Slovenija

Vlada pri pokojninski reformi nekoliko popustila

Ljubljana, 27. 10. 2010 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je pri pokojninski reformi nekoliko popustila, a ne toliko, kot bi želeli sindikati. Obdobje za izračun pokojninske osnove bi namesto na 34 podaljšali na 28 let.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: POP TV

Vladna stran je na današnjem sestanku ožje skupine Ekonomsko-socialnega sveta pri predlogu pokojninske reforme nekoliko popustila. Obdobje za izračun pokojninske osnove bi namesto zdaj predlaganih 34 let podaljšali le na 28 let, pripravljeni pa so tudi na spremembe pri bonusu za starševstvo.

Kot je po sestanku dejal minister za delo Ivan Svetlik, so pripravljeni obračunsko obdobje z zdajšnjih 18 let podaljšati le na 28 let in ne na že predlaganih 34 let.

Pri bonusu za starševstvo pa bi upoštevali vse otroke in ne največ tri, kot je predlagano zdaj, je povedal. "Omejitev pa je, da ta olajšava ne sme iti pod starost 61 let za ženske in 63 let za moške," je dodal.

Vlada je po ministrovih besedah pripravljena tudi upoštevati obvezno služenje vojaškega roka. "Na tak način si lahko nekdo skrajša starost za upokojitev za tri četrtine dobe služenja obveznega vojaškega roka. To je približno toliko, kot je v veljavi danes – devet mesecev za leto," je dejal.

Predsednik vlade Borut Pahor je v izjavi za javnost po sestanku ponovil, da je reforma nujna, zagotavljala bo višje pokojnine in medgeneracijsko solidarnost. "Prinaša miren spanec vsem, ki smo odgovorni za vzdržnost javnih financ," je dejal. Če je ne bi bilo, "bi leta 2021 prišlo do bankrota države", opozarja. Gre za zelo nepriljubljeno odločitev, vendar jo sprejemajo tudi druge evropske države, pravi. Tisti, ki pri tem oklevajo, bodo svoj strah pred nepopularnimi ukrepi drago plačali, je prepričan premier.

Upokojenci
Upokojenci FOTO: Aljoša Kravanja

V sindikatih še niso zadovoljni s spremembami

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so poudarili, da so njihove zahteve jasne, to pa je starostna meja za upokojitev 60 let in največ 40 let pokojninske dobe za moške in 38 let za ženske. A pri tem danes ni bilo napovedanih nobenih sprememb.

"Vlada dobro pozna naše zahteve," je novinarjem povedal predsednik zveze Dušan Semolič. Zveza vztraja pri napovedi naknadnega zakonodajnega referenduma.

V združenju delodajalcev še vedno nasprotujejo reformi

Združenje delodajalcev Slovenije pa meni, da se je vladna stran z danes predlaganimi spremembami odzvala na zahteve sindikatov, ne pa tudi delodajalcev. Združenje je svojo podporo predlogu umaknilo, potem ko je bilo besedilo reforme spremenjeno brez njihove vednosti. Če bo ostalo z zdajšnjo vsebino, ki med drugim prepoveduje odlog ali delno plačilo prispevkov, ga v združenju ne bodo podprli, je dejal sekretar združenja Jože Smole.

Vlada je predlog zakona, ki ni bil usklajen med socialnimi partnerji niti med koalicijo, septembra poslala v državni zbor. Ta je prvo obravnavo opravil minuli teden, pristojni parlamentarni odbor pa se bo druge obravnave lotil prihodnji teden.

