Slovenija

Poletni val podražitev

Ljubljana, 27. 07. 2007 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zdravstveni zavarovalnici Triglav bodo avgusta podražili premijo za dopolnilno zavarovanje, to pa ni edina podražitev.

V Triglavu so prepričani, da bosta tudi drugi dve zavarovalnici kmalu morali podražiti
V Triglavu so prepričani, da bosta tudi drugi dve zavarovalnici kmalu morali podražiti FOTO: POP TV

Zdravstvena zavarovalnica Triglav bo s 1. avgustom za 9,95 odstotka podražila svoje premije dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Nova premija bo znašala 22,66 evra oz. 21,98 evra mesečno pri tistih zavarovancih, ki jim je priznan najvišji zakonsko dovoljeni triodstotni popust, so sporočili iz zavarovalnice. V konkurenčnih zavarovalnicah Adriatic Slovenica in Vzajemna za sedaj podražitev ne napovedujejo.

Podražitve napovedujejo tudi v cestnem prometu. Slovenske zavarovalnice so zaradi prilagajanja evropski zakonodaji zvišale cene obveznega avtomobilskega zavarovanja. Ljubljanski mestni promet pa bo javne prevoze prvega avgusta podražil za skoraj šest odstotkov.

Analize gibanja stroškov zdravstvenih storitev kažejo rast odškodnin za vse ključne skupine zdravstvenih storitev, odločitev za podražitev pojasnjujejo na Triglavu. K temu so najbolj prispevali povečan obseg stroškov bolnišničnega zdravljenja, zobne protetike, zdravil, izdanih na recept, in izvedenih dodatnih programov. Obračunane odškodnine za bolnišnično zdravljenje so se v obdobju marec-maj 2007 v primerjavi z enakim obdobjem lani povečale kar za 30 odstotkov, navajajo.

Na Adriaticu Slovenica pravijo, da strokovne službe sicer pripravljajo analize stroškov, a kakšni bodo rezultati ter kdaj in če sploh bo do podražitev zavarovalnih premij prišlo, še ne morejo napovedati. V Vzajemni pa so pojasnili, da stroški sicer res naraščajo, a vsaj za mesec avgust podražitev še ne bo.

