Slovenija

'Imamo ljudi, ki so bili sedemnajstkrat ovadeni, pa so še vedno na prostosti'

Ljubljana, 22. 08. 2024 06.32 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
N.Š., STA
Komentarji
0

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle sta se sestala z vodstvoma občin Kočevje in Ribnica. Tema pogovora so bili varnostni položaj in romska vprašanja, po tem, ko je v zadnjem času prišlo do več zaostrovanj med Romi ter večinskim prebivalstvom in organi pregona.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Romska problematika
    03:34
    Iz 24UR ZVEČER: Romska problematika
  • Iz 24UR: Reševanje romske problematike
    03:39
    Iz 24UR: Reševanje romske problematike
  • Iz SVETA: Minister sestankoval na terenu
    02:54
    Iz SVETA: Minister sestankoval na terenu
Notranji minister Boštjan Poklukar
Notranji minister Boštjan Poklukar FOTO: Aljoša Kravanja

Boštjan Poklukar in Igor Ciperle sta se danes srečala s policisti obeh policijskih postaj, županom občine Ribnica Samom Pogorelcem, nato pa še s podžupanom v začasnem opravljanju funkcije župana občine Kočevje Gregorjem Koširjem.

Poklukar je povedal, da so mu ribniški policisti predstavili svoje aktivnosti in z videnim je zadovoljen. Z županom pa sta prav tako govorila o varnostni situaciji in ukrepih na področju romske problematike. "Opozoril me je na varnost, občani se ne počutijo varne, zato je policija toliko bolj ukrepala." Prav tako je policija v stiku z deležniki v okolju. 

Poklukar je izrazil pričakovanje, da bo policija tiste, ki kršijo zakone, ustrezno obravnavala, o problematiki pa bo govoril tudi s pravosodno ministrico. Izpostavil je, da storilci v nadaljevanju postopka pogosto niso obravnavani – in se lahko posmehujejo policistom. "Ocenjujem, da je na področju Ribnica problematika pereča, vendar prihaja do dialoga in tega si želimo – da probleme rešujemo za mizo."

"Župan občine Ribnica je k reševanju pristopil zelo konstruktivno, predstavil nam je veliko predlogov, kako bi delovali skupaj. Samo skupaj lahko rešimo to situacijo," je ocenil Poklukar. Poudaril je, da so bili pogovori zelo iskreni in da je slišal veliko dobrih predlogov. 

Izpostavil je tudi nujne integracijske rešitve, ki so stvar lokalne, romske skupnosti, resorja sociale, pravosodja ... 

Pohvalil delo zveze Romov ob zadnjih napetostih. 

Obljubil je, da bodo poskrbeli, da se na območju vzpostavi red in varnosti. Če bo treba dodati dodatne policijske sile, bodo to tudi storili. 

Minister je tudi zavrnil očitke, da vlade ni na terenu. Dejal je, da pride, posluša in verjame, da bo prišlo do rešitev, da se bodo ljudje počutili varne. Napovedal je tudi tiskovno konferenco policije, kjer naj bi jutri predstavili številke, rešitve, delo ...

Tudi župan Pogorelc je dejal, da je bil pogovor zelo iskren. Dejal je, da se želijo občani počutiti varno in enakopravno. Ocenil je, da policija dela dobro, da pa so si želeli okrepitev, ki naj bi jih zdaj tudi dobili. "

Največji izziv pa je pravosodje, ki ne odigra svoje vloge. Imamo ljudi, ki so bili sedemnajstkrat ovadeni pa so še vedno na prostosti, ljudi, ki imajo cel kup kriminalitete pa jih tožilstvo še ni obravnavalo," je bil jasen župan, ki pričakuje odpravo takšnih ozkih grl, ko gre za reševanje problematike. 

Da brez vloženega dela ne bo bombončkov, pa je sporočil Romom, od katerih pričakuje željo po integraciji – vključevanje v šolanje, delo, spoštovanje pravil. Potem pa ne bo težava voda in podobno, je obljubil. 