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

picajzel
28. 10. 2010 12.24
Otroci se ne štejejo v pokojninsko dobo ampak so le olajšava pri starostni upokojitvi...lahko se prej upokojiš z manjšo pokojninsko osnovo...glede na to koliko imaš dejanske delovne dobe, koristi jih lahko tako mati kot oče, zato tu ni razlike med spoloma.... Pod to, da pa se šteje vojaščina v celoti v delovno dobo in se leta ali leto prizna kot pokojninska osnova se pa jaz prva podpišem...zdi se mi prav, da tistim, ki so "služili domovini" in tako zapravili leto ali več, ko bi lahko bili zaposleni in tudi dobili plačo, da država vsaj to kot odškodnino...poleg vojaškega urjenja so takrat vojaki tudi delali na polju (pobirali sladkorno peso, koruzo...), pomagali po naravnih nesrečah in še kaj bi se našlo...
resslovenka
28. 10. 2010 10.05
Pejmo na referendum. Da rečemu enkrat bobu bob!
razvojnica
28. 10. 2010 09.46
Mene pa še nekaj zmoti. Namreč da se študij nič ne šteje oz se šteje, kot da si bil pač lenoba. Jaz sem ob študiju delala, poleg tega sem ga končala predčasno. Delovna doba se mi ni štela takrat, študij kot olajšava pa tudi ne. Vem da bi na to rekli, da se po zakonu o malem delu delovna doba šteje. Res je, toda nam se ni, pokojninski zakon pa bi veljal tudi za nas! Sicer pa vem, da meni ne gre pričakovati pokojnine. Pustite moj denar, da ga sama porabim in z njim načrtujem starost. Itak pravite, da denar za pokojnine je tisti, katerega so sedaj upokojeni sami vpačali. Torej denar je, pustite našega pri miru!
Franc Zabukovec
28. 10. 2010 08.10
Gospa, ki opravlja najbrž "slabo plačano" službo VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC pa najbrž še štrajka, ali pa je čist slučajno na zasluženem dopustu kje v Dubaju ali v kakem Vegradovem apartmaju nekje na morju. Še sreča da jo imamo a ne za njene pomočnike pa najbrž ni placa v skromnih prostorih kjer obratuje
Tonček Balonček
28. 10. 2010 07.30
Kaj ni protiustavno, da ženske, kljub temu, da v povprečju živijo dlje, prej dosežejo pokojnino? Zqakaj ločevanje po spolu? Zakaj prissilno služenje v vojski ni upoštevano v celoti? A tam smo bili "amaterji", zdaj imamo pa profesionalce, čeprav smo bili tam po 24 ur na dan, ti današnji "fantje" pa so le po 8 ur. Imeti oitroke je zasebna tzadeva, kaj naj bi to imelo s pokojnino. Ali pa naj to refundira proračun oz. Ministrstvo za delo in družine, , ne pa pokojninska blagajna!
picajzel
28. 10. 2010 07.25
wonn za otroka imaš po novi zakonodaji leta 2011 6 mesecev in naslednje leto po 8 mesecev, da ne bo pomote...v bistvu res ni najbolj pravično...pa naj bo vsem, ki imamo otroke bo prav prišlo ali pa tudi ne...Vojaščina pa bi morala biti v celoti všteta v delovno dobo...saj je šlo za "služenje domovini". Otroci pa naj le bodo olajšava pri starosti, saj je porodniška že všteta v delovno dobo...
picajzel
28. 10. 2010 07.22
gremonaprej pozabil si, da je nalastnini sedaj vpisana tudi države...torej proda lahko le z njenim privoljenjem ali pa državo izplača...začaran krog...ali kakor pravijo ljudje...kakorkoli se obrneš imaš rit zadaj...
Tonček Balonček
28. 10. 2010 07.21
Janša bi s ete pokojninske reforme lotil čisto drugače, vsakemu upokojencu bi nakazal po ene 100 EUR, zaposlenim pa po 200 ter razdr pogodbo s patrijo, tisto topnjačo pa takoj preusmeril nazaj v Sankt Petersburg!
fsad
27. 10. 2010 19.40
o mater sem že zdele utrujen ka me čaka, kk bom pol delal pri 65 letih? na berglah ala pa invalidskem vozičku! res super!
enaneza
27. 10. 2010 19.04
Neč bat. Ta vlada bo povsod popustila. Spomnite se kako oster je bil Pahor do Hrvaške... no in koliko jim je popustil? Cel Piranski zaliv jim bo dal, zdaj jim bo pa še letala kupoval.... Veliko besed - na koncu pa vselej in vsem popusti.... Zakaj se sploh repenči, če je na koncu vedno ...
kuzlabreja
27. 10. 2010 19.04
ti pahorček pa kr laži še naprej, da bodo večje pokojnine! tako kot Tvoja Simonca!
butci
27. 10. 2010 18.55
KDO PA PAHORJU ŠE VERJAME KAJ ON OBLJUBLJA, BLA,BLA,BLA.....IN SAMO BLA. DELAVCEM, KI MU DELAJO NE ZAUPA, SAJ VEMO KOMU ZAUPA........TAJKUNOM
kuzlabreja
27. 10. 2010 18.45
zdejšnji upokojenci so delali po 33 let! od nas pa hočejo da delamo 43 let!!! za te tajkune in upokojensko ....
Important notice
27. 10. 2010 18.20
Predsednik vlade Borut Pahor je v izjavi za javnost po sestanku ponovil, da je reforma nujna, zagotavljala bo višje pokojnine in medgeneracijsko solidarnost. "Prinaša miren spanec vsem, ki smo odgovorni za vzdržnost javnih financ," je dejal. Če je ne bi bilo, "bi leta 2021 prišlo do bankrota države", ___________________________________ Če ne bi tako hitel pri praznenju pokojninske blagajne, potem ne bi bilo bojazni! Denar iz pokojninske blagajne naj namenijo samo pokojninam in bo vse drugače. Ne pa, da si iz tega denarja kupujejo marmornate wc školjke za parlament.....
