Slovenija

Pokojnine višje za dva odstotka

Ljubljana, 16. 11. 2007 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upokojenci bodo z decembrsko pokojnino dobili tudi poračun razlike za prvih deset mesecev letos.

Uskladitev pokojnin v novembru se opravi glede na rast plač v tekočem letu. Po podatkih statističnega urada je bila povprečna bruto plača v prvih devetih mesecih letošnjega leta v primerjavi z lansko povprečno plačo višja za 3,3 odstotka. Za toliko bi se morale dvigniti tudi pokojnine, če ne bi bilo omejitve, da povprečen porast najnižje pokojninske osnove ne sme preseči z jesensko napovedjo ocenjenega porasta povprečne plače v letošnjem letu.

Novembrsko povišanje pokojnin se pozna le bogatim upokojencem, približno 82.500 upokojencem, ki prejemajo borih 300 evrov pokojnine, pa se dodatnih 6 evrov ne bo poznalo popolnoma nič.
Novembrsko povišanje pokojnin se pozna le bogatim upokojencem, približno 82.500 upokojencem, ki prejemajo borih 300 evrov pokojnine, pa se dodatnih 6 evrov ne bo poznalo popolnoma nič. FOTO: POP TV

Kot je na seji sveta zavoda pojasnil namestnik generalnega direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) Jože Kuhelj, je vlada konec septembra ocenila, da naj bi povprečna mesečna bruto plača letos porasla za 5,9 odstotka. "To je zgornja meja možne uskladitve pokojnin v letošnjem letu," je poudaril Kuhelj.

Najnižja osnova 476,54 evra, najvišja 1906,16 evra.

Ker se je najnižja pokojninska osnova že s februarsko uskladitvijo pokojnin povečala za 3,8 odstotka, je prostora za novembrsko uskladitev manj, kot izhaja iz gibanj plač.

ZPIZ je tudi sklenil, da se bodo decembrske pokojnine izplačale prej, in sicer v petek, 28. decembra.

Po "formuli", kjer ne gre za preprosto odštevanje obeh odstotkov, ampak za primerjavo indeksov, je tako v letošnjem novembru možna uskladitev v višini dveh odstotkov.

Po Kuhljevih besedah uskladitev za tekoči mesec pomeni približno šest milijonov evrov, ker pa je potrebno poračunati razliko za nazaj, od začetka koledarskega leta, je k temu treba dodati desetkratnik tega zneska, kar pomeni približno 60 milijonov evrov.

Najnižja pokojninska osnova tako znaša 476,54 evra, najvišja pa 1906,16 evra.

Pokojnine se usklajujejo dvakrat letno

ZPIZ je predstavil tudi prenovljene poslovne prostore v Ljubljani
ZPIZ je predstavil tudi prenovljene poslovne prostore v Ljubljani FOTO: POP TV

Stane Vencelj z ministrstva za finance je pojasnil, da se vse pokojnine usklajujejo dvakrat letno, februarja in novembra. Vsi ostali izdatki pokojninske blagajne, kot so varstveni dodatki, dodatki za pomoč in postrežbo, nadomestila, pa se usklajujejo enako kot ostale vrste transferov na področju nezaposlenih, otroških dodatkov, porodniških, bolniških nadomestil.

