Slovenija

'Pokrajine bodo pospešile razvoj'

Ljubljana, 31. 01. 2007 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ivan Žagar je kot osnovni cilj uvedbe pokrajin izpostavil decentralizacijo države in pospešitev razvoja.

Premier Janša je opozoril, da je pri oblikovanju pokrajin pomembno sodelovanje med občinami in državo.
Premier Janša je opozoril, da je pri oblikovanju pokrajin pomembno sodelovanje med občinami in državo. FOTO: Dare Čekeliš

Premier Janez Janša je ob uvodnem govoru na predstavitvi pokrajinske zakonodaje poudaril, da je pred župani in drugimi predstavniki občin, predvsem zaradi regionalizacije, odgovoren in zgodovinski mandat.

Janša je tudi dejal, da vlada sicer še ni sprejela nobenega od štirih pokrajinskih zakonov, vendar pa so ti pripravljeni za operativno razpravo. "Razprava je v tisti fazi, ko je gradivo še mehko, ko ga je možno oblikovati, ko obstajajo določene dileme, ki jih je potrebno razrešiti, preden bodo zakoni sprejeti na vladi," je dejal Janša.

Pokrajinska zakonodaja predvideva, da bo najvišji organ odločanja v pokrajinah pokrajinski svet, ki bo voljen na neposrednih volitvah in bo imel od 33 do 55 članov. Njihov mandat bi bil petleten, člani pa bi izmed sebe izvolili tudi predsednika pokrajine, ki bo poklicni funkcionar. Članstvo v pokrajinskem svetu ne bo združljivo z župansko funkcijo, saj bodo župani že v svetu občin.

Predsednik vlade pričakuje, da se bodo tudi pri pokrajinah, tako kot so se leta 1994 pri ustanavljanju občin, pojavili pomisleki, da je to le nova institucija, neka vmesna stopnja in da se bodo stvari še bolj zatikale, a kot pravi Janša, bo treba na te pomisleke odgovarjati s pravimi rešitvami, ki bodo že vnaprej dajale garancijo, da to ne bo povečalo javne porabe v Sloveniji.

Županom in drugim predstavnikom občin, ki so se udeležili posveta, je Janša še dejal, da pokrajin ni mogoče izvesti z glasovanjem v državnem zboru in pripravo rešitev na vladi. "Enako pomembno je, da se tudi na nivoju mest in občin izvede vse potrebno, da gre tukaj za neko strateško, vsebinsko sodelovanje," je poudaril.

Po uvodnem govoru Janeza Janše, je spregovoril tudi minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar, ki predstavnikom občin poleg pokrajinske zakonodaje predstavlja tudi aktivnosti, povezane z izvajanjem zakona o financiranju občin. Kot osnovni cilj uvedbe pokrajin je Žagar izpostavil decentralizacijo države in pospešitev razvoja. Glede datuma obravnave prvih štirih zakonov na vladi pa je bil minister zadržan, kljub temu pričakuje, da bodo v DZ sprejeti v prvi polovici letošnjega leta.

Minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar županom in predstavnikom občin predstavlja predloge zakonov, s katerimi naj bi določili vsebino bodočih pokrajin
Minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar županom in predstavnikom občin predstavlja predloge zakonov, s katerimi naj bi določili vsebino bodočih pokrajin FOTO: Dare Čekeliš

Po ministrovih besedah je največ odprtih vprašanj v delu, ki govori o prenosu nalog iz upravnih enot na pokrajinsko raven. Po trenutni rešitvi naj bi na pokrajine prenesli vse tiste naloge, ki so tesno povezane z njenimi razvojnimi nalogami (gospodarstvo, kmetijstvo).

Bajuk: Pravilno je treba razporediti sredstva in administracijo

Glede na to, da še ni natančnih finančnih ocen oziroma učinkov zakona, se trenutno zelo težko odločimo, kateri davčni viri bi lahko bili odstopljeni pokrajinam za financiranje prenesenih nalog. Andrej Bajuk

Na predstavitvi pokrajinske zakonodaje je spregovoril tudi finančni minister Andrej Bajuk, ki je poudaril, da je treba zelo natančno določiti, katere naloge se bodo izvajale na pokrajinski ravni. "Država bo razbremenjena dela in pristojnosti, zato bo treba razporediti tudi sredstva in administracijo, sicer bomo povečali javno porabo, česar pa Slovenija ne more dovoliti," je dejal Bajuk.

V razpravi so nekateri župani izrazili pomisleke o posredni izvolitvi predsednika pokrajine, saj bi imel neposredno voljeni predsednik večji vpliv. Župani so še poudarili, da mora zakonodaja zagotoviti partnerski odnos med državo, pokrajinami in občinami. Če želi država resnično pospešiti razvoj, potem mora na pokrajine prenesti ne le finančna sredstva, ampak tudi avtonomijo o njihovi porabi.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.