Marjeta Vakar
27. 10. 2010 17.31
Utrinjam na: -XY27.10.2010, 14:4712 Država se je po umrlem prejemniku socialne pomoči med dediče vpisala že 40-krat Nekdo je hudo ogorčen, tudi jaz sem. Revežem bo država zdaj jemala nazaj, kar jim je dala kot pomoč! Ta pomoč ni več pomoč, ampak POSOJILO! Naj se tako tudi po novem uradno imenuje, da ljudje ne bomo zavajani! Čeprav. Na to mislim, da se ne sme pristat, da bodo zdaj socialno in psihično in ekonomsko šibkejši še plačevali za posledice svojih neugodnih razvojnih pogojev, tudi nasilje v družini je vključeno... Upokojence ščiti Demos. Kdo ščiti socialno, psihično in ekonomsko še bolj ranljive? Katera stranka? Bo katera stranka dala to zavezo v svoj program in jo izvajala dobesedno, kot zavezo? Tukaj je pismo nekoga, ki ga je vredno prebrat: Naši državi po ustvarjalnosti ni primere. Žal je ta ustvarjalnost ozko in brutalno usmerjena. Ker smo ogromno brezposelnost in vse večjo revščino že dosegli, je cilj nov: ustvariti čim več brezdomcev! V zadnjem času kroži mejl o zakonu davka na nepremičnine, po katerem vam lahko, če davka ne morete plačati, nepremičnino odvzamejo. A to je samo eden od vrhov ledene gore. Drugega predstavlja primer, ki ga beremo v Večeru (14. 10. 2010): "Pred dvema mesecema je Silvi Pučko iz Mekotnjaka v ljutomerski občini umrl mož. /.../ Na obravnavi, na kateri so se želeli dogovoriti o dedovanju, se je med dediče namreč vpisala tudi država. Silva Pučko in njen zdaj pokojni mož Jožef sta zaradi izgube službe prejemala socialno pomoč, državno pravobranilstvo iz Murske Sobote kot zakoniti zastopnik RS pred sodiščem pa je na podlagi zakona o dedovanju prijavilo terjatve. Tako od Pučkove zdaj zahteva, da povrne 12.626 €. V Centru za socialno delo v Ljutomeru so obrazložili, da je začelo državno pravobranilstvo letos v zapuščinskih postopkih po pokojnih osebah, ki so uživale pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, prijavljati terjatve. 128. člen zakona o dedovanju namreč pravi: Dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, se omeji do višine vrednosti prejete pomoči. Ta omejitev se izvede tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, lastnina Republike Slovenije (če se je pomoč financirala iz proračuna RS) oziroma lastnina občine (če se je pomoč financirala iz proračuna občine)." Torej: izgubiš službo. Prejemaš socialno pomoč (vsi menda vemo, kako "visoke" so in kako lahko z njimi preživiš!). Potem pa si drzneš še umreti. To je pa višek nesramnosti s tvoje strani. Kazen sledi. Plačaj za svojo revščino, izgubo službe in smrt! No, ti ne moreš, bodo pa tisti, ki si jih neuvidevno pustil za sabo. V tem primeru žena, ki - kot beremo - itak (še vedno) prejema socialno pomoč. POMOČ?? Temu lahko rečemo kvečjemu povsem NESOCIALNO POSOJILO. In kako bo ženska izplačala državo, če še za preživetje ponuja to POSOJILO? Nič lažjega - prodala bo, kar pač ima, stanovanje, hišo, kar koli, vrnila državi POSOJILO in živela - na cesti. To so začeli izvajati letos. Pomislite, koliko ljudi je danes (in jih še bo v prihodnosti) izgubilo službo, so v letih, ko smrt ni nekaj nepričakovanega, stari toliko, da je jasno, da nove službe (vsaj velika večina) ne bodo dobili. Preostane jim, da svoje premoženje DAJO državi v zameno za njeno OBROČNO ODPLAČEVANJE (znano pod zavajajočim imenom SOCIALNA POMOČ). Slovenci, koliko še??? Koliko bomo še požrli??? Bomo res šli na ulice šele takrat, ko bomo na ulicah -- ŽIVELI?? Država se je po umrlem prejemniku socialne pomoči med dediče vpisala že 40-krat
bruselj3
27. 10. 2010 17.20
dejte tako kot v Nemčiji enako število let delovne dobe moškim kot ženskam!
bruselj3
27. 10. 2010 17.20
dejte nehajte na pop tvju zavajat ljudi , s svojimi naslovi!
wonn
27. 10. 2010 17.14
Otroka imaš prostovoljno,pa dobiš za vsakega po eno leto,v vojsko si moral obvezno pa samo devet mesecev???!!!!A ta zakon sprejemajo feministke ali kaj .Moški že tako ,ali tako delamo dalje,pa še pri osnovnih pravicah nas oškodujejo!!!
galiot
27. 10. 2010 17.09
Točno se ve da je v državi denarja dovolj,vendar naši vrli vladarji nočejo vedeti.Ampak oklestiti malega človeka ,to jim gre pa zelo dobro od rok,pa ni važno ali si upokojenec ali delavec...
Robert Ma
27. 10. 2010 17.08
uvozit francoze da nam slovencem pokažejo kako se boriti proti pokojninski reformi!!! pod nujno ker naši sindikalisti so totalno ampak res totalno nesposobni!!!!!