Med opaznejšimi povzročitelji rasti stroškov so po njihovih navedbah tudi večji obseg opravljenih zdravstvenih storitev, kar bi bilo mogoče pripisati ukrepom za zmanjšanje čakalnih dob v javnem zdravstvenem sistemu, ter uvedbe novih terapij. Tovrstni sistemski posegi so povečali pravice do zdravstvenih storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ugotavljajo na zavarovalnici. Tu gre sicer za uresničevanje javnega interesa in za prizadevanja za zagotavljanje višje socialne varnosti zavarovanih oseb, a ti sistemski posegi zahtevajo poleg javnega tudi zasebni denar, zato so že vplivali na višje odškodnine iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pojasnjujejo na zavarovalnici.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
28. 07. 2007 18.50
Sin samo klerikalcev ne, ker vidiš, da se jim sploh ne gre za Slovenijo in za državljane, ampak za Maščevanje na demokratičen način.
Sin
28. 07. 2007 18.42
Pred davnimi leti sem volil LDS, pred parimi SDS, čez leto bom volil SD. Koga naj volim potem?
Prvo Bore
28. 07. 2007 17.18
hinko.murovec sedaj si me pa našel. Ravno gledam Zodiak film pri kateremu moraš razmišljat, ampak sedaj sem 5 minut razmišljal, kaj za hudiča je doberga napravil JJ za Slovenske državljane. Aja ukinil je nalepke, privarčevali smo za 4 kg kruha na leto, ampak ne vem, kaj je s tožbo, kar naenkrat je bilo vse tiho. Ali je še kaj ? Mogoče bom do jutri še kaj ugotovil ? Čao vsem grem naprej gledat film PRIPOROČAM
hinko.murovec@siol.net
28. 07. 2007 17.07
Spoštovani g. Tomi Passion, obžalujem, če za Vas in Vašo sposobnost dojemanja dejstev, ki je nedvomno veliko večja od moje le ta na zadostujejo. Glede nasveta o razlagi občutkov psihiatru Vam rad verjamem , da je mišljen iskreno iz vaše osebne iskušnje. Vendar pa, izgleda , da zadeva v vašem primeru ne deluje in se mi zdi nesmiselno človeka - ljudi , ki imajo že z vami preveč dela obremenjevati brez potrebe. Veliko sreče Vam želim in upam, da bo jama , ki si jo kopljete sami prav tako ustrezna , kot tista , ki jo omenja g. Čriček. Še to g. Prvo Borec, da je tega na zalogi še precej vem in prav zato sem Spoštovanega Tomija prosil naj ne zahteva dobrih stvari , tam se mi zatika, ali morda Vi veste za kaj pozitivnega , toliko za tolažbo ubogemu Tomiju, hvala.LP
?ri?ek
28. 07. 2007 16.49
Bravo prvoborec in Hinko ... Še ena zmaga na Tomijem.... Tomi, škoda ker se nisi robil prej, bi mel jamo po meri!
Prvo Bore
28. 07. 2007 15.34
hinko.murovec ste se pa pametno razpisal. Vsal Vam čast !! Ampak pozabili ste na pocen prodajo SIJ-a, skorumpirana nabava Zagožna TET v Bolgariji-velike provizije, obljuba in lobiranje za ruski plin , hinavski podpis z Rusi okoli Petrola- zelo stimulacijsko za naslednje vlagatelje. Drugi tir železnice. AC in velikanska zadolžitev za njih, če gledamo na izdelavo narejenega. Nedoločena meja Meni se zdi , da je za sedaj kar dosti.
tomi.passion@gmail.com
28. 07. 2007 15.22
Dragi Hinko. Časi Jugoslavije so davno mimo in lepo bi bilo, če bi tudi v mentalno preklopili v leto 2007 in v čas EU. Kar se tiče cen vrtcev in javnega prometa naj vam zaupam, da so le-te v domeni občine. V primeru Ljubljane, torej g. Jankovića in njegovega društva Zares, kamor sodi. Drugič. V vsaki normalni državi, kjer velja evropsko razmišljanje in ne nazadnjaško, komunajzersko, bi ljudje ploskali vladi, ki je jasno pokazala, da kvazi državna varnostna služba, uporablja nezakonite metode prisluškovanja državljanom in da celo financira pasje brikete predsednikovemu psu. Pri nas pa se poskuša sedaj deskreditirati vlado. Če lahko razumem nekatere ex komuniste, ki živijo na račun Sove, potem ne morem razumeti neumnih ljudskih glav. Poleg tega naj ti kar jasno povem, da se s Sovo nismo zamerili prav nikomur, saj je Sova v svetu skoraj