Izrazil je upanje, da bo pravosodni sistem začel delovati in da se bo zgodila integracija, "ki je Romi trenutno ne želijo".

Po obisku v Kočevju pa je Poklukar priznal, da situacija "je pereča". Govoril je s kočevskimi policisti in ocenil, da je sodelovanje policije in občine "odlično", saj da se med seboj obveščajo in iščejo rešitve. "Občina krepi video nadzor, kar pomembno prispeva k varnosti."

S podžupanom kočevske občine sta ocenila, da je ločitev medresorske skupine na dva dela - integracijskega in kazenskega - dobra rešitev, da pa je ključno, da v Kočevju čim prej vzpostavijo red. Cilj je tako čim pred obravnavati vse, ki izvajajo kazniva dejanja. 

"Imam domačo nalogo podžupana, da prenesem sporočilo pravosodni ministrici vprašanja glede kaznovalne politike," je dodal. 

Govoril pa je danes tudi z lokalnimi gospodarstveniki, ki so bili v zadnjem času oškodovani. Dejal je, da zaupa policiji, da bo dejanja preiskala in upa, da bo prišlo do sodnega epiloga. 

"V razpravi s podžupanom smo prišli do skupnega cilja, vsi bomo storili vse, da se čim prej vzpostavi red," je poudaril. 

Pozval je zvezo Romov, da se, kot se je v Ribnici, aktivira tudi v Kočevju, da se vzpostavi dialog za mizo. 

Košir je medtem ocenil, da se najbrž še nikoli v zgodovini niso tako resno pogovarjali o tej pereči problematiki, kar kaže na to, da so nekateri posamezniki prestopili rdeče črte. Občina bo policiji ponudila vso podporo, je zagotovil, prav tako bodo v stalnem stiku, da bodo sproti reševali izzive. 

"Zelo bom hvaležen ministru, da se poveže s pravosodno ministrico," je dodal. Poudaril je, da ne napadajo neodvisnosti sodstva, da pa želijo učinkovitejše postopke, da se problematične odstrani in se lahko posvetijo integraciji. "Kriminal ne more biti način življenja," je poudaril. 

Dejal je, da so se gospodarstveniki pogovarjali tudi s predstavniki policije o tem, kako naj zaščitijo svoje premoženje. "Seveda pa danes stvar ni zaključena. Delamo naprej, to je za nas preveč pomembna tematika." 

Ocenil je še, da bodo nujno potrebne tudi zakonske spremembe, ki pa ne veljajo le za romsko populacijo, ampak vse, ki sistem izkoriščajo. 

Med drugim se pretresa zakon o nalogah policije, kazenski zakonik, vprašanja mladostniške kriminalitete ... je dodal Poklukar. Je pa poudaril, da bo potrebno biti pri spremembah zelo previden, da situacije ne bi poslabšali. 

Obenem je izrazil prepričanje, da bodo politične stranke stopile skupaj, ko gre za reševanje te pereče problematike. "DZ je telo, kjer se opravi politična razprava in verjamem, da bomo storili korak naprej."

Na območju je napeto že dlje časa. Za minuli ponedeljek je več romskih družin napovedalo protest pred ribniško občinsko stavbo, ker želijo, da jim občina napelje vodo. Napete odnose je pomirila Zveza Romov Slovenije, ki je družinam svetovala, naj namesto protesta in zaostrovanja odnosov vzpostavijo dialog s županom in se dogovorijo za skupen sestanek. Ta bo 28. avgusta.

V Kočevju pa je nedavno prišlo do incidenta, ko je nekaj Romov napadlo policiste, ko so ti prijeli pobeglega mladoletnega voznika, posnetek pretepa pa se je nato pojavil tudi v javnosti.