Ti se usklajujejo glede na inflacijo, ta uskladitev pa se bo zgodila v januarju, je pojasnil Vencelj.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gospakatja
17. 11. 2007 14.37
dragi stane, jaz nikogar ne blatim, govorim le resnico. če vas resnica tako boli, da se vam zdi potrebno jo preimenovati v blatenje, je to izključno vaš problem. jaz sem začela z delom pri svojih 18 letih in sem še aktivna- vendar se tukaj ne govori o meni, pač pa o tem, da je upokojena generacija že zdavnaj "pomalicala" to, kar je plačevala. popolnoma razumem mehanizme "generacijskega pakta", kjer trenutno aktivna generacija skrbi za tisto, ki ja svoje že oddelala, a se ta zadeva sesuje, ko je aktivnih premalo, "počivajočih" pa preveč. gospod stane je lahko užaljen kolikor hoče, a če stoji z nogami na trdnih tleh, mora vedeti, da se iz praznega lonca ne da nič zajemati. pri tem nimata ljubezen, spoštovanje in hvaležnost ( žal ) nič opraviti. in še nekaj : ni bolj gluhega od tistega , ki NOČE slišati !
stane@jesenice.net
17. 11. 2007 13.32
vlada je ponudila rešitev pa ste jo v večini na referendumu ZAVRNILI, upam, da boste sedaj vsi , KI NAJ BI DOBILI OBLJUBLJENIH 1250 € kaj od tega prispevali v pokojninsko blagajno gospakatja, ti pa bodi vesela, da si še zdrava in da ne prazniš zdravstvene blagajne tako kot očitaš vsojim staršem, pokojnine pa tako ali tako ne boš dočakala, ker si zgleda prepozno začela delat, ker si se šolala na račun staršev katere sedaj tukaj blatiš LAHKO TE JE SRAM V DNO DUŠE
gospakatja
17. 11. 2007 09.48
tistih več kot 82000 z najnižjo pokojnino res težko živi, vendar : sama imam mamo, ki je vdova že 23 let. sama ni bila nikoli zaposlena, "očetovi " prispevki pa so bili "porabljeni" že v tistih letih, ko je penzijo prejemal še sam (živel je 12 let po upokojitvi ). bil je bolan človek, kiso ga par let "durh marš" vozili iz bolnice v bolnico. preživel je par operacij in trojen "bypass". tako, da je tudi zdravstveno blagajno dodobra oškodoval. tudi moja mama je prilično bolna že od nekdaj.tudi ona zelo pridno prazni obe blagajni ( pokojninsko in zdravstveno ). in to že kar nekaj desetletij. in pri vsem tem si drzne kritizirat državo !! koliko takih "mojih mam " je v sloveniji ?! bože, ne razumite me napačno, prav gotovo so ti ljudje zaslužni za "izgradno domovine", prav gotovo so v svojih mladih letih trdo delali in prav gotovo se počutijo sedaj ponižane !!! vendar , če zadevo stisnemo v računsko obliko, so "požrli več, kot so prispevali". ljudje moji, to je žalostno dejstvo , in ne glede koliko je žalostno , ostaja dejstvo.in dejstev ( še posebno žalostnih! )se ne da pomest pod preprogo. zato je potrebno biti realen , prenehati z mahanjem solzavih robcev, se vsesti in poiskati rešitev. kakšna je rešitev v tem slučaju , jaz ne vem, ker če bi vedela bi sedaj sedela kje drugje, in očitno te rešitve ne poznajo v celi evropi . vem pa nekaj, da se zgolj s protesti ne da nič urediti. NIČ!!
Alojz Ovni?
17. 11. 2007 09.16
Dragi dojenček RENO, pleničke dol in delat. Ko boš dodelal 40 let in še kaj pa se ponovno javi. Tudi tvoj otroški dodatek in štipendija sta plod našega dela.Kosmo bili mi stari dvajset let smo začeli skrbeti za življenje , ki ga živimo sedaj, začeli smo iz nič. Otročički kapitalizma pa bi radi imeli vse servirano. Jok brate, odpade.
stane@jesenice.net
17. 11. 2007 09.10
ne vem a ne znate brat al pa se delate bedake? G. Kuhelj je lepo povedal, da se pokojnina usklajuje 2 x letno, Letos je to zneslo prvič februarja 3.8 , sedaj pa še 2 odstotka. Torej pokojnina se je letos povišala za 5.8 odstotka. Jaz mislim, da bi se tudi plače MORALE dvigniti vsaj za toliko, samo za to ni kriva država niti Janševa vlada, AMPAK DELODAJALCI IN SINDIKATI, ker se ne znajo dogovoriti, DELAVCI PA TAKO KOT OVCE , TAKOJ NA CESTO PA PRED PARLAMENT, HALOOOOOOOOO. VSAK NAJ UREJA TAM KJER GA OKOLI PRINAŠAJO, vlada ga ne ampak ga delodajalci in sindikati, kjer imajo vodilni osebni dohodek tudi 10 x in več VEČJI KOT DELAVCI KATERE "ZASTOPAJO", le kdo jih plačuje sindikalne liderje, če ne prav ti delavci, ki sedaj protestirajo proti plačni politiki. ODPRITE OČI ŽE ENKRAT IN SPREGLEJTE TAKE IGRICE NA RAĆUN DELAVCEV
strelka23
16. 11. 2007 18.43