nepomembna. Vsi strokovnjaki so namreč jasno povedali, da gre za organizacijo, ki je naslednica bivše UDBE in podobnih struktur, ki je zaposlovala (in še) predvsem odslužen partijski kader in njihove sorodnike. O kvaliteti dela pa najbolj priča komentar bivšega direktorja policije, ki je redno prejemal Sovina poročila in je dejal, da so bila ta poročila na nivoju nekaj dni starih časopisnih člankov. Potem omenjaš zdravstvo. Popravi me, če se motim, vendar, a nismo pod sedanjo vlado končno dobili operacijske mize, onkološko in pediatrično kliniko? Pod sedanjo vlado se je pričela graditi nova urgenca in čakalne vrste so se močno zmanjšale, kar je potrdil celo FIDES. Opozicija je skušala ministru podtakniti cel kup afer, a ene same niso dokazali. Osebno pravim, če ima kdor koli, kar koli obremenilnega, naj to preda organom pregona in naj te izpeljejo postopke. V nasprotnem primeru so samo laži in škodoželjna diskreditacija. Omenjaš šolstvo. Šolstvo je eno izmed najbolj nazadnjaških, saj še vedno temelji na metodah iz socialističnih režimov. Potrebno je reformirati šolstvo in ga narediti konkurenčnega. Komunajzerji ste toliko gonili s šolninami in ne vem kaj še vse, a je vlada jasno povedala, da šolnin ne bo. Se morda bojite izgube vpliva in konkurenčnosti? Slovenci nismo nič skregani. Skregani ste komunajzerji, ki se obnašate kot užaljeni otroci, ko vam je nekdo vzel oblast. In oblast vam je vzelo ljudstvo na volitvah. Legalno in legitimno. SPRIJAZNITE SE ŽE ENKRAT S TEM!!!!!!! Glede na vse....ŠE ENKRAT VAS PROSIM, NAPIŠITE MI KONKRETNO, KAJ JE SLABŠEGA IN SLABEGA STORILA TA VLADA. PROSIM, NIKAR MI NE PIŠITE O OSEBNIH OBČUTKIH, TI SO VEDNO SLABI, ČE LE NI RDEČE BARVE IN PARADAJZA ZRAVEN. TOREJ, KONKRETNI ARGUMENTI IN DEJSTVA. Do danes mi še noben paradajzar ni uspel napisati kaj konkretnega, razen svojih bednih občutkov. Te prosim razlagajte psihiatrom.
hinko.murovec@siol.net
28. 07. 2007 14.54
Spoštovani g. Tomi Passion. Prvič , inflacija je kar krepko poskočila in je pravzaprav berez nadzora. Drugič, cene osnovnih živilskih potrebščin, najemnine, vrtci , javni promet itd. Tretjič, z afero SOVA in še nekajpametnimi potezami JJ smo se uspeli zamerit Nemcem, Rusom , Hrvatom in najbrž še komu. Četrtič, z butastimi pogodbami pri nabavi orožja in opreme za vojsko smo zabredli v stroške, ki bodo še preklemano zoprn problem v vseh smislih. Petič, zdravstvo in vse v zvezi z njim gre presklemano hitro v franže in ne bo od vsega skupaj ostlo razen par dobro situiranih privatnikov z čudno pridobljenim imetjem malo ostalo. Šestič, šolstvo bo prešlo pod totalni upliv RKCja in lahko samo sanjamo o javni državni šoli. Sedmič, položaj delavcev se večinoma slabša in je le z največjim trudom nekje na nekakšni še znosni ravni. Osmič, večina kolikor toliko uspešnih in zanimivih podjetji prehaja za mastne provizije pod komando tujih invenstitorjev za mali denar pod krinko tujega vlaganja. Devetič, Slovenci so po zaslugi sedanje vlade skregani bolj kot kdaj koli, to je čisto maslo teh maščevalnih cepcev.Desetič., zaradi nesposobnosti vladnih resorjev Slovenija enostavno ne koristi niti polovico možnih sredstev iz skladov EU , imamo pač bedake, ki pošljejo napačne podatke ( primer kmetistvo ) in moramo potem celo vračati. Spoštovani Tomi, zahtevo ste sicer postavil g. Rojcu a sem ravno razmišljal kaj bi bilo pri sedanji vladi sploh še normalnega in pametnega , tako mi je Vaša zahteva prišla prav pri razdeljevanju na dobre in slabe stvari. Je pa hudič, dobrega ni kaj prida ostalo in Vas lepo prosim ne zahtevajte zapis petih dobrih stvari, ker jih pri najboljši volji ne najdem. Lep dan Vam želim . LP
Uporabnik113189
28. 07. 2007 08.36