 V sredo se je na temo zaostrovanja razmer na območjih, kjer živijo Romi, sestala tudi delovna skupina za obravnavo romske problematike, ki koordinira delo posameznih resorjev na tem področju. Na predlog premierja Roberta Goloba je sklenila ustanoviti posebno delovno podskupino, ki se bo osredotočila izključno na izboljšanje varnosti na območjih, kjer živijo Romi.

Prihodnji teden se bo Poklukar na isto temo sestal še z ministrico za pravosodje Andrejo Katič. Skupaj bosta pregledala ključne težave pri pregonu kriminalitete in učinkovitem izvrševanju kazenskih sankcij.

SDS za sklic izredne seje DZ o romskih vprašanjih

Poslanska skupina SDS pa bo zahtevala sklic izredne seje državnega zbora, katere namen je obravnava predloga priporočila vladi v zvezi z reševanjem romskih vprašanj, je na današnji novinarski konferenci pojasnila poslanka SDS Anja Bah Žibert. Vladi želijo med drugim predlagati, da v treh mesecev pripravi sistemske rešitve za večjo varnost državljanov.

V SDS so v predlog priporočil vladi zapisali tudi, da naj sistemske rešitve in ukrepi zagotovijo tudi varnost premoženja državljanov in varnost uradnih oseb pri izvajanju postopkov v romskih naseljih. Vladi želijo predlagati, da omogoči povečanje pooblastil policije v primerih skupinskega nasilja in okrepi prisotnosti policije v okoli okoljih, kjer je večje število nasilnih incidentov in groženj.

Predlog priporočil vladi vsebuje tudi poziv za vzpostavitev učinkovitega sistema, ki bo v največji meri preprečeval medvrstniško nasilje v šolah, pri čemer bo v primeru nasilja mladoletnikov in odklonskega vedenja učencev možen umik nasilnega učenca iz razreda in začasna vključitev v poseben vzgojni program.

Državnemu zboru predlagajo poziv vladi, da okrepi storitve centrov za socialno delo za podporo družinam ter centrom za socialno delo v občinah oziroma na območjih, kjer biva romska skupnost, zagotovi dodaten kader ter ustrezno strokovno podporo socialnih delavcev.

Kot je pojasnila Bah Žibertova, želijo v poslanski skupini vladi predlagati tudi vzpostavitev ustrezne zakonodaje na področju predšolske in šolske vzgoje, tako da bi "v največji meri zaščitili pravico otrok do njihove izobrazbe". Predlagajo tudi vzpostavitev učinkovitega sistema, ki bo omogočil ustrezno sankcioniranje staršev oziroma zakonitih zastopnikov in skrbnikov v primeru neizpolnjevanja tako predšolskih kot osnovnošolskih obveznosti ter njihovega nesodelovanja s strokovnimi službami v vzgojno-izobraževalnem procesu.

Poudarila je še, da bi DZ s sprejetjem takšnega sklepa pozval vlado, da "zaradi neustreznega oziroma neučinkovitega reševanja romske problematike v sedmih dneh skliče strateški vrh parlamentarnih strank, državnega sveta, lokalnih skupnosti, pristojnih ministrstev, urada za narodnosti in predstavnikov Romov na temo reševanja problematike".

Bah Žibertova je prepričana, da se je sistem v odnosu do Romov do zdaj večinoma posvečal pravicam, dodatnim ugodnostim in opravičevanju nedopustnosti, nič pa odgovornosti in enakosti pred zakonom, kot velja za vse ostale državljane. "Prišli smo namreč do točke, ko je treba priznati, da nam je spodletelo in da smo neuspešni pri vključevanju Romov v družbo," je dejala. Pri tem je izpostavila predvsem stanje na jugovzhodu Slovenije.

Reševanje romskih vprašanj so danes pred sejo vlade komentirali tudi nekateri člani koalicije. Minister za kohezijo in regionalni razvoj in nekdanji župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je prepričan, da se uspešna integracija Romov začne z ustreznimi izobraževalnimi ustanovami, kot je vrtec na Pušči v Murski Soboti, ki ga obiskujejo tudi romski otroci in deluje že 60 let.

Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic je zagotovil, da koalicija glede romskih vprašanj vzorno in konstruktivno sodeluje. Meni, da s pozivom vladi, da reši romska vprašanja, "ni nič narobe, saj živimo v demokraciji".

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija kot najbolj bistvene za reševanje romskih vprašanj vidi integracijske aktivnosti, ki pa so "tek na dolge proge". Trenutno poslabšana varnostna situacija medtem terja takojšnji odziv, zato je država oblikovala podskupino za izboljšanje varnosti na območjih z Romi, je še dejal.

Svoboda za sejo, za situacijo krivijo Janševo vlado

V Svobodi pravijo, da se zavedajo resnosti in zahtevnosti temeljite obravnave romske tematike, kjer pa da je potrebno ločiti izvajanje ukrepov za učinkovito integracijo Romov v družbo od obravnavanja siceršnje varnostne problematike. Učinkovito naslavljanje obojega terja ločeno obravnavo in ukrepe, s tem pa tudi delo ustreznih strokovnih skupin, menijo.

Primeri integracijskih oziroma preventivnih ukrepov po njihovem mnenju v  nekaterih občinah že dajejo rezultate in so lahko primer dobre prakse, da je življenje v sožitju z romsko skupnostjo možno.

"Zato se poslanci Svobode pridružujemo zahtevi SDS za sklic izredne seje na temo romske tematike. Aktualni problemi na terenu kažejo, da znotraj obstoječe zakonodaje iz leta 2007, ki jo je sprejela takratna vlada pod vodstvom Janeza Janše, ni mogoče najti dovolj učinkovitih rešitev in da bo potrebna nadgradnja obstoječe ureditve."

Menijo, da je iskanje rešitev, ki bodo v korist tako prebivalcem in prebivalkam, ki živijo z Romi, kot tudi članom in članicam romskih skupnosti, nekaj, kar presega zgolj mandat ene vlade in ene stranke ter zahteva skupen in karseda usklajen pristop. "Usklajen pristop in kontinuiran dialog bo potreben tudi med državo, lokalnimi skupnostmi in romsko skupnostjo. Ukrepi morajo biti premišljeni in morajo temeljiti na dejstvih in številkah  z ustrezno strokovno podporo."

"Ne želimo, da bi izredna seja Državnega zbora izzvenela v slogu opozicijskega populizma, temveč želimo s svojim aktivnim sodelovanjem pripomoči h konstruktivni in spoštljivi razpravi ter iskanju koristnih predlogov rešitev. Pri tem je lahko za zgled tudi zaključek  včerajšnjega  sestanka  Delovne skupine za obravnavo romske problematike, ki jo koordinira ministrstvo za notranje zadeve, da bo na predlog predsednika vlade ustanovljeno posebno delovno telo, usmerjeno v takojšnje reševanje varnostne problematike, medtem, ko bo Medresorska delovna skupina za obravnavo romske problematike nadaljevala z obravnavo integracijskih oziroma preventivnih ukrepov."

Dodali pa so še, da so pripadniki romske skupnosti prepogosto stigmatizirani zaradi nedopustnega delovanja posameznikov. 

Policija o delu na območju

Zelo pomembna nam je tudi vez z lokalnimi prebivalci, saj bomo z usklajenih delovanjem učinkoviteje zagotavljali varno bivalno okolje. Občane zato pozivamo, da o zaznavi oseb, ki s svojim ravnanjem/obnašanjem na določenem območju vzbujajo sum, da izvršujejo ali bodo izvršile kazniva ravnanja - prekrške in kazniva dejanja, nemudoma obvestijo policijo na št. 113, najbližjo policijsko postajo ali anonimno na št. 080 1200. Policija