Še obrazložitev:minimalna plača za oktober 2007 znaša 538,53€ in od tega se v pokojninsko blagajno na podlagi prispevkov steče 131.13€.V enem letu delavec ki ima minimalno plačo vplača 1573,56€.če to pomnožišž z 40 let delovne dobe znese 62942.40€ glavnice.Ta denar bi morala država oplemenititi ne pa osiromašiti.če bi se denar iz pokojninskee blagajne pravilno plemenitil in ne tako kot nekoč posojal v druge blagajne in nikoli vrnil,bi sedaj upokojenci prejemali lepše pokojnine iz svojega denarja.
strelka23
16. 11. 2007 18.27
reno911 vidim,da si brezposeln ker v drugem primeru bi vedel da država nič ne deli pač pa VRAČA brez obresti za 40 let.
reno911
16. 11. 2007 18.24
Jaz mislim, da so pokojnine previsoke. Pokojnina bi morala predstavljati neko pomoč, ne pa glavni dohodek, nadomestek plačila za delo. Časi se spreminjajo in naj se ljudje navadijo, da nihče več ne deli denarja. Sploh pa ne država.
Blaž Lužar 1
16. 11. 2007 18.15
2% to so pa res povišal ja...zdej bodo upokojenci naredl pa fešto ka so jim zvišal za ubogih 2%..sramota
strelka23
16. 11. 2007 18.06
Ja Tamara a bi imela pokojnino za študij ali kaj.Imaš možnost DELAT IN ŠTUDIJ OB DELU.
matkop
16. 11. 2007 17.58
tamara mladim kaj druga stoji........ svet pa stoji na starejših, bolj izkušenih
tamara.stiglic@gmail.com
16. 11. 2007 17.53
ja študentje, pa bomo kaj....???na mladih bi naj svet stal ne?
ziveti@email.si
16. 11. 2007 17.45
Tile upokojenci na fotografiji že niso slovenci. Zagotovo so tujci in če so avstrijci imajo res razlg za veselje, saj so tam pokojnine neprimerno višje, cene v trgovinah pa nižje kot pri nas. Pa ne mi rečt da ni res, pojdite v Hofer Avstrija in Hofer Slovenija, pa boste videli! 2% - t.j. prav sramotno za državo, pa to se upokojencu, ki ima 500 eurov penzije le ta dvigne za 10 eurov - PA KAJ SO NORMALNI!!! To, da pa dobijo za 10 mesecev poplačila ali kaj že, je pa samo pesek v oči, samo dobro se sliši. V SOBOTO VSI V LJUBLJANO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
matkop
16. 11. 2007 17.21
pa kaj je s trem novinarjem.......a nebi raj napisal , da se upokojenci veselijo, kot pa da je napisal upokojenci imajo razloge za veselje..............je morda kriv opozicijiski vodja poptvja, kateri je v 12 letih postal eden najbogatejših slovencev?
strelka23
16. 11. 2007 17.17
Reno911 ne klobasaj.Teta ki je z VI stopnjo celo življenje delala v knjigoveznici odgovorno in zahtevno delo (popravilo starih knjig velike vrednosti)prejema za 42 let delovne dobe 520€ pokojnine.Vem,da je proti plačam to dosti in glede na to da je starejša tudi ne potroši veliko.Ampak v pokojninsko blagajno je plačevala 42 let,in to za to delovno dobo ni pokojnina.
jurrr
16. 11. 2007 17.15
Samo slike pa znate izbirat in seveda humorja vam ne primankuje. Še vedno mi negre iz glave tista slikca upokojenke, katera stiska svojo palico med nogami. Foto leta!
reno911
16. 11. 2007 17.06
Dajte no mir s to podporo upokojencem. Ti ko sedaj že 10 let ležijo doma, se samo pritožujejo kako ni denarja. Naj se spravijo delat nekaj, ne pa da vlečejo penzijo že od 45 leta naprej. Ne vem kako si to prestavljajo, da za 25 let dela lahko celo življenje živiš normalno, spodobno življenje. Kakšna pa je bila njihova produktivnost, da so si to zaslužili, da jih sedaj mladi podpiramo. Pokojnina je za dela nesposobne, ne pa za dela sposobne. Enako kot invalidska. Drugače ne vidim razloga, da se nekoga štipendira z povprečno delavsko plačo na mesec. Hinko, 333€ kolikor dobi je dobro, glede na to, da nima potnih stroškov, ki bi znesli kakšnega stotaka in malice na delu, ki bi spet bili nekje tam in tako lahko govorimo celo o dobri delavski plači, teh 333€.
Eastman
16. 11. 2007 16.55
24ur lepo vas prosim! Novinar, ki je prilepil tisto sliko s podnapisom -Upokojenci imajo razloge za veselje-.ima čudovit smisel za humor in naj raje piše članke o LiLo, Britney in Wernerju, resne prispevke pa prepusti komu drugemu.
hinko.murovec@siol.net
16. 11. 2007 16.35
Toooo, moja stara je že rezervirala na Sejšelih za en mesec , je zračunala, da bo pri pokojnini 333 EURov , ki jo prejema imela tako občuten dvig, da si to z lahkoto privoščiva. Bravo le tako naprej, se drugo leto odpravimo v vesolje, pa ne z raketoplanom ampak v trugi zaviti v rjuho. LP