo
Zdravko Lajh 1
24. 08. 2024 08.35
+5
admin, ti pa pokaži, da si njihov .... in me nemudoma izbriši!
NeXadileC
23. 08. 2024 21.59
+3
Izgubljeni v vesolju
baldahin
23. 08. 2024 21.59
+4
Zakaj psi na določene ljudi lajajo na druge pa ne. Ali vedo več kot mi? Zna kdo pojasniti ta fenomen?
NeXadileC
23. 08. 2024 21.59
+2
Svetec 2021
23. 08. 2024 21.56
+9
Kdo je kriv da se policije ne spoštuj. Odgovor: politika, sodstvo ...... Če se politika nebi vtikovala v delo policije in če bi sodstvo sodilo kot treba ne pa pogojna na pogojno itd itd bi vsi spoštovali policijo. Tako pa se vsak lahko norca dela
frenk707
23. 08. 2024 21.55
-6
Janšizem je najnižja intelektualna oblika političnega nasilja nad normalnimi državljani.
Zdravko Lajh 1
24. 08. 2024 08.37
+5
ti si intelektualno na stopnji rdečega polža
StAnalitik
23. 08. 2024 21.51
+8
V Murgle jih peljite,Milanu niso sporne
frenk707
23. 08. 2024 21.45
-5
"Janša je demagog. V politiki je nesramen in rad podtika. Ne izbira sredstev, je hudoben in brezobziren. Ne išče svetovalcev, ampak vernike. Ne išče sodelavcev, ampak služabnike. Janšev načrt je spraviti slovenske oblasti v težave, pa naj stane, kar hoče. Njegov bistveni cilj je v Sloveniji povzročiti čim več zmešnjav in sporov." D. Rupel, 1994
Natorinkica
23. 08. 2024 21.53
+3
Zdravko Lajh 1
24. 08. 2024 08.39
+1
frenk707
23. 08. 2024 21.43
-4
Janšev načrt je spraviti slovenske oblasti v težave, pa naj stane, kar hoče. Njegov bistveni cilj je v Sloveniji povzročiti čim več zmešnjav in sporov." D. Rupel, 1994
Francisekvizita
25. 08. 2024 13.36
Ja odlično bolje oblast spraviti v težave kot narod ane da.
Smuuki
25. 08. 2024 17.46
+2
Frenk vse lepo in prav. To je res cilj. Avtor te ideje je v rusiji v našem prostoru so ta cilj realizirali po nareku iz rusije komunisti. Moša Pijade. Že davnega 1943. Te datume ki jih ti navajaš so že vnuki. Temu se reče kolaboranti z rusijo. Zagotovo je to škodljivo za nas. Kar je še huje tudi ti si podpornik te ideje torej kolaborant. Si ponosen na to?
frenk707
23. 08. 2024 21.42
-4
janševci v policiji sabotirajo postopke in jih vodijo po svoje,.... ne obveščajo dežurnega tožilca, da bi odredil pripor ampak delajo po svoje,..... za dobro janšizma, za večji kaos, kar je cilj janšizma.
Zdravko Lajh 1
24. 08. 2024 08.41
+2
frenk707 ...zvesti agent njenega veličanstva murgelkommande
Smuuki
25. 08. 2024 10.39
+2
Ima vse pogoje politkomisarja levice. Dovolj zabit
Ta beli
23. 08. 2024 21.37
+11
Gospod , ki je na Bavarskem dvoru "grozil" z noži je bil obtožen na 1,5 leta na zaprtem oddelku psihiatrične bolnišnice. Ta manjšina ,ki krade ,grozi ,pretepa policiste ne pošilja otrok v šolo pa..... nagrajena z vsemi socialnimi transferji.
ZIPPO
23. 08. 2024 21.57
+6