S PU Ljubljana so medtem sporočili, da so od meseca julija poostrili varnost na varnostno obremenjenem območju Kočevja in Ribnice, policisti pa tudi v teh dneh nadaljujejo z okrepljenimi aktivnostmi za preprečevanje vseh oblik protipravnih in motečih ravnanj ter izboljšanje občutka varnosti ljudi. S povečano prisotnostjo policistov, za zagotavljanje varnosti na območju Kočevja in Ribnice, policija zagotavlja hitrejši odzivni čas, ter zaznava in procesira več kaznivih ravnanj, pravijo. Določene oblike dela pa so ciljno usmerjene v preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj. Predvsem v prijetje in obravnavo storilcev kaznivih dejanj ter zagotavljanje zadostnih dokaznih standardov za dokazovanje kaznivih dejanj.

"Ob lokalnih policistih Policijske postaje Kočevje in Policijske postaje Ribnica so na to območje vsakodnevno napoteni tudi policisti posebne delovne skupine, več policistov posebne policijske enote, policisti konjeniki, vodniki službenih psov in policisti prometniki. Navedeni policisti so uniformirani in vsakodnevno prisotni v okolju, na kar kaže tudi močno povečano število opravljenih identifikacijskih postopkov, tudi s t.i. operativno zanimivimi osebami, postopkov s kršitelji cestno prometne zakonodaje, prijetimi osumljenci kaznivih dejanj in drugimi zbiranji obvestil. Na tem območju je vsakodnevno prisoten tudi policist, ki se ukvarja z delom v večkulturnih skupnostih. Policija pa izvaja naloge tudi na način in z metodami, kjer policisti in kriminalisti lokalnim prebivalcem niso opazni, je pa njihovo delovanje pomembno za zagotavljanje varnosti v tem okolju," pojasnjujejo. 

V zadnjem tednu in pol so tako policisti navedenih enot na območju Kočevja z okolico izvedli večje število postopkov ugotavljanja identitete, obravnavali kazniva dejanja in zaznali večje število kršitev cestno prometnih prepisov in predpisov na področju javnega reda in miru.   

"Policisti so v tem času tudi uspešno preiskali in pred preiskovalnega sodnika privedli 21 letnika, ki je streljal na dve vozili v Kočevju in je ostal v priporu. Prav tako pa so ugotovili identiteto in zoper 5 osumljencev uvedli predkazenske postopke zaradi storitve kaznivih dejanj Preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi po 3. odstavku 299. člena Kazenskega zakonika in Poškodovanja tuje stvari po 220. členu Kazenskega zakonika."

Dodajajo, da policija v vseh varnostno obremenjenih območjih, poleg stalne prisotnosti, s skupnostjo navezuje stike, pridobiva in vrednoti ter vzajemno tudi posreduje informacije, ki so pomembne za ljudi v določenem okolju. "V obeh občinah smo že organizirali sestanek na temo aktualne varnostne problematike, občinama pa predlagali ustanovitev varnostnega sosveta, na katerih bomo vsi deležniki javne varnosti ocenili varnostne razmere, obravnavali aktualne varnostne problematike in načrtovali skupne ukrepe za zagotavljanje varnega bivalnega okolja."

Izpostavili pa so, da t.i. vaške straže v smislu, da bi občani sami opravljali naloge državnih organov oziroma policije, lahko predstavljajo varnostno tveganje, saj ni možno predvideti reakcije storilcev kaznivih ravnanj in lahko pride do resnih posledic: "Prav tako lahko tovrstno organiziranje pomeni kaznivo ravnanje,  če aktivnosti posegajo v pristojnosti in naloge, ki jih lahko izvajajo le državni organi.  V Policiji zato izrecno nasprotujemo njihovemu ustanavljanju. Podpiramo pa samozaščitna ravnanja občanov, usmerjena v zaznavanje dejanj, ki lahko predstavljajo pripravljalna dejanja za izvrševanje kaznivih ravnanj, izvajanje samozaščitnih ukrepov za varovanje premoženja (npr. namestitev varnostnih kamer, angažiranje varnostnih služb, idr...) in tesno sodelovanje s policijo."