Slovenija

Pokojninske novele še ne bo

Ljubljana, 18. 06. 2007 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Socialni partnerji so skoraj v celoti zaprli pokojninsko poglavje. Pokojninske novele letos še ne bo.

Socialni partnerji so spet obravnavali pokojninsko poglavje socialnega sporazuma in ga skoraj v celoti zaprli. Pokojninske novele pa po besedah vodje vladne pogajalske skupine Dušana Krajnika ne letos ne prihodnje leto še ne bo.

Sindikati se zavzemajo za to, da bi ZPIZ enkrat na leto vse zaposlene obveščal o plačanih prispevkih, saj tako delodajalci ne bi več mogli fiktivno prikazovati odvajanja prispevkov.
Sindikati se zavzemajo za to, da bi ZPIZ enkrat na leto vse zaposlene obveščal o plačanih prispevkih, saj tako delodajalci ne bi več mogli fiktivno prikazovati odvajanja prispevkov. FOTO: POP TV

Sindikati in delodajalci so na pogajanjih predlagali številne olajšave za zaposlovanje mladih in starejših, ki jih bo vlada preučila, dogovorili pa so se tudi, da bodo reformo pokojninske zakonodaje sprejemali s soglasjem vseh treh partnerjev.

Sindikati so tako predlagali, da bi država delodajalcem znižala prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za zaposlovanje mladih za nedoločen čas. Enako pa predlagajo tudi za starejše delavce, je povedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Sindikati so predlagali še, da bi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje enkrat letno vse zavarovance obvestil o plačanih prispevkih za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. S tem bi zaščitile delavke in delavce, saj nekateri delodajalci fiktivno prikazujejo odvajanje prispevkov, je pojasnil Semolič.

Vlada bo predloge preučila, razmislila pa bo tudi o nagradah za delodajalce v obliki davčnih stimulacij, saj si prizadeva za podaljšanje aktivnega obdobja in da bi se mladi čim prej zaposlili.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.