Če kdo, potem prav zavarovalnica nima NOBENEGA RAZLOGA za dvig cen. Zneski, ki jih plačujemo na letni ravni za razna "zavarovanja" so blazni.. Ko pa v nesreči iščeš pomoč pa te čaka drobni tisk..Ves denar iz zavarovalnic pa se medtem pretaka v neko "lastnino" in visoke plače direktorjev. Tisti ki pogosto obiskujemo bolnišnice, pa tudi vemo, kaj v resnici je v zdravstvu še "zastonj". Mogoče kakšen nasvet, če se po veliki sreči dokoplješ do zdravnika. Pa bi verjetno hitreje prej prišel do pomioči v Avstraliji kot pri nas doma..Sedaj pa za takšno neučinkovitost potrebujejo še dodaten denar..Vse skupaj bi precej hitreje rešili, če bi pacienti kar sami plačevali zdravnikom, zavarovalnice, ki so tako uspešno "znižale stroške" da zdravstva več nimamo, pa poslali na odpad..
mikis@mail386.com
27. 07. 2007 23.46
tomi.passion , jaz govorim o inflaciji ne o leseni žlici., mene prav nič ne briga kakšne barve je vlada pa najsibo črna, rdeča , rogata ali kosmata , mene briga samo to koliko dobim v trgovini za na primer 5000 sit ali za približno 20€, in pa to kolko moram odšteti za najemnino, ck in podobno. Ni treba biti preveč pameten, to občutim na želodcu in na denarnici. Lani sem za 5000 sit v trgovini še nekaj dobil, danes dobim pol manj, da ne govorim o tem, da so se najemnine tačas povečale za četrtino, kurjava pa ravno tako., Pa da ne boš tvezil , da so komunisti vse zafurali. Kolikor se spomnim je bil eden izmed pogojev za prevzem Eura , inflacija tam okoli 2 na ketni ravni. Letos smo pa že v polletju presegli 3 rast inflacije. Boš to spet pripisoval komunistom. Da ne govorim o zadolževanju, ki bo kmalu preseglo 2 BDP po zaslugi ministra Bajuka seveda. Bovori kar hočeš, vendar imam jaz te vlade počasi dovolj in na naslednjih volitvah zanesljivo ne bo dobila mojega glasu.Kajti jaz ne prenesem, da mi kdo nekaznovano puli denar iz žepa ,pa ni važno kdo je.
?ri?ek
27. 07. 2007 23.21
Tokrat jame ne bodo na pol prazne...
Prvo Bore
27. 07. 2007 23.09
tomi.passion tic tac tic tac in NIKOLI VEČ. Lahko se boste nazaj odselili, odkoder ste prišli. Za štiri leta vladanja JJ, bomo potrebovali 8 let, da vse popravimo.
?ri?ek
27. 07. 2007 23.09
15 let ne bomo rešili sranja, ki so ga zakuhali v 3 letih! Fojbe in jame pa še čakajo!
tomi.passion@gmail.com
27. 07. 2007 23.00
matej.rojc. Ker si še šolar te bom postavil pred izziv, ki bi mu moral biti kos. Napiši 5 konkretnih stvari in jih argumentiraj, kaj je pod to vlado slabšega kot je bilo pod prejšnjo, komunistično. Argumenti in dejstva, prosim. Sicer pa te prosim, da ne objavljaš neumnosti. Prvo Borec, vsak navija za svoje. Mar ne?
Prvo Bore
27. 07. 2007 22.50
matej.rojc prosim te, da Tonija ne primerjaš z oslom, ker osel je pametna in lepa žival.
Matej Rojc
27. 07. 2007 21.12
Ja kaj pa ni res prosim tomi.passion ? Nekaj lajaš tako kot vedno. Tvoji izbruhi niso zanimivi in odsevajo tvoj IQ na nivoju Osla.
tomi.passion@gmail.com
27. 07. 2007 20.57
mikis. Očitno si ekonomist kova Mencingerja, ki si prav tako ekonomijo razlaga z leseno žlico. Prejšnja vlada je prav na tem področju najbolj odpovedala.
mikis@mail386.com
27. 07. 2007 20.48
Ej, tomi.pasjon , malce več olke bi pa človek le pričakoval od tako šolanega človeka. Mogoče ti IQ res leti v nebo- EQ se ti pa zanesljivo po tleh valja.Pa brez zamere , ampak prejšnje vlade so še nekako brzdale inflacijo. Ta se je pa očitno odločila da jo spusti iz kletke. Zato očitki Janši niso brez podlage.Če bo šlo tako naprej nas bodo vrgli iz območja eura
Matej Rojc
27. 07. 2007 20.11
Ne pozabit spet, da je na čelu JJ človek z letno plačo 283.000 EUR. Kako smešno je pri vseh podražitvah in nižanju plač verjeti kot pravi verski vodja JJ "gre vam bolje" :)))
surfordie
27. 07. 2007 20.00
Če je razlog zares povečani izdatki, bodo cene šle samo v nebo... glede na to, da bo vedno več starejših prebivalcev in z obupnim zdravjem...